hunter7 31.03.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) Witam, postanowiłem stworzyć nowy temat, zastanawiałem się czy bardziej pasuje do pomp ciepła czy do wentylacji, bardziej jednak przypasował mi dział PC. Mam zakupioną pompę ciepła Danfoss 8kW , w planach miałem wykonanie kolektora płaskiego jednak życie znowu swoje i znalazłem człowieka który za mniej niż by mnie kosztował poziomy zrobił odwierty a dokładnie dwa po 95mb i zamontował sondy. Podczas odwiertów okazało się że na działce mam takie warstwy od góry:Glina; 35-40mNawodniony piach: 40-45mIŁ; 10mStwierdziłem że tak idealne warunki i chyba przewymiarowane odwierty mogę do czegoś wykożystać, tym bardziej że wcześniej już zakupiłem rozdzielacz Aspolu na cztery sekcje kolektora poziomego:bash:Zerknijcie proszę na schemat na zdjęciu i doradźcie czy dobrze myślę, przy okazji podpowiedzcie gdzie kupić wymiennik ale za rozsądne pieniądze Wymiennik chciałbym wykożystywać w zimę do podgrzewania powietrza a latem do chłodzenia i regeneracji dolnego źródła.http://images50.fotosik.pl/1478/7d74df04b9413f33m.jpg Edytowane 31 Marca 2012 przez hunter7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunter7 02.04.2012 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Czy ktoś podpowie czy ten układ będzie działał prawidłowo hydraulicznie, forum na którym każdy wie na temat pomp ciepła wszystko najlepiej (gruntowa lepsza od powietrznej i odwrotnie, Cop, itp, itd) a jak zapytać się o konkrety to zero reakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 02.04.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 poczekaj moze chwile CI co sie znaja pewnie siedza teraz okopani gdzies w piwnicach czy kotlowniach badz przy agregatach ... daj im szanse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzicho48 16.05.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Witam, postanowiłem stworzyć nowy temat, zastanawiałem się czy bardziej pasuje do pomp ciepła czy do wentylacji, bardziej jednak przypasował mi dział PC. Mam zakupioną pompę ciepła Danfoss 8kW , w planach miałem wykonanie kolektora płaskiego jednak życie znowu swoje i znalazłem człowieka który za mniej niż by mnie kosztował poziomy zrobił odwierty a dokładnie dwa po 95mb i zamontował sondy. Podczas odwiertów okazało się że na działce mam takie warstwy od góry: Glina; 35-40m Nawodniony piach: 40-45m IŁ; 10m Stwierdziłem że tak idealne warunki i chyba przewymiarowane odwierty mogę do czegoś wykożystać, tym bardziej że wcześniej już zakupiłem rozdzielacz Aspolu na cztery sekcje kolektora poziomego:bash: Zerknijcie proszę na schemat na zdjęciu i doradźcie czy dobrze myślę, przy okazji podpowiedzcie gdzie kupić wymiennik ale za rozsądne pieniądze Wymiennik chciałbym wykożystywać w zimę do podgrzewania powietrza a latem do chłodzenia i regeneracji dolnego źródła. http://images50.fotosik.pl/1478/7d74df04b9413f33m.jpg No wlasnie gdzie sa nasi fachowcy.Tez ciekaw jestem czy ta pompka nie zabierze wiekszosci glikolu z rozdzielacza do wyminnika? Moze lepiej zamontowac trojnik za rozdzielaczami a przed PC.Wtedy latem mozna by pominac wlanczanie PC. A pompka od wymiennika pracowala by tylko z DZ.Mozna to jakos tak wymyslec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 18.05.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Ogólnie - jak najbardziej możesz tak zrobić. Hydraulicznie jest ok. ale diabeł tkwi w szczegółach.1. trudno określić na ile masz przewymiarowane DZ2. nie wiemy jaka średnica sond3. nie wiemy jaki jest wydatek pompy DZ z PC4. nie wiemy ile chłodu (przepływ) chcesz zabrać z DZ tą druga pompką.Dość istotnie zwiększysz przepływ przez sondy przy pracy obu pomp, a tym samy wzrośnie Ci opór.Wymagane przepływy z dwóch pomp musisz odnieść do sond, następnie obliczyć opory i wrócić do charakterystyki pomp.Wtedy będziesz wiedział czy dadzą radę czy nie.Możesz też podłączyć i zobaczyć co się będzie działo.Najwyżej zimą spadną ci temp. DZ i wyłączysz centralęA latem nie powinno być problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts