Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Julisiowo – jak zaprojektować marzenia? – zapraszam :)

Recommended Posts

Dla mnie na tych ostatnich inspiracjach niesamowicie podobają się dywany. Zmiękczają sterylną nowoczesność i nadają przytulności.

Konia z rzędem temu, kto mnie nauczy oceniać po dotyku perskie dywany :)

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dorka, a po co Ci ta wiedza? Toż one i tak piękne są do obrzydzenia :yes: . Co nas ich jakość obchodzi i jak długo deptane? Piękne i już :yes:

Masz rację, dywany nadają wnętrzu miękkości. Ale i bez nich byłoby świetne.

Extra cegła, ja mam bez fugi:p sprzątam omiatając szczotką z puszkiem:p, co tam cegła jak do odkurzenia mam wszystkie okna w żaluzjach:D

Ewuniu, u Ciebie nawet kinkiet nie jest kinkietowy:) bardzo mi się podoba.

Pestka, a w penthousie mnie najbardziej biorą belki:yes:

Na koniec, zostawiam najważniejsze - wpis o Juliance, śliczna dziewczynka, taka delikatna :) Moja mała też była czarownicą na pierwszych przebierańcach, a w piątek bawi się na walentynkowo - karnawałowej imprezie w kolorze red:p

A jeszcze ten kostium z lampkami, prawdziwy odjazd:):):)

Nie ma jeszcze fugi, ale będzie zwykła szara do klinkieru. Dokładnie ta:

http://www.leroymerlin.pl/files/media/image/403/1421403/product/fuga-do-klinkieru-701-kreisel,big.jpg

Źródło

Jakoś nie przyszło mi do głowy by miała być inna :D

Do tego impregnat

http://www.leroymerlin.pl/files/media/image/671/1402671/product/srodek-impregnujacy-do-kamieni-ultrament,big.jpg

Źródło

Do układania cegiełek posłużyła listwa 1 cm, ale - jak widać - fuga nie jest równa - taki urok ręcznie formowanych cegieł, że nie są idealnie równe :). Narzędzie do fugowania dokładnie to samo co Twoje :D

A tu zdjęcia z innego ujęcia :)

wbce.jpg

6l0u.jpg

jyx2.jpg

Ewo dzięuję za zdjęcia i informacje o fudze, nie bardzo wiedziałam na co sie zdecydować wiec jeśli pozwolisz wykorzystam to co ty wybrałaś.

Moja jeszcze czeka na położenie, ale nadal jestem nia oczarowana. Tez mamy kilka pękniętych ale licze ze nie pomyliłam sie w obliczeniach i wystarczy.

Narożniki wyszły Wam super :-) Wykorzystanie środków do pomalaowania to super pomysł, jak kupowałam swoją to te środki tez sprezdawali o połowe tanie i rozmyślałam gdzie by tu jeszcze ją położyc i pomalować na biało własnie :-) Nawet Magda w swoim najnowszym projekcie ma taka super sciane w sypialni ale P. nie bardzo się ten pomysł spodobał niestety :-(

Do położenia tez mamy takie listewki, ale musze poczynic obliczenia zeby na górze i na dole była cała cegła , moje tez nie sa równe wiec fuga chyba bedzie różna ale przy tym materiale nie będzie to widoczne :-)

No i najważniejsza Biedroneczka - takie bale są strasznie ważne dla takich małych księżniczek. Jak najbardziej pamietam swój jak byłam Królową śniegu z piękną koroną...mam ja gdzies do dzisiaj :-)

Kolor fugi będzie szary :).

.....................

Po Waszych pytaniach o kolor zaczynam się zastanawiać czy powinna być inna?

tak, tak tak jestem za szarą :-) dopytywałam o kolor bo jest tego cała masa, ale ta która wybrałas bedzie najbardziej naturalna do cegly :-)

Wiedza ta potrzebna mi, żeby przy kupnie nie zrobiono mnie w konia. Bo to jeden z moich musthavów.

Są nieraz i 100letnie, a pożyją następne 100 przy dobrym traktowaniu.

No, są i starsze. Czy wiesz, że jedwab zakopany w ziemi może przetrwać 500 lat? Mamy w muzeach w PL jedwabne pasy kontuszowe i większość z nich pochodzi z grobów. Najstarsze są z XIV wieku :D

Jak chcesz to wyciągnę od byłych kolegów prawie po fachu (bo ja archeolożka) trochę wiedzy o tkaninach. Ja wiem za mało żeby Ci podpowiedzieć właściwie.

Wiem, że były różne techniki tkania i splatania. Klasyczne tkackie i takie gdzie powstawało coś w rodzaju krateczki - małe kwadraciki połączone ze sobą jedynie rogami. Te podobno najdroższe. Leżał taki na podłodze u moich dziadków. Dar dla brata mojego ojca od wdowy po niejakim Franciszku Jóźwiaku (czysta komuna). Dywan był za duży do 30 m2 pokoju i z jednego boku prawie metr było zagięte i podwinięte. Uwielbiałam chodzić po nim boso. Cudowne.

Też mi się marzy, choćby malutki :yes: modlitewny.

Edytowane przez pestka56

Odnośnie fugi, powinniście mieć do klinkieru czy do cegieł mocniej nasiąkliwych? W sumie to ściana ozdobna, więc pewnie bez znaczenia.

Zabiłaś mnie Dorko pytaniem :o Nie mam pojęcia czy do cegły powinna być jakaś specjalna fuga - szczerze? to wzięłam po prostu to, co było w sklepie :). Nie rozeznawałam tematu. Mam nadzieję, że nie zaszkodzi mojej cegle :).

Dzisiaj zrobiłam nalot na Basię i wyprosiłam fugownicę, bo jednak układanie fug w ciętych cegiełkach to inna zabawa. Może jutro pojawią się pierwsze efekty :).

Zrobiłam zdjęcia świetlików z cegłą dla Ciebie :). Jeszcze nie ma fug.

m7dj.jpg

u2mc.jpg

5xuw.jpg

13xu.jpg

Sukienka z lampkami bajera ;)

Cegła piękna, aż żałuję że dałam u siebie jasną skalna, wtedy jakoś sie nie odwazylam na ciemnjensza.

Pestka fajnie napisała, że wartovczasem zaryzykować i dodać do wnętrza coś pozornie niepasujacego. Jam niektórzy wiedzą, urzadzam się w żółwim tempie, ale paradoksalnie cieszę sie, bo mam czas na bardziej przemyślane decyzje.

Ps. Muszę zobaczyć tę kopiowana kuchnie, bo - ja chyba jakimś ignorantem jestem - ale jej nie znam :( ;)

Nie będę skromna :rolleyes: - sukienka naprawdę jest super :D. Lampki mienią się we wszystkich kolorach tęczy, ale w taki fajny "pudrowy" i rozproszony sposób. Włącza się je w wygodny i samodzielny dla maluszka sposób (pod podszewką jest małe słoneczko, które wystarczy przycisnąć). Dla małej wróżki to sukienka z marzeń :D

Mnie podoba się Twoja (i Basi) cegła skalna. Dzisiaj widziałam ją ponownie u Basi i gdybym nie miała swojej, to też bym ją wzięła :).

Ty urządzasz się w żółwim tempie? Hmm... to moje jest jakie? :confused: :D

Wiesz, że Twoje wnętrza są jednymi z moich ulubionych. Zobaczymy jak moje zniosą mariaże z różnych bajek :)

I co - znalazłaś tę kuchnię? Ja ją znam i przyznam, że gdy zawitałam na FM to też zrobiła na mnie wrażenie. Potem jednak podryfowałam w kuchnie w stylu skandynawskim i przepadłam :).

Julianna, wiesz, że ja lubię pomieszać, więc różne pomysły podrzucam. Ty masz tę wspaniałą umiejętność, że z każdej inspiracji wybierasz to co najlepiej pasuje do koncepcji Twojego domu.

Myślę, że kinkiet jest jeszcze lepszym pomysłem niż światło z sufitu lub podłogi. Po prostu światło będzie się ciekawiej rozkładało.

Masz śliczną córeczkę :)

Moorela, też uważam, że powolne wykańczanie i urządzanie jest bardzo korzystne. Nie jesteśmy architektkami wnętrz, ani zawodowymi dekoratorkami. Musimy mieć czas na przemyślenie i czas na wypatrzenie właściwych mebli i dodatków, czas na zrozumienie co chcemy osiągnąć. To nie jest łatwe.

Penthouse w Udine – jedno z moich ulubionych wnętrz.

[ATTACH=CONFIG]242251[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]242252[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]242253[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]242254[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]242255[/ATTACH]

Ciekawa jestem, czy to tylko ja mam wrażenie, że jest tu kilka elementów, które nie powinny pasować, a pasują i to jeszcze jak :yes:

Kasiu, ja uwielbiam jak mieszasz :). Inspirujesz na różne sposoby. Pokazujesz drogi, których inni nie dostrzegają lub nie mają śmiałości wybrać. To prawdziwa sztuka. A wiesz, że to pierwsze zdjęcie z łazienki z cegłami wyszło ładnie bo światło było właśnie z dołu - halogen stojący na ziemi. Bardzo mi się podobał ten efekt i od razu zrobiłam zdjęcie.

Cieszę się, że kinkiet też Ci się podoba. Mnie tak zachwycił, że musiałam mu znaleźć miejsce :D. Cegła ładnie go wyeksponuje, a on podkreśli cegłę. Myślę, że się polubią :)

Twoje ulubione wnętrze zachwyca przestrzenią i przede wszystkim niezwykłym blaskiem - chodzi mi o to, że jest jasne, świetliste. Lubię takie. Moją miłość do bieli i belek znasz :).

Dla mnie na tych ostatnich inspiracjach niesamowicie podobają się dywany. Zmiękczają sterylną nowoczesność i nadają przytulności.

Konia z rzędem temu, kto mnie nauczy oceniać po dotyku perskie dywany :)

Muszę się przyznać, że kompletnie nie czułam fascynacji jakimikolwiek dywanami. Gdy słyszałam "dywan", to od razu miałam przed oczyma dywany, które w latach 80 były w co drugim mieszkaniu. To dzięki inspiracjom Nihiru zwróciłam uwagę na to, że są dywany i dywany :D. Póki co nadal patrzę na nie z niepewnością, ale coraz więcej w tym zaciekawienia :).

Extra cegła, ja mam bez fugi:p sprzątam omiatając szczotką z puszkiem:p, co tam cegła jak do odkurzenia mam wszystkie okna w żaluzjach:D

Ewuniu, u Ciebie nawet kinkiet nie jest kinkietowy:) bardzo mi się podoba.

Pestka, a w penthousie mnie najbardziej biorą belki:yes:

Na koniec, zostawiam najważniejsze - wpis o Juliance, śliczna dziewczynka, taka delikatna :) Moja mała też była czarownicą na pierwszych przebierańcach, a w piątek bawi się na walentynkowo - karnawałowej imprezie w kolorze red:p

A jeszcze ten kostium z lampkami, prawdziwy odjazd:):):)

A jak bez fugi? W sensie, że cegła jest położona zaraz obok cegły, czy masz miejsce na fugę zostawione puste?

Super, że moja lampa Ci się podoba :) Przyszła dzisiaj, ale jeszcze nie miałam czasu jej rozpakować.

I belki też lubisz :wiggle:

Co do Julisi - delikatna to właściwe określenie szczególnie dla jej wrażliwości, ale mam nadzieję, że nabierze grubszej skóry i dzielnie będzie kroczyć przez życie :).

Drugi bal za nami :). Sukienka zdała egzamin :). Nie wiem jak Panie w przedszkolu ogarnęły blisko 150 bawiących się dzieci. Grunt, że wszyscy przeżyli :D

Trzymam kciuki za jutrzejszy bal Twojej Córci :)

Ewo dzięuję za zdjęcia i informacje o fudze, nie bardzo wiedziałam na co sie zdecydować wiec jeśli pozwolisz wykorzystam to co ty wybrałaś.

Moja jeszcze czeka na położenie, ale nadal jestem nia oczarowana. Tez mamy kilka pękniętych ale licze ze nie pomyliłam sie w obliczeniach i wystarczy.

Narożniki wyszły Wam super :-) Wykorzystanie środków do pomalaowania to super pomysł, jak kupowałam swoją to te środki tez sprezdawali o połowe tanie i rozmyślałam gdzie by tu jeszcze ją położyc i pomalować na biało własnie :-) Nawet Magda w swoim najnowszym projekcie ma taka super sciane w sypialni ale P. nie bardzo się ten pomysł spodobał niestety :-(

Do położenia tez mamy takie listewki, ale musze poczynic obliczenia zeby na górze i na dole była cała cegła , moje tez nie sa równe wiec fuga chyba bedzie różna ale przy tym materiale nie będzie to widoczne :-)

No i najważniejsza Biedroneczka - takie bale są strasznie ważne dla takich małych księżniczek. Jak najbardziej pamietam swój jak byłam Królową śniegu z piękną koroną...mam ja gdzies do dzisiaj :-)

tak, tak tak jestem za szarą :-) dopytywałam o kolor bo jest tego cała masa, ale ta która wybrałas bedzie najbardziej naturalna do cegly :-)

Iwonko, może poczekaj aż dam Ci znać o efekcie :D. Nie wiem czy jutro się uda, ale najdalej w przyszłym tygodniu będę miała zdjęcia z fugowania. Jak pisałam powyżej - wzięłam z półki to co mieli. Nie zgłębiałam szczególnie tematu fugowego :D. Ocenisz czy Ci pasuje i wtedy kupisz :).

Jestem ciekawa tych moich środkowych. Niektóre płytki mają ślady od tarczy tnącej (takie promyczki) i nie wiem czy je lekko szlifować, czy zostawić taki efekt. Rozłożymy je podobnie do Twoich i zobaczę jak to wygląda na podłodze :).

Co do równego wykończenia całej cegły góra - dół, to u nas wyszło tak dziwnie, że na górze z jednej strony jest cała, a z drugiej zeszło do pół. Nie wiem czy to nierówna ściana, czy takie są różnice w cegłach. Nie przeszkadza nam to, ale jeśli dla Ciebie ma znaczenie, to sprawdź i jedno, i drugie :).

Królową Śniegu musiałaś być piękną :). Ja mam zdjęcie jak byłam muchomorkiem (mama zrobiła mi ubranko z bibuły, bo takie były czasy). Rajty wisiały mi do kolan i dziwnie spoglądam na kolegę obok - coś jakby nie był w moim guście :lol2:

Gdy byłam nastolatką nie cierpiałam tego zdjęcia, ale teraz dostrzegam jego urok :D

Ewa mala slodka czarownica jest przeslodka :) duza dziewczynka z niej :) i te oczeta :) jakie ma piekne dlugie wloski :)

mojej cos wolno wlosy rosna .......

u nas w tym roku przebraniem byla krolewna sniezka :)

Dziękuję Słonko :). W domu Julianna też wydaje nam się wysoka i często słyszymy od znajomych, że jest duża, ale w swojej grupie (dzieci najmłodsze) należy o dziwo do dzieci drobniejszych. Z włosami to mamy wszyscy odwrotny problem - rosną nam za szybko :). Problem w tym sensie, że u mnie szybko pojawiają się odrosty. Całe życie mam długie (poza wypadkiem, kiedy fryzjerka po przerwie na papieroska pomyliła klientki i ciachnęła mi jakieś 30 cm włosów). Od tamtej pory nie chodzę o fryzjera. Sama podcinam końcówki i farbuję. Mój M. też nie przepada za fryzjerem, więc wybiera się tam gdy zaczyna już wyglądać jak troglodyta, a następuje to stosunkowo szybko :D. Julinka urodziła się z bujną czupryną i od tej pory nie obcinałam jej włosów. Póki co dajemy radę z czesaniem :).

słodka czarownica cała mama :)

Dziękuję Basiu :hug:

I jeszcze raz 1000 uścisków za dzisiejszą pomoc z fugownicą i spotkanie :hug:

M. Mógł osobiście zobaczyć Twój piękny dom. Był pod wrażeniem :yes:

Ale piekna czarownica :) Cudowna jest.(wczoraj widzialam)

Buziaczki prosze przekazac :****

Emi w tym roku bedzie lesna wrozka ;)

Aaaa...moj M jest zachwycony Twoja cegla ;)

Alusia żartujesz o cegle i M? :D

Buziaki przekazane. Uściskaj leśną Wróżkę :hug:

Cudna mała :).

Ewcia, córa cud malina do wycałowania.

Rozumiem Twoją decyzję odnośnie zdjęć wnętrz. Zaciskam kciuki za postępy w wykończeniówce.

Pozdrawiam :hug:

Dziękuję Wam wszystkim za miłe słowa. Jak za parę lat Julinka sama to przeczyta, to będzie szczęśliwa :)

Ewo, dzięki za zdjęcia świetlików. Ten cokolik z kg tylko podkreśla urok cegieł. Jak dla mnie - bajkowo :)

Zaprawy do cegieł są różne - związane z ich nasiąkliwością. Upatrywałabym jednak głównych problemów z cegłą na zewnątrz domu, gdzie panuje zmienna wilgotność i przepuszczalność zaprawy ma swoje znaczenie. Wewnątrz to prawdopodobnie bez znaczenia.

Za parę lat to ona tymi słodkimi oczami rozłoży na łopatki wszystkich chłopaków :rotfl: i będzie rządzić :wiggle:

:hug:

Ewo, dzięki za zdjęcia świetlików. Ten cokolik z kg tylko podkreśla urok cegieł. Jak dla mnie - bajkowo :)

Zaprawy do cegieł są różne - związane z ich nasiąkliwością. Upatrywałabym jednak głównych problemów z cegłą na zewnątrz domu, gdzie panuje zmienna wilgotność i przepuszczalność zaprawy ma swoje znaczenie. Wewnątrz to prawdopodobnie bez znaczenia.

Ufff... :) To dobrze, bo już nie nadążam za tym co do czego, jak i dlaczego być powinno. Chyba weszłam trochę w etap tumiwisizmu ;).

Muszę przyznać, że i ja jestem zadowolona z tego efektu w świetlikach :yes: Wyszło lepiej niż sądziłam.

Z naszą fugą jest problem z dobraniem jej gęstości. Jest położona w świetlikach, ale musi przeschnąć by ocenić wygląd, bo na razie nie widać różnicy w stosunku do tego co pokazałam wczoraj.

Ewuś cegły prześliczne ,

długo musiałaś mnie prosić o fugownicę :p

Noooo ciężko było :lol2:

:hug: :hug: :hug:

Ewuniu :bye:

Na zdjęcie się spóźniłam http://cosgan.de/images/midi/traurig/b0010.gif

Wyślę Dorotko na priva :yes:

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Do poniedziałku muszę zdecydować czy przerabiać wodę w kuchni. Pomożecie? :rolleyes:

Gdy robiliśmy hydraulikę, to zlew miał być centralnie pod oknem. Nie zwracajcie uwagi na górne szafki, bo ich nie będzie, podobnie jak cegły - koncentrujemy się tylko na dolnych :), a tam na ścianie z oknem miała być kolejno: szafka narożna, zlew, zmywarka.

toen.jpg

Gdy tak zostawię, to nie mam takiego bardziej komfortowego blatu do pracy, bo w zasadzie zostają same narożniki. Pomyślałam, żeby zlew zamienić ze zmywarką. Wówczas zlew będzie bliżej płyty, a ja będę miała wygodny blat nad szafką narożną i zmywarką.

Nie sugerujcie się też zlewem na wizualizacji - marzę o zlewie ceramicznym bo pięknie współgra z drewnianym blatem, ale nie stać nas na taki z ociekaczem. Będzie więc prawdopodobnie domsjo.

http://www.ikea.com/ms/img/small_spaces/20121_thrs01/small-kitchen-worktops.jpg

Źródło

http://cdn-wn.pullit.pl/media/catalog/cache/60KkDYRSU%252FdLD00kh5oEMM6xU4%252BSGnME%252FOW%252BO%252FEw09PqUzDfLo0JsUUtnzCT/drewniany-blat-w-kuchni.jpg

Źródło

http://www.pinterest.com/offsite/?token=929-161&url=http%3A%2F%2Fcdn1.cdnme.se%2F20882%2F6-3%2Fstadshem_white_modern_kitchen_emmas_designblogg_51ab1638ddf2b33ac903192f.jpg&pin=494199759081548510

http://www.lovingit.pl/wp-content/uploads/2013/09/70_522900945_xl.jpg

Źródło

Moje ostatnie wizualizacje robiłam już z tym przesuniętym zlewem bez ociekacza

w5n1.jpg

Dla ułatwienia zrobiłam dwa widoczki:

1. Zlew na środku (tak są teraz instalacje)

onsz.jpg

2. Zlew przesunięty w prawo (trzeba przerobić)

6tcq.jpg

Co myślicie? Przerabiać?

Świetliki są na suficie crème de la crème :yes:

Domsjo – weź podwójny. Kaśka moja ma pojedynczy i mnie to nie wystarcza. Wprawdzie komora jest wielka, ale jedna. Ja mam podwójny i jest mi znacznie wygodniej. Żeby nie było – zmywarkę też mam. Głównie pomocna jest druga komora jak robię przetwory – w jednej komorze mogę postawić do odciekania, a w drugiej myję. Nie mam ociekacza i ta druga komora na co dzień świetnie służy też do odstawienia świeżo zmytych kubeczków i innych duperel. Jest nas dwoje i na zebranie wsadu do zmywarki na ogół czekamy dwa dni.

Przesunięcie zlewozmywaka do prawej to dobry pomysł.