andriuss 02.08.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Ale my tutaj to wszystko wiemy, sama ana-76 też o tym wie, bo je mąż sprzedaje te pompy. Ana-76 nie napisała zresztą, że tanio zagrzała dom i cwu, tylko, że technicznie nie było z tym problemów. Każdy posiadacz pow. pompy ciepła jest świadom, że poniżej temp -25C grzeje z COP zbliżonym do czystego prądu, wie też, że takich dni (wlasc. nocy) w roku trafia się srednio dwa-trzy w roku. Mało tego, oczywiście zależnie od konkretnego przypadku, ja w trakcie super tęgich mrozów w ogóle bym nie włączał pompy, tylko pojechał na grzałkach tylko w taniej taryfie. Po co męczyć urządzenie. Szczęśliwie takich mrozów jest średnio tydzień w roku, pozostałe 51 tygodni lepiej się bilansuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.08.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 ja planuję w okolicach minus 15-17 przechodzić na czysty prąddo łazienki 6.5 m2 asolt mi wyliczył zapotrzebowanie 320 watt przy minus 18 -zastanawiam się czy w drabinkę walnąć grzałkę i jechać w 2 taryfienie będę bajerował że nie mam zamiaru palić w kominkuale takich dnii gdy jest przez 24h -15 to praktycznie u mnie nie maw tym roku gdy były wielkie mrozy minus 25 w nocy to w dzień było 12-13problemem dla pompy pow byłyby ciągłe mrozy 24h poniżej minus 15 przez 2 miesiącekluczem przy powietrznych jest izolacja domu i chyba lekkie jej przewymiarowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.01.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Jeżeli budynek potrzebuje mało energii to i oszczędności będą małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts