Muftika 31.03.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Witam, Forum Muratora czytam już od dłuższego czasu ale niestety dopiero ta sytuacja skłoniła mnie, by się zarejestrować... W tym roku nabyłam grunt. Notariusz poradził, by zgłosić się do Urzędu Skarbowego z zapytaniem, czy właściwie został naliczony i pobrany podatek za tę działkę, ponieważ US ma 5 lat by sprawdzić tę rzecz. Działkę kupowałam w poniedziałek wieczorem, wtorek urząd do 15 - ja pracuję do 15.30 w innym mieście, więc w środę, gdy US czynny jest do 17 - 2 dni później zgłosiłam się do US, gdzie otrzymałam informację, iż muszę napisać podanie z prośbą o uznanie ceny działki, dołączyć ksero aktu notarialnego oraz wypełnić informację uzupełniającą o gruncie - co też na miejscu uczyniłam. Przy składaniu tych dokumentów otrzymałam odpowiedź, że w ciągu miesiąca dostanę informację na ten temat. 8 dni potem dostałam pismo - WEZWANIE DO PODWYŻSZENIA WARTOŚCI - z informacją, jaka jest rynkowa wartość tej działki, wraz z drukiem, na którym miałam odpowiedzieć czy zgadzam się na tę cenę. Przedzwoniłam następnego dnia do US do osoby zajmującej się tą sprawą,spytać się, czy wystarczy odesłać ten druk i wpłacić należny podatek. Pani powiedziała, że mam odesłać i poczekać na decyzję z ich strony. Odesłałam zatem zgodę na podwyższenie ceny tego samego dnia. 10 dni potem otrzymałam ZAWIADOMIENIE że zebrane dowody pozwalają na zakończenie sprawy i wydanie decyzji mając 7 dni na wypowiedzenie się w sprawie, a w tym samym liście drugie ZAWIADOMIENIE, o niedotrzymaniu ustawowego terminu do zakończenia postępowania wyznaczając datę na 40 dni później. Oczywiście zadzwoniłam do osoby nadzorującej tę sprawę, która powiedziała że mam po prostu poczekać do wyznaczonego terminu. W dniu dzisiejszym (po 27 dniach) otrzymałam DECYZJĘ, iż US określa mi zobowiązanie podatkowe z tyt. czynności cywilnoprawnych w wysokości ceny podwyższonego podatku + 2x większe ODSETKI!!! Argumentuje, że obowiązek podatkowy powstał z chwilą nabycia działki. I tu moja wielka niewiadoma Sama zwróciłam się do US by podał mi wartość rynkową działki, skąd miałam wiedzieć, że cena, po której kupiłam działkę jest za niska wg US. Wystąpiłam do US o uznanie mojej ceny - ok, kazali podwyższyć, na co wyraziłam zgodę i tą cenę chciałam wpłacić, ale nie mogłam, bo kazali czekać na DECYZJE, którą otrzymałam prawie 2 miesiące po moim pierwszym podaniu! Czy wie ktoś z Was czy jest szansa by te odsetki anulować? A może wystarczy, że wpłacę doliczony podatek i wystosuję podanie z prośbą o anulowanie naliczonych odsetek...? Może ktoś z Was miał podobną sytuację lub będzie w stanie udzielić mi rady. Jestem załamana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 31.03.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muftika 01.04.2012 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Dzięki heine84. Jutro rozmowa z US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 03.04.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Jak po rozmowie z US? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muftika 06.04.2012 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 A więc okazało się, że Decyzja dotyczyła całej należnej kwoty, wraz z już opłaconą u notariusza, uff! Jednak zadziwiające jest to, że odsetki i tak trzeba było zapłacić począwszy od dnia następnego po zakupie do dnia zapłaty, czyli jakieś 50-kilka. Nie dość, że sama zgłaszam się do US, to jeszcze za jego zwłokę muszę ponosić dodatkowe koszty... W moim przypadku było to na szczęście tylko 12 zł, ale zawsze to coś - jak pisałam byłam gotowa zapłacić od razu... No ale całe szczęście sprawa wyjaśniona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts