Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie ściany, połączenie ściany piwnicy ze ścianą budynku ?

daroo00

Recommended Posts

Witam,

mam problem dotyczący ocieplenia budynku.

Sytuacja wygląda następująco:

budynek nieocieplony parterowy podpiwniczony, piwnica jakieś 80 cm w gruncie, pozostała część 140 cm powyżej gruntu,

na budynku znajduje się cokół 5 do 7 cm w zależności od tego jak wyszło budowlańcom :/

Pomiędzy ścianą piwnicy a ścianą powyżej cokołu widać papę - jak sądzę izolacja pozioma.

No i teraz moje pytanie w jaki sposób ocieplić ścianę?

Czy zacząć od cokołu i listwę startową na styropian zamontować w pkt 1 na rysunku?

Czy może jakoś inaczej?

Czy warto ocieplać ścianę piwnicy? I czy jeśli tak to mogę zrobić to tylko na części ponad gruntem czy muszę odkopywać cały fundament?

Bardzo proszę o pomoc.

sciana.jpg

ze względów finansowych warto ocieplić piwnicę bo likwiduje się w ten sposób mostek termiczny do gruntu, a im głębiej odkopiesz tym będzie cieplej, 80cm ppt to racjonalne zalecenie

PS warto by było żeby styropian na ścianie piwnicy zachował ciągłość izolacji z styropianem na ścianie parteru

No tak tyle tylko, że w chwili obecnej nie jestem w stanie zainwestować takich pieniążków. Także nie wiem czy zostawić tą listwę cokołową tak jak na rysunku czy nie lepiej zamontować szerszą o grubość cokołu na budynku i obniżyć cokół np o 30 cm i uzupełnić to miejsce styropianem, także w tym miejscu będzie jakieś 16 cm styropianu a powyżej już normalnie 10.

Bo obawiam się że jak listwa zostanie tak jak na rysunku to zimno i tak będzie wchodzić do pomieszczeń pod listwą?