glacjusz 30.03.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 WitamJak to wszystko spiac, zeby dzialalo? W holu 2 lampy gorne( sufitowe) i 2 kinkiety. Jeden podwojny, schodowy na poczatku holu, krzyzowy przy wejsciu na schody na poddasze( posrodku holu) i drugi schodowy podwojny w garazu. Jak to podpiac? zawsze cos jest nie tak.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 31.03.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Bułka z masełkiem, tylko najpierw napisz co chcesz uzyskać, bo narazie napisałeś co masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 31.03.2012 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Juz pisze co che uzyskac. Wchodzac od strony garazu wlaczam np. sufitowe swiatlo lub kinkietowe, ide na schody i gasze to swiatlo krzyzowym podwojnym. potem schodze z gory, oswiecam swiatlo( albo kinkiet albo glowne) krzyzowym podwojnym Schnider Anya, ide do kuchni i gasze to podwojnym schodowym. W krzyzowym mam wyprowadzone 8 przewodow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 01.04.2012 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Wg mojej wiedzy nie istnieją wyłączniki krzyżowe podwójne.Będziesz musiał mieć 2 wyłączniki krzyżowe obok siebie lub nie obok siebie, ale napewno dwie puszki i dwa wyłączniki.Albo musisz się zdecydować na kompromis i wtedy np: tylko kinkiety (słabsze światło) włączasz schodowymi i krzyżowym, a oświetlenie górne (mocniejsze światło) tylko schodowymi.To już zależy od Twojej koncepcji. Na tej stronie - http://www.elektroinstalacje.info/articles.php?article_id=1 - masz to dobrze rozpisane, co i jak.Zaczynasz od lokalizacji odbiornika(ów), zasilania i wyprowadzeń na wyłącznikach schodowych i krzyżowych.Dalej lecisz wg schematu z tej stronki. Napisałbym Ci po ludzku jak to zrobić, ale jak powiem że żółtozielonym musisz puścić faze to mnie taki jeden ormowiec będzie linczował na forum. Jeśli schemat z linku Cię przerasta, zostaw mi na priv swój email, napisze ci normalnym językiem instrukcje podłączenia takiego układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 01.04.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Włacznik podwójny krzyzowy http://www.nokaut.pl/wlaczniki-elektryczne/valena-kolor-bialy-lacznik-krzyzowy-podwojny.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
15kvmaciej 01.04.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Napisałbym Ci po ludzku jak to zrobić, ale jak powiem że żółtozielonym musisz puścić faze to mnie taki jeden ormowiec będzie linczował na forum. Nikt Ciebie linczował nie będzie. Kazdy sam sobie decyduje co zrobić z przewodem PE i jakie przewody kłaść w instalacji. Ale powiedz, czy wykorzystywanie żyły PE jako przewodu fazowego, nie jest to ucieranie d$%py szkłem? W XXI wieku w Środkowej Europie? A może mylę się i jest to przełomowa rewolucja w elektroinstalacjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 01.04.2012 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Włacznik podwójny krzyzowy http://www.nokaut.pl/wlaczniki-elektryczne/valena-kolor-bialy-lacznik-krzyzowy-podwojny.html Dzięki za informacje, człowiek się uczy całe życie. Więc, informacyjnie glacjusz możesz uzyskać to co chcesz, schematy masz na stronce podanej już wcześniej. Wykonujesz to samo tylko razy dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 01.04.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Nikt Ciebie linczował nie będzie. Kazdy sam sobie decyduje co zrobić z przewodem PE i jakie przewody kłaść w instalacji. Ale powiedz, czy wykorzystywanie żyły PE jako przewodu fazowego, nie jest to ucieranie d$%py szkłem? W XXI wieku w Środkowej Europie? A może mylę się i jest to przełomowa rewolucja w elektroinstalacjach? Takie samo jak puszczanie fazy niebieskim, zarezerwowanym dla N, a co jest nagminne przy podłączaniu różnego typu włączników. Na jeden styk wchodzi brązowy, a na drugi niebieski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 01.04.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 W końcu i do Ciebie Kolego dendryutus dotarło znaczenie słowa profesjonalizm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 01.04.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Moim zdaniem jest doza roznica, miedzy podlaczeniem fazy na zyle zoltozielona a niebieska.Dlatego ze na zyle niebieskiej, w okreslonych warunkach moze pojawic sie napiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
15kvmaciej 01.04.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Tak, przewód N oznaczony barwą niebieską, oraz przewody L1, L2, L3, kodowane kolorami odpowiednio brązowym, czarnym, szarym, to wszystko są przewody robocze, potrzebne do działania odbiornika. Przewód PE ma zarezerwowany kolor i funkcję w instalacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 01.04.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) W końcu i do Ciebie Kolego dendryutus dotarło znaczenie słowa profesjonalizm. To jak kolega profesjonalista rozwiązuje ten problem, chętnie się czegoś dowiem. Poza kolejną osobista uwagą skierowaną do mojej skromnej osoby, ponownie nie poznaliśmy sposobu rozwiązania kolejnego problemu? Założyłeś sobie konto na muratorze w jakim celu? Moim zdaniem jest doza roznica, miedzy podlaczeniem fazy na zyle zoltozielona a niebieska. Dlatego ze na zyle niebieskiej, w okreslonych warunkach moze pojawic sie napiecie. W określonych warunkach na żyle PE też może być napięcie fazowe. Tak, przewód N oznaczony barwą niebieską, oraz przewody L1, L2, L3, kodowane kolorami odpowiednio brązowym, czarnym, szarym, to wszystko są przewody robocze, potrzebne do działania odbiornika. Przewód PE ma zarezerwowany kolor i funkcję w instalacjach To może zapytaj kolegę kkas12 o niebieski kolor, on jest biegły w normach. Owszem L1,L2,L3 i N to przewody robocze. Ale czy dostrzegasz i rozumiesz różnicę między przewodami fazowymi, a neutralnym? Edytowane 1 Kwietnia 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 01.04.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Nie ma żadnego problemu. Jest tylko uporczywa nieznajomość rynku.http://www.tfkable.com/sites/default/files/katalog_kable_elektroenergetyczne_2009.pdfStrona 38. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 01.04.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Nie ma żadnego problemu. Jest tylko uporczywa nieznajomość rynku. http://www.tfkable.com/sites/default/files/katalog_kable_elektroenergetyczne_2009.pdf Strona 38. Bardzo dobry przykład, faktycznie. Tylko jak podłączysz włącznik z zaciskiem PE (np. metalowe EMC/Govena), którego instalacji przecież nie możesz nikomu zabronić? W końcu to twoje słowa. Jak do takiego kable podłączyć ściemniacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 01.04.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) Oglądanie obrazków dobrze Ci wychodzi. Czytanie i rozumienie gorzej. A pisze jak byk: Barwy izolacji wg PN-HD 308 S2: 2-żyłowy: niebieska, brązowa 3-żyłowy: brązowa, czarna, szara 4-żyłowy: niebieska, brązowa, czarna, szara 3-żyłowe z żyłą ochronną: zielono-żółta, niebieska, brązowa 4-żyłowe z żyłą ochronną: zielono-żółta, brązowa, czarna, szara Nie pisz, że jest niedostępny. http://www.przewody.net.pl/przewod-ydyp-zo-450-750v-4x1-5-100-mb.html Co chcesz udowodnić? Że wszyscy mają równać do Twego ograniczonego punktu widzenia? Edytowane 1 Kwietnia 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 01.04.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Oglądanie obrazków dobrze Ci wychodzi. Czytanie i rozumienie gorzej. A pisze jak byk: Nie pisz, że jest niedostępny. http://www.przewody.net.pl/przewod-ydyp-zo-450-750v-4x1-5-100-mb.html Co chcesz udowodnić? Że wszyscy mają równać do Twego ograniczonego punktu widzenia? Myślałem, że twoja uwaga skierowana do mojej osoby odnosi się do problemu z włącznikami, gdzie na niebieskim pojawia się faza. Dlatego pomyślałem, że chcesz zastąpić przewód 3x1,5 w kolorystyce brązowy, niebieski żółto-zielony przewodem 3x1,5 szary brązowy czarny. Niech ci będzie mój błąd. Tylko że nadal nie rozwiązałeś problemu ściemniacza i normalnego włącznika. No, ale może za dużo wymagam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 01.04.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Nie ma kolego problemów.To Ty na siłę usiłujesz je stwarzać.To jest tylko instalacja elektryczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 01.04.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) Nie ma kolego problemów. To Ty na siłę usiłujesz je stwarzać. To jest tylko instalacja elektryczna. To nie ja stwarzam problemy, tylko życie. Proste pytanie o podłączenie ściemniacza do przewodu 3x1,5 w kolorystyce brązowy, niebieski, żółto-zielony, który można powiedzieć jest standardem w dzisiejszych instalacjach, zamiast typowego włącznika. Jak zrobić to prawidłowo, bez prucia ściany? I co ciekawsze podany przez ciebie link nie rozwiązuje tego tematu. A i bym zapomniał W krzyzowym mam wyprowadzone 8 przewodow. Nie wiem w jakim celu podawałeś linki do kabli czterożyłowych? Edytowane 2 Kwietnia 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 02.04.2012 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 No cóż.Matołek dorasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 02.04.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 No cóż. Matołek dorasta. A coś mądrzejszego? Jak np. jak to połączyć ? Jakiś schemat? A i bym zapomniał. Zapomniałeś napisać po co link do przewodów 4 żyłowych, skoro instalacja jest właśnie wykonana takimi przewodami? O resztę, się nie pytam, bo jak wiem cię przerasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts