daroo00 29.03.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Witam, mam problem dotyczący ocieplenia budynku. Sytuacja wygląda następująco: budynek nieocieplony parterowy podpiwniczony, piwnica jakieś 80 cm w gruncie, pozostała część 140 cm powyżej gruntu, na budynku znajduje się cokół 5 do 7 cm w zależności od tego jak wyszło budowlańcom :/ Pomiędzy ścianą piwnicy a ścianą powyżej cokołu widać papę - jak sądzę izolacja pozioma. No i teraz moje pytanie w jaki sposób ocieplić ścianę? Czy zacząć od cokołu i listwę startową na styropian zamontować w pkt 1 na rysunku? Czy może jakoś inaczej? Czy warto ocieplać ścianę piwnicy? I czy jeśli tak to mogę zrobić to tylko na części ponad gruntem czy muszę odkopywać cały fundament? Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 29.03.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 ze względów finansowych warto ocieplić piwnicę bo likwiduje się w ten sposób mostek termiczny do gruntu, a im głębiej odkopiesz tym będzie cieplej, 80cm ppt to racjonalne zalecenie PS warto by było żeby styropian na ścianie piwnicy zachował ciągłość izolacji z styropianem na ścianie parteru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daroo00 29.03.2012 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 No tak tyle tylko, że w chwili obecnej nie jestem w stanie zainwestować takich pieniążków. Także nie wiem czy zostawić tą listwę cokołową tak jak na rysunku czy nie lepiej zamontować szerszą o grubość cokołu na budynku i obniżyć cokół np o 30 cm i uzupełnić to miejsce styropianem, także w tym miejscu będzie jakieś 16 cm styropianu a powyżej już normalnie 10.Bo obawiam się że jak listwa zostanie tak jak na rysunku to zimno i tak będzie wchodzić do pomieszczeń pod listwą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 31.03.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Nie musisz dawać 16 cm z dołu. Wystarczy że pod listwę dasz 10 cm styro w poziomie (obniżysz cokół o 10 cm), poniżej 10 lub 5 (ile Ci pasuje) już normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts