Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zewnętrzne dębowe czy meranti?

Recommended Posts

To fakt, wiele drzwi na wysokości 230cm zaczyna wyglądać jak przerośnięte potworki, drzwi jednoskrzydłowe z naświetlem górnym mało kiedy mają atrakcyjny wygląd..

A skąd sie bierze? Bo niektórym się wydaje, że wszystkie otwory (drzwi i okna) muszą mieć tą samą wysokość.

Wszystko zależy od elewacji. Widocznie jest jakaś wizualizacja i Inwestorowi podobają się tej wysokości drzwi zewnętrzne. Z drewna to można nawet i do 6 m pociągnąć :)

Tego typu konstrukcje - ponad standardowe, wykonuję firmy produkujące stolarkę drewnianą, np. http://www.aries-okna.pl

Ale też i inne - zorientuj się w swojej okolicy za producentem. Wujek google powinien Ci pomóc.

W miesiąc powinni Ci takie drzwi zrobić :)

A czy wg Was red meranti o gęstości 450kg/m3 nadaję się na drzwi?

Co do proporcji drzwi to dokładny wymiar otworu w murze jest 229x108cm myślę że przy takiej szerokości drzwi będzie OK .....inaczej architekci Archonu dali ciała.

Edytowane przez odaro

jestem otwarty do pewnego momentu a później gadam lub piszę za kasę :) Pytajnik DLACZEGO ma swoją cenę :)

Zresztą po jakiego Klientowi indywidualnemu info na tak szczegółowe zagadnienia.

Bo nie mogę się zdecydować jakie drzwi wybrać meranti czy dębowe.

To napisz na priva :) tylko ten jeden raz :)

• 1 year później...

Zdefiniuj jeszcze co masz na myśli pod pojęciem "pękających drzwi".

Dawniejsze rozsychanie się drzwi na łączeniach nie powinno mieć miejsca w dzisiejszych czasach, ale czasami (niezwykle rzadko) może dojść do odklejenia się forniru z drzwi. U mnie są to dosłownie setne części promila reklamacji, które można zliczyć na palcach jednej ręki (mam na myśli odklejanie okładzin).

Najczęstsza przyczyna takiego stanu rzeczy, to długotrwałe zalewanie skrzydła wodą, brak zadaszenia i tego typu historie.

• 5 years później...
A czy wg Was red meranti o gęstości 450kg/m3 nadaję się na drzwi?

450 kg/m3 to jest gęstość jak sosny

https://urzedowski.pl/odwaga/drewno/

"Są to linie Villa i Trend, dostępne w gatunkach drewna: meranti, dąb, sosna, teak, iroko, sapeli i orzech amerykański."

Urzędowski kiedyś to była bardzo znana firma produkująca okna a ich drzwi teraz chyba są sprzedawane w małych ilościach.

Nawet salony podane na stronie Urzędowski nie mają na wystawie żadnych przykładowych egzemplarzy (woj. wielkopolskie).

Ceny - każdy model indywidualnie wyceniany.