mario29 27.03.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Za 3 tygodnie ma ruszyć przebudowa mojego domu (plus rozbiórka starego garażu). Wszystko już gotowe formalnie, tylko z wykonawcą dyskutuję o cenie Dostałem kosztorys ofertowy od wykonawcy i nie wiem gdzie jestem. Wiem, trzeba było sobie zrobić kosztorys od niezależnego kosztorysanta, ale nie zrobiłem tego i teraz nie mam jak ruszyć dalej, chociaż z pierwszą częścią roboty. A mam wrażenie że mnie wykonawca bierze trochę na niewiedzę w zakresie cen Pomóżcie chociaż troszkę w podstawowych wyznacznikach cen - w okolicy Wawy najlepiej.... Materiały to widzę od razu że ma ładny buforek - beton b-20: 280 zł/m3 + pompa 490zł/h - pręty zbrojeniowe 12: 2,90zł/kg - pręty zbrojeniowe 6: 2,82zł/kg Robocizna - tu dla mnie czarna magia... Generalnie policzył sobie po 18 zł za roboczogodzinę netto i jakieś wydajności godzinowe, których nie umiem zweryfikować Przykładowo ceny jednostkowe jakie wyszły: - rozbiórka elementów betonowych zbrojonych: 223zł/m3 - rozbiórka elementów betonowych niezbrojonych: 146zł/m3 - rozbiórka elementów ceglanych: 65,4zł/m3 - podkład betonowy pod ławy: 95zł/m3 - ławy: 97zł/m3 - fundamenty z bloczków 100/m3 - izolacja dysperbit: 4,15/m2 Maszyny: - pompa beton - jw., 490/h (???) - wywóz gruzu (całość) na odl 1km: 129 zł/m3 + dopłata za 7km 15,9zł/m3 - wykopy koparką 21,60zł/m3. To się jakoś trzyma cen średnich ? Kurcze chyba jednak wezmę kosztorysanta... Ale zanim to zrobi to chciałbym chociaż rozbiórkę i ławy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linciano 27.03.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Witam! Za dużo nie pomogę, bo ja nie tutejszy , ale dla orientacji podam, że na Dolnym Śląsku beton (z dowozem): B20-252 zł, B15-233zł, B25-270, Pompa 250 zł za jednorazową usługę. Są to ceny brutto. Sprawdzone na szybko w jednej betoniarni. Ciekawe jak w innych krańcach kraju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 28.03.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Masakra z tą ceną pompy... albo płaci się jednorazowo, albo jakiś dodatek groszowy do m3, albo w ogóle za darmo np. od 2 gruszek...Sam beton jak z vatem to ok, jak bez to tez masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts