Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Julisiowo – jak zaprojektować marzenia? – zapraszam :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Iwonko, ale oprócz takich witryn czy komód, które staną pod ścianą to chyba coś jeszcze tam postawisz? Może jakiś fotelik bujany? Albo wiszący fotel? :D

planów jest dużo :rolleyes: ale każdy ma jakąś wadę :sick: chyba fotelik by tam mógł byc...kombinuję z kominkiem...wiec moze coś jeszcze sie zmieni :rolleyes::rolleyes:

dziękuję za wszystkie sugestie, notuję :rolleyes:

...kombinuję z kominkiem...wiec moze coś jeszcze sie zmieni

Ivy, jedyna przestrzeń, którą możesz wykorzystać na postawienie kominka zaznaczyłam na zielono. Czerwona plamka to miejsce do którego można max odsunąć od rogu kominek. Wtedy w narożniku przy ścianie zewnętrznej można komin dobudować, albo pociągnąć tam metalowy rurowy.dobudowa komina.jpg

To byłaby najmniejsza ingerencja, ale i tak nie obyłoby się bez poważnego kucia ścian i zabudowania wewnątrz kawałka ściany. Można by też kominek postawić w narożniku, albo nie kominek tylko nowoczesny pieco-kominek. Wszystko zależy, jak bardzo chcesz mieć ten kominek.

Poczytaj też tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?157194-Mini-projekt-dobudowy-komina-i-wyczystki Ktoś miał ten sam problem.

images2.jpgimages.jpg – można tu wykorzystać kominy ceramiczne. Wtedy być może, bo tu dużo zależy od stropu i co jest na piętrze, można by postawić kominek w dowolnym miejscy ściany.

http://instalacjeb2b.pl/prezentacje/kominy-kominki-piece/3019-jawar-uniwersal-komin-trojwarstwowy-dla-wszystkich-paliw

Jest też problem doprowadzenia powietrza z zewnątrz i wybudowania fundamentu pod komin i kominek.

Poza tym musisz mieś pozwolenie na budowę.

Pesteczko dziekuję....trochę dużo tego zwłaszcza w kwestii pozwoleń na budowę ...musze poczytać i sie doszkolić odrobinę ;) chociaz nie wiem czy przy tym kominie z lewej nie pomyśle o jakimś małym/tanim narożnym ( są wogóle takie??) ;)

Ivy, a czy montaż kozy wchodzi w grę?

uczciwie powiem, że nie wiem...nie wiem nawet jakie są ceny i wymagania dla takiego sprzętu :rolleyes:

dziękuję za PRV :hug:

Pesteczko dziekuję....trochę dużo tego zwłaszcza w kwestii pozwoleń na budowę ...musze poczytać i sie doszkolić odrobinę ;) chociaz nie wiem czy przy tym kominie z lewej nie pomyśle o jakimś małym/tanim narożnym ( są wogóle takie??) ;)

uczciwie powiem, że nie wiem...nie wiem nawet jakie są ceny i wymagania dla takiego sprzętu :rolleyes:

dziękuję za PRV :hug:

Ivy, koza, nie koza musi mieć komin i doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Są piękne niektóre, że kominki przy nich wysiadają, ale ceny są porównywalne z kominkami. Jak sobie przemyślisz, to Ci kilka podpowiem.

Z kominem sprawdź, czy ten rurowy zewnętrzny wymaga zezwolenia, czy to tylko dotyczy murowanego. Taki rurowy na nowoczesnym domu ładnie wygląda.

Tam gdzie masz komin na środku można postawić cudeńko

Basi (Guthouse) rysowałam takie

Guthouse-piec_DOVRE ASTRO 3 CBP+black_glass.jpg Guthouse-piec_Westfire_28+black_glass.jpg

Pierwszy to Dovre Astro, a drugi Westfire

Jest w czym wybierać. Są nawet takie, które można obracać wokół osi

PiKo_1.jpgSlim2.0_45x_2_ohne_rohr.jpgWiszacy.jpg

Pesteczko dziękuję raz jeszcze za wszystkie informacja kominkowe, teraz szukam , myślę liczę;) :hug::hug::hug:

Mam pytanie czy jest jakaś odległośc zalecana od kominka do TV ??

hej ivy

u mnie bedzie koza i tv na tej samej ścianie więc też temat mnie zainteresował. zadałam pytanie na podforum kominkowych. podsyłam linka do odpowiedzi. i jeszcze jeden podobny temat znalazłam.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?207711-Koza-a-odległość-od-tv

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?188449-Telewizor-na-kominku

Pesteczko dziękuję raz jeszcze za wszystkie informacja kominkowe, teraz szukam , myślę liczę;) :hug::hug::hug:

Mam pytanie czy jest jakaś odległośc zalecana od kominka do TV ??

Ivy, ja w ogóle jestem przeciwniczką umieszczania TV koło kominka. Bardziej mnie rajcuje możliwość usadowienia się bliżej ognia, „opatulenie” jego ciepłem i patrzenie w tv na większą odległość.

Z tego co pamiętam z jakiejś instrukcji, czy opisu do karty gwarancyjnej, to producenci podają dość ogólne zalecenia. Czyli nie przegrzewać.

Teraz mam duży kominek otwarty, ale z zamontowanymi drzwiczkami z szybą. Miałam pieco-kominek stalowy z bokami wykładanymi kafelkami. A jeszcze wcześniej salon ogrzewała zwykła koza nawet z fajerkami nad paleniskiem. Moje doświadczenie w sprawie emitowania ciepła jest takie, że nie umieściłabym za nic żadnego sprzętu bliżej niż 2 m od bryły kominka.

Pamiętaj też, że nie chodzi tylko o sprzęt, ale i o kable, które również nie lubią być przypiekane.

Ale jeśli nie ma innego wyjścia, to w jakiej odległości od kominka, czy pieco-kominka umieścisz TV i w ogole każdy inny sprzęt czy mebel, zależy od tego jak mocno kominek oddaje ciepło i w jakim kierunku. Szyba w pieco-kominku nagrzewa się nawet do 400 stopni i to promieniuje do przodu i trochę na boki. Jak coś postoi w odległości 50-60 cm od takiej rozgrzanej szyby przez 3-4 godziny, to się przypiecze i już.

Przed takim jak mój – 100 cm szer. – kominkiem, jak w nim się już dobrze rozpali, nie radziłabym wrażliwych sprzętów stawiać bliżej niż 80-100 cm.

Edytowane przez pestka56

Ewuniu piękne inspiracje wrzuciłaś :yes:Białe belki są cudne.Zachwycił mnie biokominek i ten musztardowy skórzany fotel,cosik takiego widzę u siebie:rolleyes:Wcześniej z moim M rozważaliśmy kominek potem koze,a teraz coraz częściej myślimy o biokominku.

Ściskam mocno :hug:

Lea, zanim zdecydujesz się na biokominek, zobacz gdzieś na żywo jaki to jest ogieniek. Dla mnie to trochę większa świeca. Dobre do mieszkania, gdzie nie ma jak odprowadzać spalin, albo brak miejsca.

Ewcia - starość powiadasz:lol2:

mimo wszystko zdróweczka życzę:hug:

:hug:

EWUNIU CUDOWNA:hug:

:hug:

Wracasz i od razu jest na co popatrzeć, zdjęcia pięknych wnętrz zawsze poprawiają mi nastrój:)

:hug: Dziękuję Agatko za zdjęcie :wiggle: Może kiedyś uda się namówić Cię na swoją galerię :). Byłoby to z dużym zyskiem dla poszukujących inspiracji :yes:

Julianna, nie bój się odśnieżania. U nas to normalne zimowe ćwiczenia. Jak nie pada, to do nich tęsknimy. Też mamy w sumie 150 mb tylko naszej pracy, nie licząc niezbędnych ścieżek przy domu.

ALE... zawsze jest wesoło i herbatka z prądem, albo grzaniec przy kominku i kąpiel w bąbelkach :wiggle:

Pesteczko - jak ja lubię Twoje "domowe" widoki :wiggle: Cieszę się, że pokazujesz je u mnie :hug:

Taka zima cieszy mnie głównie na fotkach właśnie :rotfl:

Teraz też mamy sporo odśnieżania, więc nie sam fakt tej czynności mnie przeraża, ale to czy dojadę do domu :(. Teraz jadąc na budowę samochód musimy zostawiać przed naszą wewnętrzną drogą, bo wjazd na nią jest stromy. Wiadomo, że jak się mieszka, to jest inaczej i tego się trzymam. Kupiliśmy dwa lata temu jakieś chińskie ustrojstwo do odśnieżania i daje radę, ale nie sądzę by wytrzymało do przeprowadzki ;).

Ewuniu, dziękuję :). To teraz nasza mała rekonwalescentka :). Fakt, że śliczna :D:D:D z wiekiem ładnieje ;). A na avatarku nasza gigantyczna dalia z zeszłego roku :).

No proszę Aniu jakie masz cuda w ogródku :D. Kombinuję jak Cię tu grzecznie poprosić o fotkę rekonwalescentki, bo kolekcjonuję u siebie ładne obrazki :D... to może bez kombinowania ślicznie poproszę :rolleyes: Może być ta sama - świąteczna :D

Pogłaskaj Antosia :hug:

Teraz miejskie ale za kilka dni bede wiejskie i ten prad bedzie mnie czekał :D

Dacie radę całą gromadką Madziu :D

Julisiu dziękuje Ci za informację ale widzisz jak ze mną jest wpada wypada pewnie za jakiś czas znowu się pojawi i tak to wyglada. Przesyłam buziaki i jeszcze raz dzięki

Cieszę się, że mogłam pomóc :)

planów jest dużo :rolleyes: ale każdy ma jakąś wadę :sick: chyba fotelik by tam mógł byc...kombinuję z kominkiem...wiec moze coś jeszcze sie zmieni :rolleyes::rolleyes:

dziękuję za wszystkie sugestie, notuję :rolleyes:

Nawet nie wiesz jak się cieszę, że bierzesz pod uwagę kominek :wiggle: Myślałam, że go absolutnie nie planujesz skoro nie było go w projekcie i dlatego proponowałam same portale. Niektórzy kategorycznie nie potrzebują kominka do szczęścia i wcale nie uważam, że trzeba kogoś uszczęśliwiać na siłę :no:, ale u Ciebie ta część skośna ładnie wyeksponuje strefę kominkową. W zasadzie na środku też mógłby być. Tylko robi Ci się ciaśniej w części wypoczynkowej i wracamy do problemu jak zagospodarować część z ukośną ścianą.

Napisz proszę (bo mi umknęło) - czy Wasz dom już stroi? Na jakim jesteście etapie? Bo jeśli jeszcze przed budową, to chyba można pomyśleć o kominku w ramach adaptacji projektu?

Ivy, jedyna przestrzeń, którą możesz wykorzystać na postawienie kominka zaznaczyłam na zielono. Czerwona plamka to miejsce do którego można max odsunąć od rogu kominek. Wtedy w narożniku przy ścianie zewnętrznej można komin dobudować, albo pociągnąć tam metalowy rurowy.

Pesteczko, Twoja wiedza jest niesamowita. Wiem, że kominki to Twój konik, ale te rozwiązania techniczne... kapelusze z głów :).

Ja niestety nie potrafię odnaleźć tego o czym piszesz w cytacie - kolor zielony oznaczający miejsce dla kominka. Chyba, ze pisałyście coś na priva, albo u kogoś innego?

ewciu zobacz jaki pomysłowy prezent mi Gumisia przyniosła - dziele sie więc i z Toba, bo może w oko Ci wpadnie

http://cdn4.jysk.com/getimage/web.large/3811501/WEB/1005

Dziękuję Madziu :hug:. Widzę, że Jysk goni trendy. Całkiem fajnyyyyy :).

Znacie cenę?

Ewuniu piękne inspiracje wrzuciłaś :yes:Białe belki są cudne.Zachwycił mnie biokominek i ten musztardowy skórzany fotel,cosik takiego widzę u siebie:rolleyes:Wcześniej z moim M rozważaliśmy kominek potem koze,a teraz coraz częściej myślimy o biokominku.

Ściskam mocno :hug:

Hej Aguś :). Z tych inspiracji tylko dwie pierwsze są z moich zbiorów. Resztę wrzucałam na bieżąco w wyszukiwarki - wpisywałam np. "konsolka" lub "biokominek" i wybierałam co bardziej wpadło w oko. Cieszę się, że trafiła w Twój gust. Ja zgadzam się z Pestką, że biokominek to taka raczej namiastka, ale z drugiej strony to proste rozwiązanie dla tych, którzy z przyczyn technicznych (np. w mieszkaniu, albo w sypialni oddalonej od komina) nie mogą mieć prawdziwego kominka, a chcieliby się cieszyć ogniem :).

Pesteczko - jak ja lubię Twoje "domowe" widoki :wiggle: Cieszę się, że pokazujesz je u mnie :hug:

Taka zima cieszy mnie głównie na fotkach właśnie :rotfl:

Teraz też mamy sporo odśnieżania, więc nie sam fakt tej czynności mnie przeraża, ale to czy dojadę do domu :(. Teraz jadąc na budowę samochód musimy zostawiać przed naszą wewnętrzną drogą, bo wjazd na nią jest stromy. Wiadomo, że jak się mieszka, to jest inaczej i tego się trzymam. Kupiliśmy dwa lata temu jakieś chińskie ustrojstwo do odśnieżania i daje radę, ale nie sądzę by wytrzymało do przeprowadzki ;).

kominki.... nie potrafię odnaleźć tego o czym piszesz w cytacie - kolor zielony oznaczający miejsce dla kominka. Chyba, ze pisałyście coś na priva, albo u kogoś innego?:).

To jeszcze dorzucę Ci zimę, żebyś u Gumisi nie musiała szukać :wiggle: To moje ulubione fotki choć nie tego roczne, ale nic w tych miejscach nie zmieniło się i mogę udawać, że są wczoraj zrobione. Dziś jest dokładnie tak samo tylko niebo szare.

Stara wierzba, na której latem siaduje myszołów Stara-wierzba-zima.jpg

Podjazd pod jedyną w okolicy górkę zima-droga-pod-gorke.jpg

Kot Pasqal zaznacza miejsce mojej ostatniej przygody samochodowej zima-droga+Pasqal.jpg

Jeśli macie sąsiadów, to spróbujcie się razem zorganizować. Może w okolicy jest ktoś z traktorem. Może, jak u nas, można usługę odśnieżania zmówić w firmie, która odbiera śmiecie.

Dziś przyjechał ojciec jednych sąsiadów z szuflą na traktorze i odśnieżył większość drogi, a raczej usunął koleiny. Zazwyczaj jak napada to wszystkie 4 domy, bo tylko tyle nas przy wspólnej drodze, ruszają z szuflami i miotłami na „wroga”. Sąsiadom w niedzielę niezbyt chciało się odśnieżać i w końcu wyszła z tego sąsiedzka imprezka. Także tylko my – pewnie dlatego, że jako jedyni pracujemy w domu – odśnieżaliśmy twardo codziennie w ramach ćwiczeń fizycznych, więc na naszym dojeździe traktor nie miał co robić.

KOMINKI – zginął gdzieś ten rysunek:IVY-komineky.jpg i zdjęcie pokazujące rurowy komin zewnętrzny dobudowa komina.jpg