Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Użytkowanie butli propan butan

Marko M

Recommended Posts

Witam mam pytanie czy można używać butli gazowych propan butan w budynku wielorodzinnym, gdzie jest instalacja gazu ziemnego ? Wiem, że Rozporządzenie MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - zabrania tego w paragrafie 157 pkt 6. Budynek w którym mieszka jest z początku XX w. a więc stropy drewniane. Administratorowi wspólnoty zgłaszałem ten fakt, ale bez skutku. Administrator stwierdził, że mogą przeprowadzić kontrolę po uprzednim powiadomieniu o tym kontrolowanego. W tym przypadku sąsiad używający butli propan butan po prostu ją chowa i jest wszystko ok. Administracja rozkłada ręce mówiąc, że nic nie stwierdzono.

Pytałem się również komendanta państwowej straży pożarnej w moim mieście - padło stwierdzenie, że można używać butli w tym przypadku o ciężarze do 11 kg - bo to nie stwarza zagrożenia (!!!). Jak kilkakrotnie widziałem sąsiad znosił lub wnosił butle (przed i po napełnianiu) o wymiarach ok. 50- 60 cm. Moim zdaniem cytowane rozporządzenie wyraźnie mówi, że nie można. Administracja przeszła do porządku dziennego, uważając że jest ok. I jak widać straż chyba też.

Proszę o opinię w końcu jak to jest i co ewentualnie zrobić skoro i nadzór budowlany z powiatu również nic nie stwierdził?

Dopuszczalne jest , gdy w budynku wielorodzinnym zakłada się wspólną dla wszystkich mieszkań kotłownię na gaz ziemny, to w mieszkaniach mogą zostać kuchenki na gaz z butli propan-butan.

Zgłoś pisemnie do właściwego komendanta wojewódzkiego Państwowej Straży Pożarnej o wydanie opinii .

http://www.architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki/dzial_iv_wyposazenie_techniczne_budynkow/rozdzial_7_instalacja_gazowa_na_paliwa_gazowe