Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Julisiowo – jak zaprojektować marzenia? – zapraszam :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam się i ja tutaj :)

Julianko, podczytuję Twoje rozterki odnośnie boazerii sufitowej. Jestem świeżo po zrobieniu poddasza. To, co bym Ci doradziła, bez względu na to czy pióro czy bez, to grubość boazerii - żeby nie była za cienka. Kilka milimetrów grubości więcej nie odbija się dramatycznie na cenie, a deseczki są stabilniejsze. U mnie jest 16mm, wcześniej przymierzałam się do cieńszych, bo wydawało mi się, że będzie to 16 za dużo. Jednak jest w sam raz.

Witaj! Ja w sprawie dech stykowych. Rozumiem Cie doskonale:) Tez sie uparlam na takie bez piora i tez potrzebowalam dlugich,nawet 6metrowych w (...) W koncu przez przypadek weszlam na drewno skandynawskie i znalazlam tartak

Droga Miłośniczko prostoty witam Cię serdecznie i... nie wiem JAK mam Ci podziękować? Bardzo, bardzo cieszę się, że napisałaś o swoich poszukiwaniach, bo wygląda na to, że i ja mam szansę na wymarzoną deskę http://emoty.blox.pl/resource/yahoo.gif

A to wszystko tylko i wyłącznie DZIĘKI TOBIE :yes:. Wybacz, że tak od razu Cię uściskam :hug:, ale rozpiera mnie radość i jestem Ci ogromnie wdzięczna http://emoty.blox.pl/resource/flower.gif.

Poszukałam pod hasłem "drewno skandynawskie", a potem "świerk skandynawski" i w sobotę jadę zobaczyć na żywo :D. Najbliżej znalazłam jakieś 60 km od nas, ale co tam :). To akurat okolice, gdzie spędzałam swoje wakacje w dzieciństwie, więc przy okazji powspominam :).

Acha! Co do zatok to polecam naprawde fajna rzecz, sinus rinse. Poczytaj w necie,taka buteleczka do plukania zatok. Moj maz od dziecka mial problemy z zatokami,odkad zaczal to uzywac juz dwa lata ma spokoj:) polecil go bardzo dobry laryngolog dzieciecy. Jak corka ma katar,zaraz stosujemy,naprawde pomaga:))

Dziękuję za informację. Czytałam już kiedyś o tym. To płukanie mnie troszkę odstrasza, ale jak skuteczne to trzeba spróbować :).

Jeszcze raz dziękuję za pomoc :). Zapraszam jak najczęściej :). Chętnie zobaczę Twoje dechy i nie tylko - jeśli tylko masz ochotę, to nie krępuj się i wstawiaj u mnie :).

Już wiesz, jak się cieszę, że znowu mogę "Cię poczytać" :hug: Chociaż doradzić nie umiem ;)

:hug: Dorotko jak to nie umiesz? Już nie raz doradzałaś :)

Ibuprom Zatoki - jedyny mi znany poza wizytą u laryngologa :/

A jest naprawdę skuteczny? Ja rzadko biorę cokolwiek na bóle, przeziębienia, itp. Najczęściej piję mleko z miodem i czosnkiem, ale na zatoki raczej nie pomoże :lol2:

Rano czułam się koszmarnie. Teraz jakby trochę zeszło. Mam nadzieję, że do jutra przejdzie, bo mam ważne spotkanie i nie mogę nawalić :(.

Ewuniu, jak miło Cię znów widzieć :hug:

Odnośnie drzwi, to zagłosuję na te prostsze.

Mniej wycierania kurzu :D

Wiem, bo miałam te bardziej ozdobne w poprzednim mieszkaniu.

Z deskami nie pomogę. Ale mocno trzymam kciuki za właściwą decyzję.

Mnie wersja z piórem podoba się równie jak bez pióra ;)

Aneczko :hug:

Cieszę się, że jesteś u mnie. Widziałam, że Ciebie też ostatnio mniej. Pięknie i spójnie uzupełniasz wystrój domu :yes:.

Jakiś czas temu trafiłam w Komforcie na ładne panele. Ogromnie mi się podobały. Okazało się, że to te Twoje :D - lofty. Wyglądają cudnie. Byłam już gotowa kupować, ale robiąc kolejny rajd po podłogach poszliśmy do kolejnego salonu i udało nam się tam zdobyć deskę trójwarstwową Tarkettu :).

Zatem na górze będzie taka podłoga - dąb bielony, rustykalny, szczotkowany jednolamelowy, lakier mat:

http://mieszkaniowe.tarkett.pl/sites/tarkettb2c_pl/files/productimage/Bureau/Media_Library/WOOD/Digital_assets/Images/Interiors/TANGO/IN_7878003_7878004_002_400_10000.jpg?ajax=1

http://mieszkaniowe.tarkett.pl/sites/tarkettb2c_pl/files/productimage/Bureau/Media_Library/WOOD/Digital_assets/Images/Interiors/TANGO/IN_7878003_7878004_003_400_10000.jpg?ajax=1

Źródło

Tu nasze zdjęcie z salonu, ale jest słabej jakości.

http://img191.imageshack.us/img191/4024/uqvy.jpg

Na żywo nas zachwyciła :).

Dziękuję za głos na drzwi.

Faktycznie drzwi z 4 polami będą wymagały więcej machania ściereczką. W tych prostych jednak frez/ramka wydaje mi się zbyt płytka. Męczę producenta by była taka jak w tych z 4 polami :D, ale nie wiem czy się uda.

Dechy na poddasze wyjaśnią się mam nadzieję w sobotę, albo w przyszłym tygodniu :).

Julianno, ja o drzwiach.

Piszesz, że polskone mają inny odcień ościeznicy niż skrzydła.

Owszem, tak jest. Ale za dopłatą 20% można mieć ościeznice malowane, dokładnie na kolor skrzydła więc różnicy kolorów nie ma :0

Ja tak zrobiłam jak zamawiałam :)

To gdybyś miała jednak z polskone coś zamawiać.

Ja mam z pełnej płyty. Nie sa takie liche jaby się wydawało :)

O Agatka :D

Fajnie, że jesteś :). Masz Moderny? Do samych drzwi nie mam uwag. Tylko te ościeżnice w salonach mnie zniechęcały. Prosiłam o wycenę DIN i tych "lepszych" i jeśli miałabym jeszcze dopłacić 20% za malowanie, to wyjdzie naprawdę sporo przy tylu sztukach :(.

hej hej :)

Ewa ciesze sie, ze wrocilas :) i ze wszystko u Was dobrze :) a najbardziej, ze Julianna sie zaadoptowala w przedszkolu :)

fajnie, ze postepy tez sa w domku :) odnosnie drzwi jestem za opcja 2 - proste tak szybko sie nie znudza :)

ja mam biale Porta Vector (jest ich kilka wzorow do wyboru), nie sa malowane, ale biel jest biela :) jestem zadowolona, wybralam "lepsze" oscieznice, ale juz nie pamietam szczegolow ........ w kazdym razie ich kolor jest taki sam, jak drzwi

pozdrawiam :)

i dziekuje za odwiedziny w moim watku i za Twoje cenne rady i wizki :)

:bye:

Hej Słonko :)

Dziękuję za głos :) i cieszę się, że zaglądasz na FM :).

Jeśli moja pomoc u Ciebie na coś się zdała, to dla mnie pełnia szczęścia :D

Drzwi wybrałabym te jednopłytowe, bo proste. Sama mam takie z podziałem na 4 lub 2 płaszczyzny i uważam, że są zbyt rustykalne w odbiorze.

Malowanie drzwi :D Nie ma się czego bać. Wczoraj widziałam jak moja Kaśka poradziła sobie z malowaniem drewna.

Przeszliwowanie na gładko dość skomplikowanej powierzchni skrzynki na owoce zajęło jej około 15 minut (fotki w blogu). Oczywiście szlifierką elektryczną. Potem pomalowała białą lazurą wodną. Ponieważ lazura wodna, więc troszkę zadziorki wstały. Po wyschnięciu poprawiła szlifierką z drobnym papierem.

Bardzo mi się ta biała lazura spodobała na drewnie. Nie kryje, ale pozostawia widoczne usłojenie. Podobno nawet po 4-krotnym malowaniu pozostaje efekt rozbielonego drewna, a nie farby nałożonej na grubo.

Myślę, że taki efekt bardzo by u Ciebie pasował :yes:

Dziękuję Kasiu - to mamy 3 głosy na proste :).

Co do malowania, to nasz rytm funkcjonowania sprawiłby, że drzwi malowalibyśmy kilka lat :D. Ale mam kilka starych mebli do wyczyszczenia i pomalowania. Na pewno skorzystam z tego co znajdę na blogu Kasi :).

Ewa, zaglądaj , zapraszam :) a maila napiszę jak tylko czas znajdę :oops:.

Z drzwiami....chyba do Ciebie jakieś proste bym wybrała. Jeśli ktoś Wam pomaluje to super. Sami zaoszczędziliśmy, w ogóle się nie opłacało malować :).

Tak długo tworzyłam, że nie zauważyłam nowych wpisów :D. Anuś - Ty pisz kochana na blogu. Tam swoim słowem ucieszysz każdego odwiedzającego. Do starej ciotki jeszcze zdążysz napisać :D.

O i 4 głos na proste :) - dziękuję :hug:

Witam się i ja tutaj :)

Julianko, podczytuję Twoje rozterki odnośnie boazerii sufitowej. Jestem świeżo po zrobieniu poddasza. To, co bym Ci doradziła, bez względu na to czy pióro czy bez, to grubość boazerii - żeby nie była za cienka. Kilka milimetrów grubości więcej nie odbija się dramatycznie na cenie, a deseczki są stabilniejsze. U mnie jest 16mm, wcześniej przymierzałam się do cieńszych, bo wydawało mi się, że będzie to 16 za dużo. Jednak jest w sam raz.

Ale się cieszę z nowych gości :D. Ślicznie witam DorkoS :welcome: i dziękuję za radę. Troszkę się martwię, bo te dechy, które znalazłam mają aż 19 mm grubości. Z jednej strony to dodatkowa izolacja poddasza, ale czy nie będą za ciężkie (?)

Na 100000% byłam już u Ciebie (po cichutku :cool:), bo kojarzę piękną ceglaną elewację. Polazłam szybciutko zobaczyć Twoje deski i widzę, że masz je ułożone pionowo - super wyglądają :). A masz pióro czy nie? :D Nie widzę dokładnie na zdjęciach :).

Ale się cieszę z nowych gości :D. Ślicznie witam DorkoS :welcome: i dziękuję za radę. Troszkę się martwię, bo te dechy, które znalazłam mają aż 19 mm grubości. Z jednej strony to dodatkowa izolacja poddasza, ale czy nie będą za ciężkie (?)

Na 100000% byłam już u Ciebie (po cichutku :cool:), bo kojarzę piękną ceglaną elewację. Polazłam szybciutko zobaczyć Twoje deski i widzę, że masz je ułożone pionowo - super wyglądają :). A masz pióro czy nie? :D Nie widzę dokładnie na zdjęciach :).

Bardzo mi miło :)

Długo wahałam się czy dać dechy w pionie czy poziomie. Ale trzymając odpowiednio długo zamknięte oczy wybrałam pion. I muszę przyznać, że efekt jest jeszcze lepszy niż się spodziewałam.

Mam pióro i wpust :) ale są kładzione na styk, na styku są lekkie zaokrąglenia sąsiednich krawędzi. Lada chwila uzupełnię dziennik i pokażę dokładniej.

Podobają mi się bardzo Twoje dechy - oczywiście już zaczęłam kombinować czy tak nie dać u siebie :lol2:

Z Twojego opisu wynika, że nie masz widocznego pióra - na tym mi właśnie zależy. Czekam z niecierpliwością na zdjęcia poddasza w pełnej krasie :).

Ewa na zatoki najlepszy sinupret. Ja wole tabletki bo krople sa naprawde wstrętne. Wystarczy Ci jeden listek bo są drogie. Poczytah sobie o tym w necie. Pozdrawiam

O dziękuję za info. Przyda się na przyszłość.

Poradziłam sobie inhalacjami domowymi. Na szczęście przeszło :).

///////////////////////////////////////////////////

Nie daliśmy rady dzisiaj pojechać zobaczyć drewno na poddasze :(. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu się uda.

Za to z drzwiami chyba uda się by miały taki głęboki frez jak chciałam. Jest więc szansa na drewniane drzwi w designie Modernów z Pol-skone, a do tego taniej :).

Tymczasem wrzucam kilka inspiracji z bieloną jodełką. Taka mniej więcej będzie u nas na dole.

http://scandi.blox.pl/resource/4444.jpg

Źródło

http://www.stokperd.com/wp-content/uploads/2012/08/scandinavia-stokperd-9.jpg

http://www.stokperd.com/2012/08/

http://4.bp.blogspot.com/-RO1kAJRnEa4/UAkzKFxkbHI/AAAAAAAACyQ/aBrvs0qFnbs/s1600/DSC_0356.JPG

Źródło

http://www.planete-deco.fr/wp-content/uploads/2012/06/VI2.jpg

Źródło

http://www.planete-deco.fr/wp-content/uploads/2012/06/VI1.jpg

Źródło

http://i0.wp.com/www.delikatissen.com/wp-content/2011/10/58.jpg

http://scandi.blox.pl/resource/SCANDINAVE7.jpg

Źródło

http://cdn.wnetrzarium.net/media/catalog/cache/60KkDYRSU%2FdKMDBaQMaZ0CONvhK4D9qm8FJt0bwJDN%2FjRNaS2aJdS2WE4r03/skandynawska-jadalnia.jpg

Źródło

Ależ piękna ta ostatnia inspiracja :yes::yes::yes:

Wszystko przez te dechy :D

Ewa, czy znasz może bloga Villa von Krogh ? Właścicielka, Szwedka, już prawie tam nie zagląda, ale myślę, że sporo można podejrzeć.

Podoba mi się łazienka, kuchnia, hall i to co jest wokół tego domu. Ładnie są łączone kolory. Jest tradycyjnie, ale z „zakłóceniami”.

Hej! Ciesze sie,ze moglam pomoc z dechami,trzymam kciuki,zeby sie udalo;) widze,ze bedziesz miala cuuudna podloge!!! Bardzo,ale to bardzo zaluje,ze sie nie zdecydowalam....:bash: jest piekna! Pozdrawiam serdecznie:)

Jeszcze raz dziękuję :). Jedziemy jutro zobaczyć te deski :)

Też myślałaś o jodełce? U mnie to raczej wynik znalezienia tej podłogi w okazyjnej cenie. Mam nadzieję, że całość wyjdzie ok :).

Ależ piękna ta ostatnia inspiracja :yes::yes::yes:

Wszystko przez te dechy :D

Ewa, czy znasz może bloga Villa von Krogh ? Właścicielka, Szwedka, już prawie tam nie zagląda, ale myślę, że sporo można podejrzeć.

Podoba mi się łazienka, kuchnia, hall i to co jest wokół tego domu. Ładnie są łączone kolory. Jest tradycyjnie, ale z „zakłóceniami”.

Nie znałam Kasiu tego bloga. Troszkę utrudnia poruszanie się po blogu brak kompetencji językowej, ale to, co udało mi się zobaczyć cieszy oczy :yes:

Dziękuję :)

Mnie też podoba się ta drewniana ściana. Bielenie dodało jej jeszcze większego uroku.

Ja tego bloga przejrzałam od początku do końca. Byłam ciekawa powstawania domu i wnętrz. Jeśli chcesz mogę przesłać mailem co „celniejsze” fotki :yes:

Ślij Kasiu, a najlepiej pokaż tutaj, to więcej oczu ucieszą :yes:

Ewuniu - ja tylko się przywitać bo już nie wiem w co ręce włożyć :( I tylko powiem, że bielona jodełka będzie pięknie wyglądać!

:hug:

P.S. I dziękuję za inspirację ze stolikami wrzuconą u mnie. Utwierdziło mnie to w przekonaniu, że jednak sofy równolegle :)

Buziaki dla Was!

O jak miło, że napisałaś Sylwio :). Witam Cię serdecznie :hug:. Cieszę się, że niebawem zobaczę u Ciebie drzwi, czekam więc z zamówieniem moich. A może już pokazałaś? Zajrzę :)

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Tymczasem zamówiliśmy drewno na poddasze - takie jak chciałam :). Czyli bez widocznego pióra i o długości 5 m - nie będzie widocznych łączeń :). Jeszcze raz pięknie dziękuję Miłośniczce prostoty za pomoc :hug: Czasem warto pomarudzić o swoich fiksacjach na FM :lol2: Już się nie mogę doczekać, kiedy zaczniemy ją bielić. Transport ma być w czwartek, więc może uda nam się w weekend podziałać :).

Zdecydowaliśmy się jednak na cieńszą deskę (12,5 gr x 96 mm szer.). Głównie z powodu ceny, ale tak naprawdę ta cieńsza też bardziej nam się spodobała na żywo. Przy naszym metrażu dostaliśmy dobrą ofertę rabatową. Nawet w markecie budowlanym takiej nie widzieliśmy :D. Ta grubsza nawet po rabacie w klasie A była dla nas za droga :(.

Julianno, więc jednak zdecydowaliście się sami pomalować – bielić deseczki ?

Jeśli tak, może przyda Ci się ta informacja

http://www.osmo.com.pl/pl/lazura_jednorazowa_hs_plus.php

Ta jest do malowania jedną warstwą. Ma niezwykle dużą wydajność – piszą, że 1 litr / 26 m2.

Moja Kaśka malowała ostatnio drewno białą lazurą, ale chyba inną. W każdym razie wyszło bardzo ładnie, bo została widoczna struktura drewna.

Edytowane przez pestka56

Julianno, więc jednak zdecydowaliście się sami pomalować – bielić deseczki ?

Jeśli tak, może przyda Ci się ta informacja

http://www.osmo.com.pl/pl/lazura_jednorazowa_hs_plus.php

Ta jest do malowania jedną warstwą. Ma niezwykle dużą wydajność – piszą, że 1 litr / 26 m2.

Moja Kaśka malowała ostatnio drewno białą lazurą, ale chyba inną. W każdym razie wyszło bardzo ładnie, bo została widoczna struktura drewna.

Tak, Kasiu :yes: Sami pomalujemy. Dziękuję za namiar. Czytałam dużo dobrego o OSMO, ale lazurę mamy już kupioną - Syntiol. Właśnie trwają próby jaki da efekt :). Jeśli będzie zadowalający to działamy, bo drewno przybyło zgodnie z zamówieniem i o czasie :).

:popcorn:

A jakieś zdjęcia nowe z budowy będą? :)

Nie ma co pokazywać :(. Na budowie nie bywam od dwóch miesięcy, bo nic się nie dzieje.