Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Juz pisze co che uzyskac. Wchodzac od strony garazu wlaczam np. sufitowe swiatlo lub kinkietowe, ide na schody i gasze to swiatlo krzyzowym podwojnym. potem schodze z gory, oswiecam swiatlo( albo kinkiet albo glowne) krzyzowym podwojnym Schnider Anya, ide do kuchni i gasze to podwojnym schodowym.

W krzyzowym mam wyprowadzone 8 przewodow.

Wg mojej wiedzy nie istnieją wyłączniki krzyżowe podwójne.

Będziesz musiał mieć 2 wyłączniki krzyżowe obok siebie lub nie obok siebie, ale napewno dwie puszki i dwa wyłączniki.

Albo musisz się zdecydować na kompromis i wtedy np: tylko kinkiety (słabsze światło) włączasz schodowymi i krzyżowym, a oświetlenie górne (mocniejsze światło) tylko schodowymi.

To już zależy od Twojej koncepcji.

Na tej stronie - http://www.elektroinstalacje.info/articles.php?article_id=1 - masz to dobrze rozpisane, co i jak.

Zaczynasz od lokalizacji odbiornika(ów), zasilania i wyprowadzeń na wyłącznikach schodowych i krzyżowych.

Dalej lecisz wg schematu z tej stronki.

Napisałbym Ci po ludzku jak to zrobić, ale jak powiem że żółtozielonym musisz puścić faze to mnie taki jeden ormowiec będzie linczował na forum.

Jeśli schemat z linku Cię przerasta, zostaw mi na priv swój email, napisze ci normalnym językiem instrukcje podłączenia takiego układu.

Napisałbym Ci po ludzku jak to zrobić, ale jak powiem że żółtozielonym musisz puścić faze to mnie taki jeden ormowiec będzie linczował na forum.

Nikt Ciebie linczował nie będzie. Kazdy sam sobie decyduje co zrobić z przewodem PE i jakie przewody kłaść w instalacji. Ale powiedz, czy wykorzystywanie żyły PE jako przewodu fazowego, nie jest to ucieranie d$%py szkłem? W XXI wieku w Środkowej Europie? A może mylę się i jest to przełomowa rewolucja w elektroinstalacjach?

Dzięki za informacje, człowiek się uczy całe życie.

Więc, informacyjnie glacjusz możesz uzyskać to co chcesz, schematy masz na stronce podanej już wcześniej. Wykonujesz to samo tylko razy dwa.

Nikt Ciebie linczował nie będzie. Kazdy sam sobie decyduje co zrobić z przewodem PE i jakie przewody kłaść w instalacji. Ale powiedz, czy wykorzystywanie żyły PE jako przewodu fazowego, nie jest to ucieranie d$%py szkłem? W XXI wieku w Środkowej Europie? A może mylę się i jest to przełomowa rewolucja w elektroinstalacjach?

Takie samo jak puszczanie fazy niebieskim, zarezerwowanym dla N, a co jest nagminne przy podłączaniu różnego typu włączników. Na jeden styk wchodzi brązowy, a na drugi niebieski.

W końcu i do Ciebie Kolego dendryutus dotarło znaczenie słowa profesjonalizm.

To jak kolega profesjonalista rozwiązuje ten problem, chętnie się czegoś dowiem.

Poza kolejną osobista uwagą skierowaną do mojej skromnej osoby, ponownie nie poznaliśmy sposobu rozwiązania kolejnego problemu?

Założyłeś sobie konto na muratorze w jakim celu?

Moim zdaniem jest doza roznica, miedzy podlaczeniem fazy na zyle zoltozielona a niebieska.

Dlatego ze na zyle niebieskiej, w okreslonych warunkach moze pojawic sie napiecie.

W określonych warunkach na żyle PE też może być napięcie fazowe.

Tak, przewód N oznaczony barwą niebieską, oraz przewody L1, L2, L3, kodowane kolorami odpowiednio brązowym, czarnym, szarym, to wszystko są przewody robocze, potrzebne do działania odbiornika. Przewód PE ma zarezerwowany kolor i funkcję w instalacjach

To może zapytaj kolegę kkas12 o niebieski kolor, on jest biegły w normach.

Owszem L1,L2,L3 i N to przewody robocze. Ale czy dostrzegasz i rozumiesz różnicę między przewodami fazowymi, a neutralnym?

Edytowane przez dendrytus

Nie ma żadnego problemu.

Jest tylko uporczywa nieznajomość rynku.

http://www.tfkable.com/sites/default/files/katalog_kable_elektroenergetyczne_2009.pdf

Strona 38.

Bardzo dobry przykład, faktycznie. Tylko jak podłączysz włącznik z zaciskiem PE (np. metalowe EMC/Govena), którego instalacji przecież nie możesz nikomu zabronić? W końcu to twoje słowa.

Jak do takiego kable podłączyć ściemniacz?

Oglądanie obrazków dobrze Ci wychodzi. Czytanie i rozumienie gorzej.

A pisze jak byk:

Barwy izolacji

wg PN-HD 308 S2: 2-żyłowy: niebieska, brązowa

3-żyłowy: brązowa, czarna, szara

4-żyłowy: niebieska, brązowa, czarna, szara

3-żyłowe z żyłą ochronną: zielono-żółta, niebieska, brązowa

4-żyłowe z żyłą ochronną: zielono-żółta, brązowa, czarna, szara

Nie pisz, że jest niedostępny.

http://www.przewody.net.pl/przewod-ydyp-zo-450-750v-4x1-5-100-mb.html

Co chcesz udowodnić?

Że wszyscy mają równać do Twego ograniczonego punktu widzenia?

Edytowane przez kkas12

Oglądanie obrazków dobrze Ci wychodzi. Czytanie i rozumienie gorzej.

A pisze jak byk:

Nie pisz, że jest niedostępny.

http://www.przewody.net.pl/przewod-ydyp-zo-450-750v-4x1-5-100-mb.html

Co chcesz udowodnić?

Że wszyscy mają równać do Twego ograniczonego punktu widzenia?

Myślałem, że twoja uwaga skierowana do mojej osoby odnosi się do problemu z włącznikami, gdzie na niebieskim pojawia się faza.

Dlatego pomyślałem, że chcesz zastąpić przewód 3x1,5 w kolorystyce brązowy, niebieski żółto-zielony przewodem 3x1,5 szary brązowy czarny.

Niech ci będzie mój błąd.

Tylko że nadal nie rozwiązałeś problemu ściemniacza i normalnego włącznika. No, ale może za dużo wymagam.

Nie ma kolego problemów.

To Ty na siłę usiłujesz je stwarzać.

To jest tylko instalacja elektryczna.

To nie ja stwarzam problemy, tylko życie.

Proste pytanie o podłączenie ściemniacza do przewodu 3x1,5 w kolorystyce brązowy, niebieski, żółto-zielony, który można powiedzieć jest standardem w dzisiejszych instalacjach, zamiast typowego włącznika.

Jak zrobić to prawidłowo, bez prucia ściany?

I co ciekawsze podany przez ciebie link nie rozwiązuje tego tematu.

A i bym zapomniał

W krzyzowym mam wyprowadzone 8 przewodow.

Nie wiem w jakim celu podawałeś linki do kabli czterożyłowych?

Edytowane przez dendrytus