Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Julisiowo – jak zaprojektować marzenia? – zapraszam :)

Recommended Posts

Hej Ewa, witam dziewczyny:) Ewa, to już dla mnie mega komplement, jeżeli Ty mówisz, że moje dopiero robiące się wnętrza mogą być inspiracją:)

Mam zagwozdkę:confused: mam kozę dovre astro właśnie (tylko tę na żeliwnej podstawie, bo chciałam bardziej lekko i mniej tradycyjnie) i niestety na tej samej ścianie przewidziane tv:sick: nie da się gdzie indziej. Wychodzi mi , że krawędź telewizora będzie 100 110 od kozy - to chyba za mało:(

Koza będzie rozpalana tylko rekreacyjnie i nie ma ogrzewać, ma wyczarowywać nastrój;) Myślicie, że nie będzie tragedii?

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A, pewnie, ja to dopiero stara gropa jestem. Córka w sierpniu 28 lat skończy, a nie miałam już 20 ;) jak się urodziła.

Ale czuję się znacznie młodziej niż mam w metryce. I o to chyba chodzi, Julianno

Hej Ewa, witam dziewczyny:) Ewa, to już dla mnie mega komplement, jeżeli Ty mówisz, że moje dopiero robiące się wnętrza mogą być inspiracją:)

Mam zagwozdkę:confused: mam kozę dovre astro właśnie (tylko tę na żeliwnej podstawie, bo chciałam bardziej lekko i mniej tradycyjnie) i niestety na tej samej ścianie przewidziane tv:sick: nie da się gdzie indziej. Wychodzi mi , że krawędź telewizora będzie 100 110 od kozy - to chyba za mało:(

Koza będzie rozpalana tylko rekreacyjnie i nie ma ogrzewać, ma wyczarowywać nastrój;) Myślicie, że nie będzie tragedii?

Ardea, czy to ta piękność na nóżce? Dovre_astro.jpg Bazdzo ładna kózka.

Ona ma 8–10 KW, więc grzeje całkiem mocno. Nie licz na to, że wrzucisz jej jedno polanko i już. Jak się zacznie dopalać dołożysz następne i potem następne... . Nagrzeje się jak nic. A ma jeszcze boczne szyby.

Mój pieco-kominek miał 6–8 KW i w odległości 2 m od niego było mocno ciepło, w odległości 1m baaa...ardzo mocno ciepło.

Może jeśli powiesisz tv powyżej górnego poziomu szyby, to nie będzie źle. Na wysokości szyby, to zły pomysł.

Pesteczko, dzięki za podjęcie tematu:) Tv będzie wisieć wyżej - przypadek, a jednak jak się okazuje na naszą korzyść, kanapa nie jest niska więc oś wzroku powinna być w miarę ok.

Paliliśmy w niej 2 razy, raz mocno na przepalenie i raz rekreacyjnie. Płyty łupka za kozą są lekko ciepłe, a wiadomo kamień się nagrzewa, rura idzie wysoko, ale skręca pod sufitem.

Z tą kozą i tv to w zasadzie mój największy babol wykończeniowy, mimo że wygląda fajnie;)

To jeszcze dorzucę Ci zimę, żebyś u Gumisi nie musiała szukać ...

Kasiu, to zasługuje na powiększenie :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=164167&d=1358888899

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=164166&d=1358888944

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=164165&d=1358888985

Wszystkie przepiękne, ale to pierwsze... BOSKIE - jak nie lubię zimy, tak mogłabym mieć taką fototapetę :D

Teraz już kumam z kominkiem Ivy i jego nowym miejscem. Widzę też dokładniej co się dzieje na planie i jednak jest tam kominek :).

Jakoś za mocno zidentyfikowałam plan Ivy z moim. Tam gdzie ja myślałam o kominku widzę jakieś inne pomieszczenie za ścianą, więc komin zewnętrzny w tym miejscu odpada. Jednak w Twojej propozycji jest to możliwe :).

Muszę się przy okazji podzielić swoimi wątpliwościami kominkowymi. Gdybym ponownie projektowała dom, to chyba jednak szukałabym projektu z kominem w środku. To mniej strat ciepła. My bardzo chcieliśmy kominek też na zewnątrz i architekt nam je tak połączył (oczywiście są dwa osobne kominy). Nie znaliśmy się na tym. Mając kominek w środku domu łatwiej rozprowadzić ciepło i wykorzystać jego dobrodziejstwo.

Jeśli macie sąsiadów, to spróbujcie się razem zorganizować. Może w okolicy jest ktoś z traktorem. Może, jak u nas, można usługę odśnieżania zmówić w firmie, która odbiera śmiecie.

No właśnie... mamy sąsiadów, ale mają drogę po drugiej stronie, która jest gminna i odśnieżana. Nasza działka jest jedyna z wewnętrzną drogą :(. Była najładniejsza, ale będzie też najdroższa w utrzymaniu. Poczynając od tego, że sami musieliśmy sobie tę drogę zrobić (to było pole zasiane rzepakiem), połączyć z drogą gminną budując mostek i płacąc drożej niż inni za media :(. Na pewno będziemy prosić osobę odśnieżającą drogę gminną o pomoc. Już nawet raz był u nas pług, ale to niestety dodatkowe koszty.

Mam zagwozdkę:confused: ...

Jesteś w dobrych rękach :D. Kiedy Pesteczka zabiera temat "na tapetę" to jest to mega profesjonalnie rozpatrzona "zagwozdka" :D

No to zaszalałyście dziewczynki z pięknymi inspiracjami (a ja do tych bardziej wybrednych należę) :)

A zimowe zdjęcia z okolic Pesteczki bajkowe :)

Ewuniu najważniejsze, że dusza młoda :)

Dorotko, jak miło Cię widzieć :hug:

A, pewnie, ja to dopiero stara gropa jestem. Córka w sierpniu 28 lat skończy, a nie miałam już 20 ;) jak się urodziła.

Ale czuję się znacznie młodziej niż mam w metryce. I o to chyba chodzi, Julianno

Mam akurat okres, że czuję się starsza, ale to efekt zmęczenia, wypalenia zawodowego i innych towarzyszących temu trudności. Bardzo odmładza mnie Julianna :), no i FM, gdzie w fascynujący sposób nasz wiek nie ma znaczenia :hug: Oczywiście chodzi mi o relacje, bo w przypadku dzielenia się doświadczeniem ma ogromne. Jesteś osobą, która dzieli się swoim doświadczeniem w modelowy sposób - życzliwy, mądry, energiczny i szczery :), dlatego tak mnie cieszy Twoja obecność :hug:

Pesteczko, dzięki za podjęcie tematu:) Tv będzie wisieć wyżej - przypadek, a jednak jak się okazuje na naszą korzyść, kanapa nie jest niska więc oś wzroku powinna być w miarę ok.

Paliliśmy w niej 2 razy, raz mocno na przepalenie i raz rekreacyjnie. Płyty łupka za kozą są lekko ciepłe, a wiadomo kamień się nagrzewa, rura idzie wysoko, ale skręca pod sufitem.

Z tą kozą i tv to w zasadzie mój największy babol wykończeniowy, mimo że wygląda fajnie;)

Czy to znaczy, że ma żadnej możliwości przesunięcia TV? Może wydębię jakieś zdjęcie tej kozy u Ciebie :D.

Ardea, chciałam popatrzeć na Twój domek, gdzie ukrywasz fotki:confused:

Pesteczko, moja znajomość obsługi komputera irytuje najcierpliwszych;) ale coś Ci wysłałam:p dzięki za porady. Fotki zimy cudne, to z zakrętem drogi, zrudziała trawą i kotem - extra:)

Zdjecia kozy i schodów oraz podłóg muszę poszukać, bo chyba wykasowałam:sick:

Edytowane przez Ardea

Julianna, jestem dumna, że tak miło o mnie piszesz :hug:

Jeśli chcesz z dużą przyjemnością prześlę Ci to zdjęcie w większej rozdzielczości. To moje ulubione z tej serii. Zrobiła tę fotkę w wyjątkowo mroźny (ponad 20) i słoneczny dzień. Ma też swoją historię.

Mnie też zdarzają się dni, gdy psychicznie wpadam w jakiś korkociąg. Na szczęście trochę odpoczynku pomaga. No i oczywiście marzenia – myślenie o tym co mogę jeszcze zdziałać. Czuję, że u Ciebie jest podobnie. Czasem nie widzimy końca jakiejś męczącej sytuacji. Zmiana kąta patrzenia rozwiązuje problem. Są nowe zasoby cierpliwości i oczekiwanie na dobre rzeczy w przyszłości :)

Ostatnio na dobranoc oglądamy ulubione filmy. Są takie jak np. „Switch” z 1991 z Ellen Barkin (to wczorajszy), który mogę oglądać ciągle od nowa i tak samo świetnie się bawić. Przed wczoraj oglądaliśmy „Ostatnią Audycję” Roberta Altmana. Polecam Ci jeśli nie widziałaś. Jest rewelacyjny, choć Altman zmarł nie skończywszy go. Już mam chęć zobaczyć go znowu :wiggle:

To nasz sposób na zimowe depresyjki

Lea, zanim zdecydujesz się na biokominek, zobacz gdzieś na żywo jaki to jest ogieniek. Dla mnie to trochę większa świeca. Dobre do mieszkania, gdzie nie ma jak odprowadzać spalin, albo brak miejsca.

Pesteczko ja mieszkając w Ir użytkowałam biokominek i wiem jak wygląda na żywo i wiem też ile daje ciepła,ale dziękuję za opinię :)

Napisz proszę (bo mi umknęło) - czy Wasz dom już stroi? Na jakim jesteście etapie? Bo jeśli jeszcze przed budową, to chyba można pomyśleć o kominku w ramach adaptacji projektu?

Kominek nie byl brany pod uwage i przy wyborze domu nie planowalismy go wogóle. Ja nigdy nie mialam kominka, nie czułam bardzo wielkiej potrzeby posiadania...no może troszeczkę ;) ale nie na tyle silną zeby się z nią mocowac z moim P. on nie chcial kominka za żadne skarby świta . Pół życia mieszkajac na ślasku palił w piecu kaflowym i ma awersje do wszystkiego co sie z tym wiąże- rozpalanie, rąbanie, czyszczenie...a ja tez nie chiałam na siłe. I domek który mamy nie mial takiego miejsca...mimo ze kominów ma dużo ale w dziwnych miejscach i wystajace wiec i tak stwarzaja nam wiele problemów w ustawieniu a jak widac tam gdzie miał być ewentualnie kominek i tak nie bardzo pasuje bo na tej scianie zaplanowaliśmy telewizor /mogły TV by byc na tej skosnej ale chyba z 80 cali zeby dobrze było widac z kanapy. ...Nie wiem czy na tej cześci skośnej zdecydujemy sie na kominek bo chyba beda to za duże koszty całości , a nie był on w ogóle planowany w budżecie.

Nasz dom stoi , jest to deweloperski wyrób wiec na pewne kompromisy trzeba było iść, jest w stanie surowym zamkniętym

Ivy, pomyślcie o projektorze zamiast tv. Rozwiąże się problem miejsca, odległości od obrazu, wielkości obrazu. Daj Twojemu problem do rozpracowania.

Nawet ekranu nie musi być - wystarczy ładnie wyprawiona biała ściana. Poza tym są takie ekrany - folie przezroczyste, któte nalepia się na szyby i wtedy widać z obu stron.

No, chyba, że chcecie mieć obraz 3D, to projektor pożarł by Was ceną. Tv 3D LG mają znajomi i powiem Ci, że filmów się na tym nie da oglądać. Zbyt szybkie zmiany obrazu, ruch wykańczają oczy bardzo szybko. Bardziej statyczne, kreskówki, nawet filmy przyrodnicze jest super oglądać.

Telewizor widziałam nawet chowany w płaskiej kasecie leżącej na suficie, opuszczany i obracany w kieruku widza. To sprawa nie tania.

U nas tv jest w sypialni. W salonie mamy miejsce, gdzie bedzie schowana kaseta z ekranem 2 m szerokości (cały salon ma ponad 75m2) i projektor.

No, chyba, że chcecie mieć obraz 3D, to projektor pożarł by Was ceną. Tv 3D LG mają znajomi i powiem Ci, że filmów się na tym nie da oglądać. .

Nad projektorem pomylimy, przekaże temat do rozpracowania ...3D u nas odpada, mnie głowa boli przy dłuższym oglądaniu a moj P. ma jakąs tam wade wzroku i on nie widzi przestrzennie wiec nie planujemy takiego TV...może kiedys jak nas dzieci których jeszcze nie mamy zmusza to może wtedy ;)

Cześć Ewciu :hug: Dawno nie zaglądałam, staram się troszkę ograniczać przesiadywanie na necie i przeglądanie inspiracji ;)

Wklejałaś w międzyczasie kuchnie i łazienkę, fajne projekty :yes: Kuchnia podobała mi się w wersji z okapem i jak ktoś podpowiadał z półką. Fajny pomysł z tablicą w roli zabezpieczenia cegły przed atrakcjami ze strony kuchenki.

Ja co prawda wolę niższą zabudowę i u siebie zrezygnowałam z całej ściany zabudowanej po sufit ale wiadomo że przy niedużych kuchniach trzeba rozważać praktyczność i pakowność ;)

Miłego dzionka życzę :bye:

Pestko, Ivy ja też planuję TV w gabinecie a w salonie projektor. Warto wcześniej podjąć decyzję żeby sobie kabelki poprowadzić w tynku, inaczej na suficie ma się taką niezbyt dekoracyjną szynę ;)

No proszę Aniu jakie masz cuda w ogródku :D. Kombinuję jak Cię tu grzecznie poprosić o fotkę rekonwalescentki, bo kolekcjonuję u siebie ładne obrazki :D... to może bez kombinowania ślicznie poproszę :rolleyes: Może być ta sama - świąteczna :D

Pogłaskaj Antosia :hug:

Antoś to pewnie już ma dość mojego głaskania :D a Lolę zawsze chętnie pokazuję, nie trzeba prosić :lol2:. Zaraz coś znajdę. Wczoraj mała rok skończyła a my dzisiaj dopiero sobie przypomnieliśmy :oops:.

P1150498.jpg Lola puf.jpg Dina2.jpg DSC_0862.jpg DSC_0876.jpg

Edytowane przez yokasta

Julianna, jestem dumna, że tak miło o mnie piszesz :hug:

Jeśli chcesz z dużą przyjemnością prześlę Ci to zdjęcie w większej rozdzielczości. To moje ulubione z tej serii. Zrobiła tę fotkę w wyjątkowo mroźny (ponad 20) i słoneczny dzień. Ma też swoją historię.

Mnie też zdarzają się dni, gdy psychicznie wpadam w jakiś korkociąg. Na szczęście trochę odpoczynku pomaga. No i oczywiście marzenia – myślenie o tym co mogę jeszcze zdziałać. Czuję, że u Ciebie jest podobnie. Czasem nie widzimy końca jakiejś męczącej sytuacji. Zmiana kąta patrzenia rozwiązuje problem. Są nowe zasoby cierpliwości i oczekiwanie na dobre rzeczy w przyszłości :)

Ostatnio na dobranoc oglądamy ulubione filmy. ...

Pesteczko ja tylko piszę jak czuję i wiem, że nie jestem odosobniona. Na FM forum jest dużo fajnych, pomocnych i życzliwych osób, ale Ty łączysz energię, wiedzę i talent przynajmniej kilkunastu :D.

Nie wiem jak mam dziękować - pewnie, że chcę foto :D.

I dziękuję za pomysły na walkę z gorszym czasem :hug: Przede mną właśnie nieco lżejsze zawodowo dni, więc liczę, że pomoże :D.

Kominek nie byl brany pod uwage i przy wyborze domu nie planowalismy go wogóle. Ja nigdy nie mialam kominka, nie czułam bardzo wielkiej potrzeby posiadania...no może troszeczkę ;) ale nie na tyle silną zeby się z nią mocowac z moim P. on nie chcial kominka za żadne skarby świta . Pół życia mieszkajac na ślasku palił w piecu kaflowym i ma awersje do wszystkiego co sie z tym wiąże- rozpalanie, rąbanie, czyszczenie...a ja tez nie chiałam na siłe. I domek który mamy nie mial takiego miejsca...mimo ze kominów ma dużo ale w dziwnych miejscach i wystajace wiec i tak stwarzaja nam wiele problemów w ustawieniu a jak widac tam gdzie miał być ewentualnie kominek i tak nie bardzo pasuje bo na tej scianie zaplanowaliśmy telewizor /mogły TV by byc na tej skosnej ale chyba z 80 cali zeby dobrze było widac z kanapy. ...Nie wiem czy na tej cześci skośnej zdecydujemy sie na kominek bo chyba beda to za duże koszty całości , a nie był on w ogóle planowany w budżecie.

Nasz dom stoi , jest to deweloperski wyrób wiec na pewne kompromisy trzeba było iść, jest w stanie surowym zamkniętym

Iwonko, ach ten Śląsk :D. W takim razie kominek będzie nostalgicznym powrotem do korzeni :lol2: Tak na serio to lekko inne palenie, a przede wszystkim efekt :). Tę inwestycję kominkową można przeprowadzić kiedyś w przyszłości, przy okazji remontu. Będzie to duża odmiana i nowa jakość w salonie, który się Wam opatrzy, a i pieniążków wtedy będziecie mieli więcej :).

Tymczasem wracamy to problemu kącika... jeśli nie kominek, to co w drugiej kolejności chodzi Ci po głowie?

Ivy, pomyślcie o projektorze zamiast tv. Rozwiąże się problem miejsca, odległości od obrazu, wielkości obrazu. Daj Twojemu problem do rozpracowania.

Nawet ekranu nie musi być - wystarczy ładnie wyprawiona biała ściana. Poza tym są takie ekrany - folie przezroczyste, któte nalepia się na szyby i wtedy widać z obu stron.

...

U nas tv jest w sypialni. W salonie mamy miejsce, gdzie bedzie schowana kaseta z ekranem 2 m szerokości (cały salon ma ponad 75m2) i projektor.

Kasiu, ależ Wy macie ogromny salon :rolleyes: - dwa razy większy od mojej salono-jadalni ;). Masz w nim jadalnię?

Co do projektora, to... ja naprawdę się starzeję :(, bo do głowy by mi nie przyszło by instalować w domu. Już płaski telewizor jest dla mnie obiektem, który wolno oswajam i nadal najczęściej korzystamy z TV wielkiego jak słoń :lol2: Z tym projektorem, to też chyba awersja z pracy :rotfl: - zostanę przy TV, coby w domu przy wypoczynku o pracy nie myśleć :lol2:

Cześć Ewciu :hug: Dawno nie zaglądałam, staram się troszkę ograniczać przesiadywanie na necie i przeglądanie inspiracji ;)

Wklejałaś w międzyczasie kuchnie i łazienkę, fajne projekty :yes: Kuchnia podobała mi się w wersji z okapem i jak ktoś podpowiadał z półką. Fajny pomysł z tablicą w roli zabezpieczenia cegły przed atrakcjami ze strony kuchenki.

Ja co prawda wolę niższą zabudowę i u siebie zrezygnowałam z całej ściany zabudowanej po sufit ale wiadomo że przy niedużych kuchniach trzeba rozważać praktyczność i pakowność ;)

Miłego dzionka życzę :bye:

Pestko, Ivy ja też planuję TV w gabinecie a w salonie projektor. Warto wcześniej podjąć decyzję żeby sobie kabelki poprowadzić w tynku, inaczej na suficie ma się taką niezbyt dekoracyjną szynę ;)

Cieszę się Małgosiu, że do mnie zajrzałaś :hug:

Ja z inspiracjami nie odpuszczam (niestety dla mojego M. :lol2:). Niebawem pokażę Wam moje pomysły na sypialnię :).

Dziękuję za głos w sprawie kuchni :). Ty mnie w takim razie zrozumiesz, bo ja cały czas nie czuję tej wysokiej zabudowy. Wiem, że taki trend, że praktycznie i funkcjonalnie, ale... jeszcze nad tym myślę ;). A jak wymyślę, to się przyznam :D.

Antoś to pewnie już ma dość mojego głaskania :D a Lolę zawsze chętnie pokazuję, nie trzeba prosić :lol2:. Zaraz coś znajdę. Wczoraj mała rok skończyła a my dzisiaj dopiero sobie przypomnieliśmy :oops:.

Aneczko :wave: - dziękuję najpiękniej :hug:. Prawdziwa Lola :rolleyes: Koniecznie musicie nadrobić i uczcić jej urodziny :D

Mam nadzieję, że nie pogniewasz się jeśli powiększę?

Jak będziesz chciała usunąć (mam nadzieję, że nie), to daj proszę znać :). I nawet Ciebie mam na zdjęciu :D

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=164469&d=1356783269

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=164470&d=1356783267

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=164471&d=1359043538

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=164472&d=1359043557

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=164473&d=1359043580

Jest NIESAMOWITA. A jaki ma charakter? Jest temperamentna czy spokojna?