Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Julisiowo – jak zaprojektować marzenia? – zapraszam :)

Recommended Posts

Oczywiście nie znam przyzwyczajeń julianny i nie mam absolutnie zamiaru mówić Jej jak ma korzystać z łazienek, ale wydaje mi się, że mając dwie łazienki: górną-dla domowników i dolną-dla gości, z tej dolnej raczej nie korzysta się często z prysznica, a jedynie z wc i umywalki. Szlafroki, czy ręczniki i kosmetyki miałabym w górnej łazience, a w dolnej wystarczyłby chyba żel do mycia i ręcznik.

pestko, a jak to lustro jest przymocowane?

Tak Madziu, masz rację. Głównie będziemy korzystać z prysznica na górze. Ten na dole będzie "awaryjny" i dla gości, ale w przyszłości, czyli na tzw. starość również dla nas bo myślę, że zniesiemy się na dół i w gabinecie/pokoju gościnnym urządzimy sobie sypialnię, by nie pokonywać 17 stopni bez spocznika ;).

A lustro wydaje mi się że może być przyklejone? Albo podwieszone do sufitu? Pestka z pewnością zdradzi nam patent :).

Edit: no proszę już wyjaśniła :) - prawdziwa Czarodziejska Wróżka :D

Edytowane przez julianna16

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zaniemówiłam... [/b]!

Julianno, dzięki za pochwały :) Balsam na mą duszę. W nocy tylko wysyłałam, bo burza załatwiła nam prąd odmownie już o 18. Mam samotny weekend w domu, więc musiałam poczekać aż włączą i sprawdzić jak tam piec od centralnego się zachowa (peletowy automat). Dlatego tak późno wysyłałam :)

Rysuję w Photoshopie, ale niezbyt starannie wykańczam, chyba, żeby potrzebny był obrazek na wysoki połysk. Jestem grafikiem. Wprawdzie wydawniczym, ale to bywa nudne, więc z przyjemnością robię takie rysunki dla forumowiczów – schody Kaśki74, łazienka Tatarak, schody Wojgoca.

SZYBY w kabinie – to też mój problem, bo delikatnie mówiąc nie jestem maniaczką sprzątania. Poradzę Coś. Po pierwsze do wszystkich szyb (okna i lustra też) świetne są ściereczki Jana Niezbędnego, albo Villedy. Używa się wyłącznie bardzo ciepłej wody. Mokrą ściereczką dokładnie wycierasz wstępnie wymytą (też tylko wodą) z grubszego brudu szybę i... zostawiasz mokrą. Po wyschnięciu jest super czysta i bez smug. Stosuję tę metodę od kilkunastu lat.

Poza tym jeśli chodzi o szyby kabiny prysznicowej znakomite środki ma Ravak. Także do utrzymania pozostałych sprzętów łazienkowych.

Naprawdę nie ma się co bać tych szyb w kabinie – od strony prysznica stosuj Ravak, a od zewnętrznej Jana Niezbędnego.

Magda :D zezwalam na wykorzystywanie :)

Wpadło mi to do głowy, bo ja jestem niska i mnóstwo lusterek jest dla mnie zbyt wysoko, więc takie uchylne miało być w pierwszej wersji jednej łazienki. Sprzeczność interesów w okolicach umywalki z Moim J.

Jeśli potrzebne są jakieś tła, cegła, kamień, drewno, chętnie prześlę. Mam sporą kolekcję :)

Np. biała cegła:

brick-wall-09_white.jpg

brick-wall-09_white.jpg

Edytowane przez pestka56
Dopisek

Pesteczko,

Mnie też czekają podobne atrakcje, bo dom budujemy na wsi, gdzie często wyłączają prąd i nie ma gazu :(. Dzisiaj widzieliśmy się z elektrykiem i mamy coś kombinować z generatorem. Będziemy mieli piec na ekogroszek i też powinien mieć stałe zasilanie.

Nie masz pojęcia jak się cieszę, że do mnie trafiłaś :) i to nie tylko dlatego, że zrobiłaś mi taką piękną niespodziankę. Zazwyczaj to ja staram się pomagać i gdy ktoś robi coś dla mnie, to czuję się skonfundowana.

Ogromnie zazdroszczę Ci talentu i pracy, bo możliwość tworzenia to niesamowita radość. Ja raczej rozminęłam się z powołaniem, a im jestem starsza tym mniej mam odwagi by coś zmienić...

Ślicznie dziękuję za porady odnośnie czyszczenia szyb :). Przydadzą się jak znalazł, bo będzie też trochę szklanej balustrady (kiedyś, jak nazbieramy do skarbonki :)).

Aż żałuję, że nie widziałam Twoich wizualizacji dla Moniki, Wojtka i Kasi. Nie sposób być wszędzie na bieżąco, choć polubiłam bardzo dużo osób na FM :yes:

Magda :D zezwalam na wykorzystywanie :)

Jeśli potrzebne są jakieś tła, cegła, kamień, drewno, chętnie prześlę. Mam sporą kolekcję :)

Np. biała cegła:

[ATTACH=CONFIG]112996[/ATTACH]

Już zakodowałam:-)

A te tła masz w dobrej rozdzielczości? Bo ja tez pracuję w PS i chętnie skorzystam. Mogę też coś wysłać, bo też troche tego nazbierałam :wiggle:

Już zakodowałam:-)

A te tła masz w dobrej rozdzielczości? Bo ja tez pracuję w PS i chętnie skorzystam. Mogę też coś wysłać, bo też troche tego nazbierałam :wiggle:

Ja ich używam do DTP, więc często są jak A4 do druku. Daj znać gdzie Ci to podesłać :)

Ewunia na zmiany nigdy nie jest za późno! :) Będę Ci to tłukła jak się wybierzemy znów na spacerek ;)

Prześledziłam nowe propozycje i powiem Ci, że tempo, w jakim ewoluują zmiany jest powalające :D Będziesz miała zdecydowanie najlepiej dopracowaną łazienkę! :)

Pesteczko,... Aż żałuję, że nie widziałam Twoich wizualizacji dla Moniki, Wojtka i Kasi. Nie sposób być wszędzie na bieżąco, choć polubiłam bardzo dużo osób na FM :yes:

Julianna :) miło mi, że na coś moje obrazeczki przydadzą się. Jakbyś coś potrzebowała z tej bajki, przyślij opis potrzeb, materiałów, kolorów i najchętniej zdjęcie pomieszczenia. Chętnie się pobawię :D

Załączam do popatrzenia schody Wojgoca i Kasi (w następnym poście). Rysunki są zrobione na oryginalnych zdjęciach wnętrz. Wojtkowe miały całe stado odsłon w różnych kombinacjach drewna jatoba, granitu Madura Gold, balustrad i kolorów ścian :) Ponieważ jemu podoba się podświetlany onyx, jest też wersja z takimi podstopnicami:

Schody_Wojgoca_ONYX.jpg Schody_Wojgoca_RYS-ecru1.jpg Schody_Wojgoca-02grey.jpg Schody_Wojgoca-MADURA+JATOBA.jpg Schody_Wojgoca-01red.jpg

SCHODY_kaski-light_bamboo+lupek.jpg SCHODY_kaski-dark_bamboo+biala_czekolada.jpg SCHODY_Kaska-visual.jpg SCHODY_kaski-dark_bamboo+lupek.jpg SCHODY_kaski-light_bamboo+bamboo.jpg

Kasi schody mają niższy pierwszy stopień – radosna twórczość fachowców. To próba poprawienia tej niedogodności, bo inaczej grozi ciągłymi potknięciami. Poza tym przymierzałyśmy wykończenie i kolory. Kasia ma łupek na ścianie, a schody i podłoga mają być bambusowe.

Czy Twoja koleżanka nie mieszka przypadkiem w bloku?:rolleyes: ;) Jeśli tak, to Ją rozumiem, bo sama korzystam z blokowej łazienki. :D

Oczywiście nie znam przyzwyczajeń julianny i nie mam absolutnie zamiaru mówić Jej jak ma korzystać z łazienek, ale wydaje mi się, że mając dwie łazienki: górną-dla domowników i dolną-dla gości, z tej dolnej raczej nie korzysta się często z prysznica, a jedynie z wc i umywalki. Szlafroki, czy ręczniki i kosmetyki miałabym w górnej łazience, a w dolnej wystarczyłby chyba żel do mycia i ręcznik.

pestko, a jak to lustro jest przymocowane?

:no: koleżanka mieszka w domku i ma łazienkę rodzinną na górze i gościnną na dole niestety dzieciaki podrosły i przejęły w posiadanie górną łazienkę :) jak się rano wszyscy szykują do pracy i szkoły to trzeba korzystać z obu łazienek stąd te szlafroki i kosmetyki na dole ;)

Ten na dole będzie "awaryjny" i dla gości, ale w przyszłości, czyli na tzw. starość również dla nas bo myślę, że zniesiemy się na dół i w gabinecie/pokoju gościnnym urządzimy sobie sypialnię, by nie pokonywać 17 stopni bez spocznika .

Dokładnie :yes: trzeba myśleć przyszłościowo :)

Julianno, jak dobrze, że założyłaś ten wątek - fajny jest :)

Ja stawiam na wersję "łysą" . Jak dla mnie najbardziej funkcjonalna.:yes:

Mnie się te ławeczkowe cuda nie podobają...:sick:ciekawa jestem ile % posiadaczy tego cuda opuszcza ławeczkę na "codzień":rolleyes:

Aneto, ja bym tę ławeczkę widziała u siebie, bo mam wc/bidet za wanną i brak mi tam miejsca na odłożenie ciuchów itp. w łazience nigdy dość powierzchni poziomych ;) a że trzeba ławeczkę podnieść, żeby skorzystać, to tym lepiej - ciuchy trzeba od razu zabrać i nie robi się bałagan - przynajmniej tak to sobie wyobrażam w teorii :)

.... ławeczkę widziała u siebie, bo mam wc/bidet za wanną i brak mi tam miejsca na odłożenie ciuchów itp. w łazience nigdy dość powierzchni poziomych ;) a że trzeba ławeczkę podnieść, żeby skorzystać, to tym lepiej - ciuchy trzeba od razu zabrać i nie robi się bałagan - przynajmniej tak to sobie wyobrażam w teorii :)

Tatarak :) ławeczka zastępuje też pokrywę miski, a to się przecież podnosi i opuszcza. Poza tym to pułapka na nasze męskie połówki – taki strzał estetyką, pomocny w walce z nieopuszczaniem deski :D

O jak się cieszę, że jesteście :hug:. Wtorki mam zawsze wycięte, bo jestem w pracy cały dzień i ledwo żyję :(.

A tymczasem... znowu zajrzała do mnie Dobra Wróżka :D

Ewunia na zmiany nigdy nie jest za późno! :) Będę Ci to tłukła jak się wybierzemy znów na spacerek ;)

Wiem Aniu, wiem... Tylko ryzyko mnie przeraża - nie mam takiej odwagi. No i do stracenia chyba dużo... nie finansowo bynajmniej, ale prestiżowo ;).

Echh... lepiej wrócę do łazienek. Ależ żałuję, że nie w tym kierunku poczyniłam doktorat ;).

Julianna :) miło mi, że na coś moje obrazeczki przydadzą się. Jakbyś coś potrzebowała z tej bajki, przyślij opis potrzeb, materiałów, kolorów i najchętniej zdjęcie pomieszczenia. Chętnie się pobawię :D

Załączam do popatrzenia schody Wojgoca i Kasi (...)

Ależ prawdziwe CUDA tworzysz Pesteczko :). Naprawdę jestem pod szczerym wrażeniem. Schody W. są bardzo reprezentacyjne i okazałe. Niesamowite jak kolor i sposób aranżacji zmieniają wnętrze. Ogromnie podobają mi się te bambusowe Kasi. Przepiękny kolor :). Myślałam u siebie o podobnych i nawet wczoraj wysłałam prośbę o wycenę. Na prośbę stolarza zrobiłam zdjęcia i wymierzyłam każdy stopień i... moje schody też do równych nie należą :(, ale mam nadzieję, że jakoś z tego wyjdziemy.

Pesteczko Twoje dobre serce i szczere chęci są niesamowite. Jeśli naprawdę nie sprawi Ci to kłopotu, to z radością zobaczę "moje" schody :). Planuję proste, tzw. dywanowe, ale na betonie. Nie mam żadnych spoczników, ani zakrętów. Mam kilka inspiracji. Nie wiem jak przekazać szczegóły - w wątku, czy na maila? I naprawdę tylko wtedy, gdy nie sprawi Ci to dużego kłopotu.

Dokładnie :yes: trzeba myśleć przyszłościowo :)

:yes: ta przyszłość wcale nie taka daleka. W niedzielę przy szybkim kucnięciu tak mi coś strzeliło w kolanie, że wstać nie mogłam. Noszę opaskę i nie mogę podkulić nogi na fotelu tak jak lubię http://emoty.blox.pl/resource/crybaby.gif. Jak tak dalej pójdzie, to od razu urządzimy na dole sypialnię ;).

Julianno, jak dobrze, że założyłaś ten wątek - fajny jest :)

Moniczko pięknie dziękuję za miłe słowa. Ja też cieszę się ogromnie, że w końcu się odważyłam, bo mimo iż zdania są różne, to naprawdę są bardzo, bardzo pomocne. Pomagają sobie uzmysłowić jak wiele zależy od indywidualnych preferencji i dzięki temu lepiej poznajemy samych siebie :).

A to że "fajny" zawdzięczam tylko i wyłącznie Wam :) - Dziękuję :hug:

ławeczka zastępuje też pokrywę miski, a to się przecież podnosi i opuszcza. Poza tym to pułapka na nasze męskie połówki – taki strzał estetyką, pomocny w walce z nieopuszczaniem deski :D

:yes: