Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do fugi, to mam nawet przepis, ale... chłopaki zapomnieli nam powiedzieć co jest miarką ;). Zapytamy :yes:

http://images64.fotosik.pl/916/2c13bd983f161f89.jpg

Ewo zapisałam sobie linka do przepisu ...a zniknęło zdjęcie :cool: Masz je gdzieś może jeszcze zapisaną tą fotkę :rolleyes:

Ewo a ta rozpusta w postaci piekarników to jakie one są wysokie? :D

Dodałam do obserwowanych twoje inspiracje. Można, prawda?

Madziu, to dla mnie zaszczyt :hug:

Bierzcie i inspirujcie się z tego wszyscy :D (albo chociaż Ci, którym po drodze estetycznie :))

Wymiary obu piekarników są takie same - 45 cm, czyli mini :D, ale nam wystarczy, zresztą nie było wyboru, o czym za chwilkę :)

http://www.de-dietrich.se/Files/Billeder/De%20Dietrich%20fotos%202012/DD%20stregtegninger/Ovens/DOM1195-DOS1195.gif

Na zdjęcie nie załapałam się...

A na kuchni się nie znam, ale dziś też pociągnęłabym do sufitu...

Wioluś wyślę na priva :)

Ewo jakie zakupiłaś modele piekarników ?

Kupiłam piekarniki w SUUUUPER okazji (za połowę ich rynkowej ceny) :wiggle: Były sprzedawane poniżej kosztów bo firma, która je zamówiła splajtowała (jakiś salon kuchenny, który nawet nie zdążył ich odebrać). To był cały komplet (dwa piekarniki, płyta, okap, zmywarka i lodówka do zabudowy). Wzięłam wszystko poza okapem i zmywarką, bo okap nie pasuje stylem do mojej kuchni (biały, ukośny), a zmywarka ma panel na zewnątrz (też biały).

Bałam się, że to jakaś ściema, ale na szczęście była opcja płatności za pobraniem, więc wzięłam :).

Cieszę się z nich bardzo, bardzo, bardzo, ale też trochę się boję, bo mało popularne są (niewiele opinii znalazłam) i... wiem, że dziwnie to zabrzmi, ale mają za dużo bajerów. Nie z wszystkich się korzysta, a w przypadku awarii na pewno sporo będzie kosztować. Póki co mam 24 m gwarancji :)

Piekarniki są białe. Kiedyś taki kolor planowałam, potem chciałam czarne, a teraz okazja sprawiła, że jednak białe będą :)

No dobra - do rzeczy :)

To DE DIETRICH DOM1195W i DOS1195W

Wyglądają tak:

http://www.ixina.ae/wp-content/uploads/2013/05/DOM1195W.jpg

http://dedietrich-studio.ru/upload/imager/921a7099f4181d5bb64e89b0cbaeed51.jpg

Ewo zapisałam sobie linka do przepisu ...a zniknęło zdjęcie :cool: Masz je gdzieś może jeszcze zapisaną tą fotkę :rolleyes:

Potem napisałam jeszcze raz - o proporcjach. Zaraz odszukam u Ciebie :)

Edytowane przez julianna16

Znalazłam przypadkiem inspirację podobną do mojej kuchni - oczywiście bez słupa, ale... podobieństwo jest :D

http://3.bp.blogspot.com/-rdZlKyszJ1A/U8BCOL9E-iI/AAAAAAAASSU/sL7AHr7tn1E/s1600/IK4.jpg

W pierwotnych planach ta ścianka powstała właśnie po to by móc po niej bazgrać :)

piękne te piekarniki, super, że Ci się tak okazyjnie udało. Oglądałam tam rzeczy i pewnie często są jakieś nowe. Kuchnie są jakieś masakrycznie nienowoczesne, mają przycieżkawy styl, szczególnie ta śliwka... odrzuciło mnie normalnie. A popędziłam oglądać, bo pomyślałam Ha, pewnie cieeeenma ;p hihi

A w tym zdjęciu inspiracyjnym obłędnie świetne jest to, że są tam trzy kolory - z czego dwa są nieomal dopełniające się, Świetnie to wygląda, granat z tą różowawą miedzią. Genialne Patrzysz ot, białe wnętrze i jakieś granaty a tu dwa małe punkty w centrum uwagi, na które pozornie nie patrzysz załatwiają cie dokumentnie. Świetne to zdjęcie.

Edytowane przez andariel
Karolina, ostatnie zdjęcie to moja kuchnia.. za jakiś czas.. :lol2: Tylko bez tego stojaka na peruki :rotfl: Właśnie tak, Ewa, tylko tak! :D

Padłam!:lol2::lol2::lol2: Zawsze myślałam, że to stojak na słuchawki :rotfl:

Ewuś, ja też jestem za szafkami aż do sufitu, chociaż nie ukrywam, że ta inspiracja z grafikami też wygląda ciekawie :)

A ostatnia inspiracja jest cudna! Świetne kolory. Aga dobrze to opisała :) Też tak myślę :) I faktycznie bardzo zbliżona do twojej kuchni :) Dobrej nocki :)

hello ;)

Ewa nie załapałam się na fotki :( ale mam nadzieję, że kiedyś mi się uda w porę zajrzeć ;)

cieszę się, ze pokonałaś zapalenie :) a pierwsze uśmiechy maleństwa - bezcenne :) jak Julianna przy braciszku ?? pewnie w 7 niebie co ??

piekarniki świetne :)

piękne te piekarniki, super, że Ci się tak okazyjnie udało. (...)

A w tym zdjęciu inspiracyjnym obłędnie świetne jest to, że są tam trzy kolory - z czego dwa są nieomal dopełniające się, Świetnie to wygląda, granat z tą różowawą miedzią. Genialne Patrzysz ot, białe wnętrze i jakieś granaty a tu dwa małe punkty w centrum uwagi, na które pozornie nie patrzysz załatwiają cie dokumentnie. Świetne to zdjęcie.

Aga świetnie opisałaś tę inspirację. Mnie też przyciągnęły kolory i dopiero po chwili zorientowałam się, ze tam jest taka ścianka jak u mnie :D

Z piekarników cieszę się dziko, tylko nie wiem kiedy w nich coś po raz pierwszy upichcę :(. Mam nadzieję, że do końca gwarancji zdążę :D

Macham tylko łapką.

Ewunia,podziwiam że masz czas pisać, urządzać i w ogóle. Musisz być superzorganizowana!

Ech Aniu... nawet nie masz pojęcia jak funkcjonuję :(. Nasz kalendarz ścienny codziennie wskazuje COŚ do zrobienia/załatwienia/szczepienia/badania/kontrolowania/oddania/odebrania/napisania/kupienia/świętowania, itd. Dziś była kolej mojej kontroli tarczycy i niestety mam znowu złe wyniki :(. W międzyczasie staram się napisać tekst, którego termin oddania minął z końcem czerwca, a wciąż brakuje mu kształtu :(. Zaglądam na FM rozpaczliwie szukając pomocy w ostatecznych decyzjach kuchennych i schodowych, bo samej tak dziwnie decydować :D. Zaglądam do 3-4 wątków i wstyd mi, że nie jestem w stanie do wszystkich, które lubię :(.

Organizacja na turbo obrotach to w mojej obecnej sytuacji przymus :(. Doświadczenie jednak wskazuje, że im więcej mamy na głowie, tym lepiej sobie z tym radzimy. Póki co ogarniam większość spraw, choć przy dwójce dzieci nasze poślizgi czasowe sięgają czasem 2 godz. ;)

Ewuś, ja też jestem za szafkami aż do sufitu, chociaż nie ukrywam, że ta inspiracja z grafikami też wygląda ciekawie :)

Dziękuję Neluś za opinię :)

hello ;)

Ewa nie załapałam się na fotki :( ale mam nadzieję, że kiedyś mi się uda w porę zajrzeć ;)

cieszę się, ze pokonałaś zapalenie :) a pierwsze uśmiechy maleństwa - bezcenne :) jak Julianna przy braciszku ?? pewnie w 7 niebie co ??

piekarniki świetne :)

Wyślę fotki Słonko :)

Wróciłam do siebie, ale to doświadczenie było moim najgorszym w życiu :(.

Julianna daje Jasiowi codziennie dziesiątki buziaków i tulasów. Musimy ją powstrzymywać, bo dla niego to średnio komfortowe jest ;).

Pojawiły się sygnały lekkiej zazdrości i regresji (więcej płacze, chce by ją karmić, itp.), ale na razie wszystko pod kontrolą :)

Ewa ważne, że ten czas już za Toba i teraz to tylko wspomnienie (nie najlepsze, ale pokonałaś i to się liczy :)

tak myślałam, że Jaś jest wycałowany przez siostrę :) oznaki zazdrości bywają niemal zawsze jak pojawia się rodzeństwo - ale to rola rodziców by pomóc dziecku się z tym uporać i wiem, że Ty dasz rade :) z Twoją mądrością życiową inaczej być nie może :) a i pewnie mąż będzie tutaj bardzo pomocny :)

zresztą każdy etap w rozwoju i młodszego i starszego dziecka będzie przynosił kolejne "fale" ........ zapewniam - wszystko do przeżycia

ale wymaga to pewnego poukładania ......... oj wymaga :)

za zdjęcia już z góry dziękuję :)

wrócę jeszcze do kuchni i zabudowy do samej góry - może tylko blendę zrobić nad szafką, która będzie przy tej ściance ? a resztę szafek do samej góry

zastanawiam się czy byłoby to widoczne ...... szperam w necie by znaleźć cos do zobrazowania, ale póki co nic nie widzę .....

:bye:

Hej Ewo - nie wiem, który już raz piszę do Ciebie post, bo za każdym razem ktoś mi przerywa i to, co napisałam po paru godzinach jest już nieaktualne - no więc przede wszystkim masz piękne piekarniki - rany, jakie klejnociki:). Jeśli chodzi o układ funkcjonalny, mimo wszystko byłabym za lodówką przy filarze - bardziej spójnie wyglądają piekarniki po prawej stronie wysokiej zabudowy. Podobają mi się również pionowe szafki - zdecydowanie bardziej niż kwadratowe, czy poziome.

Przepiękna inspiracja ze ścianą tablicową - od dawna marzę o takiej w kuchni i nie mogę się z niej wyleczyć:)

Nie załapałam się na fotki synka, mam nadzieję, że będzie jeszcze okazja - uwielbiam takie małe słodziaki. Podziwiam Cię, że masz jeszcze czas tutaj zaglądać - maluszek plus budowa są już wystarczająco absorbujące, co dopiero jeszcze wizki i forum;)

Hejka Ewciu!

Często zaglądam, czytam, na pisanie czasu brak :(

Na początku gratuluję synusia - niech się zdrowo chowa! I dużo zdrówka Tobie - abyś miała siłę wszystko ogarnąć!

Co do "de dietricha" - hmmmm, miałam ich płytę indukcyjną - niestety zepsuła mi się, a z powodu plajty firmy "de dietrich" żaden serwis mi nie chciał "na gwarancji" naprawić. Padł jakiś moduł. Tyle że mój sprzedawca był w porządku i wymienił mi na nowa płytę innej firmy.

Wcześniej płyta sprawowała się świetnie! Szkoda tylko że tak się skończyło.

wrócę jeszcze do kuchni i zabudowy do samej góry - może tylko blendę zrobić nad szafką, która będzie przy tej ściance ? a resztę szafek do samej góry

zastanawiam się czy byłoby to widoczne ...... szperam w necie by znaleźć cos do zobrazowania, ale póki co nic nie widzę .....

:bye:

Zrobiłam jeszcze kilka wersji - poniżej pokażę :)

Hej Ewo - nie wiem, który już raz piszę do Ciebie post, bo za każdym razem ktoś mi przerywa i to, co napisałam po paru godzinach jest już nieaktualne - no więc przede wszystkim masz piękne piekarniki - rany, jakie klejnociki:). Jeśli chodzi o układ funkcjonalny, mimo wszystko byłabym za lodówką przy filarze - bardziej spójnie wyglądają piekarniki po prawej stronie wysokiej zabudowy. Podobają mi się również pionowe szafki - zdecydowanie bardziej niż kwadratowe, czy poziome.

Przepiękna inspiracja ze ścianą tablicową - od dawna marzę o takiej w kuchni i nie mogę się z niej wyleczyć:)

Nie załapałam się na fotki synka, mam nadzieję, że będzie jeszcze okazja - uwielbiam takie małe słodziaki. Podziwiam Cię, że masz jeszcze czas tutaj zaglądać - maluszek plus budowa są już wystarczająco absorbujące, co dopiero jeszcze wizki i forum;)

Cieszę się Aneto, że zaglądasz i dziękuję, że napisałaś :).

Piekarniki z opisu miodzio. Zobaczymy jak będą się sprawowały :).

Dziękuję za Twoją opinię odnośnie kuchni. Wszystko co napisałaś jest zgodne z moją wizją :).

Jasia wyślę :). Zajmowanie się nim to obecnie niewiele pracy, bo głównie śpi bądź czuwa nie przemieszczając się :). Na budowie też dzieje się niewiele, bo nasze prywatne sprawy się nieco skomplikowały :(. Mój czas pochłaniają jednak niestety zaległości zawodowe, z których wykopać się nie mogę oraz różne formalności, które musimy załatwiać :(.

Ewa :hug:

:hug:

Hejka Ewciu!

Często zaglądam, czytam, na pisanie czasu brak :(

Na początku gratuluję synusia - niech się zdrowo chowa! I dużo zdrówka Tobie - abyś miała siłę wszystko ogarnąć!

Co do "de dietricha" - hmmmm, miałam ich płytę indukcyjną - niestety zepsuła mi się, a z powodu plajty firmy "de dietrich" żaden serwis mi nie chciał "na gwarancji" naprawić. Padł jakiś moduł. Tyle że mój sprzedawca był w porządku i wymienił mi na nowa płytę innej firmy.

Wcześniej płyta sprawowała się świetnie! Szkoda tylko że tak się skończyło.

Aniu :hug: jak dawno Cię nie było. Myślałam, że już nie piszesz na FM. Nie wchodzę na dział projektowy i umykają mi wątki tam założone :(.

Cieszę się, że napisałaś, choć smutne wiadomości przyniosłaś :(. Wiesz... ja właśnie dzięki Twojej pozytywnej opinii odnośnie płyty tak napaliłam się na tę markę i co jakiś czas przeczesywałam sieć w poszukiwaniu okazji. Ucieszyłam się ogromnie z tego zestawu i kupiłam w poczuciu sukcesu ;).

Przykro mi, że Twoja płyta zepsuła się i martwi mnie, że serwis był niedostępny. Pozostaje mi liczyć na to, że nasz sprzęt nie będzie awaryjny, a jeśli tak, to jakoś wyjdziemy z problemu. Mam gwarancję 2 lata u sprzedawcy - czyli jemu zgłaszam ewentualną usterkę. W W-wie jest firma sprowadzająca części do tej marki. Nie znam dokładnie szczegółów, ale splajtował Fagor Mastercook, który u nas sprzedawał tę markę, a nie sama marka De Dietrich. Ostatnie wiadomości dotyczące Fagor Mastercook mówią, że zostanie przejęty przez Boscha & Siemensa. Nie wiem co to może oznaczać dla samej marki DD. Staram się myśleć pozytywnie, bo nic innego mi nie zostało :).

A jaką masz teraz płytę? :)

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Nadal myślę nad tą ścianą z wysoką zabudową w kuchni. I wyszły mi takie warianty:

1. zabudowa do sufitu i podział na równo - jest chyba najmniej atrakcyjny wizualnie, ale praktyczny, bo otwiera się tylko szafkę, którą potrzebuję. W pełni wykorzystuje przestrzeń.

http://naforum.zapodaj.net/images/c9838fd34019.jpg

2. Zabudowa do sufitu bez podziału - górne szafki miałyby wówczas około 120 cm. Wczoraj widziałam takie w jednym ze studiów kuchennych, więc jest to wykonalne. Jest za to mniej praktyczne, bo otwieram całość za każdym razem. Nie wiem też jak kwestia lodówki - tu chyba może być kłopot z montażem :???:

http://naforum.zapodaj.net/images/195ab6eafca9.jpg

3. Niższe szafki - jest miejsce na grafiki (tu przykładowe). Problemem będzie kurz, ale nie demonizowałabym, bo nie będzie tego wiele do przetarcia.

http://naforum.zapodaj.net/images/1167b2b5a0aa.jpg

4. Zupełnie bez szafek - tu miejsce na grafikę lub ścianę tablicową, choć wtedy mogłoby się zrobić tej ściany tablicowej za dużo (będzie naprzeciw powyżej płytek-cegiełek)

http://naforum.zapodaj.net/images/6e5fb460c583.jpg

5. Tylko półki - to chyba najmniej praktyczne rozwiązanie, ale zrobiłam, więc pokazuję :)

http://naforum.zapodaj.net/images/e77bb2efc519.jpg

W dwóch ostatnich rozwiązaniach pozbawiam się miejsca do przechowywania - chyba trochę szkoda, choć ta opcja zupełnie bez szafek nawet ciekawa.

Edytowane przez julianna16
EWo dowiedz się czy zrobią Ci fronty tej wysoości ( do lodówki) .Mnie osobiście odpowiada wersja 2 ale również ta z półkami.To wszystko zależy od ciebie co potrzebujesz.Ja lubię półki w kuchni,ale szafki wiszące to wygodne miejsce na kubki,.Atak wogóle to miałaś pomiar?był Łukaszek?