Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Julisiowo – jak zaprojektować marzenia? – zapraszam :)

Recommended Posts

Julianna, pewnie już przestałaś czekać na schodki:( Wielkie przepraszam, ale rysowanie wymaga skupienia, a mam go teraz bardzo mało.

Nie ukrywam też, że nie było łatwo i jestem pewna, że nie do końca jest wystarczająco starannie narysowane ;) Proszę o wybaczenie, że poszłam trochę na skróty. Wiem, że gdzieś tam w tej części po prawej od schodów masz otwór, ale dałam sobie spokój z kombinowaniem, bo dla całości widoku nie miał znaczenia. Mam trochę nadzieję, że resztę zrobi wyobraźnia.

01-schody-Julianny z podestem.jpg 01-schody-Julianny-bez-podestu.jpg

Oczywiście moja wyobraźnia też popracowała, więc jest wersja 2-ga. Może się skusisz :) Może nie spóźniłam się z tym rysuneczkiem i może, jeśli Ci się podoba, ścianka ceglana jeszcze nie stoi. Dużo tych „może”. W każdym razie jeśli nie Ty, to może ktoś z forumowiczów w wersji z „dziurą” się zakocha

02-schody-Julianny-z-dziura_A.jpg 02-schody-Juliany-z-dziura_B.jpg

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ja mogę głosować? Mogę? :) :D:D

Wersja bez podestu.

I bez dziury. Dziura wprawdzie cool, ale niepraktyczna, jeśli po domu biegają małe szkraby. A jak wstawi się barierkę, to nie będzie cool :no:

Aantenka, można zrobić z obu stron tafle szklane :)

Nie robiłam na razie barierki, żeby nie zaciemniać wyglądu. Jak Ewa sie wypowie, będziemy kombinować barierki

Julianko-a mnie sie tak PODOBA, ze jak mozesz zrob obie wersje:D.Normalnie walnij jeszcze jedna klatke schodowa:lol2:

BUZIALE WIELKIE

Ta z dziurą jest niewątpliwie oryginalna, no, i wpuszcza więcej światła do korytarza.

Jak ją narysowałam, tak mi się spodobała, że zaczęłam myśleć jakby tu można zrobić tę ścianę bez ściany i wyszło, że tylko tafle szklane zamiast barierek.

:D :D :D

http://emoty.blox.pl/resource/gora.gif

Kasiu Kochana NORMALNIE nie wiem co napisać. Schody są cudne, KAŻDE. Muszę ochłonąć i spokojnie się przyjrzeć :D. Zrobiłaś mi najpiękniejszą niespodziankę po ciężkim wtorkowatym wtorku (wtorki mam w pracy najgorsze ;)) :hug: :hug: :hug:

Szkoda, że mnie nie widzisz. Uśmiałabyś się jak wiercę się bo bardzo, bardzo chcę szybko napisać najpiękniejsze podziękowanie, a każde wydaje się za mało piękne, więc siedzę i gapię się z zachwytem :D.

Ogromnie dziękuję za poświęcony czas i pomysły :). Ponownie chapeau bas dla Twoich umiejętności i kreatywności :).

Ścianka z cegły na razie stoi w połowie, bo "fachowiec" miał ważniejsze zadania ;). Bardzo ciekawa ta propozycja z otwarciem - prawdziwa niespodzianka :). Nie wpadłabym na takie rozwiązanie. Muszę je przemyśleć. Jest bardzo oryginalne :).

Jej jak ja Ci się odwdzięczę?

Co lubisz Kasiu?

Tymczasem przesyłam Ci piękne makowe pole z niespodzianką :).

http://1.bp.blogspot.com/_hULRXCQfYjw/TMaMfhlSlZI/AAAAAAAAABE/-dLmN2l6UUQ/s1600/Maki%2Bi%2Bsarenka.jpg

U mnie też parę kwiatków ekipowych jest. M.in. miały być 3 kominy i tak wybudowali, ale są dwa, bo jeden się przewrócił jak zawiało :D

Ale... jestem im za to wdzięczna :)

U nas niestety też zapomnieli o jednym kominie i sami musieliśmy go sobie dostawić :(. Ogólnie trochę żałuję tych kominów, bo gdybyśmy wcześniej pomyśleli, to te pieniądze lepiej było zainwestować w rekuperację :(. Polak mądry po...

Szocik - z tymi fugami to poszli po bandzie :D

a ja nie mam komina murowanego, tylko jedną nasadę stalową na dachu, no i jak cieśle zaczęli robotę, to jeszcze tego komina nie było. został dowieziony w trakcie, a jeden młody z ekipy ciesielskiej nagle się złapał za głowę i woła " o k..wa! a ja nie zauważyłem, że to dom bez komina jest!" :D

Dobre Moniko :rotfl:

Ło matko ale historie :eek: już się boję co to będzie.

U mnie wszystkie projekty konsultowane przez skype i przekazywane przez ojca, to będzie jak głuchy telefon. Ciekawe co zastane na końcu :lol2:

Będzie dobrze :D. Już niebawem będziesz mogła zobaczyć na własne oczy. Będziemy czekać na relacje :D

To ja mogę głosować? Mogę? :) :D:D

Wersja bez podestu.

I bez dziury. Dziura wprawdzie cool, ale niepraktyczna, jeśli po domu biegają małe szkraby. A jak wstawi się barierkę, to nie będzie cool :no:

Aniu jak zawsze mogę liczyć na Twój głos rozsądku i w dodatku tak pięknie mi życzysz z tymi szkrabami :D.

Julianko-a mnie sie tak PODOBA, ze jak mozesz zrob obie wersje:D.Normalnie walnij jeszcze jedna klatke schodowa:lol2:

BUZIALE WIELKIE

Super pomysł :rotfl: No naprawdę nie wiem która lepsza :D

Aantenka, można zrobić z obu stron tafle szklane :)

Nie robiłam na razie barierki, żeby nie zaciemniać wyglądu. Jak Ewa sie wypowie, będziemy kombinować barierki

O szkle długo myślałam od strony korytarza, ale muszę przyznać, że już nie jestem taka pewna, bo choć pięknie się prezentuje to raczej nie jest praktyczne i łatwe w utrzymaniu czystości. Potem myślałam o takich linkach jak ma Karolina i Artur. A teraz już sama nie wiem. Basia pokazała u siebie fajne proste barierki, ale u mnie raczej nie będą pasowały.

Mnie też przypadła do gustu pierwsza wersja, ale...ta z dziurą ma swój urok!

Dziękuję Aniu za opinię :D

A ja czekam na to, co powie Julianna :)

Ale dzięki, że oceniacie i, że podoba się Wam :D

Ja nadal zamurowana i pod wrażeniem :D. Dopiero teraz zwracam uwagę na więcej detali. Moje płytki na podłodze i ściana jak z betonu, a nawet kotek u mnie zamieszkał :D :D :D :wiggle: Ależ będę miała dziś piękne sny :). Moje schody jak żywe :D. Kasiu jesteś NIESAMOWITA http://emoty.blox.pl/resource/flower.gif

Ewa, już się odwdzięczyłaś. Twoje zadowolenie jest super nagrodą :D Cieszę się ogromnie, że Ci się podoba. Oczywiście jeszcze bardziej będę się cieszyła podziwiając, jak te schody rosną. A jeśli jeszcze zdecydujesz się na wersję otwartą, chyba będę skakać z radości.

Z tą sarenką trafiłaś w dziesiątkę, bo do nas zagląda stadko 5 sztuk, a dziś4 godziny temu tuż za płotem zaczął „szczekać” koziołek. Rzuca godowe wyzwanie rywalom :) Może to nawet ten, który zapłątał się do naszego ogrodu niedawno. Zapowiada się głośna noc, a potem poranek, bo wtedy zaczną się ptasie śpiewy.

Maki też przepiękne. U mnie wschodnie czerwone i mają już pąki wielkości piłeczek pingpongowych.

Czekam na Twoje przemyślenia :)

Poczytałam Twoje odpowiedzi. Linki byłyby super i w wersji ze ścianą i tej „dziurawej”.

A szkło nie takie straszne do utrzymania. Po pierwsze poważne mycie trzeba robić najwyżej 2 razy do roku. Przy pomocy magicznych ściereczek Niezbędnego i ciepłej wody to jest bajkowo łatwe. To co się w międzyczasie pomazia, tymi ściereczkami błyskawicznie umyjesz, bez martwienia się o polerowanie do suchej powierzchni. Nie trzeba pucować nawet całości, bo nie zostają żadne smugi, czy zacieki.

Nie sugeruj się więc trudnościami w myciu :) tylko myśl co Ci najbardziej pasuje :D

Kasiu,

Przyszłam zobaczyć czy to prawda, czy też mi się wczoraj przewidziało :D.

Naprawdę podobają mi się wszystkie wersje i z podestem, i bez, i z prześwitem, i ze ścianą. Im dłużej patrzę na tą bez ściany, na wizualizacji zrobionej od strony korytarza tym bardziej mi się podoba. Zrobiłaś tak piękny widok za oknem, że prawie zapomniałam, że mam tam sąsiadów ;).

Nie mam doświadczeń z takimi szybami, więc może faktycznie niepotrzebnie obawiam się na zapas.

Zobaczę dzisiaj na budowie jak wygląda ścianka z cegły i postaram się wyobrazić resztę.

Jeszcze raz najmocniej, najpiękniej i najserdeczniej dziękuję za pomoc :).

Cieszę się, że podoba Ci się makowe pole z sarenką :).

Ewo, cieszę się ogromnie. Lubię jeśli moje rysuneczki wspomagają wyobraźnię. Nie mówiąc o tym, że to dla mnie świetna zabawa. Coś jak gra komputerowa :)

Jeśli będziesz potrzebowała przymierzania chciejstw do warunków domu, z przyjemnością będę w tym uczestniczyć. Pomieszczenia jest łatwiej „ubierać” niż schody. Nie miej skrupułów i przysyłaj zdjęcia oraz opisy pomysłów – będziemy sprawdzać. Oczywiście zawsze może być problem ze sprzętami, bo nie wszystko można znaleźć w necie takie, jak akurat potrzeba. Jednak kolory i faktury, wykończenie kominka. Proszę bardzo :D

U siebie wiele elementów tak sprawdzałam. Mam np. ciemne deskowanie na skosie dachowym nad salonem. Wszyscy mówili, że powinno być jasne, a ja sobie fotki porobiłam i poukładałam deseczki. Wyszło, że 70m2 salonu z jasnym sufitem jest przytłaczająco wielkie i zrobiliśmy ciemne. Nie wiem co byśmy zrobili, gdyby jasne deski już leżały. Trzeba by cały sufit zdejmować, malować i kłaść na nowo. To byłby jakiś horror.

(Od razu mówię, może w weekend najbliższy założę własny wątek :) i zacznę opowiadać i pokazywać. Wiele zdjęć mam dość słabych i od długiego czasu zabieram się za ich „wyczyszczenie”, ale teraz chyba dojrzałam i będę pokazywać. Mój dom jest zupełnie inny od tych, które na forum oglądam, więc może się to okazać ciekawe.)

:D Idę pielić ze skrzypu rabatę z funkiami

WOOOOOW... Pestka jest magikiem :D Wiem co mówię, bo mi kuchnię też przerabiała i lada chwila wystawię wersje pod głosowanie :D

Schody bez podestu i z dziurą! CUDO, CUDO CUDO!

Ech, Ania, ale żeś mi przykadziła :) Slońce ja Ci tylko w kolorkach na wizualu pomieszałam. Jak będziesz chciała mogę na autentycznych fotkach z kuchni poustawiać mebelki, to będziesz mieć może powód, żeby mnie chwalić :D

WOOOOOW... Pestka jest magikiem :D Wiem co mówię, bo mi kuchnię też przerabiała i lada chwila wystawię wersje pod głosowanie :D

Schody bez podestu i z dziurą! CUDO, CUDO CUDO!

:yes: :yes: :yes: Jestem ciekawa Twojej kuchni po czary mary Pesteczki. Będę wypatrywać u Ciebie :). Dziękuję Aniu za głos :).

Ewo, cieszę się ogromnie. Lubię jeśli moje rysuneczki wspomagają wyobraźnię. Nie mówiąc o tym, że to dla mnie świetna zabawa. Coś jak gra komputerowa :)

Jeśli będziesz potrzebowała przymierzania chciejstw do warunków domu, z przyjemnością będę w tym uczestniczyć. Pomieszczenia jest łatwiej „ubierać” niż schody. Nie miej skrupułów i przysyłaj zdjęcia oraz opisy pomysłów – będziemy sprawdzać. Oczywiście zawsze może być problem ze sprzętami, bo nie wszystko można znaleźć w necie takie, jak akurat potrzeba. Jednak kolory i faktury, wykończenie kominka. Proszę bardzo :D

U siebie wiele elementów tak sprawdzałam. Mam np. ciemne deskowanie na skosie dachowym nad salonem. Wszyscy mówili, że powinno być jasne, a ja sobie fotki porobiłam i poukładałam deseczki. Wyszło, że 70m2 salonu z jasnym sufitem jest przytłaczająco wielkie i zrobiliśmy ciemne. Nie wiem co byśmy zrobili, gdyby jasne deski już leżały. Trzeba by cały sufit zdejmować, malować i kłaść na nowo. To byłby jakiś horror.

(Od razu mówię, może w weekend najbliższy założę własny wątek :) i zacznę opowiadać i pokazywać. Wiele zdjęć mam dość słabych i od długiego czasu zabieram się za ich „wyczyszczenie”, ale teraz chyba dojrzałam i będę pokazywać. Mój dom jest zupełnie inny od tych, które na forum oglądam, więc może się to okazać ciekawe.)

:D Idę pielić ze skrzypu rabatę z funkiami

Kasiu, każdy post do Ciebie powinien zaczynać się od podziękowań :D. Bardzo, bardzo dziękuję za Twoją szczerą, bezinteresowną chęć pomocy :hug: Naprawdę jesteś niesamowita :). Mam świadomość, że kosztuje to dużo czasu i energii, więc zwrócę się do Ciebie o pomoc tylko w wyjątkowych stanach, gdy już naprawdę nie będę wiedziała co i jak :yes:

Z radością czekam na Twój wątek :D

No no, pestko dajesz czadu. Pięknie te schody zwizualizowałaś juliance. Mnie się sie podobają te bez podestu i z ceglana sciana:yes:

Madziu dziękuję za Twój głos :). Wszystko wskazuje na to, że właśnie tę wersję wybierzemy. Mimo, iż wersja z otwarciem naprawdę bardzo BARDZO mi się podoba.

Przyjrzałam się dzisiaj schodom i ściance pod kątem nowej koncepcji :D. Aby to ładnie wyglądało, to ściana musiałaby być na całej długości schodów, tak jak pięknie zwizualizowała to Kasia. To niestety pozbawiłoby nas swobodnego przejścia do salonu :(. Ścianka, która teraz powstaje kończy się wcześniej.

Niestety zapomniałam dzisiaj aparatu, więc ratowałam się komórką, stąd przepraszam za jakość zdjęć.

http://desmond.imageshack.us/Himg210/scaled.php?server=210&filename=zdjcie067e.jpg&res=landing

http://desmond.imageshack.us/Himg26/scaled.php?server=26&filename=zdjcie066t.jpg&res=landing

http://desmond.imageshack.us/Himg440/scaled.php?server=440&filename=zdjcie069s.jpg&res=landing

Mój wykombinowany boczny prześwit jest mniej spektakularny, ale jest :D. Schody są doświetlone światłem dziennym z góry - mamy w płaskim dachu 3 duże świetliki.

Tutaj widać dwa moje słupy :D (w tle kuchnia).

http://desmond.imageshack.us/Himg233/scaled.php?server=233&filename=zdjcie068t.jpg&res=landing

Przejście do salonu chciałabym po dwóch stronach - jedna strona będzie typowo dla części jadalnianej, a druga do części "salonowej". Gdyby zostawić tylko to po jednej stronie tu musielibyśmy obchodzić cały stół, który jest zaplanowany zaraz za słupem. Salon jest stosunkowo wąski (4,20m), a stół chciałabym duży na ponad 2 m, więc nie mam za dużo możliwości manewru :(.

Tu dla przypomnienia jak planujemy stół.

http://desmond.imageshack.us/Himg856/scaled.php?server=856&filename=odsalonu.jpg&res=landing

Pomysł Kasi spowodował szybsze bicie serca :D. Bardzo pozytywnie "namieszał" :). Wprowadza oddech i czyni wnętrze bardzo oryginalnym.

Kasiu pozwolisz bym oprawiła sobie Twój pomysł w ramkę :D?

Dzięki Twojemu zaangażowaniu widzę, że mój pomysł też ma szansę wyglądać dobrze i niestety muszę się powtórzyć - dziękuję :D :D :D

A skoro już użyłam mojej archaicznej komórki do funkcji foto, to pokażę Wam jeszcze ścianę we wiatrołapie ;).

Jest na wprost wejścia. Na jej tle chciałam zrobić takie metalowe wieszaki w kształcie drzew - w stylu Swedese. Już chyba nie można ich kupić :(, ale wierzę, że ktoś mi takie wyczaruje ;).

Po prawej stronie myślę o lustrze na całą ścianę, po lewej jakaś szafa i ławeczka.

http://desmond.imageshack.us/Himg822/scaled.php?server=822&filename=zdjcie075q.jpg&res=landing

A tu moja nieudolna próba wizualizacji ;).

http://desmond.imageshack.us/Himg502/scaled.php?server=502&filename=bazawiatroap.jpg&res=landing

Julianna, fajnie będzie :) Całe boki schodów obłóż w tej sytuacji drewnem. Mój wyjeżdża na sobotę i niedzielę, to Ci to narysuję – to już drobiazg. Spokojnie :D

A gdzie Ty masz kominek? Pokaż to miejsce