Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Julisiowo – jak zaprojektować marzenia? – zapraszam :)

Recommended Posts

Oj Ewcia chyba niewiele osób na forum ma równie dopracowany dom, co Ty będziesz mieć. Śledzę z uwagą (mimo, iż się mniej udzielam) i mam nadzieję, że kiedyś zobaczę to cudo osobiście :)

Aniu :hug:

Jak się cieszę, że Cię widzę. Zobaczysz, zobaczysz :yes: tylko z tym dopracowaniem może być ciężko :D

Widziałam u Ivy Twój domek z zewnątrz. Masz tak cudownie dookoła - trawka, drzewka, chodniczek. U nas totalne pobojowisko przez chałupą :(. Muszę zacząć ogarniać temat, ale kompletnie nie wiem jak się za to wziąć (że nie wspomnę "kiedy")

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewa do "cudownie" to długa droga :) W tym roku właśnie dopiero wsadziliśmy parę krzaczków (poza "niemodnymi" żywotnikami przy ogrodzeniu, bo te były wsadzane wcześniej). Myślę, że efekt będzie dopiero za kolejne 2 lata.

Robiliśmy wszystko sami wychodząc z założenia, że lepiej mieć 15 tys (najniższa kwota, jaką zapłacili sąsiedzi za obsadzenie kawałka ogródka). w kieszeni niż nie mieć.

Troszkę poczytałam, wiele podpowiedziała przyjaciółka. Rośliny wybierałam sama, mąż z teściem nasadzali i... no wyjdzie, co wyjdzie :) Jeśli kiepsko, to będziemy się uczyć na własnych błędach, a satysfakcja ogromna.

Nad trawnikiem mąż dużo pracuje, ale widać efekty. Dumnam z Niego :)

Jeśli mogę Ci coś podpowiedzieć: pomyślcie zawczasu o nawadnianiu. Nie zrobiliśmy tego i teraz niestety trzeba sobie radzić bez. Mamy w planie nawadnianie, ale lepiej to zrobić przed założeniem trawnika.

To ja też coś podpowiem.

Nawadnianie trawnika to ponura konieczność. Jest strasznym pijakiem drogim w utrzymaniu. Niestety bez podlewania będzie nieładny jak mój. Ale ważne, bardzo ważne, jest podlewanie rabat. Można je zrobić w każdej chwili korzystając z możliwości jaką daje linia kroplująca. Nie trzeba jej zakopywać. Nie koniecznie musi być przysypana korą czy kamyczkami. Można to zrobić samodzielnie, wydając pieniądze wyłącznie na materiał.

Zaletą linii kroplującej jest możliwość dostarczenia wody, bez strat, pod konkretne rośliny, czyli oszczędnie. Druga ważna rzecz to nie moczenie roślin, które źle na to reagują w słońcu, a czasem łapią grzyby.

Jeśli będziecie zainteresowane podrzucę linki i to co sama rozgryzłam :)

Zaczęłam pisać o wodzie i o to mam podlewanie z nieba. Fajnie, bo sucho, ale ja właśnie muszę z kotem do wetki jechać :(

Witaj Julianna :)

na watku z kuchniami przeczytalam ze poszukujesz uchwytow...

ja posiadam te frezowane poziome naklejane...

zdjecie moge wyslac na priv :)

przeczytalam tylko kilka stron wstecz... iiii

servo drive to koszt nie 250zl jak Karolina napisala a 450zl... (bynajmniej u mnie..wiem ze sa tez wyzsze ceny) ;)

Pozdrawiam :)

Julianko, przybiegłam w te pędy na Twój wątek, bo widzę, że upodobania wnętrzarskie mamy podobne. Inspiracje na Pintereście fantastyczne a i Twój domek zapowiada się bardzo fajnie. W łazience też mam białe cegiełki :lol2: . Nie lubię się zbyt dużo odzywać na FM ale zaglądać na Twój wątek będę. Pozdrawiam.

Hej Ewciu!

Widzę, że przeprowadzka coraz bliżej :)

Czytałam przed chwilą, że w pokoju Julisi na szarym tle mają być różowe grochy. Uśmiechnęłam się bo moja Julka chciałaby szare grochy na różowym tle :D Pokój Malucha jest rewelacyjny :yes: ale jak dla mnie wersja z dużymi rombami lepsza. Pozdrawiam!

Aniu,

Naprawdę możecie być dumni z trawnika i tego co wokół domu powstaje. Wierzę, że satysfakcja z własnej pracy jest ogromna :yes:

Dziękuję za poradę odnośnie nawadniania :)

Pesteczko,

Bardzo liczę na Twoje wsparcie kiedy już ruszymy z ogrodem :). Mam nadzieję, że będziesz jeszcze wtedy miała siłę by wspierać sierotkę ogrodową na FM :D

Mamy studnię - da się ją chyba też wykorzystać do tego systemu nawadniania / kroplowania :)

Jak kotek? Lepiej?

Mmelisko :)

Ślicznie witam :welcome: :wiggle: i dziękuję, że napisałaś. Od podpisania umowy dzieli mnie już tylko wybór uchwytów :).

Pewnie, że chcę zdjęcia :D. U siebie jeszcze dumam, ale raczej nie będę montowała servo drive. Na all-o są po ok. 300 zł - np TUTAJ Jakiś czas temu chyba faktycznie widziałam tańsze, ale nie wiem jak z jakością.

Mam wysłać adres, czy wyślesz przez FM? Już się cieszę :)

Ulcia :welcome: :wiggle:

Ale się cieszę, że Cię zwabiłam do siebie :D. Czuję w Tobie bratnią duszę wnętrzarską i dlatego nie mogę się doczekać Twojej galerii, albo przynajmniej kolejnych zdjęć :).

Cegiełki w łazience? Musisz pokazać :)

Ja "pojawiam się i znikam" na FM, bo życie pędzi szybciej niż jestem w stanie przebierać nogami, ale zawsze ucieszę się z Twojej wizyty. Zapraszam jak najczęściej :)

Nelcia :hug:

Ale fajnie - nasze dziewczyny będą "w groszki" :). Muszę się sprężyć, bo zaraz mnie przegonisz z tym malowaniem :D, albo może poczekam na Twój patent :lol2:

Romby zaczynają mi się śnić :o, ale nie dam się koszmarom :lol2:

Ściskam :hug:

buuuuuu popadnę w deprechę normalnie tu wchodząc....

jaki cudo pokoik!! tyle rzeczy w nim a nie jest jakoś przeładowany i wszystko pasuje :)

co ja bym dała by choć w 1/100 tak umieć?

no wiele...

a co do groszków - u mnie też będą :lol2: ale w sumie to bardziej kropeczki, bo malutkie :)

no ale jakiś wspólny mianownik się pojawia

co z balustradą schodową w końcu? coś postanowione?

Ewo, będę „pilnować„ żebyś nie czuła się sama z problemem ogrodu. :yes:

Studnię macie tzw kopaną, taką z kręgów betonowych? Jeśli tak to trzeba będzie sprawdzić ile wody do niej napływa. Nawadnianie spryskiwaczami np. trawnika to jest 15-20 minut co wieczór. Trzeba obliczyć jaki będzie pobór wody.

Jeśli chodzi o linię kroplującą to naprawdę woda jest pobierana oszczędnie i nawet mała ilość wody w studni wystarczy.

U naszej sąsiadki jest taka studnia ze zwykła pompą zanurzeniową i co drugi dzień można z niej wypompować około 600–700 litrów wody.

Poza tym nie ma się co martwić, bo podlewać zarówno spryskiwaczami jak i linią kroplującą można i trzeba sekcjami. Więc nie cały ogród na raz. Można co drugi-trzeci dzień poszczególne części podlewać nawet w największe upały. Niektórym roślinom wystarczy nawet raz na tydzień, choć nieco obficiej.

Tylko trawnik jest pijakiem i musi dostać porcję co dzień, o ile nie pada.

Jeszcze słowo o trawie – nie kupuj nasion w markecie. Koniecznie mnie zapytaj jakie są możliwości zanim podejmiesz decyzję.

Pasqal dziś zaliczył bieg po trawniku, choć na koniec miąchnęło nim i siadł na lewym zadzie jak ostatnia ofiara. Cóż tak będzie póki system nerwowy nie zacznie lepiej funkcjonować. Zaszarżował też na biednego Pirata, który na szczęście w ugodowo rozpłaszczył się na podłodze. Do wetki na zastrzyki będziemy jeszcze do piątku jeździć. Mam nadzieję, że wystarczy, bo kot coraz większy tygrys i trudno go utrzymać podczas 4 zastrzyków.

Uwaga dla osób, które planują malowanie gotowymi farbami Beckersa - deklaracja na opakowaniu odnośnie wydajności ma się nijak do rzeczywistości :(. Z puszki 2,5l miało wyjść około 40m, a nam wyszło 23 m (jedna warstwa malowana wałkiem). Dopiero w drugiej warstwie jest to bliższe prawdy. Na szczęście efekt końcowy jest świetny :).[/color][/i]

Witam,

pytanko mam w sprawie malowanka..........też chcę malować beckersem........czy mieliście zrobione gładzie gipsowe? jeśli tak to czym przygotowaliście ścianę? gruntem, farbą podkładową?....będę wdzięczna za wszelkie info,

pozdrawiam i podglądam :)

buuuuuu popadnę w deprechę normalnie tu wchodząc....

jaki cudo pokoik!! tyle rzeczy w nim a nie jest jakoś przeładowany i wszystko pasuje :)

co ja bym dała by choć w 1/100 tak umieć?

no wiele...

a co do groszków - u mnie też będą :lol2: ale w sumie to bardziej kropeczki, bo malutkie :)

no ale jakiś wspólny mianownik się pojawia

Karolcia no co Ty? Przecież Twoje plany dla dziewczynek są cudne :yes: Czyżbyś coś w nich zmieniła?

Widziałam na dzieciowym, że szukasz tapety w kropki. To jak rozumiem do drugiego pokoju?

Ty sypiesz inspiracjami na każdą okazję jak z rękawa. Gdzie nie zajrzę tam przynosisz coś fajowego :)

co z balustradą schodową w końcu? coś postanowione?

Nic nie wydumałam :(. Nie mam kompletnie pomysłu na połączenie góry z dołem :(.

Ewo, będę „pilnować„ żebyś nie czuła się sama z problemem ogrodu. :yes:

...

Kasiu bardzo dziękuję. To dla mnie cenne wsparcie bom zielona jak szczypiorek :D

Studnię mamy z kręgów betonowych. Wody jest sporo, ale trudno mi ocenić czy wystarczająco. To taka studnia "przelewowa", bo ma podłączone dodatkowo dreny i odpływ.

Mam już - jak wiesz - niemiłe doświadczenie z kupowaniem w markecie (moje drzewka), więc będę grzecznie słuchać co radzisz :yes:

Podrap Pasqala za uszkiem ode mnie :). Niech się tygrys trzyma :hug:

Wysylam na priv :)

Dziękuję Mmeliso :hug:

Uwaga dla osób, które planują malowanie gotowymi farbami Beckersa - deklaracja na opakowaniu odnośnie wydajności ma się nijak do rzeczywistości :(. Z puszki 2,5l miało wyjść około 40m, a nam wyszło 23 m (jedna warstwa malowana wałkiem). Dopiero w drugiej warstwie jest to bliższe prawdy. Na szczęście efekt końcowy jest świetny :).[/color][/i]

Witam,

pytanko mam w sprawie malowanka..........też chcę malować beckersem........czy mieliście zrobione gładzie gipsowe? jeśli tak to czym przygotowaliście ścianę? gruntem, farbą podkładową?....będę wdzięczna za wszelkie info,

pozdrawiam i podglądam :)

A witam, witam w moich skromnych progach :).

Tak, mamy gładzie gipsowe. Były malowane 2 razy białą farbą wymieszana z gruntem. Dwie, bo po pierwszej były drobne poprawki. Na to szedł dopiero kolor beckersa x2. Na FM jest wątek o farbach Beckersa. Ktoś tam pisał tak samo jak ja - pierwsza warstwa to około połowa tego co deklarują na opakowaniu. Trzeba więc to sobie dobrze przeliczyć. My kupowaliśmy w promocji. W pojemności 2,5l były tańsze o 10 zł + gratis 1l białej farby.

Dobre wrażenia mam z malowania ceramicznym magnatem :yes: Zużycie jest adekwatne do tego co piszą na opakowaniu. Super kryje i świetnie się z niej zmywa. Chlapnęła mi się farba beckersa na komin malowany magnatem. Nie zauważyłam od razu bo malowałam na piętrze, a spadło otwartym stropem na dół. Zmyło się pięknie wodą bez śladu. To fajna farba do zadań specjalnych. Nie porównywałam jej cenowo, ale raczej jest tańsza od innych w tej klasie ścieralności (pierwsza). Zmywałam jeszcze przed całkowitym utwardzeniem (osiąga się je po miesiącu). To dobrze rokuje dla ewentualnych śladów od kominka, które trzeba będzie wyczyścić.

hej hej :)

Ewa zaglądam czasem, ale nie mam kiedy pisać ........

podoba mi się ciemniejsza ściana z kominkiem :)

pokoje dzieci tworzysz cudne :) odważne posunięcie z rombami :) i inne :) ja lubię to co "inne" we wnętrzach :) oj lubię :)

czyli co już bliżej niż dalej ? ;) nie mogę się doczekać .......... :)

Słoneczko :hug: Twoje odwiedziny zawsze mnie cieszą. Dziękuję za miłe słowa. Trzymaj proszę kciuki za równe romby :D

Czy bliżej? Z każdym malowaniem z pewnością tak, ale dużo jeszcze przed nami :(. Może późną wiosną uda nam się przeprowadzić, ale jak znam życie będzie to może dopiero latem.

Ewo, a u Was jest kanalizacja, czy macie szambo, a może oczyszczalnię? Nie pamiętam nic na ten temat.

Wodą z ostatniego zbiornika oczyszczalni też można podlewać ogród. To dobrze robi roślinom. Warto zainstalować pompę, która poda wodę.

Są dobre środki, które wsypywane do instalacji sanitarnej w domu, albo do pierwszego zbiornika, pracują. W ostatnim zbiorniku woda nie ma zapachu.

My podlewamy tak rabaty, szczególnie nowe nasadzenie.

Edytowane przez pestka56

bardzo, baaardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)

magnata rozważałam właśnie do malowania kominka.....teraz już napewno nim pomaluję....

....dlaczego dopiero pzeprowadzka wiosną? my na tym samym etapie tzn.zabieramy się za malowanie ale ja męża męczę by wprowadić się jeszcze w tym roku....no ale pewnie tak idealnie jak u was nie będzie

bardzo, baaardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)

magnata rozważałam właśnie do malowania kominka.....teraz już napewno nim pomaluję....

....dlaczego dopiero pzeprowadzka wiosną? my na tym samym etapie tzn.zabieramy się za malowanie ale ja męża męczę by wprowadić się jeszcze w tym roku....no ale pewnie tak idealnie jak u was nie będzie

Coban, zanim pomalujesz obudowę kominka taką zwykłą farbą, sprawdź czy powierzchnia obudowy się nie nagrzewa.