Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Julisiowo – jak zaprojektować marzenia? – zapraszam :)

Recommended Posts

pestko czy ta cegla to cos do kupienia czy jakies stare egzemplarze ? szukam caly czas i nie moge sie zdecydować na żadną cegłę ;-(

Moje dzieciaki kupiły via allegro starą cegłę i dali do pocięcia na 3 plastry. Julianna też ma u siebie mur ze starej cegły.

Odpytaj f.5 – Radek ma piękną cegłę od Nelissena. Anitka89 zdaje się kupiła w Elkaminodom http://www.elkaminodom.pl/ . Basia wydaje mi się tak samo.

U Nelissena http://www.nelissen.pl/ jest drożej, ale ogromny wybór i cegieł i płytek. Można kupić komplet. Poza tym różnica jest taka, że Nelissen ma płytki i cegły ceramiczne, a Elkaminodom produkuje je na bazie betonu. Na oko zewnętrznie się nie różnią.

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewo, jak dla mnie tez wersja nr 3.

Super będzie!

A jeśli chodzi o oświetlenie - ja mam w kuchni ledy pod półką oświetlające blat, ledy z sufitu podwieszanego oswietlajace sciane z oknem, 3 lampy po srodu kuchni i dwie oswietlajace blat i oczywiście oświetlenie okapowe i WSZYSTKICH lamp używam. Ledowe - super praktyczne, to po srodku jest extra bo cala kuchnia jest oswietlona i nie ma szans żeby nie zobaczyć jakiejś plamy na podłodze, lampy nad stolem - absolutnie niezbędne. Tu czytam przepisy kulinarne. Chce tylko powiedzieć ze swiatlo jest mega ważne i przemysl jakie lubisz bo ja nie jestem zadowolona z oświetlenia w salonie na przykład a mamy tego trochę.

Ledowe - super praktyczne, to po srodku jest extra bo cala kuchnia jest oswietlona i nie ma szans żeby nie zobaczyć jakiejś plamy na podłodze, lampy nad stolem - absolutnie niezbędne. .

To ja zastanowiłabym się jednak głęboko :)

Julianko widzę w łazience "moje " płytki i "mój" kolor ;)ja po roku użytkowania nadal jestem zakochana ;) płytki sprawują się bardzo dobrze :)

w kuchni stawiam na ułożenie 3 lub 2 w ostatniej wersji. JKeśli chodzi o wykończenie brzegu płytek w miejscu łączenia ze ścianą to ja tak mam w obu łazienkach i mam zaciągniete na równo gładzią po całości - dla mnie ok - mogę fotkę podesłać jak chcesz

hej :)

Ewa jestem za wersja 3 - bedziesz mogla lepiej wyeksponowac rozne rzeczy na polce :)

jesli chodzi o oswietlenie to jesli zostawisz na srodku (czasem moze sie przydac), to zrob plafon pasujacy do tubek

tubki/spoty nad zlewem - dlaczego nie, ale warto pomyslec np nad podwojnymi z regulacja kata padania swiatla

Dziękuję Słonko :)

Wersja 3 - 3 głosy

Z tymi lampami oszaleję. Kuchnia jest otwarta na hol i jadalnię, a tam kolejne lampy.

Nad blatem ze zlewem mam aż 3 kable, a sam blat ma ledwo 3 m długości, więc podwójne nie są tam chyba potrzebne.

ja nadal za wersją 2 ... ja mam ...znaczy bede miala u siebie 8 tubek po obrysie szafek jesli można tak napisac. zrezygnowałam z lampy na środku kuchni zeby nie kombinować jaką wybrać. ..u ciebie tez by trzeba bylo dopasowac jako trzeci rodzaj w kuchni więc może nie byc latwo..chyba musial by byc plafon czy cos przy suficie zeby nie robic konkurencji dla kinkietow ;-)

Podtrzymuję Twój głos Iwonko :).

Trochę się boję ucinać kabel tej środkowej lampie. Włącznik do lamp nad blatem ze zlewem będzie obok zlewu, więc muszę przejść całą kuchnię. Nie jest duża, ale jednak to utrudnienie. Włącznik do górnego jest przy wejściu. Do kinkietów jeszcze nie wiem gdzie da się przerobić.

Szłam Twoim tokiem myślenia szukając podobnych do siebie lamp i dzisiaj przypadkiem będąc w Ikei wpadły mi w oko małe lampy hektar.

Kinkiety można montować do ściany i do sufitu. Machałam we wszystkie strony ;). Są fajne, małe zgrabne :yes: (11 cm średnicy)

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/hektar-reflektor-z-klamra-scienny__0149982_PE308137_S4.JPG

Źródło

Zawisłyby nad zlewem (zamiast tubek).

A na środku ta o średnicy 22 cm

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/hektar-lampa-wiszaca__0179062_PE316486_S4.JPG

Źródło

Tu widać mniej więcej rozmiar w towarzystwie mebli

http://czasnawnetrze.pl/i/aD05MDAmdz02MDA=/d4d56b8a/22411-redesign_mieszkania_w_kamienicysciana_z_cegly_antyki_design_kuchnia.jpg

Jedyne co mnie nieco martwi to kurz, który będzie na nich bardziej widoczny :(

Co myślicie?

Kiedyś brałam jeszcze pod uwagę takie z przeźroczystym kloszem.

http://nshome.pl/2789-thickbox_default/lampa-ze-szklanym-kloszem-10-x-20-cm.jpg

Źródło

Na środek taką

http://shophorne.com/sites/default/files/Ameico_Acquatinta_2.jpg

Źródło

Tutaj podobna w cenie do przełknięcia.

A nad blatem 3 takie

http://www.lampywcentrum.pl/media/products/9752b1bd828eb59e788c8e01004942fa/images/thumbnail/big_104850_sandhult.jpg?updated_at=1373863407

Źródło

ale byłoby za dużo tych zwisów :(.

Wrzuciłam je, bo być może komuś przypadną do gustu :).

u mnie będzie odwrotnie jak u Ciebie (o ile mój Ł znów nie zmieni zdania :-P ) czyli będzie w korytarzu i będzie ten kant zachodził na kuchnię

1. wg mnie nie potrzeba tam lampy... w bloku mam kuchnię ciut większą od Twojej i wykorzystujemy tylko lampki pod szafkami w codziennym użytkowaniu... górne zapalam tylko jak korki mam, bo to nad stołem jest

2. kinkiety masz regulowane to w razie potrzeby wysuniesz je ciut dalej i oświetlą dobrze szafki/lodówkę

3. bardzo okej :) planuję tak samo u siebie... też miałam ciut wątpliwości ale mi dziewczyny je rozwiały

edit

jeśli nie znajdziesz im żadnego miejsca, to może ja przygarnę ;)

marzę o takich, tylko nie mam pewności czy by na stówkę pasowały

Ale fajnie, że piszesz Karolinko :)

Ad 1 - napisałam o moich wątpliwościach powyżej

Ad 2 - te kinkiety raczej będą zamontowane dość wysoko i nad półką, więc nie będzie komfortowego dostępu.

Wyglądają tak

http://www.lamparas.tv/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/4/0/40061.jpg

https://ilamparas.com/faro/lola2_extensible_aluminio_pulido_1l_e27_60w_cod_40061.html

Mam nadzieję, że da się je malnąć na czarno, a jak nie to pasują w sumie do lamp w jadalni :).

Ad 3 - tubki cały czas mam jako mocną wersję, bo są na tyle uniwersalne, że powinny się obronić.

Co do tych białych lamp to w grę wchodzi albo łazienka (mają takie parametry, że mogą być nawet na zewnątrz), albo korytarz. Muszę pomierzyć i popytać oczywiście Was :D. Ich montaż to perspektywa późnej wiosny, więc jeśli Ci się nie spieszy i nie znajdziesz nic co Cię ucieszy to na pewno się dogadamy :)

Wersja 3.

Ja przerabiałam przed świętami oświetlenie w kuchni. Mam tubki nad całymi blatami... może i ciut nie symetryczne, ale dla mnie PRAKTYCZNIE i super się sprawdzają.

Tubki tanie były, więc ceną nie zabiły , fajnie wyglądają, ledy w nie wkręciłam i jest git.

Daj wszędzie światło gdzie będziesz coś robić, kroić, gotować, myć, jeść... ze środka możesz wywalić światło, ja wywaliłam po 3,5 roku używania.. na środku oświetlało tylko podłogę. ...zajrzyj do moich komentarzy...

Wiolu dziękuję za głos i opinię :). Są zdjęcia u Ciebie tego oświetlenia? Jakie tubki kupiłaś?

Obiecuję, że zajrzę :yes:, ale dzisiaj już nie dam rady :(.

wersja 3 - 4 głosy

Oooo, :o 3 wersja też jest dobra. Podoba mi się. Może nawet najlepsza:rolleyes:

Co do oświetlenia, to ja bym nie dawała tubek. Moim zdaniem lepiej będą wyglądać reflektorki. I zostawiłabym na środku kuchni punkt, po to żeby doświetlić część słupkową. Oczywiście też reflektorek:)

W takim razie przesuwam Twój głos na wersję 3 :)

Wersja 1 - 0 głosów

Wersja 2 - 3 głosy

Wersja 3 - 5 głosów

Brałam jeszcze pod uwagę Twoje małe tubki :). A reflektorki masz na myśli jakieś konkretne?

Na takie raczej mnie nie stać w liczbie 3 :(

http://www.strefalamp.pl/images/aquaform/petpot_fine_puszka.jpg

Źródło

A co myślisz o tych reflektorkach hektarach?

W LM znalazłam jeszcze takie (koniecznie do przemalowania)

http://www.leroymerlin.pl/files/media/image/539/1387539/product/reflektorek-petrol,main.jpg

Źródło

Wtedy na środek mogłaby być taka:

http://www.leroymerlin.pl/files/media/image/594/1387594/product/listwa-petrol,main.jpg

Źródło

Albo te

http://www.leroymerlin.pl/files/media/image/719/1414719/product/reflektorek-fjallbacka,main.jpg

http://www.leroymerlin.pl/files/media/image/168/1433168/product/listwa-fjallbacka,main.jpg

Źródło

Ja oddaję głos na wersję, która się Tobie Ewunia najbardziej podoba :D, może być? Sama mam fartuch na 40 cm i dziś inaczej bym zrobiła :(.

:)

Gdy wstawiałam dwie wersje do głosowania, to na 90% byłam pewna tej z pełną ścianą w płytkach, ale wersja 3, która powstała dzięki Wam, a szczególnie Pestce przekonuje mnie coraz bardziej :yes:

A jak byś dzisiaj zrobiła u siebie? :rolleyes:

Julianko, wszelkiej pomyślności w Nowym Roku!

Dziękuję Dorotko :) Wzajemnie :D

Ewus do mnie wersja 3 najbardziej przemawia :) . Tubki ladnie beda wygladaly ale reflektorki tez sa ciekawe.

O Alusia do mnie zajrzała :hug:

Dziękuję :)

Wersja 1 - 0 głosów

Wersja 2 - 3 głosy

Wersja 3 - 6 głosów + yokasia;) (?)

Patrzę i patrzę, i... wersja 3 coraz bardziej mi się podoba. szczególnie z powodu kinkietów. Lepiej pasują do malowanej ściany.

Światła na środku bym nie dawała. Może nad barkiem kinkiet przymocowany do słupa.

Nie wiem, czy to zadziała http://place-to-start.blogspot.com/search?updated-min=2014-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2015-01-01T00:00:00-08:00&max-results=2 [ATTACH=CONFIG]233525[/ATTACH] zdjęcia są w 2 najnowszych wpisach, ale popatrzyłam teraz i nie za dobrze widać te krawędzie cegiełek.

Mam zdjęcia lepiej pokazujące krawędź cegiełek, ale robiłam je iPhonem i jeszcze w czasie pracy, więc widać cały bałagan.

[ATTACH=CONFIG]233526[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]233527[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]233528[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]233529[/ATTACH]

Brakuje ciągle kilku rzeczy. Kolor ścian będzie dopasowany do fugi drzwi sa granatowe, a koza czarna). Nad kozą ma być półka dębowa taka sama jak parapet obok, czyli z zachowaną naturalną krawędzią (tylko okorowana). Najlepiej widać na 2gim zdjęciu. Będzie też podłoga z desek wyrównana poziomem do cegieł pod kozą. Te białe kartki na scianie to miejsca, gdzie zostaną wstawione gliniane płaskorzeźby. Pstryczki elektryczki mają być czarne bakelitowe vintage

Kasiu ogromnie dziękuję za zdjęcia pięknej cegły. Super widać o czym pisałaś :wiggle: i świetny efekt :yes: Ja tak zafiksowałam się na płytkach, że szukałam białych kafelek na blogu :D

Przerzucam Twój głos do wersji 3 :)

Wersja 1 - 0 głosów

Wersja 2 - 2 głosy

Wersja 3 - 7 głosów + yokasia ;)

pestko czy ta cegla to cos do kupienia czy jakies stare egzemplarze ? szukam caly czas i nie moge sie zdecydować na żadną cegłę ;-(

Iwonko, dużo tej cegły potrzebujesz? Jeśli nie, to zachęcam do poszukania starej - prawdziwej i pocięcia. My pocięliśmy naszą na płytki (do łazienki i gabinetu). Wypożyczyliśmy maszynę na weekend. Cięła jak masło. Nie zdążyliśmy pociąć wszystkiego, ale wystarczy jeszcze jeden weekend i będzie jeszcze cegła do sypialni :). Do gabinetu chcę dać środki z cegły, bo i tak będę ją malowała na biało, a podoba mi się takie "płaskie lico". W łazience będą brzegi.

Ewuś, zdecydowanie wersja nr 3.

Nr 2, jak dla mnie, daje efekt rzeźnickiej ściany :D

Ładne kinkiety :yes:

Lubię takie.

Gdyby to była moja kuchnia, to ja bym jednak nie rezygnowała z lampy sufitowej.

Czasami może się przydać.

Dałabym neutralny, biały plafon.

I chyba zamieniłabym tubki na suficie na reflektorki.

Widziałam kiedyś bardzo ładne w OBI. W dobrej cenie :D

Poszukam zdjęcia i Ci wkleję.

Pasowałyby moim zdaniem do kinkietów.

I jeszcze jedno.

Nie boisz się, że będzie ciemno nad barkiem?

Chyba, że kinkiet będzie sięgał i oświetlał talerz z zupą.

No, i w sumie, to może nie planujesz jedzenia przy barku :rolleyes:

Aniu bardzo, bardzo, bardzo chciałam żebyś zajrzała i poratowała mnie lampowo :).

Chętnie zobaczę Twoją propozycję :yes:

Co do barku - hmm... sama nie wiem, ale jak zostawię lampy to zrobi się tego chyba za dużo (?). Co radzisz? Może wyjściem jest propozycja Pestki z kinkietem na słupie, ale wtedy znowu jaki kinkiet? :(

Głos liczę :yes:

Wersja 1 - 0 głosów

Wersja 2 - 2 głosy

Wersja 3 - 8 głosów + yokasia ;)

Moje dzieciaki kupiły via allegro starą cegłę i dali do pocięcia na 3 plastry.

O to, to :yes:

Ewo, jak dla mnie tez wersja nr 3.

Super będzie!

A jeśli chodzi o oświetlenie - ja mam w kuchni ledy pod półką oświetlające blat, ledy z sufitu podwieszanego oswietlajace sciane z oknem, 3 lampy po srodu kuchni i dwie oswietlajace blat i oczywiście oświetlenie okapowe i WSZYSTKICH lamp używam. Ledowe - super praktyczne, to po srodku jest extra bo cala kuchnia jest oswietlona i nie ma szans żeby nie zobaczyć jakiejś plamy na podłodze, lampy nad stolem - absolutnie niezbędne. Tu czytam przepisy kulinarne. Chce tylko powiedzieć ze swiatlo jest mega ważne i przemysl jakie lubisz bo ja nie jestem zadowolona z oświetlenia w salonie na przykład a mamy tego trochę.

Beato jak miło Cię widzieć :)

Dziękuję za głos i opis Twoich doświadczeń.

Wersja 1 - 0 głosów

Wersja 2 - 2 głosy

Wersja 3 - 9 głosów + yokasia ;)

To ja zastanowiłabym się jednak głęboko :)

:lol2:

Julianko widzę w łazience "moje " płytki i "mój" kolor ;)ja po roku użytkowania nadal jestem zakochana ;) płytki sprawują się bardzo dobrze :)

w kuchni stawiam na ułożenie 3 lub 2 w ostatniej wersji. JKeśli chodzi o wykończenie brzegu płytek w miejscu łączenia ze ścianą to ja tak mam w obu łazienkach i mam zaciągniete na równo gładzią po całości - dla mnie ok - mogę fotkę podesłać jak chcesz

I Kamilcia też do mnie zajrzała :wiggle:

Cieszę się na te płytki bardzo :yes: Dary zdjęciowe zawsze przyjmuję z przyjemnością :D Chętnie zobaczę Twoje wykończenie - będę wdzięczna :yes:

To liczę głos na 3 :)

Wersja 1 - 0 głosów

Wersja 2 - 2 głosy

Wersja 3 - 10 głosów + yokasia ;)

Wygląda więc na to, że podjęłyśmy decyzję :D. Bardzo Wam wszystkim dziękuję za głosowanie :hug:

Mam tylko jeden problem z tą wersją, bo nie mam jeszcze nawet wybranego okapu, a one na pewno mają różne wymiary i nie wiem do jakiej wysokości zrobić płytki :(. Muszę poszperać i poszukać jakiegoś okapu by mieć chociaż wymiary, a... nie mam czasu, nie mam czasu, nie mam czasu :(

Kolejna moja prośba będzie dotyczyła dolnej łazienki, ale muszę najpierw ogarnąć obrazki.

Przepraszam za post gigant. Narobiłam ze zmęczenia tyle literówek, że strach :sick:

Idę spać :bye:

Edytowane przez julianna16

Ewo, wiesz, że ja uwielbiam wszelkie szklane bombiaste i butelkowate :D ale... głosuję na kinkietowe hektary. Są świetne.

Natomiast co do hektarka na środek mam wątpliwość z powodu wielkości tej lampy. Jak ona się wpasuje? Zawsze myślałam, że taka lampa wymaga wysokiego pomieszczenia, żeby nie była tuż pod sufitem.

Ewus te czarne z IKEA sa bardzo fajne, jakos nie zwrocilam na nie uwagi w sklepie...musze nadrobic przy najbliższej okazji. te białe reflektorki co pokazalas tez mi strasznie pasowaly ale przy liczbie u mnie niestety cena mnie zabiła- kupilam zatem tubki i mam ich 8 w kuchni - wybralam wersje ekonomiczna bardzo bo za tubki jakiejs tam firmy zaplacilam poniżej 30 zl a nie roznia sie znacząco moim zdaniem od pet fine..a na suficie to kuz wogole nie będzie roznicy ;-)

cegły potrzebuje jakies 7-8 metrów wiec niewiele. Mozesz mi tylko podpowiedzieć czym ja cieliscie ?

Ewo, z oświetleniem przychodzę :D

Kocham lampy :D :D :D

Aż żałuję, że u siebie nie mam ich już gdzie wieszać :(

Reflektorki wypatrzone w OBI.

Jak dla mnie cudo.

k1.jpg k2.jpg

A ten gdzieś na Allegro widziałam.

Podoba mi się kształt kloszy, ale ta okrągła podstawa w podwójnych już zdecydowanie mniej.

Ale Tobie raczej pojedyncze są potrzebne.

Kolory ciemny szary i kremowy.

k3.jpg

Jeden taki Hektar z IKEA mam u Jakuba w roli lampki do czytania.

One naprawdę są śliczne.

I moim zdaniem kurzu nie widać :p

Albo ja ślepnę na takie szczegóły :rolleyes:

Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że będą wymagać przeróbek?

Zasada ich mocowania jest taka sama jak moich lamp w łazience.

TUTAJ zamieściłam kiedyś opis, jak je robiliśmy. Może Ci się przyda.

Odnośnie lampy sufitowej, to obawiam się, że kolejny Hektar to będzie za dużo.

Szukałabym jednak zwykłego plafonu.

Białego, żeby się jak najmniej od sufitu odcinał.

Lampy FJALLBACKA są dość duże.

Widziałaś je na żywo?

Występują też w wersji chromowanej.

k2.jpg

Edytowane przez narendil

Ewa no tak, jak sa 3 kable, to podwojne tubki sa zbedne

fajne lampy pokazujesz, ale jak sie obawiasz zbyt wielu zwisow, to daj tubki nad blatem, fajny plafon na swuficie i wymarzone czarne zwisy nad barkiem

wazne by utrzymac podobna kolorystyke, albo czarne, albo te szklane

Fjallbacka mamy w gabinecie pod sufitem, bardzo lubie te lampe :) ale fakt, ona mala nie jest, na suficie jest ok, nie widzialam ja zywo kinkietow, ale Dropek ma ;)

o lampach chetnie pogadam, bo zacznam zmieniac zdanie odnosnie lamp do naszej lazienko, gdzie mialy wisiec krysztaly ...... Szukam czegos efektownego do lazienk, jakby Cos Wam sie fajnego rzucilo w oczy to chetnie przygarne wszelkie inspiracje :)

pozdrawiam :bye:

...

Ale fajnie, że piszesz Karolinko :)

Ad 1 - napisałam o moich wątpliwościach powyżej

Ad 2 - te kinkiety raczej będą zamontowane dość wysoko i nad półką, więc nie będzie komfortowego dostępu.

Wyglądają tak

http://www.lamparas.tv/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/4/0/40061.jpg

https://ilamparas.com/faro/lola2_extensible_aluminio_pulido_1l_e27_60w_cod_40061.html

Mam nadzieję, że da się je malnąć na czarno, a jak nie to pasują w sumie do lamp w jadalni :).

Ad 3 - tubki cały czas mam jako mocną wersję, bo są na tyle uniwersalne, że powinny się obronić.

Co do tych białych lamp to w grę wchodzi albo łazienka (mają takie parametry, że mogą być nawet na zewnątrz), albo korytarz. Muszę pomierzyć i popytać oczywiście Was :D. Ich montaż to perspektywa późnej wiosny, więc jeśli Ci się nie spieszy i nie znajdziesz nic co Cię ucieszy to na pewno się dogadamy :)

...

mi się nie spieszy, bo jeszcze nawet wylewek nie mam na dole... późna wiosna więc dopiero również :) jak coś to się odezwę :)

ja bym ich nie malowała na czarno, bo zbyt zginą na tej czarnej ścianie...

aaaaaa zmieniam zdanie - OPCJA 3 jest bombowa

Julianko to podrzucę fotki w najbliższych dniach :)

w sprawie lamp - ja przezroczyste bardzo lubię - mam nad jadalnianym stołęm przezroczystą latarenkę, ale kurzy się mocno :/ Te co Narendlika wstawiła z obi na drugiej fotce bardzo fajne kształtem :)

podsyłam mojego fjallbacka - jest u starszaka przy łóżku - ja bardzo go lubię choć jest jak dziewczyny pisały z tych większych reflektorków

http://4.bp.blogspot.com/-TR7ONDYeX_A/UiCLKr8REuI/AAAAAAAAGIc/JHUExkx8kM4/s1600/pokojBartka9.jpg

RATUNKUUUUU :o

Wyobraźcie sobie, że dzisiaj pojawił się szef ekipy wykończeniowej (miał być pod koniec stycznia) i od jutra chce zacząć, a ja jeszcze w proszkuuuu.

Chciał zacząć od kuchni i tej ściany, którą głosowaliśmy ;), ale pomyślałam, że... chyba lepiej mieć najpierw meble :confused: albo chociaż znać ich wysokość i płytki zacząć nad blatem? Bez sensu chyba robić płytki za meblami (?)

Co robić? Przyjąć wysokość mebli z Ikea, a jak będą na zamówienie to nie ma problemu, bo stolarz zrobi taką wysokość jak chcę? Wiem, że zadaję głupie pytania, ale tempo mnie zaskoczyło i naprawdę zdurniałam :D

Ewo, wiesz, że ja uwielbiam wszelkie szklane bombiaste i butelkowate :D ale... głosuję na kinkietowe hektary. Są świetne.

Natomiast co do hektarka na środek mam wątpliwość z powodu wielkości tej lampy. Jak ona się wpasuje? Zawsze myślałam, że taka lampa wymaga wysokiego pomieszczenia, żeby nie była tuż pod sufitem.

Wiem Kasiu, że lubisz bombiaste :yes:

Ja też lubię takie lampy, głównie dlatego, że dają dużo światła. Mam obecnie kulę w kuchni. Bardzo ją lubię, ale widać na niej szybko kurz, a jej mycie nie jest łatwe, bo kurz jest lepki (jak to w kuchni). Trzeba odkręcać mozolnie klosz, myć i wycierać by nie było smug. Jest bardzo delikatna i ogólnie dość kłopotliwa w obsłudze.

Cieszę się, że jesteś na tak za hektarami, bo stały się moim liderem :).

Nie mogłam spać przez te lampy. Myślałam, myślałam i... uświadomiłam sobie, że przecież te małe hektary są też montowane do blatu/ półki - zatem jeśli nad barkiem będzie za ciemno, to dokupię jeszcze jeden i przykręcę do półki :D

http://cdn3.cdnme.se/cdn/6-2/1214828/images/2012/img_0666_5040908d9606ee082500003a.jpg

Źródło

http://www.hem-ligheter.se/wp-content/uploads/09b98e8cd5be11e1a47b22000a1cf766_7-600x600.jpg

Źródło

http://www.ikea.com/PIAimages/0178575_PE316484_S5.JPG

Źródło

Co do lampy na środek, to kuchnia ma wysokość 2,8m. Nam wystarczy ok. 1,9 m by pod nią swobodnie przechodzić (mnie wystarczyłoby jeszcze 20 cm więcej ;)). Zatem lampa wraz z kablem będzie mogła mieć około 90 cm - to chyba wystarczy by nie wyglądała dziwnie?

Znalazłam jeszcze jedną inspirację z tymi mniejszymi zwisami. Podobają mi się :yes:

images?q=tbn:ANd9GcSqS1F3YrtD_K2tcUaIoA4Z761QI4OFcW68pOPmrdm1ySWr5N0t

Zrobiłam zdjęcie moich obecnych kabelków lampowych.

http://img827.imageshack.us/img827/5959/mu70.jpg

Ewus te czarne z IKEA sa bardzo fajne, jakos nie zwrocilam na nie uwagi w sklepie...musze nadrobic przy najbliższej okazji. te białe reflektorki co pokazalas tez mi strasznie pasowaly ale przy liczbie u mnie niestety cena mnie zabiła- kupilam zatem tubki i mam ich 8 w kuchni - wybralam wersje ekonomiczna bardzo bo za tubki jakiejs tam firmy zaplacilam poniżej 30 zl a nie roznia sie znacząco moim zdaniem od pet fine..a na suficie to kuz wogole nie będzie roznicy ;-)

cegły potrzebuje jakies 7-8 metrów wiec niewiele. Mozesz mi tylko podpowiedzieć czym ja cieliscie ?

Ja zwróciłam uwagę na hektary dzięki aranżacji kącika sypialnianego w sklepie. Nad łóżkiem wisiały właśnie te mniejsze hektary. Poszłam je zobaczyć na dziale lampowym i... okazało się, że mają też kinkiety. Też nie miałam o nich pojęcia.

Wyślij mi proszę Iwonko namiar na te tanie tubki, bo mam jeszcze inne miejsca, gdzie myślę o tubkach :).

Cegły faktycznie niewiele potrzebujesz :). Maszynę wypożyczyliśmy z firmy EWPA . Mają punkty w całym kraju.

Sama maszyna, to dokładnie Piła / Przecinarka Stołowa Dr.Schulze. Jak widzisz nie opłaca się jej kupować, ale jeśli będziecie chcieli pociąć jeszcze coś więcej to polecam kupienie własnej tarczy, bo oprócz kwoty za wynajem płaci się jeszcze za zużyte milimetry tarczy. U nas wyszło sporo (dużo cegieł i trochę kamienia) i żałujemy, że nie kupiliśmy własnej tarczy.

Opłaca się wynajmować na weekend, bo wychodzi taniej.

Nasza cegła po pocięciu wygląda tak

To lica (niektóre są obrócone i wyglądają jak środki, ale tu są same zewnętrzne części cegły)

http://img31.imageshack.us/img31/9381/azp6.jpg

A tutaj środki. Większość ma 2 cm, ale cegły ręcznie robione nie są idealnie równe, więc są też szersze lub węższe. Wykorzystamy je jeszcze w innych miejscach.

http://img593.imageshack.us/img593/889/la3t.jpg

Ewo, z oświetleniem przychodzę :D

Kocham lampy :D :D :D

Aż żałuję, że u siebie nie mam ich już gdzie wieszać :(

Reflektorki wypatrzone w OBI.

Jak dla mnie cudo.

[ATTACH=CONFIG]233978[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]233977[/ATTACH]

A ten gdzieś na Allegro widziałam.

Podoba mi się kształt kloszy, ale ta okrągła podstawa w podwójnych już zdecydowanie mniej.

Ale Tobie raczej pojedyncze są potrzebne.

Kolory ciemny szary i kremowy.

[ATTACH=CONFIG]233979[/ATTACH]

Jeden taki Hektar z IKEA mam u Jakuba w roli lampki do czytania.

One naprawdę są śliczne.

I moim zdaniem kurzu nie widać :p

Albo ja ślepnę na takie szczegóły :rolleyes:

Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że będą wymagać przeróbek?

Zasada ich mocowania jest taka sama jak moich lamp w łazience.

TUTAJ zamieściłam kiedyś opis, jak je robiliśmy. Może Ci się przyda.

Odnośnie lampy sufitowej, to obawiam się, że kolejny Hektar to będzie za dużo.

Szukałabym jednak zwykłego plafonu.

Białego, żeby się jak najmniej od sufitu odcinał.

Lampy FJALLBACKA są dość duże.

Widziałaś je na żywo?

Występują też w wersji chromowanej.

Aneczko :hug: :hug: :hug:

Pięknie dziękuję :wiggle:. Wyglądają naprawdę super. Muszę wybrać się do OBI i ich poszukać. Przyznam, że do OBI jeżdżę najrzadziej. A lamp chyba nigdy nie oglądałam, a tam takie cuda. Mnie podoba się ta okrągła podstawa :yes: bardziej niż kwadratowa :rolleyes:

W kinkiecie hektar zaskoczyło mnie to, że żarówka świecąca na okrągło w sklepie nie powodowała przegrzania klosza. Był ledwo ciepły i bardzo mi się to spodobało :yes: Dlatego nawet ich odkurzanie mnie nie zniechęca (choć ja też ślepa na takie drobiazgi :lol2:)

Bardzo, bardzo dziękuję za link do Twojego DIY - pamiętam jak byłam pod wrażeniem. Zresztą nie tylko tych lamp, bo jesteś niesamowita w DIY wyższych lotów :yes:

A o co chodzi z tym, że będę musiała je przerobić? W sklepie były zamontowane bezpośrednio do ściany. Żałuję, że zrobiłam zdjęcia, ale znalazłam w sieci :)

http://www.remodelista.com/files/styles/733_0s/public/fields/HektarBedsideLampIkea6.JPG

Źródło

http://2.bp.blogspot.com/-iCKD_oay8tU/UDElZu3mThI/AAAAAAAADlQ/YF-6a6LO03w/s1600/IMG_3303.jpg

Źródło

Dzięki temu, że klosz jest ruchomy tak samo można kinkiety zamontować do sufitu i skierować w dół.

Swojego czasu brałam też pod uwagę przeróbkę tych lamp z Ikea (AROD),

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/arod-lampa-biurkowa__0134378_PE290495_S4.JPG

Źródło

by uzyskać ten efekt jako kinkietów

http://livethemma.ikea.se/sites/livethemma.ikea.se/files/imagecache/main/inspiration/image/arod5.jpg

Źródło

Ale mam te harmonijkowe (miały być w sypialni), więc nie będę już kombinować.

Co do lampy środkowej - kupię tego hektara i przymierzę "na sucho". Jak będzie beee... to oddam, albo znajdę mu inne miejsce.

FJALLBACKA widziałam :yes: Podobały mi się same w sobie, ale nie widziałam dla nich miejsca u siebie (kiedy je podziwiałam na żywo). Dopiero teraz szukając czegoś wpadłam na nie ponownie.

Ewo, ja tez jestem za ostatnią wersją. :)

Na Hektarach kurz będzie widać, ale ścierką raz dwa wytrzesz.

Mycie szklanych troche bardziej upierdliwe ;)

Super Agatko - umacniasz mnie w decyzji :D (zarówno kuchennej, jak i lampowej :D). Upierdliwość szklanych znam z autopsji :yes:

Ewa no tak, jak sa 3 kable, to podwojne tubki sa zbedne

fajne lampy pokazujesz, ale jak sie obawiasz zbyt wielu zwisow, to daj tubki nad blatem, fajny plafon na swuficie i wymarzone czarne zwisy nad barkiem

wazne by utrzymac podobna kolorystyke, albo czarne, albo te szklane

Fjallbacka mamy w gabinecie pod sufitem, bardzo lubie te lampe :) ale fakt, ona mala nie jest, na suficie jest ok, nie widzialam ja zywo kinkietow, ale Dropek ma ;)

o lampach chetnie pogadam, bo zacznam zmieniac zdanie odnosnie lamp do naszej lazienko, gdzie mialy wisiec krysztaly ...... Szukam czegos efektownego do lazienk, jakby Cos Wam sie fajnego rzucilo w oczy to chetnie przygarne wszelkie inspiracje :)

pozdrawiam :bye:

Muszę zajrzeć do Ciebie ponownie i odnaleźć lampę, o której piszesz :).

Szukasz lamp do tej łazienki z aurorą? A tak w ogóle już dawno miałam zapytać czy jesteś zadowolona z tej wanny? Ja nie mogę się doczekać jej montażu, że nie wspomnę o błogiej kąpieli (teraz mam tylko prysznic).

mi się nie spieszy, bo jeszcze nawet wylewek nie mam na dole... późna wiosna więc dopiero również :) jak coś to się odezwę :)

ja bym ich nie malowała na czarno, bo zbyt zginą na tej czarnej ścianie...

aaaaaa zmieniam zdanie - OPCJA 3 jest bombowa

Aaa... to mamy sporo czasu :D

Głos przyjęty :D

Malowanie lamp też tymczasem odpuszczam :yes:

Julianko to podrzucę fotki w najbliższych dniach :)

w sprawie lamp - ja przezroczyste bardzo lubię - mam nad jadalnianym stołęm przezroczystą latarenkę, ale kurzy się mocno :/ Te co Narendlika wstawiła z obi na drugiej fotce bardzo fajne kształtem :)

podsyłam mojego fjallbacka - jest u starszaka przy łóżku - ja bardzo go lubię choć jest jak dziewczyny pisały z tych większych reflektorków

http://4.bp.blogspot.com/-TR7ONDYeX_A/UiCLKr8REuI/AAAAAAAAGIc/JHUExkx8kM4/s1600/pokojBartka9.jpg

Dziękuję Kamilko :). Ładnie wygląda ten kinkiet... hmm... mam jeszcze kilka miejsc bez lamp :D

Edytowane przez julianna16

Ewo, no fakt myślałam o takich reflektorkach, ale sa dość drogie,:(

http://www.lifestylehome.pl/3346-thickbox/aquaform-2000-p30-reflektor-pojedynczy-10311.jpg

i jeszcze o tych Hiro. Te hektary świetne, ale wydają się dość duże.

http://elektrodom.info/1514-1906-thickbox/hiro-reflektorek-pojedynczy-massive-53090-31-10.jpg

Co do wysokości szafek to możesz sobie założyć wysokość szafek z Ikeii, bo stolarz dopasuje Ci wysokość szafek na wymiar. Szafki reguluje się przecież nóżkami. Jaka jest standardowa wysokość szafek z Ikeii?

Może pod sufitem na środku kuchni coś takiego

Rondo Negro(50)-1.jpg Rondo Negro

Znalazłam te fotki z półkami. Nie jest to nic a nic podobnego do Twojej kuchni, ale widać rozmieszczenie

Donna Elle Seaside Living-03.jpg Donna Elle Seaside Living-04.jpg

Ewo, będzie prędzej zrobione :)

Edytowane przez pestka56

EWUŚ powróciłaś jak ja się cieszę!!!!!!!!!!!!!

Cieszę się ,że masz wiecej czasu i ochoty na FM

A Twoje inspiracje i znowu jest tutaj jak na Marszałkowskiej :) Tylko je będę znowu zawalała nocki czytając i oglądając.

Akurat ja nad lampami nad stół się zastanawiam,jaka pomoc,a jak obiecany spacer do cegiełkowej cukierni????

dziekuje za info w sprawie cegły, musze policzyc czy przy tej ilości nie lepiej bedzie kupic gotową :confused::confused:

Super ze Pan już zaczyna, nie moge doczekac sie kiedy Twoje plany zostana zrealizowane, zapowiada sie jak wiemy cudnie wiec teraz pilnuj ekipy zeby nie wstawiła w to zbyt wiele własnej inwencji :-)

co do oczek to kupowałam TUTAJ

Jeśli bedziesz potrzebowała to zrobię jakies dodatkowe fotki

Ps. Masz zapełniona skrzynkę :bye:

Ewo zrób wysokość mebli jak w Ikea,nie płytkuj za meblami bez sensu.

Meble wybrałaś?ja bym teraz kupiła ikeowskie z szarymi frontami,u mnie greywolf wrzucił zdjęcia apropos tych lamp-czarnych tubek z ikei.

I bardzo żałuję,że nie mam podłogi cementowej we wzorki.

Ewuś obciełam włosy,może tak Cię zachęcem do spotkania-mam krótkie:o

Edytowane przez Barbara74