Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Julisiowo – jak zaprojektować marzenia? – zapraszam :)

Recommended Posts

Ewa pamietam, ze przy wizkach gabinetu pisalas o podlodze, ze program daje ja "w gratisie" i zeby zmienic kierunek paneli to musisz zmienic ustawienie

mozesz zrobic inna podloge ;) nawet zmienić na poziome panele (poziome patrzac na rzut z gory), na rozny kolor paneli i takie tak

w zakladce z pedzlem jest "wood" i tam sa rozne podlogi

przy okazji znalazlam kolumne/słup, bo szukalam tego do salonu ;)

dzis wzielam sie za pokoj corki :) nie ma tej tapety, ktora wybrala ale znajde cos podobnego ;)

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zajrzałam na Allegro w poszukiwaniu tych nierdzewnych i... na dzień dzisiejszy nie stać nas :(. Jest ok. 300% drożej :(. Wiem, że to na lata, ale ja mam nadzieję, że za parę lat gdy, konieczny będzie remont i wymiana, to będziemy mogli sobie pozwolić na jakąś pompę ciepła, a bojler pożegnamy bez żalu (z tym nierdzewnym serce by bolało się żegnać ;)).

Moniss widziałam, że dzielnie pomagasz to tu to tam :). Przypominają mi się początki na FM :). To daje ogromną satysfakcję prawda :). Pochłania jednak sporo czasu i energii.

Ano daje satysfakcję :) Przeważnie zrywami bywam na forum. Ostatnio tydzień już mnie nie było na łazienkach i już mam zaległości ;)

Tak mi się jeszcze przypomniała odnośnie bjlerów. Najlepsze są pionowe z wlotem zimnej wody jak najniżej i grzałką też blisko dna. Gdy pobiera się wodę do kąpieli z pionowego, o wiele mniej się miesza ciepła z zimną niż w poziomym. Grzałka nisko: ciepła woda jako lżejsza migruje do góry,a od dołu cały czas się podgrzewa nowa.

Moi rodzice mają poziomy i trzeba odczekać trochę pomiędzy kąpielami aż wymieszana woda się ponownie dogrzeje.

Kolejna sprawa: bojlery z wężownicą spiralną szybciej się nagrzewają niż z klasyczną U.

A teraz coś ważnego, co standardowych zbiorników stalowych. Aby nie stracić gwarancji, trzeba co roku wymieniać anodę magnezową (i oczywiście zachować paragony), nieważne czy woda jest miękka czy twarda.

My straciliśmy gwarancję na nasz bojler tylko dlatego, że nie wymieniliśmy anody magnezowej (po rozkręceniu bojlera wyglądała niemal jak nówka), nieważne, że usterka była w ogóle z twardościa wody nie związana, lecz z partackim spawaniem/zgrzewaniem dekla :mad:

Czy macie zamiar zainwestować też w kolektory słoneczne do podgrzewania wody latem? Moi rodzice mieli już dość rozpalania w piecu aby grzać tylko wodę do mycia (a prąd u nich drogi) i zamontowali jeden panel solarny, który wystarcza na ich nieduży zbiornik (instalacja CO - kolektor solarny połączona wymiennikiem). Niestety mają stary bojler z wężownicą w kształcie U, więc trzeba długo czekać aż woda się podgrzeje. Następny bojler będą kupować ze spiralną wężownicą.

Edytowane przez moniss

Ewuś zapytałam mojego P. o pompę i tez wymienił Leszno czyli LFP. Nie jest to standard chyba bo wiekszość ma zużycie wieksze czyli ok 14W. Nie wiem jak z ceną bo teraz tym sie nie zajmuje i nie zna w tej chwili cen.

Dziękuję Iwonko :). To biorę tę pompkę :D.

Julianna, może warto poszukać innego fachowca. Ja bym go wezwała na rozmowę, zaproponowała zapłatę za dotychczasową pracę i pożegnała. Być może zmieniłby wtedy front. Najbardziej mnie uderzyła ta historia z robocizną.

Pesteczko na tym etapie to rezygnacja byłaby dla niego przysługą, a dla nas kłopotem, bo fachowcy wolą brać "komplet robót" niż "resztki". Jesteśmy już po najgorszej części. Zostało podłączenie kotła, akcesoriów w kotłowni oraz grzejników, ale zabierzemy się za to w czerwcu / lipcu jak już będą wylewki. Tymczasem ... przez ostatnie dwa dni wychodzę ze skóry :mad: bo zorientowałam się, że zrobił nam odpływ do wanny w ścianie :-? Wanna stoi od września i ani razu do niej nie zajrzał. Założył, że to zwykła wanna do zabudowy, mimo, iż gdy ustalaliśmy układ w łazience pokazywałam mu moje cudnej urody wizualizacje :(. Cały czas sądziłam, że odpływ ukryje w wylewce. Tymczasem położył tam rurki podłogówki. Skasował kasę i pojechał na kolejną robotę. Telefonicznie proponuje nam wywiercić sobie dziurę w wannie i rurę z odpływem poprowadzić po posadce :eek: Oszalał, czy ja zwariowałam???

Muszę ochłonąć :(

Generalnie ta historia z hydraulikiem instalatorem jakoś Alternatywami 4 zaciąga... ;)

Nam niestety nie jest do śmiechu :(

chcialam doradzic mlodej mamie, a inna osoba sie odezwala i uznajac, ze "strasze" rozdmuchala sprawe

ale powinnam wiedziec, ze jesli pani Ż. kogos nie zaczepi to dla niej to dzien stracony ...........

wiec juz sie nie wypowiadam w temacie innym niz budowlany

Nie przejmuj się :). W słowie pisanym paradoksalnie łatwiej o trudności komunikacyjne niż w kontakcie face to face. Czasem jedno słówko sprawia, że pojawia się nieporozumienie. A to, by pisać głównie o kwestiach budowlanych to słuszny kierunek :D.

odnosnie pomp i wody - my mamy 3 pompy: 1 na podlogowke, druga na grzejniki, trzecia na wode

i lazienki mam nad kotlownia i blisko kotlowni, nie wiem jak sie sprawdzi, mam nadzieje, ze za pare m-cy juz bede mogla wiecej powiedziec ;)

slyszalam tez, ze jak jest za duzy zbiornik to ta woda dluuuugo sie nagrzewa i troche trzeba czekac, a w mniejszym jak wypuszczasz wode i temp spada to juz w trakcie sie podgrzewa i szybciej jest ciepla dla kolejnej osoby

no i wymiary - ta 300-tka to kolos .......... nasz wisi na scianie i ma masywne ajzole przytwierdzone do sciany, na ktorych sie trzyma (jest tez ocieplony)

Ja cierpię, gdy muszę rozstrzygać o czymś na czym się nie tylko nie znam, ale nawet gdybym bardzo chciała to, nie potrafię zrozumieć :(. Dla mnie to kompletna czarna magia. Dlatego tak bardzo zazdroszczę Ci, że masz dobrego fachowca, który Cię w tym wyręcza.

Dajcie spokój z tym 300l !! Ewa, u Was wyjdzie po 100l na łebka ;) No to co Wy chcecie za rytuały odstawiać ;)

Jestem nastawiona na zakup bojlera 200l. Myślę, że będzie optymalny :).

Ewa pamietam, ze przy wizkach gabinetu pisalas o podlodze, ze program daje ja "w gratisie" i zeby zmienic kierunek paneli to musisz zmienic ustawienie

mozesz zrobic inna podloge ;) nawet zmienić na poziome panele (poziome patrzac na rzut z gory), na rozny kolor paneli i takie tak

w zakladce z pedzlem jest "wood" i tam sa rozne podlogi

przy okazji znalazlam kolumne/słup, bo szukalam tego do salonu ;)

dzis wzielam sie za pokoj corki :) nie ma tej tapety, ktora wybrala ale znajde cos podobnego ;)

Pisząc o "gratisie" bardziej chodziło mi o to, że to podłoga podstawowa, której nie trzeba ustawiać. Każde nowe pomieszczenie ma dokładnie taką :). Nie zwróciłam jednak uwagi, że w menu są podłogi w różnych kierunkach - dziękuję, bo bardzo ułatwiłaś mi pracę :hug: Wystarczyło "klik" by przekonać się, że Basia miała rację :). Lepiej wyglądają deski wzdłuż niż w poprzek. Zrzucę potem kilka renderów i pokażę :).

Zajrzę też do Ciebie, bo chyba polubiłaś ten program :).

Julianko nie wiem jak u was z kąpielą ale u mnie 4 osoby kapiące się jeden po drugim, 300 l bojler i czasami brakuje ciepłej wody, 140 pojemność nie ma mowy aby dało radę

Dziękuję Reni :). Weźmiemy 200 l, a jak będzie problem to wprowadzimy grafik kąpieli :lol2: Tak serio, to z wanny będziemy korzystać sporadycznie. Z każdym rachunkiem mam większy szacunek dla wody ;).

Ano daje satysfakcję :) Przeważnie zrywami bywam na forum. Ostatnio tydzień już mnie nie było na łazienkach i już mam zaległości ;)

To już symptomy uzależnienia :D

Tak mi się jeszcze przypomniała odnośnie bjlerów. Najlepsze są pionowe z wlotem zimnej wody jak najniżej i grzałką też blisko dna. Gdy pobiera się wodę do kąpieli z pionowego, o wiele mniej się miesza ciepła z zimną niż w poziomym. Grzałka nisko: ciepła woda jako lżejsza migruje do góry,a od dołu cały czas się podgrzewa nowa.

Moi rodzice mają poziomy i trzeba odczekać trochę pomiędzy kąpielami aż wymieszana woda się ponownie dogrzeje.

Kolejna sprawa: bojlery z wężownicą spiralną szybciej się nagrzewają niż z klasyczną U.

A teraz coś ważnego, co standardowych zbiorników stalowych. Aby nie stracić gwarancji, trzeba co roku wymieniać anodę magnezową (i oczywiście zachować paragony), nieważne czy woda jest miękka czy twarda.

My straciliśmy gwarancję na nasz bojler tylko dlatego, że nie wymieniliśmy anody magnezowej (po rozkręceniu bojlera wyglądała niemal jak nówka), nieważne, że usterka była w ogóle z twardościa wody nie związana, lecz z partackim spawaniem/zgrzewaniem dekla :mad:

Czy macie zamiar zainwestować też w kolektory słoneczne do podgrzewania wody latem? Moi rodzice mieli już dość rozpalania w piecu aby grzać tylko wodę do mycia (a prąd u nich drogi) i zamontowali jeden panel solarny, który wystarcza na ich nieduży zbiornik (instalacja CO - kolektor solarny połączona wymiennikiem). Niestety mają stary bojler z wężownicą w kształcie U, więc trzeba długo czekać aż woda się podgrzeje. Następny bojler będą kupować ze spiralną wężownicą.

Moniss bardzo dziękuję za te wszystkie szczegóły :). My nie mamy miejsca na zasobnik stojący :(. Mamy też już instalację pod poziomy, ale z pewnością ktoś będzie mógł z Twojej wiedzy skorzystać :).

Ja wynalazłam coś takiego, co nie potrzebuje anody magnezowej. Tu cytat z opisu:

Atutem tego bojlera jest długa żywotność - zapewniona przez proces żywicowania, któremu poddawane są zbiorniki Ermet. Zbiorniki te powlekane są rozciągliwym i niepękającym epidianem, dzięki czemu nie trzeba stosować anody magnezowej.

Źródło

Nie wiem co to warte, ale chyba właśnie na ten się zdecydujemy - Bojler dwupłaszczowy ERMET 200l

O kolektorach myśleliśmy dwa lata temu. Były wówczas u nas duże dofinansowania (80%), ale tylko dla osób już po odbiorze budynku, więc się nie załapaliśmy. Dużo czytałam o solarach :yes: ale chyba jednak lepszym rozwiązaniem jest pompa ciepła powietrze-woda. Jest tańsza w instalacji, mniej kłopotliwa w serwisowaniu i nie potrzebuje słońca :).

dziewczyny alternatywa do solorow moze byc pompa powietrze - woda np firmy heitz. sa o wiel ławiejsze w montazu i mniej " kłopotliwe". kosztowały ok 7 tys teraz 2,8 tys, wiec wydatek znośny.

planujemy taka zamontować, jej wydajnośc sprawdza sie do - 5C,

Witaj Jolu :). No właśnie pompa... śni mi się po nocach od roku. Już tyle razy podchodziliśmy do tematu, ale w ostatecznym rozrachunku do nadal "przyjemność", która zwraca się ok. 8 lat. Na dzień dzisiejszy musimy zrezygnować. No chyba, że będzie faktycznie w tej cenie, o której wspominasz, ale ja takiej nie znalazłam :no:. Podziel się swoim źródłem :).

Z Heitz znalazłam taką i jej cena nadal w okolicy 7 :(

Edytowane przez julianna16

Julianko ta pompa Heitz kosztuje tyle dlatego ze posiada wlasny zbiornik na wode .

Jesli kupilabys bojler z dwiema wezownicami to wtedy piec na wegiel podpinasz do jednej a do drugiej solary lub pompe ciepla .

Zbiornik na wode zasilany jest wiec z dwoch roznych zrodel .

Wtedy taka pompe mozesz kupic wlasnie w okolicach 3 tys http://ths.pl/product-pol-2729-Pompa-ciepla-HEWALEX-PCWU-3-8.html

Pompe mozesz podpiac w kazdym momencie (nie musisz tego robic juz teraz ) ale jesli myslisz nad takim rozwiazaniem podgrzewania wody lepiej juz teraz dobrac odpowiedni zbiornik na wode i wydaje mi sie ze ten twoj dwuplaszczowy raczej sie do tego nie nadaje .

Wspolczuje Ci przejsc z hydraulikiem-ja mam podobnie pod gorke z elektryka :yes:

A to, by pisać głównie o kwestiach budowlanych to słuszny kierunek :D.

też tak myśle, ale ja gaduła jestem i nie potrafie tylko w jednym temacie ;)

ale skoro Ty tak uwazasz to bede sie tego trzymac ;)

Dlatego tak bardzo zazdroszczę Ci, że masz dobrego fachowca, który Cię w tym wyręcza.

oj prosze nie zazdrosc ...... faktycznie na tych nie moge narzekac, ale od czegos innego mam pana, ktorego musze pilnowac .........ehhh

no ale za pieknie nie moze byc, wiec nie narzekam ;)

program polubiłam i cieszę się, że cos odkryłam co i Tobie pomoglo :) programik jest fajny, ale duuuuzo czasu potrzeba by wszystko zgłebic i odnalezc

wiele rzeczy trafiam przez przypadek, szukajac czegos innego - jak w zyciu ;)

pochwale się - mamy drzwi :) fotki u mnie w watku :) zapraszam :)

Małgosiu dziękuję :hug: Oszaleję z tym CO. Im więcej wiem, tym głupsza jestem :(.

A wiesz, że Greń będzie prawdopodobnie dostępny z e-coalem :D? Jutro mam mieć potwierdzenie w tej sprawie :D

Słonko, Twoje drzwi są fantastyczne!

Ewa dziekuje :)

odnosnie pieca - wiem, ze na instalatorach nie bardzo mozesz polegac, ale moze ktos z poprzednich ekip ma znajomych w tej branzy i moglby Wam doradzic ?? oni obracaja sie w podobnych kregach i moze akurat znajdziesz kogos, kto pomoze Wam w wyborach ??

my w pierwszej wersji mielismy miec solary, po przeanalizowaniu i wielu rozmowach - zrezygnowalismy ........... nastepnie miala byc pompa (tylko do grzania wody) - tez po analizie zrezygnowalismy .......... ostatecznie woda bedzie grzana z pieca, w przypadku podajnika jedno zasypanie powinno wystarczyc na ok 10 dni........ zobaczymy ;) (mam nadzieje, ze sie sprawdzi)

JULIANKO podaję Tobie linki do pompy o której pisałam:

http://www.fuego.pl/go/_info/reviews.php?id=4713&item=4 - tutaj są ulotki , wiec moze bardziej Ci to wyjaśni

tutaj tańsza:

http://www.budujesz.pl/pompa-ciepla-hitpump-wasser-35kw-ulrich-46532/

ja nie mam jeszcze zainstalowanej, wiec obiektywnie nie napiszę, ale ma moj kierownik z pracy( branza budowlana)- facet tez przymierzał sie do solarow , ale po przeliczeniach itp zrezygnował na rzecz tej pompy. pytałam o rachunki- mowił ze wyniosło ok 10-20 zł roznicy w miesiacu- jest zadowolony.

tak jak pisała kakusek w kazdym momoencie mozesz zanistalowac-kwestia kilku rurek- takze jest czas na zastanowienie sie. jest sterownik na ktorym ustawia się żądna temp wody

pozdrawiam

boże dopiero zauwazyłam , ze pisałam ze to heitza , a przeciez urlicha!!!!!chyba prze to , ze ostatnio w hydraulicznym na te piece patrzyłam, sorki za wprowadzenie w błąd

Edytowane przez marnajola

Dobra wiadomosc -rozumiem ze go bierzesz :) Ja wlasnie przeczytalam sobie poradnik :D http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybierac-kociol-na-ekogroszek/

Ten Gren strasznie kusi ta druga komora spalania :yes:

Póki co jeszcze nie mam informacji zwrotnej, ale ta opcja wydaje się być dla nas komfortową :yes:. Rozmawiałam z kolejnym sprzedawcą kotłów i nie dość, że obniżył cenę kotła o 1500 zł to jeszcze wspomniał o tym sterowniku :). Na razie spokojnie czekam na rozwój akcji - kolejny miesiąc mnie nie zbawi ;).

Ten sprzedawca przesłał mi ofertę kilku innych kotłów, z których jeszcze zainteresował mnie taki:

http://www.hkslazar.pl/zdjecia/mid/1_426.jpg

Źródło i szczegóły

Sterownik Fuzzy logic daje też ten komfort, że nic nie trzeba kombinować tylko wybierasz temperaturę, a sterownik robi resztę sam.

Jest odrobinkę tańszy od Grenia.

Wiesz coś może przypadkiem Gosiu o tym kotle :)?

I jeszcze ten super poradnik :). Znam go :yes: Nawet pomagałam zrobić Timonowi zrobić sygnaturę ;), ale nie dałam rady przeczytać w całości. Ty naprawdę przeczytałaś od dechy do dechy? Muszę to nadrobić :). Może będę mądrzejsza :D

Ewa dziekuje :)

odnosnie pieca - wiem, ze na instalatorach nie bardzo mozesz polegac, ale moze ktos z poprzednich ekip ma znajomych w tej branzy i moglby Wam doradzic ?? oni obracaja sie w podobnych kregach i moze akurat znajdziesz kogos, kto pomoze Wam w wyborach ??

Właśnie ten był z polecenia tych, z których byliśmy zadowoleni (elektryka i montażysty alarmu) - grrr...

Już nie mam siły szukać kolejnego, tym bardziej, że gwarancji na to, że będzie lepszy nie ma :(. Przeżyjemy, odchorujemy i będziemy się z tego śmiać, ale dopiero za jakiś czas ;).

my w pierwszej wersji mielismy miec solary, po przeanalizowaniu i wielu rozmowach - zrezygnowalismy ........... nastepnie miala byc pompa (tylko do grzania wody) - tez po analizie zrezygnowalismy .......... ostatecznie woda bedzie grzana z pieca, w przypadku podajnika jedno zasypanie powinno wystarczyc na ok 10 dni........ zobaczymy ;) (mam nadzieje, ze sie sprawdzi)

Dziękuję Słonko, że piszesz o swoich decyzjach :).

Nasz ostatnia rozmowa znowu pobudziła mój apetyt na pompę, ale nie wiem czy teraz nie jest za późno, bo mamy większość instalacji. Każda rozmowa z naszym instalatorem to dla mnie stres. Bo o cokolwiek poproszę lub zapytam to niby nie ma problemu, ale potem i tak jest "na jego modłę" i ręce mi opadają :(. Ma być u nas za tydzień w sprawie tego odpływu pod wanną, ale wygląda na to, że mój kochany M. sam sobie z tym poradził :). Podkuł i wymierzył odpływ w nowym miejscu. Teraz położymy rurkę by ukryła się w wylewce. Dobrze, że zorientowałam się teraz, a nie po wylewkach.

Jolu dziękuję :). Idę poczytać :)

EDIT:

Poczytałam i naprawdę zachęca :D. Mój M. osiwieje ze mną :lol2:

Tam jest napisane, że można ją podłączyć do każdego zasobnika nawet bez wężownicy :). No to muszę poprowadzić dalej śledztwo, czy nada się do tego mojego 200 l co pokazałam :D.

Jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję :hug:

Aaaa... i dla mnie nie ma znaczenia marka - ulrich, heitz czy inny jurand :D - byle hulała :D

Dziewczyny Kochane :hug:

Dzisiaj wielki dzień w moim wątku, bo... pokażę pierwsze zrobione pomieszczenie :D.

Zdziwicie się chyba lekko, bo to pomieszczenie dwufunkcyjne - kotłownia i łazienka.

Już tłumaczę dlaczego tak. Do kotłowni można się dostać tylko przez garaż (a nie bezpośrednio z domu). Dzięki temu pył z kotłowni nie będzie się przedostawał do części mieszkalnej :). Mój M. często coś dłubie w garażu, pracuje w ogrodzie, albo przed domem. W nowym domu nawyków raczej się nie pozbędzie :). Chodzi wtedy w roboczym ubraniu i gdy teraz przychodzi do domu w przyziemnej potrzebie, to musi się rozbierać by nie nabrudzić (nie musi, ale chce :)). Czasem towarzyszą mu inne osoby, które też mają swoje potrzeby ;). Nie chcę by podlewali mi drzewka w ogrodzie, więc wymyśliliśmy, że taka awaryjna łazienka bardzo nam się przyda :). Poza tym potrzebowaliśmy miejsca na opłukanie narzędzi, kaloszy, umycie psa, itp.

Cała kotłownia ma ok. 9 metrów. Na razie nie ma kotła, więc jest sporo przestrzeni. Mam nadzieję, że po całej instalacji będzie się gdzie obrócić :). W urządzaniu priorytetem była cena :).

Wygląda tak:

Kącik sanitarny :)

http://images35.fotosik.pl/1894/699a1f39648f27c6gen.jpg

http://images37.fotosik.pl/2048/8a392f54a4b59896gen.jpg

Miejsce na kocioł

http://images38.fotosik.pl/2033/4a6df5d2508dd822gen.jpg

http://images45.fotosik.pl/1806/2e7c63250b235693gen.jpg

miejsce na skład opału

http://images40.fotosik.pl/2033/c8b375f2c3e91eaegen.jpg

Wejście

http://images49.fotosik.pl/1885/bb03442a1141dd28gen.jpg

Mamy już całą podłogówkę - tu kilka zdjęć :). Wylewki będą ok. 10 maja :).

salon

http://images33.fotosik.pl/649/bce378100c614935gen.jpg

gabinet

http://images38.fotosik.pl/2033/930d097baa4adad7gen.jpg

Jullianno, piękną macie kotłownię sanitarną :D Widzę, że męczysz się z tematem ogrzewania. Coś czuję, że i ja będę dłuuuugo ten temat wałkować.

Piszecie, że solary nie bardzo? Kurczaki, a ja zastanawiałam się na tym rozwiązaniem.

Będę miała do Ciebie prywatę odnośnie podłogówki, ale to na priv.

Ewa gratulacje :) kotlownia super :) i pomysl, by zrobic czesc sanitarną jak najbardziej trafiony - swietnie :)

jak rowno podlogowka polozona - wow :)

to czekam do 10-go maja na wylewki :) a potem to juz bedzie sie dzialo :)

tez przestawialiscie odplyw do wanny ?? dobrze zrozumialam ?? i co maz sam ? to dobrze

no i oby wybor pieca szybko sie rozwiazal i bylo to za Wami ;)

Oj, ależ się naczytaaaaa....ałam, a tylko 2 dni mnie nie było.

Masz przepiękną kotłownię.

No, dobra dopiszę. Taka kotłownia to też moje marzenie, ale najpierw miał to być tylko pomieszczenie gospodarcze, czyli warsztat podręczny z miejscem na bojler. Teraz przeróbki nie wychodzą tak pięknie. Za to zdecydowaliśmy się zrezygnować z części garażu (przestały nam być potrzebne 2 samochody) i tam zrobię miejsce dla wszystkich szpejów ogrodniczych i bezczelnie zgapię twój kącik łaziebny, HA.

Wiesz, Julianno, od początku przyciągało mnie do Twojego wątku spokojne, rozsądne podejście. Podejmujesz wybory z pełną świadomością. Jeśli narzekasz, to naprawdę znaczy, że masz na co. Zero histerii. Super :hug:

Przeczytałam sobie o bojlerze i oczywiście bęc, znalazłam „rozciągliwym i niepękającym epidianem”. Epidian za cholerę nie może być rozciągliwy. To żywica epoksydowa, po zastygnięciu twarda jak jasny gwint. Na dodatek pali się.

Pracowałam kilka lat w pracowni konserwacji zabytków. Używaliśmy tego paskudztwa do różnego rodzaju wypełnień w przedmiotach, robiliśmy też ich kopie. stąd wiem co nieco.

Zwróciłam uwagę na ten fragment, bo jak coś nie do końca jest prawdą, to lepiej sprawdzić resztę. Może to drobiazg, jakaś pomyłka, ale...

Edytowane przez pestka56