Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup działki a potem nie uznanie ceny przez US i odsetki przez opóźnienia US

Muftika

Recommended Posts

Witam,

Forum Muratora czytam już od dłuższego czasu ale niestety dopiero ta sytuacja skłoniła mnie, by się zarejestrować...

W tym roku nabyłam grunt. Notariusz poradził, by zgłosić się do Urzędu Skarbowego z zapytaniem, czy właściwie został naliczony i pobrany podatek za tę działkę, ponieważ US ma 5 lat by sprawdzić tę rzecz. Działkę kupowałam w poniedziałek wieczorem, wtorek urząd do 15 - ja pracuję do 15.30 w innym mieście, więc w środę, gdy US czynny jest do 17 - 2 dni później zgłosiłam się do US, gdzie otrzymałam informację, iż muszę napisać podanie z prośbą o uznanie ceny działki, dołączyć ksero aktu notarialnego oraz wypełnić informację uzupełniającą o gruncie - co też na miejscu uczyniłam. Przy składaniu tych dokumentów otrzymałam odpowiedź, że w ciągu miesiąca dostanę informację na ten temat.

8 dni potem dostałam pismo - WEZWANIE DO PODWYŻSZENIA WARTOŚCI - z informacją, jaka jest rynkowa wartość tej działki, wraz z drukiem, na którym miałam odpowiedzieć czy zgadzam się na tę cenę. Przedzwoniłam następnego dnia do US do osoby zajmującej się tą sprawą,spytać się, czy wystarczy odesłać ten druk i wpłacić należny podatek. Pani powiedziała, że mam odesłać i poczekać na decyzję z ich strony. Odesłałam zatem zgodę na podwyższenie ceny tego samego dnia.

10 dni potem otrzymałam ZAWIADOMIENIE że zebrane dowody pozwalają na zakończenie sprawy i wydanie decyzji mając 7 dni na wypowiedzenie się w sprawie, a w tym samym liście drugie ZAWIADOMIENIE, o niedotrzymaniu ustawowego terminu do zakończenia postępowania wyznaczając datę na 40 dni później. Oczywiście zadzwoniłam do osoby nadzorującej tę sprawę, która powiedziała że mam po prostu poczekać do wyznaczonego terminu.

W dniu dzisiejszym (po 27 dniach) otrzymałam DECYZJĘ, iż US określa mi zobowiązanie podatkowe z tyt. czynności cywilnoprawnych w wysokości ceny podwyższonego podatku + 2x większe ODSETKI!!! Argumentuje, że obowiązek podatkowy powstał z chwilą nabycia działki.

I tu moja wielka niewiadoma :mad: Sama zwróciłam się do US by podał mi wartość rynkową działki, skąd miałam wiedzieć, że cena, po której kupiłam działkę jest za niska wg US. Wystąpiłam do US o uznanie mojej ceny - ok, kazali podwyższyć, na co wyraziłam zgodę i tą cenę chciałam wpłacić, ale nie mogłam, bo kazali czekać na DECYZJE, którą otrzymałam prawie 2 miesiące po moim pierwszym podaniu!

Czy wie ktoś z Was czy jest szansa by te odsetki anulować?

A może wystarczy, że wpłacę doliczony podatek i wystosuję podanie z prośbą o anulowanie naliczonych odsetek...?

Może ktoś z Was miał podobną sytuację lub będzie w stanie udzielić mi rady.

Jestem załamana :(

A więc okazało się, że Decyzja dotyczyła całej należnej kwoty, wraz z już opłaconą u notariusza, uff!

Jednak zadziwiające jest to, że odsetki i tak trzeba było zapłacić począwszy od dnia następnego po zakupie do dnia zapłaty, czyli jakieś 50-kilka. Nie dość, że sama zgłaszam się do US, to jeszcze za jego zwłokę muszę ponosić dodatkowe koszty... W moim przypadku było to na szczęście tylko 12 zł, ale zawsze to coś - jak pisałam byłam gotowa zapłacić od razu... No ale całe szczęście sprawa wyjaśniona :-)