Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowa brama garazowa

Recommended Posts

Witam, wzdluz boku domu mam podjazd szeroki na 2.5m i dlugi na 11m. Obecnie jest on zamkniety wolnostojaca brama garazowa uchylna

schemat:

http://img839.imageshack.us/img839/6938/brama.jpg

tak wyglada w rzeczywistosci:

http://img11.imageshack.us/img11/7340/brama2jy.jpg

Czy zna ktos sposob na rozwiazanie elektrycznego napedu bramy (bedzie wymieniana) wiec typ moze byc inny, ale musze wiedziec jaki i jak mozna sensownie rozwiazac takie zamkniecie..ze wzgledu na małą szerokość podjazdu (2.5m) zadaszenie też jest sprawą klopotliwą...

Edytowane przez witu102

żeby było jasne, dom kupiony był już z tym "wynalazkiem" i jak ja bym miał projektować to napewno bym takiego rozwiązania nie przyjął..ale już jest...co do większych szkód niż korzyści to szkód brak, a korzyści takie, że auto jednak stoi zamknięte, psy do ogrodu nie wlatują..czyli generalnie na +.....wiaty tam się postawić nie da, bo przy przekroju 250x250 słupa podjazd zwęża się do 2250 przy założeniu, że udałoby się zakotwić konstrukcję w ścianie szczytowej...najlepszym rozwiązaniem byłoby zagrabienie wykostkowanego obszaru przed garażem (2,5x2m), który wg geodezji nie należy do działki i zrobienie bramy przesuwnej w linii ogrodzenia.

A ja już widziałem wcześniej coś podobnego.

Poza tym że może to dziwnie wygląda, to.. taka brama uchylna może kosztować ok 800zł. Ile kosztuje zwykła, skrzydłowa?

Wydaje mi się, że propozycja Witka - z bramą roletową jest niezłym rozwiązaniem, ale że się nie znam... to tylko wydaje mi się

Witam, wzdluz boku domu mam podjazd szeroki na 2.5m i dlugi na 11m. Obecnie jest on zamkniety wolnostojaca brama garazowa uchylna

tak wyglada w rzeczywistosci:

...............

...QUOTE]

...zawału dostanę ze śmiechu :)

Charlie - ja widziałem całe takie osiedle; deweloperka w okolicach Wawy

trochę nie rozumiem idei "śmiania się z wieśniaków", bo dom kupiony w dobrej cenie w dobrym stanie w dodatku 15 minut piechotą od Rynku Głównego w Krakowie...chyba ciężko odrzucić ofertę tylko dlatego, że działka była za wąska na wybudowanie garażu, a ktoś wcześniej (20-25lat temu) rozwiązał zamknięcie w ten czy inny sposób...

To co najwyżej nietypowe rozwiazanie. Może się wydawać dziwne, ale żeby zaraz tak nieładnie to komentować?

Dobra kuta brama może być droższa niż taki "uchylniak". Poza tym ja widzę w tym zaletę- jest szczelna na "przenikanie" psa czy śmieci..