Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Weryfikacja cen kosztorysowych

mario29

Recommended Posts

Za 3 tygodnie ma ruszyć przebudowa mojego domu (plus rozbiórka starego garażu). Wszystko już gotowe formalnie, tylko z wykonawcą dyskutuję o cenie :)

Dostałem kosztorys ofertowy od wykonawcy i nie wiem gdzie jestem. Wiem, trzeba było sobie zrobić kosztorys od niezależnego kosztorysanta, ale nie zrobiłem tego i teraz nie mam jak ruszyć dalej, chociaż z pierwszą częścią roboty. A mam wrażenie że mnie wykonawca bierze trochę na niewiedzę w zakresie cen ;)

Pomóżcie chociaż troszkę w podstawowych wyznacznikach cen - w okolicy Wawy najlepiej....

Materiały to widzę od razu że ma ładny buforek ;)

- beton b-20: 280 zł/m3 + pompa 490zł/h

- pręty zbrojeniowe 12: 2,90zł/kg

- pręty zbrojeniowe 6: 2,82zł/kg

Robocizna - tu dla mnie czarna magia... Generalnie policzył sobie po 18 zł za roboczogodzinę netto i jakieś wydajności godzinowe, których nie umiem zweryfikować :( Przykładowo ceny jednostkowe jakie wyszły:

- rozbiórka elementów betonowych zbrojonych: 223zł/m3

- rozbiórka elementów betonowych niezbrojonych: 146zł/m3

- rozbiórka elementów ceglanych: 65,4zł/m3

- podkład betonowy pod ławy: 95zł/m3

- ławy: 97zł/m3

- fundamenty z bloczków 100/m3

- izolacja dysperbit: 4,15/m2

Maszyny:

- pompa beton - jw., 490/h (???)

- wywóz gruzu (całość) na odl 1km: 129 zł/m3 + dopłata za 7km 15,9zł/m3

- wykopy koparką 21,60zł/m3.

To się jakoś trzyma cen średnich ? Kurcze chyba jednak wezmę kosztorysanta... Ale zanim to zrobi to chciałbym chociaż rozbiórkę i ławy...