Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykorzystać kanał w garażu

Recommended Posts

Witam i proszę o propozycje. Przerabiamy garaż (6x4 m i 3 m wysokości) na salon wraz z aneksem kuchennym. Znajduje się tam betonowy kanał 4m x 1m, głębokość ok 1,60m. Dodam że przy bardzo wysokich opadach czasem podchodzi woda, ale są to rzadkie sytuacje. Bardzo proszę o propozycje na co przerobić kanał, gdyż po podliczeniu kosztów zasypania go, stwierdziliśmy że można zrobić coś ciekawego a zarazem przydatnego. Może spotkaliście się z czymś interesującym? Mamy oczywiście przeróżne propozycje od znajomych jak terrarium, jacuzzi czy schron atomowy :D ale i piwniczkę, piwnicę na wino czy mini garderobę. Może doradzicie jak przystosować taki kanał, czym go przykryć bądź jak zrobić zejście do niego. Dziękuję z góry :)

Nie wiem jakie ci wychodziły koszty zasypania tego kanału, ale jak zaczniesz kombinować z akwarium, terrarium czy innym jacuzzi to na pewno wyjdzie drożej. Weź pod uwagę że utrzymanie tego kanału, cokolwiek tam nie wymyślisz też będzie kosztowało. Może się okazać że zrobisz generalny remont garażu-salonu, a po 2-3 latach zechcesz jednak zasypać ten kanał, to wtedy dopiero będą koszty. Ja bym zasypał.

Wymurowałbym go starą cegłą z starymi belkami , ciekawe dodatkowe delikatne oświetlenie wewnątrz nadałoby mu klimatu, stojaki na różnego rodzaju wina (niekoniecznie spożywane) z góry gruba szyba po której można chodzić. Wszystko zależy do wystroju wnętrza. Tak bym to sobie wymyślił.

Pewnie jak to zwykle bywa z kanałem w garażu miejsca nie ma tam zbyt wiele. Wykonanie akwarium czy jacuzzi to kawał roboty pociągającej za sobą spore koszty. Piwniczka czy jakiekolwiek inne pomieszczenie użytkowe włączając w to garderobę mogłoby funkcjonować tylko przy założeniu, że pomieszczenie nie będzie miało wilgoci i zachowa odpowiednią wentylacje. Może warto pomyśleć o zasypaniu tego ziemią i zrobieniu wielkiej doniczki, która zawierałaby kwiaty ozdobne lub jakieś drzewka bon zai. Jeśli nie, to wtedy pozostaje zakopać i z głowy. Po problemie.

Sam gdybym miał do zagospodarowania kanał to...nie mam zielonego pojęcia szczerze mówiąc :)

Haha :) Niektóre propozycje rewelacja :) zwłaszcza pierwsza i ostatnia !! Dzięki za zainteresowanie, jak przyjdzie Wam coś jeszcze do głowy piszcie. Bardzo dziękujemy i pozdrawiamy bo fajna tu atmosfera panuje na forum. Jak coś wykombinujemy, obowiązkowo wstawimy zdjęcie. Pozdrawiam !

Haha :) Niektóre propozycje rewelacja :) zwłaszcza pierwsza i ostatnia !! Dzięki za zainteresowanie, jak przyjdzie Wam coś jeszcze do głowy piszcie. Bardzo dziękujemy i pozdrawiamy bo fajna tu atmosfera panuje na forum. Jak coś wykombinujemy, obowiązkowo wstawimy zdjęcie. Pozdrawiam !

Jak zastosujecie moją propozycję to ja poprosze zdjęcie z terapii sąsiada :cool: