Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ocieplić scianę ???

daroo00

Recommended Posts

Witam,

mam problem dotyczący ocieplenia budynku.

Sytuacja wygląda następująco:

budynek nieocieplony parterowy podpiwniczony, piwnica jakieś 80 cm w gruncie, pozostała część 140 cm powyżej gruntu,

na budynku znajduje się cokół 5 do 7 cm w zależności od tego jak wyszło budowlańcom :/

Pomiędzy ścianą piwnicy a ścianą powyżej cokołu widać papę - jak sądzę izolacja pozioma.

No i teraz moje pytanie w jaki sposób ocieplić ścianę?

Czy zacząć od cokołu i listwę startową na styropian zamontować w pkt 1 na rysunku?

Czy może jakoś inaczej?

Czy warto ocieplać ścianę piwnicy? I czy jesli tak to mogę zrobić to tylko na części ponad gruntem czy muszę odkopywać cały fundament?

Bardzo proszę o pomoc.

sciana.jpg

Edytowane przez daroo00

Ja bym odkopał cały fundament i cały ocieplił, ale to ja. A grubość izolacji dobrał na podstawie obliczeń zapotrzebowania na ciepło i oczekiwań, jeśli chodzi o dalsze losy budynku (w szczególności w zakresie ew. wymiany instalacji centralnego ogrzewania).

No właśnie jak narazie sytuacja finansowa na to nie pozwala.

A, i na fundamencie do poziomu 30 cm powyżej gruntu jest papa.

Najbardziej zastanawia mnie kwestia rozpoczęcia właściwej izolacji na budynku, czy zacząć tak jak na rysunku czy może założyć nową listwę cokołową szerszą o grubość cokołu poniżej obecnego i dołożyć tam te 6 czy 7 cm styro?