Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Nie znam się na budowlance, ale mam takie pytanie (wynikło w czasie remontu). W jakim celu (praktyczne zastosowanie) nacina się krótsze krawędzie płyt rigipsowych przy łączeniu???

Na dłuższych krawędziach (tych wyprofilowanych) się tego nie robi, więc po co wycinać rowki w tych krótszych - czy nie wystarczy docisnąć do siebie obie płyty i dać normalnie siatkę (fizelinę) czy co tam się daje. Po co są te rowki??

https://forum.murator.pl/topic/167109-pytanie-o-%C5%82%C4%85czenie-p%C5%82yt/

Witam wszystkich forumowiczów.

Nie znam się na budowlance, ale mam takie pytanie (wynikło w czasie remontu). W jakim celu (praktyczne zastosowanie) nacina się krótsze krawędzie płyt rigipsowych przy łączeniu???

Na dłuższych krawędziach (tych wyprofilowanych) się tego nie robi, więc po co wycinać rowki w tych krótszych - czy nie wystarczy docisnąć do siebie obie płyty i dać normalnie siatkę (fizelinę) czy co tam się daje. Po co są te rowki??

Jak nie chcesz fazować, to kup Lafarge Synia. choć i te ja też fazuję.

A fazuje się po to, by było miejsce dla szpachlówki spoinowej. Jak dociśniesz płytę do płyty, to nie masz miejsca na szpachlówkę przez co płyty nie są zespojone i pęknięcie gotowe.

https://forum.murator.pl/topic/167109-pytanie-o-%C5%82%C4%85czenie-p%C5%82yt/#findComment-5260393

• 3 months później...