tereska77 28.03.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 witamblagam, pomozcie! niech mi ktos wytlumaczy jak blondynce o co chodzi z tymi kominami wentylacyjnymi? bo im wiecej czytam, tym glupsza sie robie:bash:budujemy c126b i planujemy wm+reku. powierzchnia ok. 130m2 plus garaz, poddasze nieuzytkowe. http://img717.imageshack.us/img717/3821/dom1949328398500x0rozmi.jpg czy musze miec kominy wentylacyjne czy nie? myslalam, ze nie, ale przed chwila dzwonilam do pana, ktory sie tym zajmuje i powiedzial, ze niech majster robi jak jest w projekcie to potem latwiej te rurki od reku schowac, tylko dziura w pustakach wentylacyjnych musi miec 16cm. przez telefon on sobie moze do mnie gadac i tlumaczyc, dla niego to moze proste i logiczne, a ja nic z tego nie rozumiem:oops: majster pyta co robic, a ja mu nie potrafie odpowiedziec:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 28.03.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Większość kominów wentylacyjnych nie jest potrzebna i nie ma sensu ich stawiać - argument z rurkami od wentylacji jest zupełnie idiotyczny skoro poddasze jest nieużytkowe i będzie można wygodnie zrobić całą instalację własnie na tym poddaszu. Jeżeli garaż będzie ogrzewany to prawnie jest wymagany komin wentylacyjny - jeżeli garaż nie będzie ogrzewany nie musi być komina wentylacyjnego w garażu. W kuchni jeżeli będzie okap kuchenny wymagający podłączenia do komina to komin wentylacyjny się przyda.Zastosowanie okapu z filtrem [węglowym] nie wymagającego podłączenia do komina oznacza, ze nawet ten komin wentylacyjny w kuchni nie będzie potrzebny. Prawo wręcz zabrania łączenia wentylacji mechanicznej z grawitacyjną, więc tym bardziej kominy są zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 28.03.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 witam blagam, pomozcie! niech mi ktos wytlumaczy jak blondynce o co chodzi z tymi kominami wentylacyjnymi? bo im wiecej czytam, tym glupsza sie robie:bash: budujemy c126b i planujemy wm+reku. powierzchnia ok. 130m2 plus garaz, poddasze nieuzytkowe. czy musze miec kominy wentylacyjne czy nie? myslalam, ze nie, ale przed chwila dzwonilam do pana, ktory sie tym zajmuje i powiedzial, ze niech majster robi jak jest w projekcie to potem latwiej te rurki od reku schowac, tylko dziura w pustakach wentylacyjnych musi miec 16cm. przez telefon on sobie moze do mnie gadac i tlumaczyc, dla niego to moze proste i logiczne, a ja nic z tego nie rozumiem:oops: majster pyta co robic, a ja mu nie potrafie odpowiedziec:( Rób zgodnie z projektem, jeżeli nie chcesz kominów wentylacyjnych lub innych rzeczy, projektant niech naniesie zmiany w projekcie, odbiór będzie w/g projektu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 28.03.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Faktycznie lepiej mieć wszystko naniesione w projekcie. Z tym, że jak rozumiem pozwolenie na budowę już zostało wydane na podstawie projektu z kominami. Można trzymać się dosyć powszechnej opinii, że: cytat z innego wątku na forum Zmiany związane z kominami, nie wprowadzają zmiany parametrów budynku, czyli są mało istotne wedle przepisów. Wystarczy zatem wpis kierownika budowy w dzienniku budowy. Oczywiście zawsze można najpierw kominy zbudować a potem zatkać i zapomnieć - dla mnie nie ma to sensu.Każdy komin to dodatkowa dziura w dachu - wymagająca obróbek i będąca źródłem potencjalnych nieszczelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 28.03.2012 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 dzieki za odpowiedzi! dzwonilam do jeszcze jednej firmy i pan powiedzial, zeby zrobic wentylacyjny tylko w kuchni do okapu, pozostale mozemy sobie darowac. gdy wspomnialam o tym chowaniu rurek, to podobno niektorzy tak robia, ale akurat ta firma tego nie praktykuje.kominy dymowe mamy w projekcie dwa i one pozostaja, wentylacyjny w kuchni tez bedzie, wiec chyba wystarczy wpis kierownika budowy w dzienniku o zmianie w lazienkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 28.03.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 dzieki za odpowiedzi! dzwonilam do jeszcze jednej firmy i pan powiedzial, zeby zrobic wentylacyjny tylko w kuchni do okapu, pozostale mozemy sobie darowac. gdy wspomnialam o tym chowaniu rurek, to podobno niektorzy tak robia, ale akurat ta firma tego nie praktykuje. kominy dymowe mamy w projekcie dwa i one pozostaja, wentylacyjny w kuchni tez bedzie, wiec chyba wystarczy wpis kierownika budowy w dzienniku o zmianie w lazienkach? A co z kotłownią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 29.03.2012 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 A co z garażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 29.03.2012 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 A co z kotłownią? A co z garażem? Przepraszam, zapomnialam o tym napisac:oops: W garazu i w kotlowni beda kominy wentylacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 29.03.