Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja istniejącego szamba na oczyszczalnie ścieków

hawix

Recommended Posts

Witam,

Mieszkam na wsi w domu jednorodzinnym, z którego ścieki odprowadzane są do szamba o pojemności około 20m3. Niestety, ceny wywozu szamba rosną lawinowo. Idąc z duchem czasów pomyślałem i poczytałem o przydomowej oczyszczalni ścieków. Przeanalizowałem budowę i zasadę działania biologicznych oczyszczalni ścieków.

Ceny gotowych/solidnych rozwiązań mieszczą się w przedziale >7000 zł za oczyszczalnie dla 5 osób. Ze względu na istniejące szambo rozważam adaptację mojego szamba na oczyszczalnię.

Pomijając sprawy techniczne, czy jest możliwość legalizacji takiego rozwiązania?

Myślałem o takiej ścieżce:

1. Wykonać tzw. "Koncepcję" (ogólny dokument o zakresie prac jakie chcę wykonać) i złożyć w gminie celem uzyskania opinii oraz wstępnej zgody na rozwiązanie:

- podział szamba na trzy zbiorniki (osadnik, komora napowietrzania, komora wtórna do stabilizacji odpływu i zawracania osadu czynnego),

- szkic i rozmieszczenie komponentów systemu tj. rozmieszczenie elementów systemu: szambo, studnia chłonna lub odprowadzenie ścieków do rowu, połączenia rurowe,

2. Jeśli gmina nie wyrazi sprzeciwu, kolejnym krokiem jest wykonanie szczegółowego projektu (przez osobą upoważnioną do projektowania tego typu instalacji). Projekt dokumentowałby, że rozwiązanie spełnia wymogi norm, a przepływy, pojemności i ilości dostarczanego powietrza wewnątrz oczyszczalni zapewniają jakość ścieków wypływających,

3. Wykonanie prac wg. projektu.

4. Co dalej??? np. wizyta inspektora, ????

---

Czy ktoś coś takiego z forumowiczów robił, albo zna prawo? W samej gminie potwierdzają, że nie ma planów na budowę kanalizacji i jest zgoda na budowę oczyszczalni w mojej miejscowości.

Z wstępnych szacunków wynika, że cena przyjętego przeze mnie rozwiązania nadaje sens całej sprawie, ale nie mam pewności czy to co zrobię będzie legalne i akceptowalne z punktu widzenia prawa.

Ludzie odpowiedzialni w gminie mają małą wiedzę i nie potrafię otrzymać jasnej ustnej odpowiedzi, zatem myślę o ruszeniu całej sprawy w formie pisemnej, ale wcześniej proszę o porady, aby obrana forma legalizacji miała sens.

Za wszelkie porady serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

• 10 months później...

Witam,

minęło sporo czasu od pana wpisu na forum w sprawie przebudowy-adaptacji szamba na oczyszczalnię ścieków ja mam podobny pomysł i chciałbym się dowiedzieć czy zrealizował pan swój pomysł i na jakim etapie jest inwestycja.

pozdowienia