Lukarna 13.04.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Ja się za bardzo wymądrzać nie będę ale:Naczytałam się na forum o tym, że pod oknem lepiej zrobić blat roboczy a nie zlew bo w dobie zmywarek za dużo przy zlewie nie stoisz, a dobrze oswietlony kawałek blatu zawsze sie przyda. Myslałam o tym długo;) i stwierdziłam że jest w tym sens. Wolałabym blat pod oknem niz zlew.Ale w mojej kuchni prawdopodobnie zlew wyląduje pod oknem bo nie mam na niego innego miejsca. Mogłabym go trochę przesunąć w bok ale wtedy jest bardzo jakos tak niesymetrycznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzaneczki 13.04.2012 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Lukarna ale z piwnicą czy bez? Bo u nas (w Olkuszu) piwnice zaliczają do użytkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzaneczki 13.04.2012 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 No ja też mam właśnie problem z tą symetrycznością. Wydaje mi się ,że jak przesunę bliżej kuchenki (wtedy tylko narożny) to mało miejsca będzie wokół zasadniczych sprzętów (zlew, kuchenka) a jak dam zlew w drugą stronę to za daleko:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 13.04.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Lukarna ale z piwnicą czy bez? Bo u nas (w Olkuszu) piwnice zaliczają do użytkowych. Bez piwnicy. Sama użytkowa, na dole liczone jest do tego: kuchnia, salon, łazienka, pokój i korytarz, wiatrołap i garderoba a na górze powyżej 1,9 wysokości. Reszta nie jest do tego liczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 13.04.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 No ja też mam właśnie problem z tą symetrycznością. Wydaje mi się ,że jak przesunę bliżej kuchenki (wtedy tylko narożny) to mało miejsca będzie wokół zasadniczych sprzętów (zlew, kuchenka) a jak dam zlew w drugą stronę to za daleko:( Wiesz co u Ciebie chyba faktycznie tez lepiej będzie wygladał pod oknem. A spróbuj zrobić wizualizację w Plannerze Ikeowskim, zobaczysz jak będzie wyglądało rozmieszczenie sprzętów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzaneczki 15.04.2012 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 ściągnęłam sobie ten program o którym pisze Lukarna ale to jest chyba jakaś stara wersja, bo takie nieciekawe te projekty, ale poszukam nowszej wersji. Przyszło mi też do głowy, że może jakaś mała spiżarka w kuchni by się przydała. Oj zaczynam się martwić, ze wszytko nie tak i przez to kombinuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowa_panienka 16.04.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Robota pali Wam się rękach! Fiu, fiu! A u nas ciągle etap papierkowy, ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milina 17.04.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) u nas też zlew wyląduje pod oknem też dużo o tym czytałam, ale jeszcze dawno dawno temu gdy urządzaliśmy mieszkanie hehe ogólnie to chodzi o to,żeby ustawić kran przy oknie tak, żeby nie przeszkadzał potem przy otwieraniu okna! dzisiaj głównie to zmywarki działają w domach, więc zlew i tak strasznie dużo nie jest używany,więc faktycznie dobrym pomysłem przy oknie miec blat,jeśli tylko jest taka możliwość. U mnie akurat sa dwa okna w kuchni więc przy jednym będe mieć zlew,a przy drugim blat ja sobie zrobiłam wizualizacje kuchni w programie pro100 -- aha! przejeżdżałam w sobotę koło waszej budowy i widziałam jak chlopaki działają ! Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez milina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzaneczki 17.04.2012 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Mam już nowy program ikeowski, jest bardziej nowoczesny, jak coś w nim narysuję to wrzucę. teraz ogólnie chyba taki trend (albo nie jestem na bieżąco) żeby zlew był pod oknem. Co z Waszymi schodami, jakieś zmiany? W sobotę to szanowny Pan mąż pracował na budowie, więc to pewnie jego widziałaś Teraz mąż ma tydzień urlopu więc pewnie podgoni z robotą (izolację robimy we własnym zakresie) z czego sie cieszę, tylko ciągle zapomina zabrać aparat więc zdjęć nie ma. Jutro go przypilnuję, żeby zabrał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milina 17.04.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) tzn. izolujecie teraz piwnice? a nasze schody na razie bez zmian architekt siedzi nad nimi jeszcze aha! jestem zafascynowana twoją kuchnią! zawsze taki układ chciała, ale niestety w naszym projekcie nie szło tego zrobić najbardziej podoba mi się to miejsce do siedzenia w kuchni, pomiędzy kuchnią a jadalnią bajkaa normalnie i czekam na fotki Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez milina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 18.04.2012 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 noo wkoncu widzę inwestorkę ( a przynajmniej jej fajna fryzure ), czym ocieplaliście fundament? buciki pierwsza klasa tez mam takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milina 18.04.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 jaki ty masz piękny blond na głowie i buty pierwsza klasa! a wy to tak po fachu jesteście że umiecie sami zrobić ocieplenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzaneczki 18.04.2012 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Jakoś tak nie najlepiej wyglądałam, więc celowo ukryłam swoja facjatę. Dziekuję za miłe słowa w sprawie włosów, ale fryzura do odświeżenia, bo lubię krótsze:) Co do ocieplenia, to fachowcami zdecydowanie nie jesteśmy. Nasz majster wytłumaczył mojemu mężowi jak to się powinno ocieplać i robimy to sami, żeby zredukować koszty. Mój tata jest budowlańcem nieco starszej daty i nam podpowiada w wielu sparwach i pomaga własną pracą ale niestey zdrowie mu nie dopisuje, więc chcemy z mężem sami coś zrobić. Najbardziej ubolewam nad tym, że ja pracuję zwykle od 12 do 20 a mąż zawsze o 14 kończy pracę i tu jest problem, bo się nie zgrywamy czasowo, a we dwójke zawsze raźniej robota idzie. Mnie takie prace nie są ani straszne ani obce, nawet je trochę lubię, bo mam tylko siostrę i tata zawsze nas uczył męskich zajęć Tutaj na FM widzę zdecydowaną grupę budujących kobiet, które świetnie sobie radzą zarówno z organizacją jak i wykonaniem męskich prac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 18.04.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Grzaneczki a czym ocieplaliscie fundament? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzaneczki 18.04.2012 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 najbardziej podoba mi się to miejsce do siedzenia w kuchni, pomiędzy kuchnią a jadalnią bajkaa normalnie A ja się właśnie zastanawiam czy nie postawić w tym miejscu ścianki działowej, boję się tego całego rozgardiaszu w kuchni jak będziemy kiedyś siedzieć przy rodzinnym stole, albo stresować że jest bałągan w kuchni (a prawie zawsze jest:) jak wpadną niezapowiedziani goście. Chociaż z drugiej strony salon jest dalej i zawsze tam można siedzieć a nie przy stole w jadalni. Muszę się zastanowić co wybrać, pewnie jak powstaną ściany w domu to łatwiej mi będzie to sobie wyobrazić. Na razie nasz cel = wyjść z piwnic i osiągnąć stan zero:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzaneczki 18.04.2012 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Grzaneczki a czym ocieplaliscie fundament? My ocieplaliśmy tylko ściany fundamentowe tam gdzie będzie piwnica, daliśmy 5 cm styrohart (zieolny styropian). Podobno najlepszy jest styrodur, ale zdecydowanie droższy. Pozostałych ścian nie będziemy ocieplać wcale (tzn nie będzie izolacji pionowej), wysmarowaliśmy tylko dysperbitem a na to folia kubełkowa przeciw wilgoci. A Wy będziecie ocieplać ściany fundamentowe? Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Grzaneczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 19.04.2012 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 tak, wszystkie 10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.04.2012 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 U nas też ocieplane było wszystko dookoła. Tam gdzie trzeba i tam gdzie nie trzeba:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milina 19.04.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 u nas też będzie wszędzie gdzie się da ocieplenie dysperbitem ile razy malowaliście? bo my tez przejedziemy tym dysperbitem i styrodur chyba jednak kupimy. Co jak co, ale dla nas są najważniejsze fundamenty a potem dach grzaneczko absolutnie nie usuwaj tego stoliczka bo jak będe przychodzić to będe przy nim siedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzaneczki 19.04.2012 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) Co do ocieplenia fundamentów, to ocieplamy tylko część wystającą nad ziemią a to co w ziemi już nie (część niepodpiwniczona). Poziom podłogi parteru mamy zdecydowanie wyżej niż 50 cm nad poziomem gruntu. Poza tym całość wykopu wokół budynku (około 1 m szerokości) zostanie zasypana piasek aby ograniczyć wilgoć.tutaj jest przedstawione grficznie jak to będzie wyglądać:http://ladnydom.pl/budowa/51,106572,6989002.html?i=8Wszyscy dookoła doradzają, że ważniejsze jest poziome ocieplenie niż pionowe. Dysperbitem malowaliśmy 3 lub 4 razy, tzn mąż mazał. Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez Grzaneczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts