rafus12 31.03.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 No i mam problem a jeszcze nie przebrnalem przez papierkiOkazuje sie ze PnB poprzedniego wlasciciela nadal jest wazne i w starostwie dopiero sie do tego dokopali - po kilku tygodniach zalegania sprawy na polce.Co mozna zrobic? Ponolc musze miec zgode/podpis poprzedniego wlasciciela zarowno w celu anulowania poprzedniego pozwolenia jak i przepisania starego PnB na mnie.Co mam robic, help. To przeciez nie ma sensu - ja musialem od zera zalatwiac wszystkie procedury zaczynajac od wystapienia o warunki zabudowy (brak MPZP) lacznie ze wszystkimi warunkami/uzgodnieniami/adaptacja projektu:bash: Znalezione w internecie nt naszego problemu:".. fakt wydania wcześniejszego pozwolenia nie blokuje inwestora, który chce zmieć np. charakter realizowanej inwestycji. Może on w każdym czasie wystąpić o zmianę decyzji o pozwoleniu na budowę lub o wydanie nowej decyzji. Mówiąc obrazowo pozwolenie na budowę nie jest umową, na podstawie której inwestor zobowiązuje się wybudować określony budynek, a jedynie przyznaniem mu prawa do budowy takiego budynku.". I dalej: "Co do możliwości wydania nowego pozwolenia, to po pierwsze wskazałby na art. 4 Prawa bud., który wyraża zasadę wolności budowlanej, a więc właściciel uprawniony jest do dowolnego zagospodarowania działki, byleby był on zgodny z przepisami prawa. Na tej zasadzie uważam, iż może Pan, o ile oczywiście nie uda się przenieść pozwolenia na budowę, w każdym momencie wystąpić o wydanie nowego pozwolenia. Art. 35 ust. 4 Prawa budowlanego zawiera wyczerpujący katalog przesłanek w których organ może odmówić wydania pozwolenia i nie zawiera on oczywiście wymogu, aby dla danego terenu nie było wydanej wcześniej decyzji o pozwoleniu na budowę." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.03.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Moim zdaniem; Pozwolenie na budowę jest ważne bezterminowo, o ile przerwa w robotach budowlanych nie była dłuższa niż 2 lub 3 lata (w zależności od tego o jakie lata budowy chodzi). Dotyczy to także terminu rozpoczęcia robót budowlanych. A tak na marginesie. Poprzedni właściciel stracił prawo do dyspozycji nieruchomością, na cele budowlane – czyli nawet mając prawomocne pozwolenie na budowę, na tej działce budować nie może, zwłaszcza jeśli Ty posiadasz tą działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 31.03.2012 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Dzieki wielkie sSiwy12 za opinie Twoja interpretacja bardzo do mnie przemawia - nie ma to najmniejszego sensu zeby poprzedni wlasciciel mogl bys strona w dysponowaniu moja nieruchomoscia na cele budowlane - w takim tonie bede ze starostwem rozmawial (przez moja architektke ktora zalatwia papierki). pozdrawiam rafus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts