Hrabia36 28.03.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Witam. Próba instalacji wodnej zimnej i ciepłej jednocześnie - rury zgrzewane PP. Czytając na forum dowiedziałem się,że próba powietrzem nie jest dokładna - zależna od wielu czynników, ja wykonam wodą. Zamierzam: 1. Połaczyć rury zimnej i ciepłej tylko do kontroli. 2. Napełnić wodą , odpowietrzyć przed wkręceniem korków do prób. 3. Pierwszy test przeprowadzić wodą na ciśnieniu przyłącza ( 4,2 bar) 4. Kontrola spadku ciśnienia na manometrze. Ponieważ korpusy filtrów mam do 6 bar, chciałbym również zrobić test na 6 bar wg punktów na fotce poniżej (instalacja będzie na reduktorze 3bar - czyli teoretycznie próba ciśnienia 1,5x3bar=4,5bar ) Moje pytania: 1. Czy ominąć korpusy zrobić test na 8bar ? 2. Jak podnieść ciśnienie w warunkach domowych do 8bar ? (można kompresorem podłączonym do napełnionej wodą instalacji ? 3. Podczas próby w instalacji pozostanie trochę powietrza (nie wszystko mogę odpowietrzyć), czy ta odrobina będzie miała wpływ na próbę ? Z góry dziękuję i pozdrawiam budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts