Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Julisiowo – jak zaprojektować marzenia? – zapraszam :)

Recommended Posts

Ewo ja popieram przesunięcie zlewu do rogu,ja też po montażu kuchni ,a raczej już po jakimś czasie użytkowania ,że tak jest wygodniej.Myję mięso i zmierzam z nim bliżej do płyty i patelni, w moim przypadku woda kapie na podłogę ,w Twoim teraz po przesunięciu, masz prawie w jednej linii i wszystko zostaje na blacie.

Ja mam domsjo kupiony do pralni muszę go w najbliższym czasie w końcu na blacie zamontować.

Dwukomorowy jest bardziej wygodny,ale chyba Ewa musiałaby zmywarkę oddalić ,albo drugą komorę wpuścić w róg-nie wiem czy to wygodne i czy to jej nie pokręci za bardzo wszystkiego .Na pewno rozważała taką opcję

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewa, przepraszam Cię za :offtopic:, ale tak sobie myślę.... hmmm.... :oops: no tak mi się podobają, że nie wiem... Czy do mnie na klatkę schodową, tam gdzie jest cegła pasowałyby te Twoje kinkiety? Pod nimi chcę zawiesić w 4 ramach zdjęcia czarno-białe.

Kinkiet_Loft_Chi_51e02e3c8d2d7.jpg

Czy raczej iść w bardziej nowoczesne formy? Znasz mój dom. Doradzisz dobrze.

1635-2585-thickbox.jpg 1278997801.4039.jpg

Kasiu, Basiu - dziękuję Wam za głosy. Większego zlewu (dwie komory) nie mogę tam dać, bo nie ma miejsca :(. Wtedy nie byłoby miejsca na zmywarkę. Mogę poszukać czegoś z ociekaczem i ociekacz wrzucić na narożnik. To jeszcze do przemyślenia. Na razie istotne jest czy przerabiać flaki, bo to wymaga kucia. Ekipa jest nadgorliwa i już zaciągnęła mi to miejsce gładzią (mimo, iż kilka razy wspominałam, że planuję to przesunąć). Muszę alarmować jutro lub najdalej we wtorek.

Poszłam jeszcze zapytać na wątek projektowy, bo tu coś u mnie słabo idzie głosowanie ;).

Ivy, Domsjo mam już ten najmniejszy :yes:

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/domsjo-zlew--komorowy-wtopiony__33153_PE117161_S4.jpg

Jest bez problemu dostępny (przynajmniej u nas).

Problemy są z tym średnim, ale będą dostępne w marcu/kwietniu (taką informację uzyskałam w swoim sklepie)

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/domsjo-zlew-jednokomorowy__73319_PE189949_S4.jpg

Ten średni planuję do pralni.

Basiu, a Ty który zlew masz już kupiony do pralni? Ten średni czy mały?

Moorelko, wybaczam OT, choć mogłabyś przynajmniej dla przyzwoitości głosem na zlew rzucić :lol2:

Cieszę się, że spodobały Ci się moje lampy :). Kinkiet jest już u mnie i jest ok, choć ma inną podstawę niż ten, który był pokazany na stronie sklepu. Mój zamawiałam na jego wzór, więc zobaczyłam go dopiero jak dotarł do mnie.

Te lampy są ładnie fotografowane i mylą co do skali. Klosz jest dość mały - poczytaj dokładnie opis z wymiarami. Mogę zrobić Ci zdjęcia porównując go do czegoś, ale kinkiet jest na budowie, więc troszkę będziesz musiała poczekać.

Ile tych kinkietów byłoby u Ciebie? Dwa?

Myślę, że u Ciebie dobrze wyglądałby ten drugi z kinkietów, które pokazałaś :yes: Trzeci też super, ale to ruchome ramię nie będzie wykorzystywane, więc szkoda, by się tam "marnował"

ja mam ten pierwszy ,jeśli on jest w dwóch rozmiarach to nie wiem jaki mam ,mogę zmierzyć. Ale jeśli ten bez dziury na baterię jest w jednym rozmiarze to mam taki własnie.U mnie będzie bateria ze ściany w pralni.

A wiecie dziewczyny jaka jest prawidłowa wysokość ,bo nie wiem czy mam dobrze zaplanowane?

Dzięki Ewa za radę kinkietowa.

W sprawie kuchni wolę sie nie wypowiadać, bo z tego co sie nacztalam ma fm kuchnię mam nieergonomiczna, niezgodną ze wszelkimi zasadami, itd. Zlew mam na środku i mi z tym dobrze bo lubię poczucie symetrii, a że daleko mi do lodówki, itd.to jakoś mi to tito ;-) ale radzić nie będę :-)

Basiu ten najmniejszy jest w jednym rozmiarze.

Domsjo ma generalnie 3 rozmiary:

1. mały (ten który mamy obie),

2. średni "nakładany na szafkę" i nie wymagający blatu,

3. duży z dwiema komorami - ten ma Pestka

Co do baterii to chyba bardziej zależy na jakiej wysokości będziesz miała blat ze zlewem. Znalazłam dane do odległości nad umywalką - 25-35 od krawędzi umywalki.

A wylewkę będziesz miała ruchomą?

Dzięki Ewa za radę kinkietowa.

W sprawie kuchni wolę sie nie wypowiadać, bo z tego co sie nacztalam ma fm kuchnię mam nieergonomiczna, niezgodną ze wszelkimi zasadami, itd. Zlew mam na środku i mi z tym dobrze bo lubię poczucie symetrii, a że daleko mi do lodówki, itd.to jakoś mi to tito ;-) ale radzić nie będę :-)

Ale ja w potrzebie jestem :lol2: i sama proszę o radę :).

Nie wiedziałam, że masz nieergonomiczną kuchnię - nie chwaliłaś się takim dokonaniem :D

Chcesz zdjęcia tej lampy?

Nie wiem czy wiecie laseczki, ze IKEA wycofała sie z produkcji jednokomorowego zlewu.

Nie wiem czy ze wszystkich czy tylko z jednego, ale jest to potwierdzona informacja.

Moja watkowa kolezanka, skończyła własnie urzadzać kuchnię i planowała ten zlew właśnie.

Poinformowano ja, ze nie ma...i nie będzie.

Ewciu, cegła zajebioza !

A te świetliki są boskie !

Cześć jeszcze mnie tu nie było, ale jestem. Bardzo się pięknie u Was zapowiada i dzieje.

Co do zlewu w rogu to stanowczo odradzam - przestroga poparta doświadczeniem - mam tak aktualnie w mieszkaniu i jest to bardzo niewygodne rozwiązanie. Przy rogu ok, ale może postaw tam jakiś stolik, dosuń do ściany i postaw jakąś np miskę, sprawdź czy Ci się wygodnie tak z boku się stoi.

Julianko ja w kuchni będę miała podobną sytuację jak u Ciebie, czyli ciągłość blatu "rozdarta" przez płytę i zlew :yes: ale nie mam zamiaru przesuwać zlewu bo we wcześniejszym mieszkaniu zlew mieliśmy umieszczony tak jak na Twojej 2 wizualizacji i do szału mnie doprowadzało takie rozwiązanie :sick:

Mam wrażenie że Ty i tak będziesz miała więcej blatu roboczego niż ja bo ja mam wąską kuchnię :confused::rolleyes:

Dodatkowo jeśli chodzi o walory estetyczne to zlew umieszczony w aktualnym miejscu zdecydowanie lepiej się prezentuje :yes:

Ewcia, w swojej kuchni mam właściwie taki sam układ jak na Twojej wizualizacji :)

DSC_2944_filtered.jpg

I powiem tak - uważam, że blatu roboczego mam wystarczająco :)

Najczęściej pracuję właśnie w narożniku, ewentualnie na prawo od płyty, ale to głównie przy robieniu śniadań, bo stamtąd mam bliżej do chlebaka i lodówki.

Po przesunięciu zlewu zyskasz więcej miejsca po lewej, ale będziesz mieć dalej nosić wszystko do płyty.

U nas też nie zmieścił się 2-komorowy Domsjo, a szkoda, czasami przydałaby się 2 komora :)

Ewuniu :hug:

Co do zlewu, gdyby to była moja kuchnia nie przesuwałabym. Przede wszystkim wizualnie lepiej się prezentuje na środku, może gdyby był z ociekaczem to by lepiej wyglądał w narożniku, ale sam :no: . Ale to Ty tu będziesz pracować rób, żeby Ci było wygodnie. Dobrze wiesz ile różnych kombinacji było u mnie.