e_tomi 31.03.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Zamierzam umieścić w ścianie pod tynkiem kanał wentylacyjny zakończony 2 kolankami pod kable do podłączenia TV. Od dołu będzie na wysokości gniazdek, czyli ok 30 cm. Nie wiem na jakiej wysokości zakończyć ten kanał i jaki kanał dać 55x100 czy może 60x200. W salonie odległość od sofy do TV (46-55 cali) ok 4m. Drugi taki kanał w sypialni. Tam myślę, że TV będzie wisiało wyżej, aby z pozycji leżącej lepiej oglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 31.03.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Pomysł dobry. Spokojnie dasz radę wciągnąć i w cieńszy tylko potrzeba pilota z innego kabla i doklejamy wtyczki taśmą izolacyjną. Ale oczywiście jeśli masz miejsce w ścianie to daj większy. U góry daj w lewej dolnej części planowanego odbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 31.03.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Wystarczy taki przekrój aby wtyczka od telewizora taka z uziemieniem przeszłą (jak ona przejdzie, to inne przewody mają tyle luzu że też się zmieszczą), niekoniecznie musi być listwa, noże być np.rura drenażowa lub rura kanalizacyjna zależy co masz pod ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 01.04.2012 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Ja używam kanałów wentylacyjnych z PCV z dwoma kolankami 90st.Całość musisz wkuć tak, aby krawędź tych kolanek wystawała ponad mur około 1-2cm.Mocujesz to standardowo na piankę. Po tynkach możesz to wyrównać nożykiem do lica ściany.Początek kanału umieszczam 10-15cm nad gniazdkami. Wylot wychodzi około 1,5m nad podłogą.Kanał i kolanka kupisz w każdym budowlanym OBI, Praktiker.... najtaniej jest w Leroy (~20zł za komplet). Kanał ma tą zaletę, że napewno nie zabraknie w nim miejsca, a dodatkowo można puścić w nim zasilacz do LEDów w razie chęci podświetlenia TV od tyłu. Fotka kiepskiej jakości, ale widać o co chodzi.http://www.picshot.pl/pthumbs/large/84748/kanal_PCV.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 01.04.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 tez elektryk podsunał mi taki pomysł, a następnie wykonał. Po tynkach kolanka ładnie zlicowane ze scianą za pomocą fleksa, przy malowaniu, widoczne elementy pomalowane tą sama farbą co sciana. bardzo estetycznie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 01.04.2012 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 To jeszcze mam pytanie o przewody głośnikowe pod ewentualne "kino domowe", czyli 2 głośniki przednie i 2 tylne. Na jakich wysokościach wystawić przewody? Przy suficie, czy może na wysokości gniazdek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 01.04.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 ja wsadziłem szeroki kanał instalacyjny elektryczny, bez żadnych kolanek, "zinwentaryzowany" opisowo i fotograficznie , zatynkowany na płasko, niewidocznie, i dobrze, bo w sypialni prawdopodobnie po zmianie planów kanał pozostanie w ścianie niewykorzystany a w salonie do czasu umeblowania ostatecznego też nie jest do końca i co do cm okreslona pozycja tv i innego sprzętu, gdybym miał kolana to bym miał niestety dziury a mam płaski kanał, do którego "wejść" przecież mogę w dowolnym momencie i wysokości (zaczyna sie od puszek z gniazdami a kończy chyba 1,2m wyzej czyli ok. 1,5m od podłogi), otwóe zrobię dokładnie na takiej wysokości jaka sie okaże idealna po przymiarce tv na ścianie, na etapie budowy może być ciężko precyzyjnie to określić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 01.04.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 A euro złącze przejdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 01.04.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 W moim patencie, przejdzie 10 takich eurozłącz.W kanale PCV wg pomysłu edde... ciężko powiedzieć bo nie wiemy co to za kanał. Swoją drogą instalowałem takie kanały bez kolanek, ale tylko w teorii da się "łatwo" wyciąć dziury tam gdzie jest potrzeba.W praktyce pęka tynk nad kanałem od wibracji/wiercenia/kucia. Jak to robi właściciel dla siebie to machnie ręką.Jak to robi wykonawca dla właściciela to się zaczynają schody (nie)ruchome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.04.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 nie pamiętam wymiaru ale euro spokojnie mieściło się wespół (jednocześnie) z płaską wtyczką jaką miałem pod ręką badając namacalnie możliwości przekroju 1-1,5 cm tynku to się da wkrętakiem nawet wydłubać, wiec nie bardzo rozumiem po cóz by do tego celu używać kucia i udaru, od którego ma pękać tynk? oczywiscie ja sam dla siebie, ale jakby mi kto dziury wielkosci kanału wentylacyjnego chciał zostawić to chyba bym pogonił jak mówiłem - fajnie jak na 100% trafimy z wykozrystaniem które będzie za kilka kilkanaście czy kilkadziesiąt m-cy, a ja nie? obrazek wieszamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 03.04.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Witam , u mnie tez elektryk montuje w kanale kupionym w obi . Euro złącze spokojnie się mieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 05.04.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 ... Euro złącze spokojnie się mieści W dzisiejszych czasach odchodzi się od Scarta bo ni jak ma się to do LCD czy LED'a full HD. Ponadto po co robić wielkie kanały z rur/kształtek wentylacyjnych? Co wy tam chcecie przepychać. A czy nie lepiej zrobić przelotkę z rury od odkurzacza centralnego wchodzącej pod "pomarańczową" puszkę i zakończyć to pakietem z ramką i wyjściem kablowym? Ładnie wykończone, estetycznie a nie jakieś dziwne rozwiązania "kominami", którymi nie wiadomo jak później wykończyć. Ps. średnica rury OC to 2". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 07.04.2012 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam , masz racje eura raczej sie juz nie stosuje , ale jak by ktos bardzo chciał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
audiquattro 17.04.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) Ja używam kanałów wentylacyjnych z PCV z dwoma kolankami 90st. Kanał i kolanka kupisz w każdym budowlanym OBI, Praktiker.... najtaniej jest w Leroy (~20zł za komplet). bardzo fajny pomysł, ja myslałem zeby dać koryto instalacyjne 100x50 ale widzę lepszy pomysł jakie wymiary ma taki kanał ? edit, znalazłem http://img838.imageshack.us/img838/6376/kanaltv.th.jpg Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez audiquattro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts