Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Julisiowo – jak zaprojektować marzenia? – zapraszam :)

Recommended Posts

Zrobione wczoraj przed przyjazdem gości, była motywacja :rolleyes:

Ustaliłam z Panem Darkiem ze tak bym chciala, , dostaliśmi instrukcje ze ma być troszkę niżej tam gdzie montowane schody i tak przygotowaliśmy. Potem podaliśmy jakie bedą podłogi czyli panale 8 mm i 1,6 podkład :-) Pan Darek tak zamontował schody, zostawił felc do któreggo przykleiliśmy pierwszy panel, ze po dołozeniu sie zlicowało. Wspominal właśnie ze "fachowcy" bedą marudzić...ale my z P jakoś mało marudziliśmy hihih

Jestem bardzo zadowolona :-) nie jest tak idealnie jak u Ven przez v-fugę i inne rodzaje materiałów, ale mysle ze wyszło bardzo ok :-)

Bardzo, Bardzo OK :wiggle:

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zrobione wczoraj przed przyjazdem gości, była motywacja :rolleyes:

Ustaliłam z Panem Darkiem ze tak bym chciala, , dostaliśmi instrukcje ze ma być troszkę niżej tam gdzie montowane schody i tak przygotowaliśmy. Potem podaliśmy jakie bedą podłogi czyli panale 8 mm i 1,6 podkład :-) Pan Darek tak zamontował schody, zostawił felc do któreggo przykleiliśmy pierwszy panel, ze po dołozeniu sie zlicowało. Wspominal właśnie ze "fachowcy" bedą marudzić...ale my z P jakoś mało marudziliśmy hihih

Jestem bardzo zadowolona :-) nie jest tak idealnie jak u Ven przez v-fugę i inne rodzaje materiałów, ale mysle ze wyszło bardzo ok :-)

Wyszło bardzo okej :D Ale z Was zdolna para :)

EWo czytam Wasze posty i sobie przypominam przeboje zarówno z kominkowym jak i schodowym.Obie ich prace czekają na dokończenie.

U mnie nie było problemu z połączeniem z podłogą na piętrze,ale jest problem z połączeniem z kaflem.I to jest do poprawy.Omów sobie wszystko dokłądnie,Twoja wizja niekoniecznie jest jego wizją,a poza tym jak przychodzą nagle problemy to czasami nas fachowcy idą po tzw.bandzie.

Schody z cegłami i podświetleniem ,wiem ,że będą piękne,na dodatek te barierki :)

Semira ma piękne schody i barierkę ,u mnie barierek dalej nie ma.

A jak kuchnia?Pamiętaj aby zaznaczyć ,że nie chcesz mieć podcięcia w cokole pod zmywarką.

Jeśli chodzi o kolor schodów to ja dałam kawałek mojego Kahrsa i miał dopasować kolor schodów.Z tymże schody to olej a deska to lakier mat.

A u Venuski piękne wykonanie!

Teraz dooglądałam o co Pestce chodzi z Semirową barierką,po sugestii Pestki pomyślałam no rzeczywiście,ale sama bym na to nie zwróciła uwagi.

Jednak niektórzy mają nosa do szczegółów. Ja muszę widzieć ,chyba z moją wyboraźnie kiepsko:)

Ale na mój podest to i tak lepiej barierki nie dawać każda będzie wyglądała źle z salonu :(

Ewuś działąj bo nie mogę się doczekać Twojego przedpokoju...

Edytowane przez Barbara74

A ja Ci nie odpisałam :confused: Jak nie odpisałam, znaczy komórka mi się rozładowała, bo już w łóżku pisałam. Albo zasnęłam:lol2:

EDIT:

No, sorry, ale wtopa :rotfl:

Już kliknęłam i poszło

Edytowane przez pestka56

Dzięki dziewczyny! :) Wrzuciłam na wątek projektowy i straszą mnie widokiem podczas brania prysznica :lol2: No właśnie, z roku na rok będzie coraz gorszy :D

eeee bez przesady - lustro w tym miejscu "złapie" raptem Twoją głowę i nic więcej - nie łam się i dawaj dwa :D

...

Karolina, to w końcu chcesz mat czy połysk?

U ciebie jednak problemem było przygotowanie powierzchni.

zamotałam?

chyba sama siebie też :-P

ja chciałam koniecznie ten lekki satynowy połysk... ale już wiem że źle zinterpretowałam opis oleju - wyobrażenie sobie a życie sobie...

no nic

na pewno nie chcę by się błyszczało! o :no:

więc wybieram mat :) ale zobaczymy co wyjdzie po tym olejo-wosku, nie będę go polerować to nie powinno się bardzo świecić

a no stolarz... trochę spartolił, ale trudno - wyszlifujemy sami przed kładzeniem ostatniej warstwy

W moich pierwotnych projektach łazienki (są gdzieś na projektowym) miałam mieć lustro na całą wysokość ściany właśnie na wprost prysznica. Też się dziwili :D

...

w mojej małżeńskiej łazience mam szafkę na wprost prysznica i ciągle dumam czy nie dać jej lustrzanych drzwiczek :-P

więc niektórzy też mają taki fiś :-P

ja chciałam koniecznie ten lekki satynowy połysk... ale już wiem że źle zinterpretowałam opis oleju - wyobrażenie sobie a życie sobie...

no nic

na pewno nie chcę by się błyszczało! o :no:

więc wybieram mat :) ale zobaczymy co wyjdzie po tym olejo-wosku, nie będę go polerować to nie powinno się bardzo świecić

a no stolarz... trochę spartolił, ale trudno - wyszlifujemy sami przed kładzeniem ostatniej warstwy

Po pierwsze warstwie, jak wyschnie, przeszlifujcie. Dobże potem trzeba odkurzyć i zetrzeć wilgotną dobrze spraną bawełną. Żeby pyłki nie zostały, bo będzie chropowato.

Poczytaj na schodowym. Ostatnie wpisy – dużo jest o lakierach i olejach.

I olej i olejowosk po nałożeniu przeciera się bawełną (spraną, niepylącą), żeby zdjąć nadmiar. To nie wsiąka do końca i jak zostawisz, to wychodzi w plamy, które długo się lepią. To wycieranie, to trochę jak polerowanie.

A ja Ci nie odpisałam :confused: Jak nie odpisałam, znaczy komórka mi się rozładowała, bo już w łóżku pisałam. Albo zasnęłam:lol2:

EDIT:

No, sorry, ale wtopa :rotfl:

Już kliknęłam i poszło

Nic nie ma :( :(

eeee bez przesady - lustro w tym miejscu "złapie" raptem Twoją głowę i nic więcej - nie łam się i dawaj dwa :D

Lustro jest od metr dwadzieścia :lol2: A na projektowym mówią, żeby z jednym :) A Ty zwróciłaś uwagę na drzwi??

...

...

poczytam! :)

...A Ty zwróciłaś uwagę na drzwi??

no to zrób jedno lustro - drugie zawsze można potem dołożyć :-P

a Ty wiesz że nie!!

o ja ślepa kura :bash:

teraz widzę... czad :) :) u mnie Ł się zgodził i jeśli mu się nie odwidzi to też tak będę mieć :wiggle:

kiedy zakładasz Ty?

Witaj Basiu!!!

to trzeba zaznaczać????

Zamówiłam kuchnię, nikt mnie nie pytał o taki detal???!!!! - jutro dzwonię do studia!!!!

Szarlotko lepiej zaznaczyć,ja nie wiedziałam i mam wkurzającą szparę.W mojej poprzedniej nie zaznaczałam i nie miałam.Chodzi tu o cofnięcie nóżek w meblach.Ja mi całą kuchnię skręcili i wstawili zmywarkę i cokół to wtedy zamarłam.Ktoś na forum pisał,że miał też tak i kazał przerabiać.Ale to jest wyjmowanie całej kuchni i potem skłądanie od nowa,więc lepiej to zaznaczyć wcześniej .

Po pierwsze warstwie, jak wyschnie, przeszlifujcie. Dobże potem trzeba odkurzyć i zetrzeć wilgotną dobrze spraną bawełną. Żeby pyłki nie zostały, bo będzie chropowato.

I olej i olejowosk po nałożeniu przeciera się bawełną (spraną, niepylącą), żeby zdjąć nadmiar. To nie wsiąka do końca i jak zostawisz, to wychodzi w plamy, które długo się lepią. To wycieranie, to trochę jak polerowanie.

Nie do końca się zgodzę - jeśli drewno jest dobrze przygotowane, to nie ma potrzeby szlifowania między warstwami.

Co do nakładania olejów i olejowosków - jeśli nałoży się ekstremalnie cienką warstwą to żadne plamy nie zostają.

Olejując blat nigdy nie wcierałam, zostawiałam tę cieniusieńką warstewkę do wchłonięcia. Celowo tak zdrabniam bo ma być tak właśnie cieniusieńko :rolleyes: W jednym miejscu wydawało mi się, że olej perli się na powierzchni, i tam przetarłam delikatnie - wybłyszczyło się :(

Wczoraj też niczego nie wcierałam, po prostu zostawiłam tę cieniusieńką warstewkę do wchłonięcia. Wchłonęło beż pozostawiania śladów na powierzchni.

Przejrzałam też filmy z nakładania olejowosków. Nakładają wałkiem w przeważającej większości. Bez wcierania - tak też zaleca Osmo.

Tutaj widać jak postepować

Najpierw maszynowo olej barwiący (np. rozbielający) http://www.osmo.com.pl/pl/wosk_olejny_lazurowy.php (można też wcierać szmatką lub nanieść pędzlem/wałkiem i wetrzeć, zgodnie z kartą aplikacji file:///C:/Users/ADMIN/Downloads/wosk_olejny_lazurowy_3111.pdf )

A na to wałkiem olejowosk, i pozostawiamy do wchłonięcia.

Producent pisze w karcie aplikacji "Zalecamy stosowanie wałka

Osmo z mikrowłókna, po którego aplikacji nie ma konieczności pedowania powierzchni"

Ja mam ten półmat 3065 http://www.osmo.com.pl/pl/wosk_twardy_olejny.php

Zobaczę jeszcze jak Julianna użyje matu.

Jeszcze jedno.

Do mycia trzeba używać srodków do wosku, nie do oleju.

Najlepiej Osmo http://www.sklep.nobless.pl/wischfix-koncentrat-do-czyszczenia-pielegnacji-8016-p-17.html

A do pielęgnacji raz na 6-12 miesiące http://www.sklep.nobless.pl/srodek-do-czyszczenia-pielegnacji-wosku-bezbarwny-3029-p-18.html

Do podłóg bielonych jest specjalny http://www.sklep.nobless.pl/srodek-do-czyszczenia-pielegnacji-wosku-bialy-3087-p-19.html

Edytowane przez agatah

Ewo jesli moge to zapytam u Ciebie :-)

Moje drogie jak wy tak sie znacie na tych olejach i woskach to może mi doradzicie - mam sosnową deskę na blat w łazience i chciała bym zeby "udawała" dębową :cool: wiem ze to nie to samo ale moze macie sprawdzony którys olej/wosk/bejcę ?? Kupiłam juz dwa rózne i efekt jest niezadowalający :cool:

Może sprawdź te http://www.osmo.com.pl/pl/wosk_twardy_olejny_kolor.php

Ja bejcowałam na orzech moją sosnę, a potem kładłam olej. Ale wyszło trochę inaczej niż myślałam. Na szczęście nie jestem aż taką perfekcjonistką i drobne różnice mi nie przeszkadzają :