Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O dachach z blachy - ekspert odpowiadał na Wasze pytania

Redakcja

Recommended Posts

Witam.

Dziękujemy za przesłane pytanie.

Zarówno zwykłe wróblówki jak i te z kratką wentylacyjną można stosować do każdego rodzaju pokrycia.

Ich głównym zadaniem jest zapobieganie przedostawania się pod połać dachową ptaków, gryzoni i durzych owadów.

Do uszczelniania rynien koszowych stosuje się uszczelkę uniwerslaną.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, mam dom w budowie pokryty blachą ruukki classic. Po kilku tygodniach okazało się że jeden ze środkowych arkuszy jest nie przykręcony i unosi się przy silnym wietrze. Jak jest możliwość dokręcenia tego arkusza jak najmniej ingerując w resztę dachu (tzn. bez demontażu pozostałych arkuszy) ? Proszę o pomoc.

• 2 weeks później...

Witam, mam takie banalne pytanie, chciałbym się upewnić czy arkusze rukki finnera układa się tak, że oba brzegi arkusza są jednocześnie nad (lub pod) sąsiadującymi arkuszami (1), czy tak, że lewy brzeg jest nad arkuszem z lewej a prawy brzeg pod arkuszem z prawej (2)

1. _-_-_

2. \ \ \ \ \

pozdrawiam

Witam, mam dom w budowie pokryty blachą ruukki classic. Po kilku tygodniach okazało się że jeden ze środkowych arkuszy jest nie przykręcony i unosi się przy silnym wietrze. Jak jest możliwość dokręcenia tego arkusza jak najmniej ingerując w resztę dachu (tzn. bez demontażu pozostałych arkuszy) ? Proszę o pomoc.

Witam

Z informacji jakie Pan podał, czas jaki upłynął od montrażu jest dość krótki.

W związku z powyższym proszę zgłośić zaistniałą usterkę do wykonawcy pokrycia.

Wykonawca powinien taką reklamację uwzględnić i usterkę usunąć.

Proszę nie próbowac naprawiać tego typu usterek samemeu gdyż może to doprowadzić do uszkodzeń pokrycia.

Witam, mam takie banalne pytanie, chciałbym się upewnić czy arkusze rukki finnera układa się tak, że oba brzegi arkusza są jednocześnie nad (lub pod) sąsiadującymi arkuszami (1), czy tak, że lewy brzeg jest nad arkuszem z lewej a prawy brzeg pod arkuszem z prawej (2)

1. _-_-_

2. \ \ \ \ \

pozdrawiam

Witam.

Dziękuję za przesłane pytanie.

Sposób montażu blachodachówki Finnera przedstawia się następująco:

Zaczynając od okapu i przesuwając się w kierunku kalenicy układaj arkusze rząd po rzędzie, zakładając je przemiennie nad i pod sobą (nad-pod-nad-pod).

Arkusze mogą być układane w poziomie od strony lewej do prawej lub odwrotnie. Zawsze, kiedy to możliwe, montaż powinien zacząć się od okapu i postępować

w stronę kalenicy.

finnera.jpg

Witam.

Dziękuję za przesłane pytanie.

Sposób montażu blachodachówki Finnera przedstawia się następująco:

Zaczynając od okapu i przesuwając się w kierunku kalenicy układaj arkusze rząd po rzędzie, zakładając je przemiennie nad i pod sobą (nad-pod-nad-pod).

Arkusze mogą być układane w poziomie od strony lewej do prawej lub odwrotnie. Zawsze, kiedy to możliwe, montaż powinien zacząć się od okapu i postępować

w stronę kalenicy.

[ATTACH=CONFIG]124812[/ATTACH]

Dziękuję , czytałem instrukcję.

Zastanawia mnie dlaczego w jej dalszej części, na stronie 10, na rysunkach 2,3,4 i 5, wszystkie krawędzie arkuszy są po jednej stronie (prawej)?

Witam ponownie!

Jak mają być zamontowane wróblówki pod blachą Monterey? Okap ma deskę okapową i na to łata. Odpływ skroplin do rynny i folia też do rynny. Czy można zastosować wróblówkę z kratką zamiast łaty? Jak wtedy przykręcić brzeg blachy? Może jakiś schemat? Pozdrawiam.

Dziękuję , czytałem instrukcję.

Zastanawia mnie dlaczego w jej dalszej części, na stronie 10, na rysunkach 2,3,4 i 5, wszystkie krawędzie arkuszy są po jednej stronie (prawej)?

Witam.

Instrukcja ma charakter ogólny i ilustracje w niej zawrate mogą różnic się nieco od stanu faktycznego. Bardziej istotne jest to co jest zawarte w tekscie instrukcji. Czyli montaż ma się odbywac metodą naprzemienną ( nad -pod-nad-pod )

Witam ponownie!

Jak mają być zamontowane wróblówki pod blachą Monterey? Okap ma deskę okapową i na to łata. Odpływ skroplin do rynny i folia też do rynny. Czy można zastosować wróblówkę z kratką zamiast łaty? Jak wtedy przykręcić brzeg blachy? Może jakiś schemat? Pozdrawiam.

Witam.

Bez względu na rodzaj zastosowanego pokrycia wróblówki montuje sie na pasie nadrynnowym.

• 3 weeks później...

Mam pytanie odnosnie Panel Rąbek Stojący na Clik

Jesli polozymy panel na plaskiej powierzchni i rozciagniemy linke od poczatu do konca krawedzi panelu...

To czy normalne jest iż linka odstaje od krawedzi w srodkowej czesci o 7mm ?

Czyli caly panel jest wygiety w łuk...

Edytowane przez domi.pudlo

Czy uzyskam jeszcze odpowiedź? Dekarz ma nadal problem z umiejscowieniem wróblówki. Wg niego nie da się zastosować tego pod blachodachówkę. Czy można to zrobić wg takiego schematu? http://www.monier.pl/fileadmin/bu-files/pl/do_pobrania/Rozwiazania_techinicze/Przykladowe_strony.pdf

Pozdrawiam

Witam.

Tak jak pisałem wcześniej wróblówki montuje się na pasie nadrynnowym co przedstawia powyższy schemat.

Można je zamontować wg tego schematu.

Mam pytanie odnosnie Panel Rąbek Stojący na Clik

Jesli polozymy panel na plaskiej powierzchni i rozciagniemy linke od poczatu do konca krawedzi panelu...

To czy normalne jest iż linka odstaje od krawedzi w srodkowej czesci o 7mm ?

Czyli caly panel jest wygiety w łuk...

Witam.

Z opisanej sytuacji można wywnioskować, że powierzchnia dachu przed montażem paneli na rąbęk stojący nie była wystarczająco wypoziomowana.

Panele na rąbęk stojący są bardzo wymagającym pokryciem i powinny być montowane zgodnie z instrukcją montażu podaną przez producenta.

Powierzchnia dachu powinna być idealnie wypoziomowana.

Witam

Mam pytanie do eksperta firmy Ruukki o gwarancje na produkty firmy Ruukki. Dowiedziałem się w jednym z przedstawicielstw sprzedających produkty Państwa firmy, iż w przypadku zakupu blachy z 8% vat-em (z montażem) gwarancja techniczna i estetyczna wynosi tylko 2 lata (rękojmia - bo na fakturze jest tylko usługa, a nie produkt). Natomiast zakup produktu z 23% vat-em daje tą pełna gwarancje w zależności od danego modelu. Jaka jest prawda?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Pozdrawiam