naberia 31.05.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Julianno, płyty są z firmy Contractors, ale sprowadziła mi firma co robiła kominek. Nasz kominek normalnie nie dymi (wkład moim zdaniem porządny, przeszło 8 tys. kosztował), ale zdarza się np. przy rozpalaniu lub dopalaniu drewna (jak np. otwieramy drzwiczki, żeby przegrzebać). Czasem też np. w lecie spalamy jakieś papiery. Zdarzają się po prostu sytuacje, że idzie jednak ten dymek. My w sumie dopiero uczyliśmy się palić w kominku (nasz pierwszy sezon), więc pewnie tych "dymiących" sytuacji było więcej Ślady czyściłam domestosem! prawie zeszły całkiem, ale nie jest to wygodne i trochę się bałam, że się beton nie odbarwi. Na szczęście się udało. Rozmawiałam też Panem z firmy Contractors i mówił, że można ewentualnie trochę zeszlifować papierem ściernym, ale jeszcze nie próbowałam. Nie chciałam Cię zniechęcać. Nie, nie. Może są dostępne jakieś lepsze impregnaty, niż ten który został u nas użyty (nie wiem nawet jaki)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 31.05.2012 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Pesteczko dziękuję za wyjaśnienia. Ja nie potrafię palić w kominku (tzn. nigdy sama nie musiałam tego robić). Zawsze robi to mój Mąż i on sobie z tym świetnie radzi . Julianno, płyty są z firmy Contractors, ale sprowadziła mi firma co robiła kominek. Nasz kominek normalnie nie dymi (wkład moim zdaniem porządny, przeszło 8 tys. kosztował), ale zdarza się np. przy rozpalaniu lub dopalaniu drewna (jak np. otwieramy drzwiczki, żeby przegrzebać). Czasem też np. w lecie spalamy jakieś papiery. Zdarzają się po prostu sytuacje, że idzie jednak ten dymek. My w sumie dopiero uczyliśmy się palić w kominku (nasz pierwszy sezon), więc pewnie tych "dymiących" sytuacji było więcej Ślady czyściłam domestosem! prawie zeszły całkiem, ale nie jest to wygodne i trochę się bałam, że się beton nie odbarwi. Na szczęście się udało. Rozmawiałam też Panem z firmy Contractors i mówił, że można ewentualnie trochę zeszlifować papierem ściernym, ale jeszcze nie próbowałam. Nie chciałam Cię zniechęcać. Nie, nie. Może są dostępne jakieś lepsze impregnaty, niż ten który został u nas użyty (nie wiem nawet jaki)? Dziękuję najmocniej za odpowiedź . Uspokoiłaś mnie, że daje się to usunąć . Nasz kominek będzie raczej często używany, więc takie "atrakcje" mnie nie ominą . Przy okazji okazało się, że właśnie z tej polecanej firmy masz płyty . Pamiętasz ile kosztowały? Jeśli nie sprawi Ci to kłopotu to napisz proszę (może być na priva jeśli wolisz) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.05.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Też nauczysz się „posługiwać” kominkiem U nas to ja jestem lepszy rozpalacz, ale na początku Mój się z tym mordował. Trochę czasu upłynęło zanim wypracowaliśmy metodę, którą lubimy my i kominek. Najważniejsze jest suche drewno. Kupujemy w czerwcu. Jesienią zaczyna się 3-etapowa wędrówka szczap – leżakowanie w drewutni, potem w technicznym i na koniec we wnęce przy kominku. Wtedy jest wystarczająco przesuszone. Jeszcze dużo zależy od rodzaju drewna. Dębina jest niedościgła. Najpiękniejszy płomień i rzadko strzela iskrami, więc zostawienie otwartej szyby jest najmniej niebezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 01.06.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Niestety nie mam pojęcia ile kosztowały same płyty, bo wycenę mieliśmy płyt wraz z zabudową kominka + wkład. Wiedząc ile kosztował wkład, myślę, że nas to wyszło ok. 4- 5 tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 01.06.2012 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Też nauczysz się „posługiwać” kominkiem U nas to ja jestem lepszy rozpalacz, ale na początku Mój się z tym mordował. Trochę czasu upłynęło zanim wypracowaliśmy metodę, którą lubimy my i kominek. Najważniejsze jest suche drewno. Kupujemy w czerwcu. Jesienią zaczyna się 3-etapowa wędrówka szczap – leżakowanie w drewutni, potem w technicznym i na koniec we wnęce przy kominku. Wtedy jest wystarczająco przesuszone. Jeszcze dużo zależy od rodzaju drewna. Dębina jest niedościgła. Najpiękniejszy płomień i rzadko strzela iskrami, więc zostawienie otwartej szyby jest najmniej niebezpieczne. Z pewnością będę musiała się nauczyć i dziękuję za instrukcję . Prawie już zobaczyłam iskrzący płomień w moim kominku , tymczasem... Niestety nie mam pojęcia ile kosztowały same płyty, bo wycenę mieliśmy płyt wraz z zabudową kominka + wkład. Wiedząc ile kosztował wkład, myślę, że nas to wyszło ok. 4- 5 tys. zł. ... jeśli faktycznie tyle kosztują te płyty, to obawiam się, że ciężko będzie z realizacją. Mój komin jest duży. Płyty chciałabym pociągnąć aż na piętro do pokoi, bo będą widoczne przez szklany strop . To w sumie będzie około 14 m2 . Dziękuję ślicznie Naberio za informację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada1412 01.06.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Jula,jak tam okna? Obniżone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.06.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Julianna poniżej ceny z ElkaminodomPłyta elewacyjna 90x75 "Surowy Beton" (0,67 m2) grubość 2,5 cm. Waga ok. 27 kg Cena: 94,30 PLN szt 107cm x 54 cm. Grubość ok 1,5 cm. Dostępne w wersji porowatej i gładkiej. Cena: 82,80 PLN szt 75 x 60 cm, grubość ok. 1,5 cm. Waga 12 kg Cena: 59,80 PLN szt Może do tego się przymierzysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 01.06.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Przyszłam się przywitać Nie nadążam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 01.06.2012 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Jula, jak tam okna? Obniżone? Hej Maduś Widziałam Twoje lampusiątko No niestety jeszcze nie są obniżone i nie wiem czy mi w ogóle je obniżą . Już drugi dachowiec marudzi, że będzie gorzej z dociepleniem . A tak w ogóle to ten pierwszy, który robił cały dach spadł (na innej budowie) z dachu i się zdrowo połamał . Noga i prawa ręka w gipsie . Nie mamy jeszcze wykończonego dachu (obróbka blacharska została). Poszukaliśmy drugiego, ale jak nam zaśpiewał cenę, to pokornie zdecydowaliśmy, że poczekamy na tego pierwszego, aż wydobrzeje Julianna poniżej ceny z Elkaminodom ... Może do tego się przymierzysz Dziękuję Kasiu . Obliczyłam je tak mniej więcej i wychodzi około 2 tys. za same płyty. To już do przyjęcia . Przyszłam się przywitać Nie nadążam... Ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 01.06.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Julianna, głowa do góry. Myślę, że i z Contractors te płyty tak drogo nie wychodzą. Panowie mieli naprawdę sporo do zabudowy (jak pewnie widziałaś, mamy kominek zlicowany ze ścianą, więc musieli się trochę napracować ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 02.06.2012 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Julianna, głowa do góry. Myślę, że i z Contractors te płyty tak drogo nie wychodzą. Panowie mieli naprawdę sporo do zabudowy (jak pewnie widziałaś, mamy kominek zlicowany ze ścianą, więc musieli się trochę napracować ) Tak widziałam U mnie licować nie trzeba, ale pracy też sporo . Jak będzie tak daleko, to rozeznam dokładnie temat. Naprawdę jestem Ci bardzo wdzięczna za informację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 02.06.2012 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Mam opory przed wyborem fachowca od CO i hydrauliki. Wspominałam już, że mamy spore różnice w wycenie i kusi nas niższa oferta, ale jednocześnie niepokoi. Dostaliśmy 4 wyceny. Jedną odrzuciliśmy z przyczyn obiektywnych (nabroił u znajomych ). Zostały 3 oferty, ale nie da się ich dokładnie porównać, bo każda jest przygotowana inaczej i każda uwzględnia inne zakresy oraz materiały (niestety bez dokładnych danych jakie to materiały, a gdy pytam to nazwy jakie padają nic mi nie mówią ). Najrozsądniej chyba byłoby wybrać tę po środku (nie najniższą i nie najwyższą). Bardzo ładnie przygotowana oferta, dodatkowe warianty, mowa o gwarancji na 20 lat! Tyle, że... ja już budowałam z taką firmą, która na papierze wyglądała idealnie . Umowę podpisaliśmy taką, że mogłaby służyć jako model umowy nakierowanej na prawa Inwestora. Co z tego skoro żaden z puntów tej umowy nie był respektowany? Naprawdę - zgadzał się tylko adres budowy. Resztę zupełnie ignorował - począwszy od terminu rozpoczęcia budowy (ponad 4 miesiące po terminie), a na fakcie wylania fundamentów niezgodnie z projektem kończąc . Oszczędzę tu pełnej historii, bo strony by nie starczyło. Gdybym miała przestrzegać, to na pewno użyłabym mocy FM, ale... firma już na szczęście nie istnieje (bez szans na reaktywację pod innym szyldem). Od tej pory nie do końca ufam pięknym ofertom w opisie . Wracając do CO - najwięcej policzył sobie fachowiec z polecenia - najstarszy i z doświadczeniem, ale nie wiem jak u niego z nowinkami . Ofertę przygotował odręcznie, ale nie znaczy to, że byle jak. Doceniam pracę, bo z pewnością nie była metodą "kopiuj - wklej" . Wycena jest jednak dość ogólna - np. Ogrzewanie podłogowe - kwota. Dwóch fachowców poleca nam grzejniki Kermi Therm X2. Są oczywiście droższe, ale w przyszłości mają się zwrócić lepszą wydajnością. Nie mamy dużo grzejników (4 w pokojach + 1 w garażu + 2 łazienkowe), a ich wycena sięga 8 tys. . Myśleliśmy o zamontowaniu pompy ciepła do CWU, by nie trzeba było palić w piecu latem. Dostaliśmy propozycję na Ariston NUOS 120 l. Bardzo przypadła nam do gustu cena (niewiele ponad 3 tys.), ale 120 l może być kłopotem (za mało). Pompy, które lepiej się sprawdzą kosztują niestety przynajmniej drugie tyle, więc raczej zrezygnujemy z tego rozwiązania . Drugi ekskluzywny (dla nas) pomysł na ułatwienie sobie życia to stacja uzdatniania wody i tę raczej będziemy chcieli zainstalować. Mam naprawdę problem z wyborem i stoję przez to w miejscu . Może podpowiecie na co zwracać uwagę w wyborze CO (kocioł, podłogówka, hydraulika)? O co pytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 02.06.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Ewciu, ja mam tylko mieszkanie, ale pytałam mojego hydraulika jakiej firmy rurki do ogrzewania były kładzione (nie chciałam chińskich), jaka pompa (konieczna przy ogrzewaniu łącznym podłoga + grzejniki), sterowniki do ogrzewania. O fachowości mojego hydraulika świadczyło pytanie "Pani a co będzie na podłodze? gres?, panel? deska?, bo nie wiem jak rurki liczyć" Mam piec gazowy dwu funkcyjny więc nie mam problemu z ciepłą wodą. Pompa ciepła jest opłacalna wtedy gdy oprócz wody ogrzewa cały dom - wtedy ma krótszy okres amortyzacji. A nie myślałaś o kolektorach słonecznych lub fotowoltanicznych? Niektóre gminy dają spore dofinansowanie. Na ciepłą wodę na lato byłoby jak znalazł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 02.06.2012 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Aniu, pięknie dziękuję za Twoją pomoc. Chyba żaden z nich nie zapytał o posadzkę, zakładając prawdopodobnie, że wszędzie gres. Jednemu sama powiedziałam, że chcę drewno w salonie, to powiedział, że jego to nie interesuje, bo to informacja bardziej dla wylewkarzy (hmm...). Inny z fachowców nawet nie chciał wejść do domu (???). Rozmawiał z nami w garażu, więc w zasadzie niepotrzebnie w ogóle przyjeżdżał (dostał wszystkie dane i rzuty na maila). Powiedział, że ofertę prześle do tygodnia i mija już drugi miesiąc, ale jakoś nam nie żal . Co do solarów, to początkowo też o nich myśleliśmy. W naszej gminie było dofinansowanie nawet 85%, ale niestety tylko dla domów już oddanych do użytku. Teraz dotacje się skończyły i nie ma perspektyw by pojawiły się znowu . Sami nie podejmiemy się tej inwestycji, bo koszty będą jeszcze wyższe niż pompy do cwu, a i obsługa solarów jest bardziej kłopotliwa. Z tego co się orientowałam wydajność też jest bardziej na korzyść pompy, bo solary potrzebują słońca, a pompie wystarczy dodatnia temperatura . Nie bez kozery napisałam dzisiaj o moich rozterkach z wyborem, bo czas leci i prawie lato za pasem. Musimy się zdecydować "na wczoraj", więc i trzeba podjąć ostateczne decyzje odnośnie łazienek. Siedziałam dzisiaj nad górną, bo zostały dwa warianty, które rozpatruję. Zaraz je wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 02.06.2012 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 (edytowane) Uwaga będzie duuużo obrazków . Na dolną łazienkę już się chyba zdecydowałam . Będzie ten układ (nad płytkami jeszcze myślę) http://desmond.imageshack.us/Himg225/scaled.php?server=225&filename=95568040.jpg&res=landing http://desmond.imageshack.us/Himg839/scaled.php?server=839&filename=bbbr.jpg&res=landing http://desmond.imageshack.us/Himg837/scaled.php?server=837&filename=cccctm.jpg&res=landing Co do górnej, to przepracowałam wszystkie argumenty, pomysły, warianty i... zostały dwa (płytki też jeszcze nie wybrane): Wariant A Bardzo podoba mi się w nim fakt, że prysznic jest walk-in (na wizu jest szyba od strony wanny, ale faktycznie jej nie planuję) i to, że będzie łatwy w utrzymaniu czystości, bo będzie niewiele szyby Moim ulubionym kącikiem będzie ten obok umywalki - zrobiłam tam siedzisko, które chciałam mieć przy wannie (dzięki pomysłowi Szocik z jej inspiracji - dziękuję Madziu ) Atutem jest też umywalka blisko wejścia. http://desmond.imageshack.us/Himg694/scaled.php?server=694&filename=25182210.jpg&res=landing http://desmond.imageshack.us/Himg205/scaled.php?server=205&filename=56447501.jpg&res=landing http://desmond.imageshack.us/Himg337/scaled.php?server=337&filename=36228686.jpg&res=landing http://desmond.imageshack.us/Himg546/scaled.php?server=546&filename=82182566.jpg&res=landing Tu pobawiłam się w paint i dodałam lampę zwis - co myślicie? Po drugiej stronie drzwi myślę o wieszaku na szlafroki. Drzwi zrobię otwierane do środka. Wiem, że to niezgodne z przepisami, ale mam wąski korytarz, a w łazience sporo miejsca. http://desmond.imageshack.us/Himg24/scaled.php?server=24&filename=umywalkadolampy.jpg&res=landing To mój ulubiony kącik . Ręczniki raczej nie będą na kominie, ale na relingu przy wannie i przy umywalce. http://desmond.imageshack.us/Himg839/scaled.php?server=839&filename=40813086.jpg&res=landing http://desmond.imageshack.us/Himg838/scaled.php?server=838&filename=96153578.jpg&res=landing To widok na wejściu http://desmond.imageshack.us/Himg846/scaled.php?server=846&filename=62577653.jpg&res=landing Wariant B (zaproponowany przez Magdę 34 - dziękuję Madziu ) Nie daje mi do końca spokoju ten widok na wejściu w wariancie A . http://desmond.imageshack.us/Himg205/scaled.php?server=205&filename=68221996.jpg&res=landing Widok na wejściu http://desmond.imageshack.us/Himg710/scaled.php?server=710&filename=17792411.jpg&res=landing http://desmond.imageshack.us/Himg337/scaled.php?server=337&filename=50833559.jpg&res=landing Znika mój ulubiony kącik http://desmond.imageshack.us/Himg607/scaled.php?server=607&filename=88380100.jpg&res=landing Ale ten kącik też całkiem niezły http://desmond.imageshack.us/Himg805/scaled.php?server=805&filename=75510353.jpg&res=landing http://desmond.imageshack.us/Himg687/scaled.php?server=687&filename=84782089.jpg&res=landing Tylko nie wiem co z tym kominem - i w jednym i w drugim wariancie nie wiem jak wykończyć ten pas od strony drzwi. http://desmond.imageshack.us/Himg543/scaled.php?server=543&filename=26563372.jpg&res=landing I co myślicie? Piszcie proszę szczerze co jest do przyjęcia, a co zupełnie bez sensu. Bardzo mi to pomoże Edytowane 2 Czerwca 2012 przez julianna16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 02.06.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Dolna łazienka OK. Chyba nic więcej z niej już się nie da wycisnąć. Jedyne, co może budzić wątpliwości to przerwa między umywalką i wc. Ale, o ile dobrze pamiętam, pisałaś, że jest wystarczająco. W górnej bardziej podoba mi się wariant A. Może to przez ten kącik I jakoś wolę, kiedy prysznic i wanna nie stykają się ze sobą. Czy zabudowa i komin się licują? Tak czy inaczej, wykończyłabym go w taki sposób, żeby był przedłużeniem ściany z wc i bidetem: płytki dołem, potem drewno, na górze farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 02.06.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 witam się bo nie wiem czy juz byłam ale podczytuje regularnie co do wyboru oferty to cene w duzej mierze determinuje materiał- pytanie na jakim systemie/producent bedzie realizowane ogrzewanie podłogowe + cala instalacja, jaki piec dokładnie, jaka automatyka do sterowania oraz sterownik, rodzielacze itp. czy cały materiał w cenie czy coś samodzielnie kupujecie/mogą byc różnice w cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 02.06.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Jeśli o górną łazienkę chodzi, bardzo, bardzo podoba mi się wersja A Moim zdaniem to idealny układ. Pomieszczenie sprawia wrażenie przestronnego i wszystko wydaje się być na właściwym miejscu. Pomysł z siedziskiem super, ze zwisem też, aż chciałoby się tam wejść i powylegiwać w bąbelkach W wersji B trochę przeszkadza mi to, że prysznic znajduje się tak blisko wanny. W pierwszym wariancie ta część gdzie stoi wanna wydaje się dużo bardziej przestronna, no i widok jest zdecydowanie ciekawszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 02.06.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Witaj Ewo:) Mimo, że moja wersja została przez Ciebie doceniona:cool:, to jednak skłaniałabym się ku wersji A. Ciekawie zostało zaaranżowane miejsce przy wannie, ukryty częściowo prysznic, no i ten kącik z umywalką też super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 02.06.2012 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Dolna łazienka OK. Chyba nic więcej z niej już się nie da wycisnąć. Jedyne, co może budzić wątpliwości to przerwa między umywalką i wc. Ale, o ile dobrze pamiętam, pisałaś, że jest wystarczająco. Tak, postaram się by było około 80 cm, to powinno wystarczyć W górnej bardziej podoba mi się wariant A. Może to przez ten kącik I jakoś wolę, kiedy prysznic i wanna nie stykają się ze sobą. Czy zabudowa i komin się licują? Tak czy inaczej, wykończyłabym go w taki sposób, żeby był przedłużeniem ściany z wc i bidetem: płytki dołem, potem drewno, na górze farba. Dziękuję Aniu za opinię. Cieszę się, że Tobie też mój kącik się podoba . Co do zabudowy wc to - chciałabym ją zlicować z kominem. Komin bez tynku ma 29 cm głębokości, czyli po tynku będzie jakieś 1-2 cm więcej. Szafki o głębokości 30 cm mają już sens. Tylko chyba długo poczekają na realizację, bo będą musiały być na wymiar. Masz rację by pociągnąć wszystko do końca. Wygląda to mniej więcej tak . http://desmond.imageshack.us/Himg195/scaled.php?server=195&filename=kominnn.jpg&res=landing witam się bo nie wiem czy juz byłam ale podczytuje regularnie co do wyboru oferty to cene w duzej mierze determinuje materiał- pytanie na jakim systemie/producent bedzie realizowane ogrzewanie podłogowe + cala instalacja, jaki piec dokładnie, jaka automatyka do sterowania oraz sterownik, rodzielacze itp. czy cały materiał w cenie czy coś samodzielnie kupujecie/mogą byc różnice w cenie Ivy17 Witam najpiękniej i dziękuję za wpis . Instalatorzy raczej niechętnie patrzą na to byśmy sami coś kupowali. Przekonują, że i tak mają lepsze ceny, bo obowiązuje ich niższy Vat, ale nie do końca jest to prawda, bo w specyfikacji niektóre ceny są z kosmosu i można znaleźć niższe ceny nawet przy 23% Vatu . Strasznie przeszkadza mi własna niewiedza w tej materii. Nie chodzi o rozeznanie rynku i cen, ale tego, że nie wiem dokładnie co jest potrzebne, co zbyteczne, co faktycznie wliczone, a co pomnożone razy "rozmiar kołnierzyka" . grrr... Jeśli o górną łazienkę chodzi, bardzo, bardzo podoba mi się wersja A Moim zdaniem to idealny układ. Pomieszczenie sprawia wrażenie przestronnego i wszystko wydaje się być na właściwym miejscu. Pomysł z siedziskiem super, ze zwisem też, aż chciałoby się tam wejść i powylegiwać w bąbelkach W wersji B trochę przeszkadza mi to, że prysznic znajduje się tak blisko wanny. W pierwszym wariancie ta część gdzie stoi wanna wydaje się dużo bardziej przestronna, no i widok jest zdecydowanie ciekawszy Dropinko dziękuję za opinię . Witaj Ewo:) Mimo, że moja wersja została przez Ciebie doceniona:cool:, to jednak skłaniałabym się ku wersji A. Ciekawie zostało zaaranżowane miejsce przy wannie, ukryty częściowo prysznic, no i ten kącik z umywalką też super. Ooo i jeszcze Madzia do mnie zajrzała - dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts