rafus12 31.03.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 No i mam problem a jeszcze nie przebrnalem przez papierkiOkazuje sie ze PnB poprzedniego wlasciciela nadal jest wazne i w starostwie dopiero sie do tego dokopali - po kilku tygodniach zalegania sprawy na polce.Co mozna zrobic? Ponolc musze miec zgode/podpis poprzedniego wlasciciela zarowno w celu anulowania poprzedniego pozwolenia jak i przepisania starego PnB na mnie.Co mam robic, help. To przeciez nie ma sensu - ja musialem od zera zalatwiac wszystkie procedury zaczynajac od wystapienia o warunki zabudowy (brak MPZP) lacznie ze wszystkimi warunkami/uzgodnieniami/adaptacja projektu:bash: Znalezione w internecie nt naszego problemu:".. fakt wydania wcześniejszego pozwolenia nie blokuje inwestora, który chce zmieć np. charakter realizowanej inwestycji. Może on w każdym czasie wystąpić o zmianę decyzji o pozwoleniu na budowę lub o wydanie nowej decyzji. Mówiąc obrazowo pozwolenie na budowę nie jest umową, na podstawie której inwestor zobowiązuje się wybudować określony budynek, a jedynie przyznaniem mu prawa do budowy takiego budynku.". I dalej: "Co do możliwości wydania nowego pozwolenia, to po pierwsze wskazałby na art. 4 Prawa bud., który wyraża zasadę wolności budowlanej, a więc właściciel uprawniony jest do dowolnego zagospodarowania działki, byleby był on zgodny z przepisami prawa. Na tej zasadzie uważam, iż może Pan, o ile oczywiście nie uda się przenieść pozwolenia na budowę, w każdym momencie wystąpić o wydanie nowego pozwolenia. Art. 35 ust. 4 Prawa budowlanego zawiera wyczerpujący katalog przesłanek w których organ może odmówić wydania pozwolenia i nie zawiera on oczywiście wymogu, aby dla danego terenu nie było wydanej wcześniej decyzji o pozwoleniu na budowę." Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/167124-pozwolenie-na-budowe-problem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.03.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Moim zdaniem; Pozwolenie na budowę jest ważne bezterminowo, o ile przerwa w robotach budowlanych nie była dłuższa niż 2 lub 3 lata (w zależności od tego o jakie lata budowy chodzi). Dotyczy to także terminu rozpoczęcia robót budowlanych. A tak na marginesie. Poprzedni właściciel stracił prawo do dyspozycji nieruchomością, na cele budowlane – czyli nawet mając prawomocne pozwolenie na budowę, na tej działce budować nie może, zwłaszcza jeśli Ty posiadasz tą działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/167124-pozwolenie-na-budowe-problem/#findComment-5261314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 31.03.2012 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Dzieki wielkie sSiwy12 za opinie Twoja interpretacja bardzo do mnie przemawia - nie ma to najmniejszego sensu zeby poprzedni wlasciciel mogl bys strona w dysponowaniu moja nieruchomoscia na cele budowlane - w takim tonie bede ze starostwem rozmawial (przez moja architektke ktora zalatwia papierki). pozdrawiam rafus Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/167124-pozwolenie-na-budowe-problem/#findComment-5262249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts