lea1719506104 27.05.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Julianna16 wpadam do Ciebie z rewizytą.Prace idą szybko do przodu tak trzymac Śliczne masz wizualizacje,inspiracje.Schody masz piękne a pomysł z ta ścianką z cegły bardzo mi się podoba.Kominek betonowy, jak również strop ze szkła jak najbardziej jestem za z tym że bałabym sie chodzic po takiej szklanej kładce.Pozdrawiam Cie gorąco i będę zaglądac do Ciebie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?150997-Nasza-rozbudowa-i-przebudowa-starego-domu&p=5392641#post5392641 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUMISIOWA 27.05.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Julianko-coraz jasniej widze cala koncepcje domu.Pomysl ze szklana podloga-REWELACJA:jawdrop:Z niecierpliwoscia zagladam i czekam na postepy!!Pozdrawiam Cie serdecznie:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.05.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Julianko, czy pisałam już, że bardzo mi się podobają Twoje inspiracje kominkowe? są piękne. u mnie będzie koza - jakiś model Westfire. ja bym z niej całkiem zrezygnowała, ale A. nalega, że musi być jakieś wspomaganie do pci na te 4 dni ostrych mrozów w roku, co się zdarzają u nas na DS co do drzwi we wiatrołapie - mamy podobny problem. będą tu mieć 1) wejściowe, 2) do przejścia do garażu/kotłowni i 3) do domu. Ja chciałam, żeby wejściowe były antracytowe, do domu szklane w poziome pasy i do garażu jakieś białe nawiązujące do tych pasów (coś jak Simple 00). ale mój plan runął w gruzach, bo A. się zakochał w Weissnera w kolorze czekoladowego dębu od środka i w końcu takie zamówiliśmy, więc teraz musimy wymyślić coś, co by się z tym dębem nie gryzło, a równocześnie te drzwi 3 będą od strony domu koło schodów ze stopniami z naturalnego jesionu, więc chyba drzwi 2 i 3 muszą być w kolorze jesionu. jak to będzie przy tym dębie? chyba trzeba będzie coś przykombinować z kolorami ścian w wiatrołapie, nie wiem - temat drzwi wewnętrznych mnie stresuje a gdzie znalazłaś szklane za 1300 zł? to już są z ościeżnicą i okuciami? nieprawdopodobnie atrakcyjna cena! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 27.05.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Basia, a jak z kominem? Nie da się wsunąć tego wkładu w komin? Nadal w Anglii, USA i Kanadzie buduje się otwarte, tradycyjne kominki, które siedzą w świetle komina, tzw. Rumfordy. Tak to wygląda na przekroju [ATTACH=CONFIG]117666[/ATTACH] W przypadku wkładu to powinno być bezproblemowe. W końcu nie jest ważne, czy rura odprowadzająca spaliny do komina połączy się z nim pod mniejszym lub większym kątem. A wyczystkę można zrobić wyżej, a nie nad samą podłogą. Myślałam o tym ,jedni mówili,że się nie da drudzy ,że da.W zasadzie się da myślę ,tylko trzeba włożyć treger.Ale i tak to mało by dało bo komin wystaje.Dlatego zdecydowaliśmy się na trójstronny kominek ( mój M po usłyszeniu ceny powiedział kategorycznie nie,wiec ja zroiłam atrapę,nawet narysowałam płomień -a braliśmy jak najmniej głęboki wkład, i wyszło szafisko, więc zgodził się na trójstronny,bo lżejszy ,tylko nie wiem czy go zrobimy ,bo są bardziej istotne rzeczy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 27.05.2012 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Na szklany strop bym nie wlazła - za zadne skarby, ale corce w pokoju moze bym i zainstalowała. Za kilka lat - jak znalazł. Ty to julianka jesteś przewidująca chyba opatentuję sposób na chłopaków ukochanych córeczek . Julianna, genialne te drzwi. Cieszę się Kasiu, że i Tobie się podobają. Niestety ich wykonanie nie jest takie proste jak wyglądają . Wymagają chyba jakiś specjalnych zawiasów i ościeżnic (???). Nie znam się niestety . Ja kominek muszę mieć w końcu mieszkam w Dolomitach:)...prawie...z odśnieżaniem mam to samo co Ewa. Lubię i kozy i kominki.Mój M woli kominek. Z kominkiem jest jeden problem -jest drogi.I u mnie musi b yć jak wystające szafisko nie da się go niestety zlicować ze ścianą bo salon wąski. Ja mam Basiu salon podobnie wąski (około 4,20 m a jeszcze nie mam tynków). Kominek też wchodzi w salon aż na metr, więc między kominkiem, a ścianą z cegły będę miała około 3 metry, ale jakoś nie martwi mnie to . Ja lubię przytulność. Duże przestrzenie bardzo mi się podobają, ale tylko u innych lub na obrazkach . Julianna16 wpadam do Ciebie z rewizytą.Prace idą szybko do przodu tak trzymac Śliczne masz wizualizacje,inspiracje.Schody masz piękne a pomysł z ta ścianką z cegły bardzo mi się podoba.Kominek betonowy, jak również strop ze szkła jak najbardziej jestem za z tym że bałabym sie chodzic po takiej szklanej kładce.Pozdrawiam Cie gorąco i będę zaglądac do Ciebie Witam pięknie Lea i zapraszam częściej . Dziękuję za miłe słowa. Widziałam, że u Ciebie też pięknie robi się poddasze . Julianko-coraz jasniej widze cala koncepcje domu.Pomysl ze szklana podloga-REWELACJA:jawdrop: Z niecierpliwoscia zagladam i czekam na postepy!! Pozdrawiam Cie serdecznie:hug: Dziękuję Gumisieńko radosna . Kupiłam Regence Godin, niestety ciągle jeszcze niezamontowana, czekamy na podłogi Tutaj było u mnie o kozach a tym sklepie jest dużo różnych modeli w baaardzo różnych cenach klik Julianko u mnie to samo Jeden sąsiad na początku drogi i my na samym końcu. Jak odśnieżają to tylko obok niego a do nas już pług nie dociera jak utwardzali drogę też niestety tylko do niego dotarło, nam powiedzieli że musimy poczekać aż się więcej osób pobuduje bo tylko dla jednej działki to im się nie opłaca całej drogi utwardzać Dziękuję Two za szczegóły . Będziesz miała prawdziwie stylową, piękną kózkę . Trzymam kciuki by podłogi szybko się zmaterializowały . Echh... te koszty utwardzania. To co - życzyć sąsiadów, czy wolisz jednak bez nich ? Julianko, czy pisałam już, że bardzo mi się podobają Twoje inspiracje kominkowe? są piękne. u mnie będzie koza - jakiś model Westfire. ja bym z niej całkiem zrezygnowała, ale A. nalega, że musi być jakieś wspomaganie do pci na te 4 dni ostrych mrozów w roku, co się zdarzają u nas na DS co do drzwi we wiatrołapie - mamy podobny problem. (...) a gdzie znalazłaś szklane za 1300 zł? to już są z ościeżnicą i okuciami? nieprawdopodobnie atrakcyjna cena! Dziękuję Moniczko . Ładne te kozy z Westfire. Ja niestety nie pomyślałam na etapie projektowania, że tak można rozwiązać potrzebę żywego płomienia w domu . Zajrzałam też do Weissnera - ładne mają drzwi wejściowe. Też będziesz miała od nich? Prawdziwy kłopot z tym wiatrołapem. Trzeba się nakombinować . Co do szklanych drzwi, to wczoraj pod wpływem sugestii Pesteczki wrzuciłam do wyszukiwarki dla podstawowej orientacji (bo wcześniej tylko szukałam inspiracji nie koncentrując się na cenach) i znalazłam Takie. Są o tyle ciekawe, że montuje się je do ściany i nie potrzebują ościeżnicy. U tego samego producenta są gładkie drzwi w cenie 1055 + ościeżnica. Nie mam jednak pojęcia o jakości. Nie zdążyłam rozeznać opinii. A Ty masz jakieś godne polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 28.05.2012 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Cieszę się Kasiu, że i Tobie się podobają. Niestety ich wykonanie nie jest takie proste jak wyglądają . Wymagają chyba jakiś specjalnych zawiasów i ościeżnic (???). Nie znam się niestety . Takie drzwi robią np tutaj: http://piudesign.pl/ Sama takie rozważam do składziku. Na ich stronie są filmiki z montażu. Nie wygląda to jakoś strasznie skomplikowanie. Niestety cena jest dość wysoka w porównaniu ze zwykłymi. Zastanawiam się nad wstawieniem samej takiej ościeżnicy, a potem w miarę przypływu gotówki można dorobić drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.05.2012 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Julianno - tak, my już mamy zamówione Weissnery jako zewnętrzne. Ciekawy pomysł z tymi drzwiami montowanymi do ściany, ale ja mam światło drzwi nieotynkowane (bo miała wejść ościeżnica/opaska) to teraz by je trzeba dotynkować, to raz. Dwa - jak się te drzwi zamykają - dziurka na "zapadkę" jest w ścianie? skoro nie ma ościeżnicy? zauważ, że na żadnej fotce to nie jest pokazane. Trzy - ościeżnica jednak byłaby jakąś amortyzacją dla tafli szkła, bo to przecież będą jedne z intensywniej używanych drzwi w domu, może być przeciąg czy coś. Jak się przypadkiem trzaśnie takim szklanym skrzydłem o mur, to nie pęknie? ja bym się chyba bała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 28.05.2012 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Takie drzwi robią np tutaj: http://piudesign.pl/ Sama takie rozważam do składziku. Na ich stronie są filmiki z montażu. Nie wygląda to jakoś strasznie skomplikowanie. Niestety cena jest dość wysoka w porównaniu ze zwykłymi. Zastanawiam się nad wstawieniem samej takiej ościeżnicy, a potem w miarę przypływu gotówki można dorobić drzwi. Aniu najpiękniej dziękuję za namiar . Zajrzałam i faktycznie montaż pokazany tak, że chyba sama bym spróbowała Jest tam sporo ładnych inspiracji - lustro bardzo mi się podoba. Tylko cen nie mogę znaleźć. Orientujesz się ile mniej więcej chociaż taki system kosztuje? Julianno - tak, my już mamy zamówione Weissnery jako zewnętrzne. Ciekawy pomysł z tymi drzwiami montowanymi do ściany, ale ja mam światło drzwi nieotynkowane (bo miała wejść ościeżnica/opaska) to teraz by je trzeba dotynkować, to raz. Dwa - jak się te drzwi zamykają - dziurka na "zapadkę" jest w ścianie? skoro nie ma ościeżnicy? zauważ, że na żadnej fotce to nie jest pokazane. Trzy - ościeżnica jednak byłaby jakąś amortyzacją dla tafli szkła, bo to przecież będą jedne z intensywniej używanych drzwi w domu, może być przeciąg czy coś. Jak się przypadkiem trzaśnie takim szklanym skrzydłem o mur, to nie pęknie? ja bym się chyba bała. Naprawdę ładne te drzwi zewnętrze - takie w Waszej kolorystyce . Co do szklanych, to masz rację z wątpliwościami, choć mam nadzieję, że ma to jakiś sensowny patent. Ja jeszcze nie szukałam tak poważnie - te były pierwsze jakie wrzuciłam w wyszukiwarkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.05.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Wiatrołap – w Tchibo w tym tygodniu mają bardzo ładne wieszaki drewniane, które mogłabyś na ceglanej ściance zamontować i wyglądałyby jak gałęzie wyrastające z muru sztuka 50 zł. http://www.tchibo.pl/Wieszak-nascienny-p400014444.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.05.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Juliana, rysuneczki jeszcze się robią Jestem zawalona zarabianiem i nie dosypiam, ale cieszę się, bo wreszcie skończymy w domu, co nie skończone Tymczasem zakwitły łubiny i... MAKI wschodnie więc jak obiecałam wklejam fotki. Na razie kwitnie jedna kępa. Cztery pozostałe szykują pączki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 30.05.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Aniu najpiękniej dziękuję za namiar . Zajrzałam i faktycznie montaż pokazany tak, że chyba sama bym spróbowała Jest tam sporo ładnych inspiracji - lustro bardzo mi się podoba. Tylko cen nie mogę znaleźć. Orientujesz się ile mniej więcej chociaż taki system kosztuje? Niestety jeszcze nie. Na razie nie odpisali mi na maila Jak trochę się obrobię, to będę do nich dzwonić. Ja bym chciała w tym systemie drzwi łamane i zastanawiam się, czy to możliwe Jeśli nie, to zostaną mi drzwi jak do szafy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 30.05.2012 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Tymczasem zakwitły łubiny i... MAKI wschodnie więc jak obiecałam wklejam fotki. Na razie kwitnie jedna kępa. Cztery pozostałe szykują pączki Kasiu Kochana, Jak Ty pamiętasz :hug: Najpiękniej dziękuję za info o wieszaku i za moje ukochane maczki . Jak ślicznie u Ciebie - rozmarzyłam się http://www.matrax.net/forum/images/keny/cloud.gif Nie przejmuj się proszę rysunkami dla mnie. Wiem, że Dobre Wróżki też mają swoje sprawy, a nade wszystko prawo do odpoczynku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 30.05.2012 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Niestety jeszcze nie. Na razie nie odpisali mi na maila Jak trochę się obrobię, to będę do nich dzwonić. Ja bym chciała w tym systemie drzwi łamane i zastanawiam się, czy to możliwe Jeśli nie, to zostaną mi drzwi jak do szafy Łamane w sensie takie wahadłowe? Daj znać proszę Aniu jak będziesz coś wiedziała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 30.05.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Kasiu - Ty niemożliwe niepoprawna Dobra Wróżko . Jak założysz swój wątek, to nie opędzisz się od zagubionych duszyczek . Mniej więcej wygląda tak, tylko, że mój nie będzie 3-stronny, a zwykły, panoramiczny. http://www.archtrend.pl/img/Wnetrza/www.klikk.no/5-dom-letniskowy-klikk_no.jpg Źródło Kominek chcę zrobić prosty. Myślę o betonie w tym stylu: http://www.contractors.info.pl/img1/210940.jpg Źródło http://www.concreate.pl/images/portfolio/42/105.jpg Źródło http://media.tumblr.com/tumblr_lzujc1fLvX1qau50i.png Źródło Witam serdecznie. Zapowiada się super domek Podpatruję pomysły jakiś czas, ale postanowiłam napisać jak przeczytałam, że planujesz obudowę kominka z płyt betonowych. Ja się na nie pokusiłam i niestety żałuję Są bardzo niepraktyczne. Przy otwieraniu kominka, zostają "okopcone" i źle się je czyści. Chyba, że tylko z moimi się tak dzieje... Beton był impregnowany, ale mimo to, widać ślady. Może ta informacja Ci się przyda. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 30.05.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Łamane w sensie takie wahadłowe? Nie Takie: http://www.porta.com.pl/drzwi_lamane_alfa,p1,m96,s1.html Mam plan zlicować drzwi ze ścianą i na całość nakleić fototapetę. Daj znać proszę Aniu jak będziesz coś wiedziała . Jasne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.05.2012 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Juliana, Narbella ma z tym betonem konkretny kłopot. Słyszałam o brudzeniu się płyt betonowych już wcześniej. Odpytałam szybciutko znajomego, który kilkanaście lat prowadził w Wiedniu firmę, zajmującą się wykańczaniem różnych elementów wnętrzarskich specjalistycznymi betonami. Potwierdził, że nie każdy beton nadaje się i podał mi nazwę Contractors – to specjaliści od betonu architektonicznego. Znalazłam ich stronę http://www.plyty-betonowe.pl Maczki pewnie jeszcze Ci przyślę, jak naprawdę rozkwitną. Może będzie już widać też Miskanty i liliowce zaczną kwitnąć. To jest moja najbardziej dopieszczona rabata cieszę się, że Ci się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaS79 31.05.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Ewcia wybacz, że dość rzadko zaglądam - czasu wiecznie za mało. Patrzę na inspiracje i już sobie wyobrażam Twój dom. Zdecydowanie bardziej sobie wyobrażam Twój niż mój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 31.05.2012 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Witam serdecznie. Zapowiada się super domek Podpatruję pomysły jakiś czas, ale postanowiłam napisać jak przeczytałam, że planujesz obudowę kominka z płyt betonowych. Ja się na nie pokusiłam i niestety żałuję Witam miła Naberio w moich skromnych progach Bardzo dziękuję, że podzieliłaś się swoimi doświadczeniami . Beton na kominku to jedna z niewielu rzeczy, których jestem/byłam pewna, a tu takie wieści . A czy te ślady są tak intensywne, ze nie da się ich zupełnie doczyścić, czy też są trudne do usunięcia, ale usuwalne? http://emoty.blox.pl/resource/zhm.gif Hmm... Może wykombinować jakiś wysuwany subtelny daszek wykorzystywany w czasie otwierania drzwi kominka? Zajrzałam do Ciebie i udało mi się znaleźć kominek - piękny A skąd masz płyty betonowe? Nie Takie: http://www.porta.com.pl/drzwi_lamane_alfa,p1,m96,s1.html Mam plan zlicować drzwi ze ścianą i na całość nakleić fototapetę. Ale ciekawe rozwiązanie z tym łamaniem. Nie znałam go zupełnie. To duże ułatwienie w małych pomieszczeniach. Dziękuję Aniu Odpytałam szybciutko znajomego, który kilkanaście lat prowadził w Wiedniu firmę, zajmującą się wykańczaniem różnych elementów wnętrzarskich specjalistycznymi betonami. Potwierdził, że nie każdy beton nadaje się i podał mi nazwę Contractors – to specjaliści od betonu architektonicznego. Znalazłam ich stronę http://www.plyty-betonowe.pl Dziękuję Kasiu . To od nich mam jedną z inspiracji betonowych . Muszę się zorientować co do cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 31.05.2012 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Ewcia wybacz, że dość rzadko zaglądam - czasu wiecznie za mało. Patrzę na inspiracje i już sobie wyobrażam Twój dom. Zdecydowanie bardziej sobie wyobrażam Twój niż mój Aniu wiem, wiem z tym czasem . Trzymam kciuki za Twoje decyzje - będzie na pewno pięknie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.05.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 (edytowane) Julianna, ja cosik wolno myślę ostatnio – zmęczenie materiału Brudzenie się lub nie brudzenie wokół otworu paleniska zależy od tego czy kominek dymi, czy nie. Dobrze zrobiony, jeśli używasz suchego drewna w żadnym wypadku nie powinien dymić. Mój kominek budował zwykły wiejski zdun-amator (za 3000 zł) i mimo, że to kominek otwarty (drzwi z szybą dokładałam później), to nie dymi. Tzn. dymi, ale tylko ciut jak jest bardzo zimno i kominek jeszcze nie rozgrzany. Trwa to jakieś pół godziny max. Nauczyłam się z tym radzić. Ładuję drewno i podpałkę, zapalam i zamykam drzwiczki na godzinkę. Potem mogą być otwarte i moja prawie biała ściana bez okapu nad paleniskiem, od 2 lat jest biała. Ten sam gość budował kominek zupełnie inny, ale równie duży jak mój u przyjaciół i ten dymi bardziej. Montaż wkładu kominkowego też można zp...ć. A to przelot w kominie zły, bo średnica za mała, albo komin za niski i nie ma ciągu. Sama nie wiem ile można by wymieniać. Spotkałam się nawet z opinią, że jeśli blisko domu jest ściana z wysokich drzew, to jest większe prawdopodobieństwo, że będzie dymił. Edytowane 31 Maja 2012 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts