Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękająca ścianka fundamentowa po zasypie.

Majster123

Recommended Posts

Witam

Proszę o poradę.

Mój wykonawca pospieszył się trochę z zasypywaniem ściany fundamentowej ( zasypał środek moim zdaniem nazbyt mokrą ziemią przy końcu zimy). A teraz na wiosnę zaczynają być widoczne ubytki w spoinie bloczków betonowych. Tak jakby woda została wypchnięta przez spoiny pod ciężarem zasypu.

W związku że działka jest trochę pochyła, ścianka fundamentowa postawiona na ławie jest wysoka około 2,4 m . Jeszcze nie zrobiłem odkrywki w środku przy murze, ale obawiam się najgorszego.

Co z tym fantem zrobić. Rozebrać tą ściankę i kazać jeszcze raz wymurować i zasypać ?

2012-02-19 (10).jpg

P¦Ökni¦Öcia_27_03_2012 (7).jpg

P¦Ökni¦Öcia_27_03_2012 (2).jpg

Budowa_18_03_2012 009.jpg

Budowa_18_03_2012 001.jpg

Edytowane przez Majster123

tak wysoka ściana fundamentowa bez bez trzpieni zbrojonych chociaż co 2m powiązanych górą wieńcem niema prawa wytrzymać naporu ziemi tym bardziej zagęszczanej,powinno się starać zasypywać jednocześnie od zewnątrz

W projekcie były przewidziane bloczki. Mało tego projekt był adoptowany i przerabiany dla nas przez odpowiednią osobę z uprawnieniami projektowymi. ( No i to świadczy o tym gościu). I zaznaczam, że nie było to robione po znajomości tylko normalnie kasa wywalona i wiele projektów na naszym terenie jest firmowane przez tego Pan. Jednak jeszcze raz się przyjżałem miejscu zbrodni i dużą rolę miał tu operator koparki, który musiał uderzyć łychą o mur, widać odpryski w bloczkach oraz zeszlifowaną górę bloczków po ciągnięciu łychy. Nie przypilnujesz sam to zawsze ktoś coś spierd... ( Jednak to prawda Pńskie oko konia tuczy itd. a mój przyjaciel mówi że każdy fachowie to półczłowiek i tak go trzeba traktować, aż nie zrobi do końca swojej pracy w tedy można podnieś go do rangi człowkieka )