Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dolne źródło jako wymiennik dla wentylacji

hunter7

Recommended Posts

Witam, postanowiłem stworzyć nowy temat, zastanawiałem się czy bardziej pasuje do pomp ciepła czy do wentylacji, bardziej jednak przypasował mi dział PC.

Mam zakupioną pompę ciepła Danfoss 8kW , w planach miałem wykonanie kolektora płaskiego jednak życie znowu swoje i znalazłem człowieka który za mniej niż by mnie kosztował poziomy zrobił odwierty a dokładnie dwa po 95mb i zamontował sondy. Podczas odwiertów okazało się że na działce mam takie warstwy od góry:

Glina; 35-40m

Nawodniony piach: 40-45m

IŁ; 10m

Stwierdziłem że tak idealne warunki i chyba przewymiarowane odwierty mogę do czegoś wykożystać, tym bardziej że wcześniej już zakupiłem rozdzielacz Aspolu na cztery sekcje kolektora poziomego:bash:

Zerknijcie proszę na schemat na zdjęciu i doradźcie czy dobrze myślę, przy okazji podpowiedzcie gdzie kupić wymiennik ale za rozsądne pieniądze

Wymiennik chciałbym wykożystywać w zimę do podgrzewania powietrza a latem do chłodzenia i regeneracji dolnego źródła.

http://images50.fotosik.pl/1478/7d74df04b9413f33m.jpg

Edytowane przez hunter7

• 1 month później...
Witam, postanowiłem stworzyć nowy temat, zastanawiałem się czy bardziej pasuje do pomp ciepła czy do wentylacji, bardziej jednak przypasował mi dział PC.

Mam zakupioną pompę ciepła Danfoss 8kW , w planach miałem wykonanie kolektora płaskiego jednak życie znowu swoje i znalazłem człowieka który za mniej niż by mnie kosztował poziomy zrobił odwierty a dokładnie dwa po 95mb i zamontował sondy. Podczas odwiertów okazało się że na działce mam takie warstwy od góry:

Glina; 35-40m

Nawodniony piach: 40-45m

IŁ; 10m

Stwierdziłem że tak idealne warunki i chyba przewymiarowane odwierty mogę do czegoś wykożystać, tym bardziej że wcześniej już zakupiłem rozdzielacz Aspolu na cztery sekcje kolektora poziomego:bash:

Zerknijcie proszę na schemat na zdjęciu i doradźcie czy dobrze myślę, przy okazji podpowiedzcie gdzie kupić wymiennik ale za rozsądne pieniądze

Wymiennik chciałbym wykożystywać w zimę do podgrzewania powietrza a latem do chłodzenia i regeneracji dolnego źródła.

http://images50.fotosik.pl/1478/7d74df04b9413f33m.jpg

No wlasnie gdzie sa nasi fachowcy.Tez ciekaw jestem czy ta pompka nie zabierze wiekszosci glikolu z rozdzielacza do wyminnika? Moze lepiej zamontowac trojnik za rozdzielaczami a przed PC.Wtedy latem mozna by pominac wlanczanie PC. A pompka od wymiennika pracowala by tylko z DZ.Mozna to jakos tak wymyslec.

Ogólnie - jak najbardziej możesz tak zrobić. Hydraulicznie jest ok. ale diabeł tkwi w szczegółach.

1. trudno określić na ile masz przewymiarowane DZ

2. nie wiemy jaka średnica sond

3. nie wiemy jaki jest wydatek pompy DZ z PC

4. nie wiemy ile chłodu (przepływ) chcesz zabrać z DZ tą druga pompką.

Dość istotnie zwiększysz przepływ przez sondy przy pracy obu pomp, a tym samy wzrośnie Ci opór.

Wymagane przepływy z dwóch pomp musisz odnieść do sond, następnie obliczyć opory i wrócić do charakterystyki pomp.

Wtedy będziesz wiedział czy dadzą radę czy nie.

Możesz też podłączyć i zobaczyć co się będzie działo.

Najwyżej zimą spadną ci temp. DZ i wyłączysz centralę

A latem nie powinno być problemów.