Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przeczytałem w ostatnim Muratorze o tej technologi zastanawiam się czy nie zmienić projektu i wybudować dom jak tam podają z keramzytowych modułow przestrzennych "Buma Free Dom" firmy BUMA SYSTEM

http://www.buma.com.pl Po przejrzeniu tej strony mam mam coraz większą ochotę spróbować proszę forumowiczów o swoje opinie.

Pozdrawiam

P.S. Nadmieniam , że mieszkam na teranach górniczych.

https://forum.murator.pl/topic/16712-buma-free-dom-keramzytyczy-kto%C5%9B-budowa%C5%82-w-tej-technologii/

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nawet się nie zastanawiaj. Poprzednio firmowali budynki ze stalowym szkieletem - całkowita klapa. Obecnie też jakoś nie słychać o ich inwestycjach za dużo [może się mylę]. To taki domek z klocków.

Lepiej buduj, wyjdzie niewiele drożej.

Nawet się nie zastanawiaj. Poprzednio firmowali budynki ze stalowym szkieletem - całkowita klapa. Obecnie też jakoś nie słychać o ich inwestycjach za dużo [może się mylę]. To taki domek z klocków.

Lepiej buduj, wyjdzie niewiele drożej.

Dzięki aishan za twoją opinie .W głębi serca tak właśnie myślę i chyba mnie przekonałeś do tradycji.

Pozdro

Forum jest jednak wyrocznią jak widzę

nie jest wniosek po tej akurat wypowiedzi

cienkie zdanie bo cienki ze mnie forumowicz,ale coś wtym jest

Czy mógłbyś to sprecyzować nie bardzo kumam o co chodzi

Pozdro

A moze nikt nie chce sie w takie domy "bawic", choc wstepna oferta

wyglada atrakcyjnie ? Moze tez jest tak ze wstepna oferta (typu

dom pod klucz za cos kolo 150 kzl) jest b. atrakcyjna (wg mnie - jest !)

a potem sie okazuje ze: bez dzialki, bez przylaczy, bez instalacji, bez VATu, bez ..... ?

Byc moze wielu forumowiczów czytalo poprzednie watki poswiecone

domom prefabrykowanym i uznalo rzecz za niepewna.

Ja kiedys tez chcialem ale zrezygnowalem (u innej firmy)

Poszukaj w wyszukiwarce : Praefa, Legalett, keramzyt ...

powodzenia - Krzysiek

Praefa to jednak inna bajka - to wyłącznie mury, Legalett - wyłącznie fundamenty. Domy prefabrykowane w całości obejmują wszystkie dziedziny, a nigdy nie wiadomo, czy firma znająca się na ścianach lub dachu dobrze zrobi np. instalację ogrzewania. Niepewność znacznie większa.
Zbuduj z BK - elementy duze, szybko sie buduje, latwo przycina na

wymiar, latwo potem "wyrzezbic" bruzdy na instalacje itp.

pozdr - Krzysiek

B K to siporeks ?

Chyba Cię posłucham Dzięki

Pozdro :p

Dlugo zastanawialem sie nad wyborem materialu.Wybralem system z keramzytu(http://www.termat.pl).Jestem bardzo zadowolony z mojego wyboru.

Napisz cos więcej o tym materiale i dlaczego go wybrałeś? :o

Tak siporeks (suporeks, itp.....) to BK

Sa typy z ktorych mozna budowac na zaprawe klejową (cienkie spoiny) -

ale musza byc dokladne bloczki, ew. te mniej dokladne - na ciepla

zaprawe. W przypadku sciany warstwowej - najlepiej kupic jakis tani

BK 600, gruposc 24 cm i murowac na zwykla zaprawe.

hej - Krzysiek

Przed tygodniem odwiedzilam znajomych w Berlinie, ktorzy 3 lata temu budowali z takich gotowych elementow (docieplony keramzyt) tylko chyba z innej firmy, przede wszystkim zalezalo im na szybkosci budowania (wprowadzili sie po pół roku) oraz ciepłochronności (w całym domu mają podłogowe wodne). Bardzo sobie ten materiał chwalą!

Dodam, ze materiał musi też być wytrzymały, ich dom ma:

-pełnowymiarową piwnice (2,75)

-wlasciwe pietro

-poddasze użytkowe

-uzytkowy strych

Razem ok. 350 metrow podłóg. Wprawnym okiem inwestora nie dojżałam żadnym rys czy pęknięć, więc chyba material jest ok!

Sama zaczęłam już wczesniej budowę z BK 24 (600) + wełna lub styropian.