Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisał R&K

widziałem niejednokrotnie kopanie ław bez ściągania humusu - i zasypywanie ław gruba warstwa piasku - jeśli dom jest mocno wyciagnięty ponad grunt

Mam takie pytanie; A propo kopania ław bez sciagania hamusu-Nasz znajomy doradzil nam zeby najpierw umówic sie z geodeta i wytyczyc potem kopac lawy a wsrodku budynku zajac sie hamusem. Powiec Cię mi czy to jest dobre rozwiazanie?????????????? Plis!

Czy lepiej najpierw sciagnac hamusa pozniej wytyczyc i zajmowac sie reszta.

Mój dom to DOM POD JUKĄ 3 firmy Archon.(jezeli chodzi o wysokosc fundamentów w projekcie nic nie bylo zmieniane i bedziemy robic tak jak jest w projekcie)

Po za tym bardzo mi zalezy na czasie poniewaz pracuje za granicą. Po swietach chcę zaczac i wyrobic sie w dwóch tygodniach z fundamentami.

Dlatego tez zastanawiam sie czy jezeli obrusze ziemie sciagajac hamusa a 3 czy 4 dni pozniej bede kopac fundamenty bedzie Ok?

Prosze o odpowiedz!!!!!!!

Edytowane przez Marine
https://forum.murator.pl/topic/167094-pocz%C4%85tki-budowy/#findComment-5258916

Mam tez prośbę :)

Czy ma ktos namiary na operatora koparki z koparką:D w przystępnej cenie w okolicach Sędziszowa Małopolskiego???????????????????????????????????

PS>Pracuję za granicą i ciężko jest cos zalatwiac i szukac jakis kontaktów a tym bardziej zrobic jak sie dziala na odległośc, dlatego prosze o POMOC!

https://forum.murator.pl/topic/167094-pocz%C4%85tki-budowy/#findComment-5258925

Napisał R&K

widziałem niejednokrotnie kopanie ław bez ściągania humusu - i zasypywanie ław gruba warstwa piasku - jeśli dom jest mocno wyciagnięty ponad grunt

Mam takie pytanie; A propo kopania ław bez sciagania hamusu-Nasz znajomy doradzil nam zeby najpierw umówic sie z geodeta i wytyczyc potem kopac lawy a wsrodku budynku zajac sie hamusem. Powiec Cię mi czy to jest dobre rozwiazanie?????????????? Plis!

Czy lepiej najpierw sciagnac hamusa pozniej wytyczyc i zajmowac sie reszta.

Mój dom to DOM POD JUKĄ 3 firmy Archon.(jezeli chodzi o wysokosc fundamentów w projekcie nic nie bylo zmieniane i bedziemy robic tak jak jest w projekcie)

Po za tym bardzo mi zalezy na czasie poniewaz pracuje za granicą. Po swietach chcę zaczac i wyrobic sie w dwóch tygodniach z fundamentami.

Dlatego tez zastanawiam sie czy jezeli obrusze ziemie sciagajac hamusa a 3 czy 4 dni pozniej bede kopac fundamenty bedzie Ok?

Prosze o odpowiedz!!!!!!!

Marine! Trudno odpowiedzieć na twoje pytanie .Dużo zależy od tego jaką masz ziemię.U nas humus zdjęty na całości i dobrze,bo okazało się że w ziemi były pozostałości fundamentu.Dodatkowo w miejscu posadowienia domu wykop na pół metra,wykop na ławy (ławy wylane w ziemie bez deskowania)A wszystko w 4 dni

https://forum.murator.pl/topic/167094-pocz%C4%85tki-budowy/#findComment-5270377