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 (edytowane) Przepraszam, zapomnialam o tym napisac:oops: W garazu i w kotlowni beda kominy wentylacyjne. A co z kominkiem w "saluunie" i przy braku prądu . Edytowane 29 Marca 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 29.03.2012 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 A co z kominkiem w "saluunie" i przy braku prądu . przy braku pradu trzeba pewnie bedzie swieczki zapalichttp://forum.barcis.pl/images/smilies/oczko1.gif a tak na powaznie to planujemy miec w salonie koze. co sie moze stac gdy pradu zabraknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 29.03.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 przy braku pradu trzeba pewnie bedzie swieczki zapalichttp://forum.barcis.pl/images/smilies/oczko1.gif a tak na powaznie to planujemy miec w salonie koze. co sie moze stac gdy pradu zabraknie? W zasadzie nic jak otworzysz okno przez cały czas jak będzie się palić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 29.03.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 (edytowane) Rezygnacja z kominów zwiększa kubaturę budynku - zgodnie z art 36a ust.5 punkt 2 Prawa Budowlanego- więc jest zmianą istotną!Kierownik budowy nie ma prawa wprowadzania zmian w dokumentacji projektowej. Upoważniony jest do tego tylko projektant i on dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia - zgodnie z art 36a ust6 Prawa Budowlanego.No i jeszcze jedna spawa wentylacji mechanicznej nie można stosować z wentylacją grawitacyjną w tym samym pomieszczeniu (par 148 punkt 2 warunków technicznych dla budynków i ich usytuowania). W kotłowni pobierającej powietrze do spalania z pomieszczenia zabrania się stosowania wentylacji mechanicznej wywiewnej chyba,że zastosowano wentylację naw-wyw zrównoważoną lub nadcisnieniową. (par 150 warunków tech) Edytowane 29 Marca 2012 przez Pawel78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 29.03.2012 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 (edytowane) Rezygnacja z kominów zwiększa kubaturę budynku - zgodnie z art 36a ust.5 punkt 2 Prawa Budowlanego- więc jest zmianą istotną! Kierownik budowy nie ma prawa wprowadzania zmian w dokumentacji projektowej. Upoważniony jest do tego tylko projektant i on dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia - zgodnie z art 36a ust6 Prawa Budowlanego. nie rezygnuje z kominow! w projekcie mam 2 kominy i obydwa beda. wentylacyjny w kuchni zostaje, w kotlowni i w garazu tez. projekt nie przewiduje zadnej wentylacji w sypialniach, wiec jedyna zmiana jaka chce wprowadzic dotyczy lazienek. czy to bedzie taki problem? projektant i kierownik budowy u mnie to ta sama osoba:) zdaje sobie sprawe, ze nie mozna laczyc wentylacji mechanicznej z grawitacyjna w jednym pomieszczeniu, w koltowni bedzie tylko grawitacyjna. Edytowane 29 Marca 2012 przez tereska77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 30.03.2012 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Rezygnacja z kominów zwiększa kubaturę budynku - zgodnie z art 36a ust.5 punkt 2 Prawa Budowlanego- więc jest zmianą istotną! Kierownik budowy nie ma prawa wprowadzania zmian w dokumentacji projektowej. Upoważniony jest do tego tylko projektant i on dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia - zgodnie z art 36a ust6 Prawa Budowlanego. Nie jestem fachowcem projektantem ani kierbudem. Osobiście uważam, że lepiej mieć od razu w projekcie zmianę rodzaju wentylacji z grawitacyjnej na mechaniczną i wynikające z niej zmiany np. w układzie kominów.Tak powinno być. Wszyscy wiemy jak jest. Projekt najczęściej kupiony gotowy bazowo ma wentylację mechaniczną. Inwestor chce jak najszybciej dostać pozwolenia na budowę, więc raczej nie biegnie do architekta/projektanta celem naniesienia zmian, tylko od razu do urzędu. Jest ładna pogoda więc szybko zaczyna budowę i dopiero gdzieś tak na poziomie ścian parteru pojawia się pytanie co z wentylacją i kominami. Praktyka pokazuje, że jednak [na podstawie obserwacji] odstąpienie załatwia kierbud wpisem do książki - i jakoś to przechodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atyp1 25.09.2016 01:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Robić zgodnie z projektem, albo tak żeby wyglądało na to że tak to jest zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts