Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po co linki?

Ano po to byś nie pisał głupot o rzekomych standardach.

Co więc chcesz jeszcze udowodnić?

Chyba tylko to, żeś głupszy niż to z niektórych postów Twego autorstwa wynika.

Mnie przekonywać nie musisz.

Ja Ci wierzę.

A do swego poziomu mnie pieniaczu nie sprowadzisz.

Tego możesz być pewien.

Edytowane przez kkas12

Po co linki?

Ano po to byś nie pisał głupot o rzekomych standardach.

Mamy jakiś problem ze zrozumieniem przeczytanego tekstu?

Proste pytanie o podłączenie ściemniacza do przewodu 3x1,5 w kolorystyce brązowy, niebieski, żółto-zielony, który można powiedzieć jest standardem w dzisiejszych instalacjach, zamiast typowego włącznika.

Ciekawe dlaczego użyte prze zemnie słowo "standard" występuje po twoich linkach nie na temat.

Podane linki do przewodów również nie rozwiązują problemu ściemniacza.

Chętnie dowiem się jak podłączyć ściemniacz pod wyłącznik schodowy, krzyżowy czy podwójny schodowy.

Ale mnie to już nawet nie dziwi.

Co więc chcesz jeszcze udowodnić?

Chyba tylko to, żeś głupszy niż to z niektórych postów Twego autorstwa wynika.

Mnie przekonywać nie musisz.

Ja Ci wierzę.

A do swego poziomu mnie pieniaczu nie sprowadzisz.

Tego możesz być pewien.

I jak zwykle nie na temat.

Jestem pieniaczem, bo wykazuje twoje błędy? Masz się za eksperta, a taki ignorant jak ja, wylazuje, że nie za bardzo wiesz o czym piszesz?

Na temat tych rzekomych standardów dotyczących przewodów i kolorów żył napisałeś niejeden post.

A może powinieneś postawić pytanie dlaczego przewód 3x1,5 w kolorystyce brązowy, niebieski, żółto-zielony znalazł się tam gdzie znaleźć się nie powinien?

Ale nie postawisz, ponieważ obali ono Twoje wcześniejsze niby autorytatywne wypowiedzi na ten temat.

Brednie o markerach, taśmach i koszulkach termokurczliwych również.

A to, że przewód taki tam się znalazł jest również efektem Twego uporu Kolego dendrytus w propagowaniu i zalecaniu takiego partackiego wykonania.

Uporu opartego na niewiedzy.

Czyżby uczy Marcin Marcina?

Proponuję Koledze by na następnym egzaminie sprawdzającym kwalifikacje głosił kolega tak śmiało swoje teorie tak jak głosi na tym forum.

Może tam uda się przekonać odpowiednie osoby by kolegi "standardy" stały się obowiązujące.

I pisz po polsku, bo to przecież Ty a nie kto inny na innym forum głosił

Dla mnie polak nieużywający polskich liter, to po prostu wieśniak.
Edytowane przez kkas12

Na temat tych rzekomych standardów dotyczących przewodów i kolorów żył napisałeś niejeden post.

.................................................głosił

BLA BLA BLA.

Ciągle nie na temat.

Witam

Jak to wszystko spiac, zeby dzialalo? W holu 2 lampy gorne( sufitowe) i 2 kinkiety. Jeden podwojny, schodowy na poczatku holu, krzyzowy przy wejsciu na schody na poddasze( posrodku holu) i drugi schodowy podwojny w garazu. Jak to podpiąć? zawsze coś jest nie tak..

Może narysuj schemat?

Ps.

A kiedy to ja ostatnio pisałem o markerze i taśmie? Na razie piszemy jak pomóc forumowiczowi i przy okazji rozwiązać problem ściemniacza. Problem ze ściemniacza przerasta cię? Chyba tak, bo od kilku miesięcy nie mogę się doprosić w jaki sposób prawidłowo dokonać zmiany normalnego wyłącznika na ściemniacz.

Ważne, że pisałeś.

A Ty co w tym wątku napisałeś na temat?

Tylko trolling i nic więcej kolego.

Ale to już Twoja domena.

Nie wiesz jak ściemniacz podłączyć?

Przedstaw swoją propozycję.

Ocenię i napiszę czy dobrze myślisz.

I może w końcu zauważyć raczysz różnicę, pomiędzy instalacją spapraną według Twych wcześniejszych "zaleceń" (jakie przewody rzekomo standardowo gdzie układać) a instalacją wykonaną tak jak wykonywać się powinno.

To są chłopcze dwa różne światy.

No ale wtedy nie będziesz miał o czym pisać.

A może pokusisz się o wskazanie rozwiązania, gdy inwestor otumaniony na jakimś forum ułożył czterożyłowy w.l.z. o przekroju 6mm2 i teraz pyta jak ma dokonać podziału PEN i jak wykonać połączenia wyrównawcze gdy nie wykonał uziomu fundamentowego.

Może więc dotrze do Ciebie w końcu, że partactwo ma różne oblicza i niezależnie czego dotyczy zawsze zostanie sprowadzone do wspólnego mianownika.

Edytowane przez kkas12

Interesuje mnie czy sa jakies normy, ktore okreslaja kolorystyke poszczegolnych faz, np L1-brazowy, L2-czrnay, L3-szary, faza stala w lampach awaryjnych-czarny.

Pytam, gdyz pracowale za granica i tam uklad kolorow ktory podalem byl "swiety", natomiast od jakiegos czasu pracuje w kraju, w firmie ktora stosuje nieco inny ukad: L1-czarny, L2-brazowy, L3-szary, faza stala w lampie awaryjnej- brazowy.

Musisz się do tej inności niestety przyzwyczaić.

Kolorystyka żył zawarta jest w normie PN-EN 60446.

Również norma PN-HD 308 S2 zawiera informacje na ten temat.

Kolejność jaką podałeś wynikać może również z kolejności w jakiej normy poszczególne barwy wynikają.

Nie ma jednak barw trwale przypisanych przez normę do konkretnej fazy.

http://www.gwawrety.republika.pl/ie/kolory.html

http://www.protekol.com/artykuly/Znakowanie.pdf

I moja rada:

Nie epatuj tak kolego pobytem w innej cywilizacji ponieważ tutejsze parzystokopytne tego nie lubią.

W określonych warunkach na żyle PE też może być napięcie fazowe

Wymień je, może faktycznie wreszcie czegoś nas nauczysz

Owszem L1,L2,L3 i N to przewody robocze. Ale czy dostrzegasz i rozumiesz różnicę między przewodami fazowymi, a neutralnym?

Wyjaśnij zatem, proszę. Choć przez chwilę bądź merytoryczny.

..Czemu mam przeczucie graniczące niemalże z pewnością, że zdobędziesz się jedynie na kolejny stek inwektyw i bzdur, że daltonistom żyje się prościej?

Widziałeś i dotykałeś czy tylko wójkiem google się posłużyłeś?

W głównym katalogu legranda na 2012 rok ten produkt o indeksie 774218 to nic innego jak przycisk przełączny podwójny. Wyjaśnić co to znaczy? Dwa przyciski dzwonkowe.

Osobiście nie słyszałem by ostatnio były zmiany w głównym katalogu legranda a rozmawiałem z przedstawicielem tejże firmy z jakieś 2 tygodnie temu i od niego to właśnie mam ten katalog.

Po świętach dowiem się coś więcej na ten temat.

Takie samo jak puszczanie fazy niebieskim, zarezerwowanym dla N, a co jest nagminne przy podłączaniu różnego typu włączników. Na jeden styk wchodzi brązowy, a na drugi niebieski.

Ty weź mnie raz na zawsze wytłumacz, dlaczego jeden idiota z drugim głupkiem tak robią? Przecież wystarczy zjechać jednym przewodem 3 x 1,5 do wyłącznika, drugim 3 x 1,5 odjechać do żarówki i wtedy obydwa brązowe idą do wyłącznika, zielono- żółte są łączone w puszce, podobnie jak niebieskie i wtedy bez slalomów alpejskich specjalnych mamy wszystko jak należy, zapewnioną kolorystykę przewodów, PE przy każdej lampie...

Aha, wiem!!! Trza zaoszczędzić 1 metr przewodu 3 x 1,5!!!

No, ale trza dołożyć puszkę u góry, tego głupki nie przewidują to i oszczędności maleją....

Trzeba być naprawdę idiotą, żeby za 1 m przewodu cudować jak małpa w zoo.