JK2010 29.03.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Mam parterówkę z nieużytkowym poddaszem. Chcę ocieplić strop. W projekcie mam 20cm wełny mineralnej. Jednak za kilka lat planuję poddasze zamienić w użytkowe. W związku z tym chcę strop ocieplić styropianem do podłogi, żeby za kilka lat zalać go posadzką. Jeżeli w projekcie mam 20cm wełny, to czy 20cm styropianu wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.03.2012 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Zależy jaka wełna i jaki styropian ( podaj więcej szczegółów ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 30.03.2012 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Gdy będziesz miał poddasze użytkowe, ocieplenie stropu nie będzie ci w ogóle potrzebne, chyba że chcesz utrzymywać dwie kondygnacje w różnych temperaturach.Normalnie pomiędzy poddaszem użytkowym parterem daje się kilka centymetrów styropianu dla wygłuszenia.Planując poddasze użytkowe, powinieneś przede wszystkim ocieplić dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 30.03.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Skoro autor dopiero planuje za kilka lat wykorzystać to poddasze to lepiej na dzień dzisiejszy zrobić izolację na stropie co zmniejszy kubaturę ogrzewaną, proponuję jednak rozwinąć wełnę z rolki i tak zostawić, ewentualnie za kilka lat może część uda się wykorzystać do ocieplenia poddasza. Chyba że chcesz tam tymczasowo trzymać jakieś rzeczy to wtedy położyć styropian tylko bez zalewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 30.03.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Mam parterówkę z nieużytkowym poddaszem. Chcę ocieplić strop. W projekcie mam 20cm wełny mineralnej. Jednak za kilka lat planuję poddasze zamienić w użytkowe. W związku z tym chcę strop ocieplić styropianem do podłogi, żeby za kilka lat zalać go posadzką. Jeżeli w projekcie mam 20cm wełny, to czy 20cm styropianu wystarczy? Witam Jako ocieplenie stropu na poddaszu nieużytkowym uwzględniając możliwość adaptacji w przyszłości na poddasze użytkowe zalecam zastosowanie skalnej wełny mineralnej. Wówczas wełnę która została ułożona na stropie można przełożyć pomiędzy krokwie. Na chwilę obecną docieplenie stropu zmniejszy kubaturę ogrzewaną budynku i nie będziesz niepotrzebnie dogrzewał części nieużytkowej. Nie ma konieczności stosowania izolacji termicznej w stropie międzykondygnacyjnym w przypadku gdy będziesz miał poddasze użytkowe. Wówczas głównie należy się skupić na ociepleniu połaci dachowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ignacy Murowiec 30.03.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Z pewnością nie jest to samo, ponieważ wełna mineralna oraz styropian posiadają różne właściwości. Inaczej także wygląda także ich umocowanie w stropie. Po za tym nie podałeś bardziej szczegółowych informacji jak napisał mój przedmówca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 30.03.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Zawsze mnie ciekawiło czy opłaca się dać na izolację ściany cieńszą warstwę drogiego styropianu grafitowego 0,031, czy grubszą warstwę taniego 0,042.Czyli co wyjdzie taniej przy podobnym współczynniku gotowej przegrody? Może ktoś już to liczył i zna wyniki? Trochę zbaczam z tematu, ale męczy mnie to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.03.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Sądzę że wiesz jaki wspołczynnik U chesz uzyskać dla sciany, przelicz jaką grubość styro o wspołcznniku 0,42 potrzebujesz , a jaką grubość cipelejszego ( możesz się posiłkować kalkulatrem np ze strony termoorganiki. Mając te grubości i zanjąc powierzchnię scian oraz cene każdego z rodzaju styropianu masz gotową odpowiedź. PS działania matematyczne na poziomie 5-6 klasy podstawówki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 31.03.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Fakt, przy zastosowaniu tego kalkulatora: http://www.termoorganika.com.pl/kalkulator/kalkterm.html to jest proste, miłe i przyjemne. Cały problem polega na tym, że znałem dużo gorszy, bardziej ograniczony kalkulator. Wyniki są takie 15cm taniego styropianu 0,042 po 123m3 odpowiada w przybliżeniu 12cm grafitowego 0,031 po 180m3. 15stka daje z 1m3 6,66m2 1m2 izolacji kosztuje 18,45zł 200m elewacji kosztuje 370012stka daje z 1m3 8,33m2 1m2 izolacji kosztuje 22,7 zł 200m elewacji kosztuje 4550 Wnioski: o ile 3 dodatkowe cm grubości ściany komuś nie przeszkadzają, to nie opłaca się inwestować w droższy o 850zł styropian grafitowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 01.04.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Ale jeśli chcesz mieć max 15 cm i lepsze ocieplenie to prawde mówiąc 850 zł w skali życia budynku to nic a ponad 30% lepsza izolacyjność przy dobrze wykonanej izolazji będzie już efektem wymiernym ekonomicznie - zatem ja uważam że warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokopin 01.04.