Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadzka a ścianka z suporeksu

Recommended Posts

Witam. Mam taki problem: ojciec postawił mi ściankę działową z suporeksu na posadzce. Wszystko byłoby dobrze gdyby nie to, że posadzka ma grubość 8cm, pod nią jest styropian 15cm i następnie strop. Po postawieniu ścianki dowiedziałem sie że pod posadzką jest styropian, a w tym styropianie położone są plastikowe rurki od grzejników, które przecinają sie w jednym miejscu ze ścianą działową.

Ściana działowa ma długość 4m, wysokość 2.65m i dzieli pokój na dwie równe części. Suporeks ma wymiary grubość 80x24x59.

Moje pytanie brzmi: czy posadzka wytrzyma napór tej ściany działowej, czy mi się zapadnie? Czy jest jakaś możliwość wzmocnienia tej ścianki, aby mi sie nie zapadła i nie zgniotła rurek od grzejników?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi...

Edytowane przez alirc

Zrozumiałem, że ściana ma grubość 24 cm.

Rurki być może zgniecie, ale tylko trochę :) moim zdaniem nic im się nie stanie.

Bardziej bym się bał że posadzka się ugnie i popęka.

Żeby cię to nie dręczyło, mógłbyś na przykład wykuć ze cztery dziury w posadzce, tuż przy ścianie , wydłubać styropian i wsadzić coś pod nią, jakiś kawałek dwuteownika stalowego czy co tam masz pod ręką.

Ściana ma grubość 8cm.

Pomogłoby jakbym podciął ścianę w kilku miejscach i podłożył tam blachę o większej szerokości niż ściana?

Albo przymocował większe kątowniki do mojej ścianki i posadzki?