Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Julisiowo – jak zaprojektować marzenia? – zapraszam :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To kolejny wariant dolnej łazienki :D

Możecie się śmiało popastwić :lol2:

No to ja pierwsza:D:

Biorąc pod uwag Twoje ostatnie inspiracje, nie wydaje mi się żeby się te cegiełki ze sobą pogryzły;

ale:

białe ściany będą na pewno lepsze

konsolka najlepsza byłaby z takiego surowego drewna (co w łazience nie bardzo jest możliwe)

podłoga szara ale lepsza byłaby z betonu niż z jakiegoś gresu

ogólnie chodzi mi o to, żeby osiągnąć jak najbardziej naturalny i surowy efekt - tak jak na Twoich inspiracjach;

bardzo boję się efektu pt: "cegła między karto-gipsami i udajemy że jesteśmy na wsi" (wybacz szczerość:hug:)

i jeszcze ta przesunięta umywalka wygląda trochę dziwnie. wiem że to ze względu na drabinkę (podtrzymuję opinię że będzie jej tam za ciasno - nie lepiej ją oprzeć o tą pustą ścianę ceglaną?) ale skoro kinkiet wisi centralnie....

Możecie się śmiało popastwić :lol2:

Myślę, że chyba lepiej ścianę nad płytkami pomalować na biało? (uwierzycie, że w programie nie ma białej farby? :eek: )

http://img826.imageshack.us/img826/5913/azienkacegalampa.jpg

bardzo ciekawie to wyszlo :) jak najbardziej biala sciana nad plytkami :)

widze, że ceglana sciana jak najbardziej Ci pasuje :) pamietam, jak radzilam wlasnie w tym miejscu :)

[quote=julianna16;5885707

A Ty Słonko też masz kocioł na ekogroszek? Chciałabym kocioł gazowy, że nie wspomnę o pompie, ale gazu u nas niet, a pompa... wiadomo kosztuje :(.

Trzymam zatem kciuki za nas obie :hug:

tak, tez mam na ekogroszek :) instalacja niskotemperaturowa, tak by w przyszlosci jesli bedzie gaz (bo tez u nas nie ma) to latwo bedzie zmienic

zaloża mi tez instalacje do gazu (narazie "ślepą") i pozniej bedzie to jedynie kwestia zrobienia przylacza i zmiany pieca - nic wiecej

zaciskam mocno kciuki !!! podwojnie ;)

Dziewczyny zerknijcie prosze do mojego watku na ostatnia strone, bo rozwazam siedzisko pod prysznicem, ktore musi byc skrócone lub zmienic forme

Zaplanowalam sobie dlugie na calej scianie, ale ze na glowie mam nie tylko budowe, to ten moment nie dopilnowalam (tzn pilnowalam ale umknelo mi w tym wszystkim :( ) i nie bede niszczyc wylewek i przesuwac instalacji.

z gory dziekuje :)

Dobra. To jest łazienka zrobiona maksymalnie po taniości. Nie ma w niej w zasadzie....nic :) wieszaków, dodatków (które w łazienkach bardzo lubię), lustra, umywalka na tymczasowym stoliku (biurko z Ikei, chyba widać :D), jeszcze nie zamontowana bateria etc. Szeroka półka przy wannie wynika z wielu technicznych idiotyzmów (skos, przyłącze, słupek w rogu itd.). Kot na zdjęciach całkowicie GRATIS !

P1160105.jpg P1160110.jpg P1160112.jpg

Yokasta jak ja lubie taki minimalizm i elegancję sama w sobie :) slicznie :)

pozwolisz, ze skopiuje pomysl na blat pod umywalke ? :) co to za biurko ??

szukam czegos niedrogiego do pralni (bo sobie zamowilam umywalke nablatowa :bash: ale sliczna byla no i ............. tak wyszlo ;)

a nie chce "tradycyjnej" szafki

Yokasta, bardzo fajna ta łazienka. Umywalka jest świetna! :yes:

Półka przy wannie wcale mi wizualnie nie wadzi - wydaje się bardzo neutralna i ma potencjał jeśli chodzi o stawianie przydasi :)

Ewcia, jakkolwiek kocham belki sufitowe, tak w tej łazience wydają mi się zbędne. Popieram za to pomysł na białą ścianę :yes:

A! Od kiedy Nihiru wspomniała o przesuniętej umywalce też mam wrażenie, że korzystniej by jej było na środku, choć muszę się przyznać, że na początku zupełnie tego nie zauważyłam :rolleyes:

Słonko, a mnie surowość tej łazienki dobija :D. Lubię ją, zrobiona w tydzień :lol2: i maksymalnie po kosztach, ale jeszcze wiele brakuje. Nie mniej dzięki :). Biurko najtańsze w I. - MICKE, odwrócone tyłem na przód. Ma dziurę na kable, w której wisi ręcznik ;).

Nihiru, fatanstyczny :D ten stoi tymczasowo na gazetę :D i papier toaletowy :D na co dzień gości przy sofie na dole. Być może pod umywalką będzie drewniana komoda, jakieś ciekawe lustro. No i oświetlenia nie ma oczywiście :).

Dropku, szeroka półka super na wanienkę dla młodego. Na ścianie (nad półką) ma być reling na ręczniki, albo półka - może drewniana, coś wymyślę ale nie teraz :).

Edytowane przez yokasta

Małe pomieszczenie, to zawsze największy problem do rozwiązania. Rozumiem, że belki leżą na suficie – program szaleje. Może Ci się przyda te strona http://www.prochem.pl

Skoro bardziej chwytają cię za serce cegiełki, to proszę http://www.nelissen.pl/ Spory wybór

Julianna, a myślałaś, żeby na podłodze i ścianach dać te same płytki; pustą ścianę z cegły, tylko może bardziej stonowany kolor; reszta ścian białe; kafelki cegiełkowate w kabinie prysznicowej.

Umywalka powinna być na środku. Drabinka raczej i tak się zmieści.

Światło zdecydowanie opuściłabym z sufitu. Ja nie lubię kinkietów.

To a propos światła – zobacz jak jest zamocowane Design_05.jpg

Podobają mi się takie kulki. Simple-bathroom-come-with-unique-hanging-lamp.jpg Namawiałabym Cię na 3 w kąciku po prawej przy lustrze i jedną po drugiej stronie lustra. niby nowoczesne, ale nie do końca.

Dobra. To jest łazienka zrobiona maksymalnie po taniości. Nie ma w niej w zasadzie....nic :) wieszaków, dodatków (które w łazienkach bardzo lubię), lustra, umywalka na tymczasowym stoliku (biurko z Ikei, chyba widać :D), jeszcze nie zamontowana bateria etc. Szeroka półka przy wannie wynika z wielu technicznych idiotyzmów (skos, przyłącze, słupek w rogu itd.). Kot na zdjęciach całkowicie GRATIS !

[ATTACH=CONFIG]177797[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]177798[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]177799[/ATTACH]

Yokasta, tanio, czy drogo – kogo to obchodzi. Ważny jest efekt a wyszło ładnie. Szeroka półka przy wannie jest świetna. Ja mam taką 35 cm celowo z dwóch stron wanny. Bardzo się przydaje i roślinki mam dzięki niej w łazience.

Czy Twój kot umie sikać do odpływu :) Znałam takiego – sikał w dziurę w wannie, spał w umywalce, grubsze potrzeby zalatwiał rozkraczony do wucecika.

A mój Pasqal, gdy jeszcze mieliśmy zbiornik do sedesiku z przyciskiem na gorze, uwielbiał spuszczać wodę. Wygnać drania nie można było z łazienki. Drzwi pozamykane i nagle słyszę woda leci. Nie odkryłam jak on się tam ukrył.

Pestko, dzięki :) od Ciebie dobre słowo uslyszeć to jest coś (nie dlatego, że zazwyczaj się go nie słyszy tylko dlatego że je cenię :)). Nie, nie, raczej sikania kota do odpływu bym nie wytrzymała. Lola kulturalnie korzysta tylko i wyłącznie z kuwety od początku :). Lubi siedzieć w pustej wannie i lizać korki jak jakaś kropelka wody spływa. Podczas kąpieli zawsze sobie na półce siada i bawi się pianą :lol2:.

Yokasta, tanio, czy drogo – kogo to obchodzi. Ważny jest efekt a wyszło ładnie.

dokladnie :) nikomu nie mow, ze tanio, po co ?

lazienka nie wyglada na tanią (poza tym - pamietaj, to rzecz wzgledna i zalezy od punktu ..... siedzenia ;) )

jest bardzo ładna

ja mam takich znajomych, ktorzy cokolwiek u mnie zobacza to pytaja "ile za to daliscie ? pewnie duzo co ? "

nie bede mowic, jak mnie to irytuje .......... nawet jesli to rzecz, ktora kosztowala 100 zl a robi efekt ........

żebyś nie myslała, ze tylko drogie rzeczy mnie interesuja, bo ile walcze o rabaty i szperam, gdzie najtaniej, to moje

juz powiedzialam sobie, ze jak kiedys nas odwiedza w nowym domu, to albo bede unikac odpowiedzi, albo specjalnie "podkrece" dla wiekszego wrazenia ;)

kazdy kto buduje wie, że nadchodzi etap, ze cena każdej, nawet najmniejszej rzeczy jest jak w przetargach - najniższa = najważniejsza = najbardziej pożądana ;)

Ej babeczki, ja tak piszę chyba dlatego że się z tego cieszę :) no i, że się da :yes: nie wydawać fortuny na takie pomieszczenie. Ale macie rację, że to nie ma większego znaczenia :).

Słonko, ceny materiałów naprawdę były niskie :yes: nawet względnie na nie patrząc :) oczywiście dla mnie to ogromny atut. Zwłaszcza po dolnej łazience, która nic spektakularnego w sobie nie ma a po kieszeni uderzyła :yes:.

Julianko, ale są kolory i ... kolory. "Soczystej pomarańczy" ani "zielonego groszku" bym u siebie nie dała :lol2:

Nigdy nie mów nigdy :D (szczególnie na FM :lol2:)

Ewuś, pewnie że będę zaglądać. Już tyle razy rezygnowałam z forum i jakoś dalej tu jestem :lol:. Buźka!

:hug: :hug: :hug:

No to ja pierwsza:D:

Biorąc pod uwag Twoje ostatnie inspiracje, nie wydaje mi się żeby się te cegiełki ze sobą pogryzły;

ale:

białe ściany będą na pewno lepsze

konsolka najlepsza byłaby z takiego surowego drewna (co w łazience nie bardzo jest możliwe)

podłoga szara ale lepsza byłaby z betonu niż z jakiegoś gresu

ogólnie chodzi mi o to, żeby osiągnąć jak najbardziej naturalny i surowy efekt - tak jak na Twoich inspiracjach;

bardzo boję się efektu pt: "cegła między karto-gipsami i udajemy że jesteśmy na wsi" (wybacz szczerość:hug:)

i jeszcze ta przesunięta umywalka wygląda trochę dziwnie. wiem że to ze względu na drabinkę (podtrzymuję opinię że będzie jej tam za ciasno - nie lepiej ją oprzeć o tą pustą ścianę ceglaną?) ale skoro kinkiet wisi centralnie....

Asiu dziękuję za opinię i szczerość :D :hug:

Wiem Asiu o co Ci chodzi :yes: Staram się złapać o co chodzi mnie samej ;).

To ok - białe ściany sobie sprawię. Przydałyby mi się na wykończenie płytek takie wałeczki jak Ty masz u siebie, ale do moich płytek takich nie produkują :cry: Macie pomysł co mam tam zrobić? Jak zakończyć te ściany w połowie płytowane? Wolałabym unikać wklejania tam płyty k-g by je zlicować. Są jakieś sensowne rozwiązania?

Niestety z resztą nie będzie tak prosto, bo:

1. wodę już mam wyciągniętą właśnie z boku ścianki, na tym mamy już tynk, więc umywalka nie będzie centralnie. Mogę za to przesunąć lampę nad umywalkę :) - będzie lepiej? Lampę mam zrobioną na zamówienie z odpadów. Jedyną taką na całym świecie :D

http://img145.imageshack.us/img145/4388/598zt.jpg

Źródło

Lustro też już mam i będzie jak na wizce na całą ściankę.

2. Gresy na podłogę też już mam - ale za to są betonopodobne w ogromnym formacie 120 x 60 :). Dla potrzeb niniejszej łazienki będą przycięte do rozmiaru ok. 104 x 60. Na całość wystarczy mi 10 takich kafli.

3. Konsolkę, a raczej jej wizję - przerobienie ze starego stołu też już mam. Tak wygląda stół:

http://img221.imageshack.us/img221/1203/625524091644x461stolkuc.jpg

Ma politurę, więc będę musiała go jakoś okiełznać. Nie wiem jak wygląda to co jest pod spodem. Nie wiem w ogóle jak to wyjdzie, więc się na razie do niego za bardzo nie przywiązuję, ale taki jest pomysł.

A i jeszcze ta propozycja by przestawić drabinkę na ścianę z cegłą. Tak właśnie pomyślałam gdy pojawiła się na niej cegła :yes: Dziękuję, że to napisałaś, bo myślę, że to będzie dobre rozwiązanie, tym bardziej, że ta drabina wcale małą nie jest (na pewno większa niż na moich wizkach).

bardzo ciekawie to wyszlo :) jak najbardziej biala sciana nad plytkami :)

widze, że ceglana sciana jak najbardziej Ci pasuje :) pamietam, jak radzilam wlasnie w tym miejscu :)

:yes: :yes: :yes:

tak, tez mam na ekogroszek :) instalacja niskotemperaturowa, tak by w przyszlosci jesli bedzie gaz (bo tez u nas nie ma) to latwo bedzie zmienic

zaloża mi tez instalacje do gazu (narazie "ślepą") i pozniej bedzie to jedynie kwestia zrobienia przylacza i zmiany pieca - nic wiecej

zaciskam mocno kciuki !!! podwojnie ;)

Napisz koniecznie jaki kocioł kupiliście :). My zdecydowaliśmy się na Grenia EG DUO MULTI

http://ekogren.pl/uploads/images/2013-02/1361974604-eg-duo-multi-front.jpg

Jeszcze nie kupiliśmy, więc jeśli masz polecaną i sprawdzoną markę to zgapię :D

Ta instalacja niskotemperaturowa mnie zaintrygowała. Muszę poczytać. Masz wszędzie tylko podłogówkę, czy też zwykłe grzejniki? My z myślą o przyszłości (i sieci gazowej we wsi) wybudowaliśmy dwa osobne kominy, ale o specjalnej instalacji pojęcia nie miałam. Może jeszcze nie jest za późno :).

Dziewczyny zerknijcie prosze do mojego watku na ostatnia strone...

Byłam, ale nie wiem czy pomogłam ;).

Dobra. To jest łazienka zrobiona maksymalnie po taniości. ... Kot na zdjęciach całkowicie GRATIS !

Aniu :hug:, ale mi frajdę zrobiłaś. Twoja łazienka jest SUPER. To o tych gresach pisałaś niedawno. Całość jest świetną, spójną bazą. Spokojną, czystą w formie, bezpretensjonalną. Tutaj możesz szaleć do woli z kolorami :). Półka jest bardzo praktyczna. Uważam, że to świetny pomysł, niezależnie czy wymuszony warunkami technicznymi czy celowy. Już widzę tam świeczki i Ciebie w białej piance :). No i oczywiście Lolę :D.

Szalenie skromna jesteś, a dla mnie to naprawdę jedna z ładniejszych łazienek jakie widziałam :yes: Szczerze! I absolutnie nie ma znaczenia ile kosztowała całość. Mnie ogromnie cieszy gdy niewielkim kosztem można osiągnąć takie doskonałe efekty. Sama szukam oszczędności i gdybym uzyskała taki efekt, to byłabym przeszczęśliwa :yes: :yes: :yes:

Ewcia, jakkolwiek kocham belki sufitowe, tak w tej łazience wydają mi się zbędne. Popieram za to pomysł na białą ścianę :yes:

A! Od kiedy Nihiru wspomniała o przesuniętej umywalce też mam wrażenie, że korzystniej by jej było na środku, choć muszę się przyznać, że na początku zupełnie tego nie zauważyłam :rolleyes:

Dziękuję Dropinko :). Belki wyszły same ;). Ale efekt nawet mi się spodobał. Nie wiem jak ogarnąć sufit tej łazienki, bo nie został otynkowany. Chciałam tam początkowo zrobić sufit podwieszany ze szczeliną świetlną na pustą ścianę (tę z cegłą). Teraz kompletnie nie wiem jak to ugryźć :(.

Dziękuję za głos na białą ścianę :). A z umywalką jak wspomniałam będzie kłopot z przesunięciem, choć może na wizce jest bardziej z boku niż będzie w rzeczywistości.

Tutaj jest zdjęcie jak to wygląda w realu i właśnie dojrzałam, że z boku są tam jeszcze kable na gniazdko, więc raczej lepiej by umywalka nie była za blisko?

http://img163.imageshack.us/img163/1403/pb150147i.jpg

Dziewczyny zajrzyjcie do Dropci jakie cudne poszewki na drutach wydziergała :D

Pesteczko, Aniu Wasze opowieści o kotach są niesamowite :D.

Edytowane przez julianna16

Małe pomieszczenie, to zawsze największy problem do rozwiązania. Rozumiem, że belki leżą na suficie – program szaleje. Może Ci się przyda te strona http://www.prochem.pl

Skoro bardziej chwytają cię za serce cegiełki, to proszę http://www.nelissen.pl/ Spory wybór

Julianna, a myślałaś, żeby na podłodze i ścianach dać te same płytki; pustą ścianę z cegły, tylko może bardziej stonowany kolor; reszta ścian białe; kafelki cegiełkowate w kabinie prysznicowej.

Umywalka powinna być na środku. Drabinka raczej i tak się zmieści.

Światło zdecydowanie opuściłabym z sufitu. Ja nie lubię kinkietów.

To a propos światła – zobacz jak jest zamocowane [ATTACH=CONFIG]177801[/ATTACH]

Podobają mi się takie kulki. [ATTACH=CONFIG]177800[/ATTACH] Namawiałabym Cię na 3 w kąciku po prawej przy lustrze i jedną po drugiej stronie lustra. niby nowoczesne, ale nie do końca.

Pesteczko kochana, masz ze mną urwanie głowy :rolleyes:, bo widzisz ja już nakupiłam trochę rzeczy do tej łazienki, by nie napisać, że prawie wszystko już mam :yes:

Zwisy chodzą mi też po głowie, ale bardziej w tej części "komunikacyjnej" (między drzwiami a oknem). Mam tam kable, które pozwolą mi na powieszenie dwóch lamp. Coś jak w tej łazience.

http://scandi.blox.pl/resource/013_PrivatApartment_Bergroth.jpg

http://scandi.blox.pl/resource/010_PrivatApartment_Bergroth.jpg

Źródło

Bardzo dziękuję Ci na oba linki :hug: :hug: :hug:

Te belki mogą być rozwiązaniem mojego kłopotu w salonie. Bo potrzebuję tam belek długich na 4 metry, a taki ciężar drewniany trudno byłoby bezpiecznie zamontować w podciągach.

I zobaczcie jaką tam inspirację znalazłam :)

http://www.prochem.pl/var/ezdemo_site/storage/images/produkty/belki/3995-4-pol-PL/Belki_campaign.jpg

Źródło

Namiar na cegiełkę też się przyda, bo nie wiem czy mojej prawdziwej wystarczy :).

Bardzo, bardzo dziękuję :hug:

Edytowane przez julianna16

Ewciu mam u Ciebie trochę do nadrobienia. Tak na szybko zdążyłam zagłębić się w temat łazienki i jak najbardziej popieram cegiełkę w naturalnym kolorze na wolnej ścianie :yes: Fajne zakupy poczyniłaś więc będzie super łazieneczka :).

Co do kolorków we wnętrzach u mnie też bardzo szaro-buro :cool: Chociaż na co dzień noszę kolorki to przyznam, że we wnętrzach potrzebuje wyciszenia i uspokojenia zmysłów więc jakoś odruchowo wybieram ciemniejsze i spokojniejsze barwy :)

Zajrzałam na chwilkę do Basi i widziałam, że pisałaś tam o lampie z Leroy Merlin, takiej z przeźroczystego szkła. Widziałaś ją może na żywo? Ładna była? Podoba mi się na obrazku, ale u nas w Leroy nie ma jej na wystawce :(

Napisz koniecznie jaki kocioł kupiliście :). My zdecydowaliśmy się na Grenia EG DUO MULTI

http://ekogren.pl/uploads/images/2013-02/1361974604-eg-duo-multi-front.jpg

Jeszcze nie kupiliśmy, więc jeśli masz polecaną i sprawdzoną markę to zgapię :D

Ta instalacja niskotemperaturowa mnie zaintrygowała. Muszę poczytać. Masz wszędzie tylko podłogówkę, czy też zwykłe grzejniki? My z myślą o przyszłości (i sieci gazowej we wsi) wybudowaliśmy dwa osobne kominy, ale o specjalnej instalacji pojęcia nie miałam. Może jeszcze nie jest za późno :)

Mamy wszedzie podlogowke, do tego beda grzejniki drabinkowe w 2 lazienkach i pralni oraz po 1 w kazdym pokoju (ale narazie nie montujemy, są zrobione podejscia, zobaczymy jak sie zachowa podlogowka i najwyzej po 1 malym grzejniku podlaczymy)

Nie wypowiem sie w kwestii tej niskotemperaturowej, bo sie nie znam, zaufalam instalatorowi - jest naprawde dobry i zna sie na wielu rozwiazaniach,a takich fachowcow potrzebuje, bo mimo, iż przez budowe zaglebilam wiele tematow, to instalacje odpuscilam zupelnie i zaufalam panom i mojemu M ;)

Mamy wiele stref grzania, a ta niskotemperaturowa polega na tym, ze nie musisz miec wysokiej temperatury na piecu by bylo cieplo (to tak na chlopski rozum ;) ), przez co jest ekonomiczne spalanie

tez mam 2 kominy (do kotlowni i do kominka)

odnosnie pieca napisze na pw (ale to lokalny produkt, sprawdzony przez naszego speca wielokrotnie)

i dziekuje za rade w moim watku :)