Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Powietrze-Woda. NIE/TAK. Wady-Zalety

Magnolia18

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam! Jestem raczej zielony w kwestii pompcpieła i proszę o Wasza opinię o takiej konfiguracji, mianowicie co myślicie o zastosowaniu instalacji gazowej, kotła jednofunkcyjnego i do tego powietrznaj pompy ciepła do CWU np. takiej http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/powietrzna-pompa-ciepla-pcwu38.html albo z podgrzewaczem http://www.hewalex.pl/oferta/podgrzewacze-z-pompa-ciepla/ Ceny wydają się niewygórowane napiszcie czy waszym zdaniem to opłacalne? Tzn stosunek ceny i kosztów instalacji do kosztów eksploatacji eksploatacji łącznej pompy i gazu)

Dzięki

Witam! Jestem raczej zielony w kwestii pompcpieła i proszę o Wasza opinię o takiej konfiguracji, mianowicie co myślicie o zastosowaniu instalacji gazowej, kotła jednofunkcyjnego i do tego powietrznaj pompy ciepła do CWU np. takiej http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/powietrzna-pompa-ciepla-pcwu38.html albo z podgrzewaczem http://www.hewalex.pl/oferta/podgrzewacze-z-pompa-ciepla/ Ceny wydają się niewygórowane napiszcie czy waszym zdaniem to opłacalne? Tzn stosunek ceny i kosztów instalacji do kosztów eksploatacji eksploatacji łącznej pompy i gazu)

Dzięki

To ile chcesz przeznaczyć na całość?

Bo może by Ci się opłaciło montować gruntową pompę ciepła? Tak to byś miał grzanie niezależne od warunków zewnętrznych.

Kolektor płaski możesz sam wykonać, firma tylko przyjedzie sprawdzić Ci szczelność, zaleje płynem niezamarzającym, zasypujesz i finito.

Dzięki

Tomku to jest ten sam chinol którego sprzedaje HEIZ, DEFRO i wiele innych firm urządzenie jest wykonane na bardzo niskim poziomie...

Poszukaj sobie najtańszej pompy ciepła np. za jakieś 4800zł ze zbiornikiem i będzie to samo...

Chyba że chciałbyś coś lepszego to troszkę więcej trzeba pomyśleć...

To ile chcesz przeznaczyć na całość?

Bo może by Ci się opłaciło montować gruntową pompę ciepła? Tak to byś miał grzanie niezależne od warunków zewnętrznych.

Kolektor płaski możesz sam wykonać, firma tylko przyjedzie sprawdzić Ci szczelność, zaleje płynem niezamarzającym, zasypujesz i finito.

Ile chcę przeznaczyc... Powiem tak, mieć na w miarę przyzwoitym poziomie jeśli chodzi o jakość urządzeń (nie muszą być z najwyższej półki) za jak najniższą cenę. Co do gruntowej to raczej odpada, bo nie chcę robić podłogówki w całym domu a to się z tym wiąże, prawda? A nie chcę podłogówki ponieważ jest to szkielet i nie chcę wszedzię mieć płytek na podłodze bo inne materiały to raczej średnio sie nadają z tego co mi wiadomo.

Ale zdaję mi się że Miki już mi odpowiedział/a-dzięki Miki, za przyzwoite urządzenia trzeba wydac trochę więcej kasy tak? Więc zdaje mi się że zostanę przy tym gazie i kominku jednak...

Edytowane przez tomanek4

Czyli jednym słowem nie masz pojęcia o budowaniu ;)

Pierwsze i drugie Twoje twierdzenie jest błędne...

A jak dokładnie policzysz to pompa ciepła,w szczególności powietrzna będzie tańszym rozwiązaniem niż gaz ziemny :)

Gaz ziemny jest ogólnie bardzo drogim rozwiązaniem,przynajmniej dla mnie bo zdecydowanie taniej wychodziło mi grzać bezpośrednio prądem niż gazem ziemnym :)

Błędne? Czyli jestem w błędzie pisząc że pompa ciepła gruntowa to podłogówka? Ze względu na niskotemperaturowe źródło ciepła? A jak podłogówka to najlepiej płytki? To też błędne twiedzenie?

A pojęcia nie mam o pompach ciepła czego nie ukrywałem ale czy to jest równoznaczne że nie mam pojęcia o budowaniu? Trochę chyba spore uproszczenie Arturo..

A o pompie ciepła powietrznej zastanawiałem się jako wspomaganie dla gazu albo jego w dużej mierze zastąpienie do CWU, a nie rezygnowanie z gazu całkowicie, bo (chyba że znów jestem w błędzie)powietrzna pompa ciepła nie ogrzeje mi domu i wody przy np. -15 stopniach C? Zastanawiałem się jaka jest opłacalność w stosunku do kosztów instalacji zastosowania takiego właśnie rozwiązania a zastosowania samego tylko gazu?

Edytowane przez tomanek4

Nie,jesteś w błędzie pisząc,że tylko do gruntowej zalecana jest podłogówka :)

A to jest z całą pewnością błędne twierdzenie :)

Sorki,nie masz pojęcia o systemach ogrzewania i o ogrzewaniu po całości :)

A to chyba niejasno się wyraziłem, miałem na myśli nie tylko gruntowe pompy ciepła dla podłogówki

To jeśli możesz naświetl trochę temat, jeśli nie tylko płytki przy ogrzewaniu podłogowym to co jeszcze (oprócz kamienia :) )nadaje się równie dobrze. Myślełem że na temat materiałów nadających się do ogrzewania podłogowego przeczytałem wystarczająca ilośc lektury :)

No tu się mogę zgodzic ;)

Edytowane przez tomanek4

No właśnie, o to chodzi, bo jeśli zastosuje drewno, nie musi być grube, tzn ok 2 cm (grube to też pojęcie względne) to moc podłogówki musi być wieksza a przez to wydajnośc pompy ciepła, ale nie o to chodzi, bo znów wiąże się z większym kosztem instalacji, prawda? A mi chodzi o to czy opłaca się inwestować w powietrzną pompą dla pogrzewania CWU a gaz zostawić do ogrzewania? Czy koszt instalacji tej pompy, a do tego gazu ma sens, w stosunku do kosztów użytkowania?

No właśnie nie,zasilanie będziesz miał takie same czyli ok.30-33st.C ale poprzez zmniejszenie rozstawu rurek pod drewnem moc podłogówki będzie większa niż pod kaflami.

Wydajność pompy ciepła dobierana jest pod zapotrzebowanie domu na ciepło a nie ze względu na grzejniki czy podłogówkę.

Instalacja gazu jest droga,strzelam,z przyłączem,kominem,piecem ok.20-25tys.zl,do tego dochodzą stałe opłaty przesyłowe,rocznie ok.600zł,czyli bezsensowne.

Zależnie od zapotrzebowania pompę możesz mieć za taką samą cenę przy rachunkach za ogrzewanie bez porównania.

Gaz i pompa jest bez sensu,wywaliłbym gaz i grzał pompą.

A to teraz wiem trochę więcej, dzięki Arturo muszę się jescze przespać z tą pompą, teraz znowu jeśli bym chciał zmienić z gazu na pompę to czy nie jest trochę za późno jśli już stan zero zrobiony... Rzeczywiście głowa mała od tych pomp... A możesz polecić jakieś pompy? Sam nie wiem też czy lepiej gruntowe (droższe i wydajniejsze tak?) czy powietrzne..

Błędne? Czyli jestem w błędzie pisząc że pompa ciepła gruntowa to podłogówka? Ze względu na niskotemperaturowe źródło ciepła? A jak podłogówka to najlepiej płytki? To też błędne twiedzenie?

A pojęcia nie mam o pompach ciepła czego nie ukrywałem ale czy to jest równoznaczne że nie mam pojęcia o budowaniu? Trochę chyba spore uproszczenie Arturo..

A o pompie ciepła powietrznej zastanawiałem się jako wspomaganie dla gazu albo jego w dużej mierze zastąpienie do CWU, a nie rezygnowanie z gazu całkowicie, bo (chyba że znów jestem w błędzie)powietrzna pompa ciepła nie ogrzeje mi domu i wody przy np. -15 stopniach C? Zastanawiałem się jaka jest opłacalność w stosunku do kosztów instalacji zastosowania takiego właśnie rozwiązania a zastosowania samego tylko gazu?

Niestety jesteś w błedzie w każdym aspekcie o którym piszesz.

Nie musi być podłogówka .Podłogówka to nie tylko płytki(wystarczy policzyć )

Wspomaganie gazu ziemnego -bez sensu.(opłaty stałe)Wiec albo -albo.

A dlaczego akurat -15 C .Nie dogrzeje bo co.

Chyba się nie znasz:bye:

niestety jesteś w błędzie... to że najlepsza przy pc jest podłogówka to napewno chociaż z grzejnikami też pracuje, ale wcale nie musżą być to płytki...u mnie pc p-w jest jedynym źródłem ogrzewania i nie było problemu z ogrzaniem domu i cwu nawet przy -30 :)

niestety jesteś w błędzie... to że najlepsza przy pc jest podłogówka to napewno chociaż z grzejnikami też pracuje, ale wcale nie musżą być to płytki...u mnie pc p-w jest jedynym źródłem ogrzewania i nie było problemu z ogrzaniem domu i cwu nawet przy -30 :)

potwierdzam, pracuje :) i niezle sobie radzi aczkolwiek pewnie przy podlogowce koszty sa znacznie nizsze ...

masz może gdzieś opisany swój dom. metrarz, ocieplenie, % podłogówki do grzejników i zurzycie dobowe pompy na dzień dzisiejszy:rolleyes:

230m2 do grzania liczac po podlodze, grzejniki 100%, zuzycie rozne w zaleznosci czy sie bawie w testy czy tez nie ;) nie patrze czy 1 czy 2 taryfa ...

nie sadze aby moje zyzycie cokolwiek komus dalo z uwagi na wiele czynnikow czyniacych nasz dom specyficznym :) napewno wynik koncowy nie bedzie taki niski jak czesto podawane tu koszty roczne czy tez sezonowe. Reasumujac sadze, ze bede i tak zadowolony

• 3 months później...

potwierdzam, pracuje :) i niezle sobie radzi aczkolwiek pewnie przy podlogowce koszty sa znacznie nizsze ...

Przy -30 to COP pewnie nieznacznie przekraczał 1, czyli grzałyście prądem ;)

Wystarczy pooglądać charakterystyki pracy PPC, żeby to zauważyć.

Może podrzucicie linki do odpowiednich ch-k swoich pomp - ciekawe czy producent nie urwał wykresu przy -15 bo COP drastycznie spadał ...

Ale my tutaj to wszystko wiemy, sama ana-76 też o tym wie, bo je mąż sprzedaje te pompy.

Ana-76 nie napisała zresztą, że tanio zagrzała dom i cwu, tylko, że technicznie nie było z tym problemów.

Każdy posiadacz pow. pompy ciepła jest świadom, że poniżej temp -25C grzeje z COP zbliżonym do czystego prądu, wie też, że takich dni (wlasc. nocy) w roku trafia się srednio dwa-trzy w roku.

Edytowane przez fotohobby