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 odpowiadając na pytanie autora wątku: Nie, bo nie każda wełna ma takie same parametry jak styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.04.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Też tak uważam ( choć 15 cm grafitowego będzie koszować nieco więcej niż 12 cm i różnica będzie większa niż 850 PLN ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 01.04.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) Też tak uważam ( choć 15 cm grafitowego będzie koszować nieco więcej niż 12 cm i różnica będzie większa niż 850 PLN ). Tylko w sytuacji gdy dla kogoś każdy cm na grubości ściany jest problemem, warto rozważyć grafitowy. Naturalnie jest pewnie lepiej wykonany, dokładniejszy, gęstszy, itp. Jednak tak ogólnie, to zawsze grubiej zimnego będzie taniej niż cieniej ciepłego przy tych samych współczynnikach danej przegrody. Co do mojej sytuacji, to nie widzę sensu inwestować w więcej niż 15cm zwykłego styropianu na ściany przy zwykłych oknach 1.0, grawitacyjnej wentylacji, tanich oknach dachowych itp. Mam duże przeszklenia od południa - FIX'y, 3 małe okna od północy, czarny dach i buduję dom za "grosze". Krok dalej w izolacji domu to już się robią znacznie większe pieniądze niż ten kompromis na jaki się zdecydowałem. Edytowane 1 Kwietnia 2012 przez K160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.04.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Budowa domu to zawsze jest kompromis miedzy ceną a komfortem ( dla każdego z nas jest on inny ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuulek 19.04.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Prawda jest taka, że większość inwestycja się zwraca. inwestycja w odpowiednią wełnę przełoży się na rachunki za ocieplenie. tani styropian teraz jest ok, ale w srogą zimę przypomnicie sobie moje słowa , pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 19.04.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Wyluzuj, prawda jest taka że budując dobrze dom dla siebie w większości ta inwestycja nigdy Ci się nie zwróci. Inwestycja w dobry styropian, wełnę, pianke poliuretanową przełoży się również na rachunki za ogrzewanie ( bo chyba to chciałeś napisac a nie za ocieplenie ? ), tania wełna (steropian, pianka poliuretanowa, aeorogel itp ) teraz nie zawsze jest OK, ale w srogą zimę nikt nie bedzie pamietał tych głupot co je napisałes . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna S 22.04.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Odpowiadając na główne pytanie Autora wątku, to jeśli oba materiały mają taką samą wartość współczynnika przewodzenia ciepła λ, to wyliczenia związane z parametrami cieplnymi przegrody (współczynnik przenikania ciepła U) będą takie same. Oba materiały do termoizolacji posiadają jednak szereg innych parametrów, które je znacznie różnicują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 22.04.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Mam parterówkę z nieużytkowym poddaszem. Chcę ocieplić strop. W projekcie mam 20cm wełny mineralnej. Jednak za kilka lat planuję poddasze zamienić w użytkowe. W związku z tym chcę strop ocieplić styropianem do podłogi, żeby za kilka lat zalać go posadzką. Jeżeli w projekcie mam 20cm wełny, to czy 20cm styropianu wystarczy? Jeśli teraz docieplisz strop 20-ma cm izolacji i to zalejesz posadzką, to przyszłe poddasze użytkowe będzie miało podłogę ze 30 cm nad stropem, zatem będzie niskie. Dodatkowo, gdybyś chciał puścić w podłodze rurki od CO czy coś innego, to trzeba by kuć tą wylewkę i być może niszczyć izolację. Zanim to poddasze stanie się użytkowym, to jakiś czas będzie strychem, zatem magazynem różnych rzeczy. Jeśli tak, to izolacja musi być przykryta czymś sztywnym, aby dało się chodzić po nim, ale nie zalana posadzką aby można było ustawić odpowiednią wysokość, po przebudowie. Miękka wełna zda egzamin, jeśli w stropie będą belki, miedzy które się ją ułoży, a na belkach położy coś do chodzenia po poddaszu. Można też ułożyć tymczasową konstrukcję drewnianą i między belkami włożyć tą wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuulek 27.04.2012 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Mam wełnę w swoim domu i chce się podzielić swoimi obserwacjami... może ktoś właśnie szuka tego typu porad. wszędzie są 'hejterzy', nawet na forach o 'budownictwie' - interesuje się też fotografią, za to też mnie zbesztacie jak powiem że lubię canona?! na pewno mam sklep i szukam klientów... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokopin 28.04.2012 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 mpoplaw i co każda ściana wyłożona czymś innym i stoisz przy nich i wyczuwasz, że jest tu cieplej a tu mniej cieplej? Swoją drogą ciekawa sytuacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts