chrobry 29.03.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Przymierzam się do wykonania ogrodzenia z klinkieru (sama podmórówka i słupki metalowe). Mam takie pytanie. Fundament wiem, że ma być pełny tzn. kopany na głębokość przemarzania i zbrojony. Fundament będzie miał ok 32m długości i czy należy go zalać w całości czy trzeba zrobić dylatacje ? Jak taka dylatacja powinna wyglądać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 29.03.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Jeżeli kopiesz fundament poniżej poziomu zamarzania - to dylatacja jest zbędna. To tak jak lejesz fundamenty pod om - kopanie poniżej pewnego poziomu oznacza stabilność tychże fundamentów czyli to, że mróz ich nie ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 12.04.2012 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 (edytowane) Jak wygląda sprawa wstawienia uchwytów-zawiasów pod przyszłą brame i furtkę w słupku z klinkieru ? Czy fundament w miejscu gdzie będą słupki, (które są troche szersze jak podmórwka) musi też być poszerzony? Może mi ktoś z praktyki podpowiedzieć coś w tej kwestii ? Edytowane 12 Kwietnia 2012 przez chrobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 12.04.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Zawiasy są montowane na 4 śrubach. (łapa, 4 otwory i zawias)Zwykle fundament jest szerszy od góry płotu. Jeśli tak nie jest, to zadbaj chociaż o mocny beton i wzmocnione zbrojenie w słupku od bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
encefalo 07.05.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 fundament pod całością z wykręconą belką zbrojeniową pod słupki bramowe też warto wąskie beleczki wypuścić co do montaż przęsełek i bramy warto zapytać firmę która wykona elementy bo praktykują dwie szkoły jenym wypuszczać sztyce metalowe inni niechcą niczego wiercą i wszystko montują na klejach epoksydowych itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts