alirc 30.03.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 (edytowane) Witam. Mam taki problem: ojciec postawił mi ściankę działową z suporeksu na posadzce. Wszystko byłoby dobrze gdyby nie to, że posadzka ma grubość 8cm, pod nią jest styropian 15cm i następnie strop. Po postawieniu ścianki dowiedziałem sie że pod posadzką jest styropian, a w tym styropianie położone są plastikowe rurki od grzejników, które przecinają sie w jednym miejscu ze ścianą działową. Ściana działowa ma długość 4m, wysokość 2.65m i dzieli pokój na dwie równe części. Suporeks ma wymiary grubość 80x24x59. Moje pytanie brzmi: czy posadzka wytrzyma napór tej ściany działowej, czy mi się zapadnie? Czy jest jakaś możliwość wzmocnienia tej ścianki, aby mi sie nie zapadła i nie zgniotła rurek od grzejników? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi... Edytowane 30 Marca 2012 przez alirc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 30.03.2012 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Zrozumiałem, że ściana ma grubość 24 cm. Rurki być może zgniecie, ale tylko trochę moim zdaniem nic im się nie stanie. Bardziej bym się bał że posadzka się ugnie i popęka. Żeby cię to nie dręczyło, mógłbyś na przykład wykuć ze cztery dziury w posadzce, tuż przy ścianie , wydłubać styropian i wsadzić coś pod nią, jakiś kawałek dwuteownika stalowego czy co tam masz pod ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alirc 31.03.2012 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Ściana ma grubość 8cm. Pomogłoby jakbym podciął ścianę w kilku miejscach i podłożył tam blachę o większej szerokości niż ściana?Albo przymocował większe kątowniki do mojej ścianki i posadzki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 31.03.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 tylko 8 cm z gazobetonu?Daj spokój. To tak jakby 6 osób stanęło w tym pokoju. Nie pęknie ci podłoga tylko dlatego że kilka osób przyjdzie do ciebie w odwiedziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts