frI 24.06.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Witam. Dziękujemy za przesłane pytanie. Zarówno zwykłe wróblówki jak i te z kratką wentylacyjną można stosować do każdego rodzaju pokrycia. Ich głównym zadaniem jest zapobieganie przedostawania się pod połać dachową ptaków, gryzoni i durzych owadów. Do uszczelniania rynien koszowych stosuje się uszczelkę uniwerslaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 27.06.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Witam, mam dom w budowie pokryty blachą ruukki classic. Po kilku tygodniach okazało się że jeden ze środkowych arkuszy jest nie przykręcony i unosi się przy silnym wietrze. Jak jest możliwość dokręcenia tego arkusza jak najmniej ingerując w resztę dachu (tzn. bez demontażu pozostałych arkuszy) ? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 11.07.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Witam, mam takie banalne pytanie, chciałbym się upewnić czy arkusze rukki finnera układa się tak, że oba brzegi arkusza są jednocześnie nad (lub pod) sąsiadującymi arkuszami (1), czy tak, że lewy brzeg jest nad arkuszem z lewej a prawy brzeg pod arkuszem z prawej (2) 1. _-_-_2. \ \ \ \ \ pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frI 12.07.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Witam, mam dom w budowie pokryty blachą ruukki classic. Po kilku tygodniach okazało się że jeden ze środkowych arkuszy jest nie przykręcony i unosi się przy silnym wietrze. Jak jest możliwość dokręcenia tego arkusza jak najmniej ingerując w resztę dachu (tzn. bez demontażu pozostałych arkuszy) ? Proszę o pomoc. Witam Dziękujemy za przesłane pytanie. Z informacji jakie Pan podał, czas jaki upłynął od montrażu jest dość krótki. W związku z powyższym proszę zgłośić zaistniałą usterkę do wykonawcy pokrycia. Wykonawca powinien taką reklamację uwzględnić i usterkę usunąć. Proszę nie próbowac naprawiać tego typu usterek samemeu gdyż może to doprowadzić do uszkodzeń pokrycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frI 12.07.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Witam, mam takie banalne pytanie, chciałbym się upewnić czy arkusze rukki finnera układa się tak, że oba brzegi arkusza są jednocześnie nad (lub pod) sąsiadującymi arkuszami (1), czy tak, że lewy brzeg jest nad arkuszem z lewej a prawy brzeg pod arkuszem z prawej (2) 1. _-_-_ 2. \ \ \ \ \ pozdrawiam Witam. Dziękuję za przesłane pytanie. Sposób montażu blachodachówki Finnera przedstawia się następująco: Zaczynając od okapu i przesuwając się w kierunku kalenicy układaj arkusze rząd po rzędzie, zakładając je przemiennie nad i pod sobą (nad-pod-nad-pod). Arkusze mogą być układane w poziomie od strony lewej do prawej lub odwrotnie. Zawsze, kiedy to możliwe, montaż powinien zacząć się od okapu i postępować w stronę kalenicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 13.07.2012 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Witam. Dziękuję za przesłane pytanie. Sposób montażu blachodachówki Finnera przedstawia się następująco: Zaczynając od okapu i przesuwając się w kierunku kalenicy układaj arkusze rząd po rzędzie, zakładając je przemiennie nad i pod sobą (nad-pod-nad-pod). Arkusze mogą być układane w poziomie od strony lewej do prawej lub odwrotnie. Zawsze, kiedy to możliwe, montaż powinien zacząć się od okapu i postępować w stronę kalenicy. [ATTACH=CONFIG]124812[/ATTACH] Dziękuję , czytałem instrukcję. Zastanawia mnie dlaczego w jej dalszej części, na stronie 10, na rysunkach 2,3,4 i 5, wszystkie krawędzie arkuszy są po jednej stronie (prawej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedod 15.07.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Witam ponownie!Jak mają być zamontowane wróblówki pod blachą Monterey? Okap ma deskę okapową i na to łata. Odpływ skroplin do rynny i folia też do rynny. Czy można zastosować wróblówkę z kratką zamiast łaty? Jak wtedy przykręcić brzeg blachy? Może jakiś schemat? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frI 16.07.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Dziękuję , czytałem instrukcję. Zastanawia mnie dlaczego w jej dalszej części, na stronie 10, na rysunkach 2,3,4 i 5, wszystkie krawędzie arkuszy są po jednej stronie (prawej)? Witam. Instrukcja ma charakter ogólny i ilustracje w niej zawrate mogą różnic się nieco od stanu faktycznego. Bardziej istotne jest to co jest zawarte w tekscie instrukcji. Czyli montaż ma się odbywac metodą naprzemienną ( nad -pod-nad-pod ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frI 17.07.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Witam ponownie! Jak mają być zamontowane wróblówki pod blachą Monterey? Okap ma deskę okapową i na to łata. Odpływ skroplin do rynny i folia też do rynny. Czy można zastosować wróblówkę z kratką zamiast łaty? Jak wtedy przykręcić brzeg blachy? Może jakiś schemat? Pozdrawiam. Witam. Bez względu na rodzaj zastosowanego pokrycia wróblówki montuje sie na pasie nadrynnowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedod 01.08.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Czy uzyskam jeszcze odpowiedź? Dekarz ma nadal problem z umiejscowieniem wróblówki. Wg niego nie da się zastosować tego pod blachodachówkę. Czy można to zrobić wg takiego schematu? http://www.monier.pl/fileadmin/bu-files/pl/do_pobrania/Rozwiazania_techinicze/Przykladowe_strony.pdfPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi.pudlo 03.08.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 (edytowane) Mam pytanie odnosnie Panel Rąbek Stojący na ClikJesli polozymy panel na plaskiej powierzchni i rozciagniemy linke od poczatu do konca krawedzi panelu...To czy normalne jest iż linka odstaje od krawedzi w srodkowej czesci o 7mm ?Czyli caly panel jest wygiety w łuk... Edytowane 3 Sierpnia 2012 przez domi.pudlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszratajczyk 04.08.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Macie gdzieś jakąś listę polecanych przez Was firm? Czy jeśli firma dystrybuuje wasze produkty i prowadzi ich montaż np. Dach-Pol to można z czystym sumieniem zaufać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frI 05.08.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Czy uzyskam jeszcze odpowiedź? Dekarz ma nadal problem z umiejscowieniem wróblówki. Wg niego nie da się zastosować tego pod blachodachówkę. Czy można to zrobić wg takiego schematu? http://www.monier.pl/fileadmin/bu-files/pl/do_pobrania/Rozwiazania_techinicze/Przykladowe_strony.pdf Pozdrawiam Witam. Tak jak pisałem wcześniej wróblówki montuje się na pasie nadrynnowym co przedstawia powyższy schemat. Można je zamontować wg tego schematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frI 05.08.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Mam pytanie odnosnie Panel Rąbek Stojący na Clik Jesli polozymy panel na plaskiej powierzchni i rozciagniemy linke od poczatu do konca krawedzi panelu... To czy normalne jest iż linka odstaje od krawedzi w srodkowej czesci o 7mm ? Czyli caly panel jest wygiety w łuk... Witam. Dziękujemy za przesłane pytanie. Z opisanej sytuacji można wywnioskować, że powierzchnia dachu przed montażem paneli na rąbęk stojący nie była wystarczająco wypoziomowana. Panele na rąbęk stojący są bardzo wymagającym pokryciem i powinny być montowane zgodnie z instrukcją montażu podaną przez producenta. Powierzchnia dachu powinna być idealnie wypoziomowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi.pudlo 06.08.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 ale ja caly czas pisze o jednym panelu polozonym na plaskiej podlodze,, nie zamontowanym na dachu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kcyniak 07.08.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 mam problem mieszkam i pracuje w norwegii w polsce jestem kozak w dachach a tu gosc przywiozl mi pape na klej niby sciaga sie folie i przykleja jest to dziwne dla mnie moze ktod wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kcyniak 07.08.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 mam problem mieszkam i pracuje w norwegii w polsce jestem kozak w dachach a tu gosc przywiozl mi pape na klej niby sciaga sie folie i przykleja jest to dziwne dla mnie moze ktod wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frI 10.08.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 ale ja caly czas pisze o jednym panelu polozonym na plaskiej podlodze,, nie zamontowanym na dachu.... Witam. Przepraszam za nieporozumienie. Jaka jest długość tego wygiętego panelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi.pudlo 14.08.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 6,20 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
els411 20.08.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Witam Mam pytanie do eksperta firmy Ruukki o gwarancje na produkty firmy Ruukki. Dowiedziałem się w jednym z przedstawicielstw sprzedających produkty Państwa firmy, iż w przypadku zakupu blachy z 8% vat-em (z montażem) gwarancja techniczna i estetyczna wynosi tylko 2 lata (rękojmia - bo na fakturze jest tylko usługa, a nie produkt). Natomiast zakup produktu z 23% vat-em daje tą pełna gwarancje w zależności od danego modelu. Jaka jest prawda? Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts