malinka2 29.03.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Mam stary dom(160m.kw.) ogrzewany kotłem na miał ze sterowaniem,na ciepłą wodę mam bojler 120l na wszelki słuczaj z grzałką.Planuję zmianę kotła na ekogroszek z nowszym sterowaniem i buforem ciepła(jaki-liczę na pomoc w doborze).No i myślę czy nie byłoby sensowne kupić pompę ciepła powietrzną (jaką?),bo ponoć dogrzewa do temp. zewnętrznej ok.0 st.Czy takie rozwiązanie ma sens?Chodzi mi o to,żebym nie musiała palić w kotle latem/jesienią ale żeby nie było cenowo powalające.Czy ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 30.03.2012 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 malinkaJeżeli planujesz zakup kotła na ecogroszek, to rozumiem, że masz na myśli kocioł automatyczny z podajnikiem. W tym wypadku, ponieważ masz tylko ogrzewanie grzejnikowe, bufor ciepła jest zbędny. Natomiast koncepcja z PC PW jest jak najbardziej słuszna. Proponuję zakupić gotowy zestaw zasobnik CWU dwuwężownicowy z pompą PC PW HEWALEX. Moim zdaniem jest to najbardziej optymalne dla ciebie rozwiązanie. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 12.06.2012 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Dzięki panie marketerze za ten nachalny marketing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trickle_38 24.07.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Mam stary dom(160m.kw.) ogrzewany kotłem na miał ze sterowaniem,na ciepłą wodę mam bojler 120l na wszelki słuczaj z grzałką.Planuję zmianę kotła na ekogroszek z nowszym sterowaniem i buforem ciepła(jaki-liczę na pomoc w doborze).No i myślę czy nie byłoby sensowne kupić pompę ciepła powietrzną (jaką?),bo ponoć dogrzewa do temp. zewnętrznej ok.0 st.Czy takie rozwiązanie ma sens?Chodzi mi o to,żebym nie musiała palić w kotle latem/jesienią ale żeby nie było cenowo powalające.Czy ktoś pomoże? Myślę, że pomysł z buforem nie jest taki zły...ba to jest całkiem dobry pomysł. Do tego poleciłbym powietrzną pompę ciepła Stiebel Eltron seria WPL lub WPL BASIC. Punkt bi-walentny ustawiłbym na -10 st. bo te pompy mogą pracować nawet do -20 st. I okaże się że do pieca na paliwo stałe nie będziesz musiała schodzić - zatem tą modernizacje zostawiłbym na "potem" albo wieczne nigdy Robert Stefaniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts