Aju 31.03.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Witam ,byłem nastawiony na grzanie wody w lecie za pomocą gazu ziemnego , złożyłem papiery w gazowni, mam warunki itp. ale... byłem ostatnio w hurtowni zobaczyć jak sie cenią piece gazowe i gość dał mi opcje że zamiast gazu ( koszt w gazowni jakiś 2 tys , koszt przyłącza jakieś 2 tys. piec gazowy jakieś 3 tyś. i do tego baniak 250 litrów też ok. 2 tyś. to w sumie daje około 9 tysięcy ) zamontować pompe ciepła Aristona pobierającą ciepło tylko z zasysanego powietrza ( wlot i wylot w elewacji i to wszystko ) koszt zaproponował 8500 zł.czyli w sumie jest to w takich samych pieniądzach jak doprowadzenie i osprzęt do gazu. ( pompa jest razem z baniakiem 250 litrów ) Zrobiłem zdjęcie tabliczki znamionowej tej pompy http://img189.imageshack.us/img189/6603/dsc00149vl.jpg I tu moje pytanie odnośnie eksploatacji takiej pompy a najbardziej chodzi o zużycie prądu. Czy nie wyjdzie to o wiele wiecej niż grzanie takiego baniaka gazem ? Moc sprężarki to 750W . Sprzedawca zarzeka sie że max 40-50 zł. miesięcznie wychodzi za prąd bo sprawdzał... Poradźcie coś czy pchać sie w takie wynalazki czy pozostać przy gazie ? Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 31.03.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 powiem wiecej pompe do grzania wody latem kupisz juz za niecale 3tys. ;da co do kosztów to mysle ze podobne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 31.03.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Na pewno pompa ciepła da Ci tańszą CWU latem, niż kocioł gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 31.03.2012 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Na pewno pompa ciepła da Ci tańszą CWU latem, niż kocioł gazowy. To wcale nie takie pewne, ponieważ jest to wypadkowa kosztu inwestycji (modernizacji) systemu, zapotrzebowania na cwu i kosztów eksploatacji. W wynajmowanym przez 4 młode osoby mieszkaniu zużycie gazu na gotowanie i cwu mieści się w tar W-1 tj do 300m3, podgrzewacz przepływowy - w takim przypadku instalacja pc pw do cwu jest raczej mało opłacalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 31.03.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Jeżeli gaz tylko do grzania wody w lecie to pompa ciepła.Tańsza i niskie koszty exploatacji .Odpadają koszty stałe za gaz.Oczywiście jeżeli potrzebujesz określoną ilość wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 31.03.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 a jak chce grzac pompa powietrzna caly rok, bez innego zrodla ciepla ... co i cwu, potem na prąd plyta indukcyjna - ale taryfa jedna na prad, bo na 2 taryfach to mnie rodzina z torbami pusci - czy gaz ??? nie chodzi mi o koszty montazu - ale o koszty uzytkowania ... co bedzie tansze ... ?P?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 31.03.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 a jak chce grzac pompa powietrzna caly rok, bez innego zrodla ciepla ... co i cwu, potem na prąd plyta indukcyjna - ale taryfa jedna na prad, bo na 2 taryfach to mnie rodzina z torbami pusci - czy gaz ??? nie chodzi mi o koszty montazu - ale o koszty uzytkowania ... co bedzie tansze ... ?P?? Opisz dokładnie bo się zakręciłem.. Czym grzejesz dom??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 31.03.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Piec za 3 tyś + zbiornik za 2 tyś?A nie prościej zwykły bojler pojemnościowy gazowy za max 1500zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 31.03.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 miki - budowac zaczynam w tym roku - ale juz teraz widze jakie u mnie jest zuuuuzycie pradu, wiec nei lcize na II taryfy, bo to nie ma sęnsu ... i jedynie I taryfa wchodzi w gre .... a mam do wyboru, albo powietrzna pompa, albo gaz ,,, bo mam przy dzialce .... - gazu sie troche boje ... bo nieraz se wybuchnie a pompa powietrzna ... droga bardzo inwestycja i mooooze bedzie taniej .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 31.03.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Ryzyko wybuchu gazu jest podobne do ryzyka porażenia prądem a dużo mniejsze od ryzyka poważnego wypadku samochodowego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 31.03.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) Tańsza i niskie koszty exploatacji .Odpadają koszty stałe za gaz. Przepływowy podgrzewacz kosztował ok 800zł, w 2011r zużyte 263m3 GZ50 za 645,23zł, w tym koszty stałe w wys 11,13zł/mies brutto. Przedstaw korzystniejszą ofertę pc. nie chodzi mi o koszty montazu - ale o koszty uzytkowania ... co bedzie tansze ... ?P?? określ jakieś zapotrzebowanie, bez tego będzie trudno. Edytowane 31 Marca 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 01.04.2012 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 kbab - jeszcze nie mam zuzycia, ale powiedzmy ze wybuduje taki domek jak Twoj, no moze powierzchnia troche mniejsza bo ok 110m2 = bez solarówm troszke lepsze okna, reszte mozna przyjac ze to samo - yyy bez garazuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.04.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 kbab -ale ten gaz trzeba podłączyć .W 800 zł nie zmieścisz się i zajmie to rok.A co z opłatami stałymi?A pompę można mieć za 4000 złInna rzecz ,że jeżeli tylko na lato to lepiej bojler elektryczny za 400 zł.Też zadziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 01.04.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 A czym kolega chce grzać zimą ciepłą wodę? Jak temperatura spadnie poniżej zera to COP już leci na do zera (czytaj wyłączy się). Ja o ile jestem w stanie zaakceptować PC gruntową do kompleksowego ogrzewania to do CWU powietrznej mam mieszane uczucia.COP wszędzie podają średni dla konkretnych warunków a te praktycznie zawsze się różnią od spotykanych codziennie. Np co dale mnie przemawia na nie to:weźmy dla przykładu pompę ciepła firmy Viessmann Vitocal 160-A. Procudent podaje dane moc pompy 1,54kW i COP dla podgrzewu wody z 15*C do 45*C i 15*C.Wydaje się, że fajnie, ale takie coś ma miejsce przy dużym poborze wody np kąpiel, prysznic jak dobrze wystudzi się dół zbiornika. Przy całodobowym zazwyczaj małym poborze wody, załączonej cyrkulacji woda jest grzana od 40-45*C więc COP już taki różowy nie jest. Samo grzanie wody gazem też wesołe nie jest. Naprawdę trzeba sobie zrobić dokładny bilans za i przeciw i na coś się zdecydować, bo co byś nie wziął to za wszystko trzeba płacić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 01.04.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 kbab -ale ten gaz trzeba podłączyć .W 800 zł nie zmieścisz się i zajmie to rok.A co z opłatami stałymi? A pompę można mieć za 4000 zł Inna rzecz ,że jeżeli tylko na lato to lepiej bojler elektryczny za 400 zł.Też zadziała W/w przykład dotyczył mieszkanie w budynku z istniejącą instalacją gazową, tam podałem aktualne opłaty stałe tj 11,13zł/mies. W moim domu przyłącze instalacji gazowej 10 lat temu kosztowało coś ok 800zł (gdyby robiła to gazownia to byłby jej koszt - odległość licznika od rury gazowej w ulicy mieściła się w normie), czekałem 2 miesiące od zgłoszenia, gazownia miała na to 6 miesięcy. Gaz u mnie jest do gotowania, co i cwu. Dodam, że w domu tylko z elektrycznością w przypadku jej braku byłby problem z wypiciem gorącej herbaty. Jestem rozliczany wg tar W-2.1, aktualne opłaty stałe wynoszą 24,29zł/mies tj 291,51zł/rok brutto. W 2011r zapłaciłem 1218,86zł za zużycie 511m3, tj 2,3852zł/m3 i 0,2392zł/kWh, przyjmując 9,97kWh z m3 GZ50. Nie bez znaczenia jest również fakt, że są już wdrażane do produkcji pc ze sprężarką na gaz - podobno ich koszt eksploatacji nie daje szans elektrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 01.04.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 To wcale nie takie pewne, ponieważ jest to wypadkowa kosztu inwestycji (modernizacji) systemu, zapotrzebowania na cwu i kosztów eksploatacji. Masz rację, to był skrót myślowy. W pytaniu wątkotwórca stwierdził, że prąd przy takiej pompie ciepła ma wg sprzedawcy kosztować 40-50 PLN miesięcznie. Tylko do tego kosztu samej energii zużywanej co miesiąc odnosiłem, choć rzeczywiście trzeba byłoby zrobić rachunek z uwzględnieniem kosztu inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 01.04.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 ee gazowe pompy ciepa juz sa normalnie w sprzedazy tylko COP maja dosyc niski na poziomie 2, ale to i tak super wynik ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.04.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 i chyba nie do grzanie wody w domku.Trochę drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 01.04.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 trochę bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 01.04.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 tak na szybko- jeżeli chcesz zobaczyc najnowsze dzieło działania gazu w domu to wejdź na strone http://www.moja-ostroleka.pl I postaw na pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts