Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Powietrze-Woda. NIE/TAK. Wady-Zalety

Magnolia18

Recommended Posts

Ale my tutaj to wszystko wiemy, sama ana-76 też o tym wie, bo je mąż sprzedaje te pompy.

Ana-76 nie napisała zresztą, że tanio zagrzała dom i cwu, tylko, że technicznie nie było z tym problemów.

Każdy posiadacz pow. pompy ciepła jest świadom, że poniżej temp -25C grzeje z COP zbliżonym do czystego prądu, wie też, że takich dni (wlasc. nocy) w roku trafia się srednio dwa-trzy w roku.

Mało tego, oczywiście zależnie od konkretnego przypadku, ja w trakcie super tęgich mrozów w ogóle bym nie włączał pompy, tylko pojechał na grzałkach tylko w taniej taryfie. Po co męczyć urządzenie. Szczęśliwie takich mrozów jest średnio tydzień w roku, pozostałe 51 tygodni lepiej się bilansuje.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja planuję w okolicach minus 15-17 przechodzić na czysty prąd

do łazienki 6.5 m2 asolt mi wyliczył zapotrzebowanie 320 watt przy minus 18 -zastanawiam się czy w drabinkę walnąć grzałkę i jechać w 2 taryfie

nie będę bajerował że nie mam zamiaru palić w kominku

ale takich dnii gdy jest przez 24h -15 to praktycznie u mnie nie ma

w tym roku gdy były wielkie mrozy minus 25 w nocy to w dzień było 12-13

problemem dla pompy pow byłyby ciągłe mrozy 24h poniżej minus 15 przez 2 miesiące

kluczem przy powietrznych jest izolacja domu i chyba lekkie jej przewymiarowanie

• 5 months później...