Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bateria jest na wysokości około 125 cm, ale sięgamy :).

Szpary pod rozetami są widoczne tylko z bliska.

Zastanawiam się czy nie usunąć tej tubki z prysznica całkiem :rolleyes:

A moze tam cos płaskiego , wpuszcanego w białej obudowie zeby zachowac ten pkt. świetlny :rolleyes:

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kinkiet kupiłam już dawno, ale jakiś czas temu widziałam je na Westwingu (tylko chyba w wersji chromowanej). Jak gdzieś spotkam to dam Ci znać :). Możesz też napisać do Belle Maison i zapytać czy jest szansa na taki kinkiet. Ja chyba właśnie tak zdobyłam mój egzemplarz, bo najpierw obserwowałam. Jak się zorientowałam, że już wykupiony napisałam maila i udało się go sprowadzić. Możesz spróbować :).

Ten jest w podobnym stylu, ale mój był tańszy (z bliska mój wygląda na samoróbkę ;)).

http://norddeco.pl/827-2486-thickbox/kinkiet-aberdeen.jpg

Źródło

Dziewczyny, na achica.com jest kampania, w której mają świetne kinkiety harmonijkowe (i nie tylko). Podrzucam cynk, może któraś się skusi. Są m.in. takie:

http://static.achica.com/x/sonettoimages/Product/E/S/ES-oxf-WL-bl_1_610x610.jpg

w różnych kolorach (czarny, antracyt, stal, aluminium)

I jeszcze taki - gdybym miała gdzie, to sama bym go chapsnęła:

http://static.achica.com/x/sonettoimages/Product/E/S/ES-brx-CL-bl1_1_610x610.jpg

Najłatwiej wyszukać przez "Shop by department" -> "Lighting"

(Ewo, jak tylko się obrobię z jedną taką pilną rzeczą, to skrobnę priva ;))

A tymczasem pozdrawiam!

Może, ten co polecał ślepowrona, miał dynks w oczach zwalony albo dla odmiany, nie posiadał dynksa pod sufitem :sick:

Jest tez opcja, że uniwersalne słowo dynks, oferuje zbyt szeroki wachlarz możliwości i znowu HEJ ! chłopina sie pogubiła.

I pomysleć, że jest tam gdzieś w świecie, smutny pan Kazik, który umi wszystko tylko siły przebicia nie ma takiej jak potrzeba.

Ewa moze rozety wymien na wieksze?

albo silikonem zakryj te otwory :)

Wspolczuje takich przepychanek z fachoffcami od 7miu bolesci..:( :hug:

Ewunia, ściskam Cię wirtualnie - już ostatnia prosta, a potem zapomnisz o wszystkich paprakach, jakich ta budowa miała okazję widzieć. Jak patrzę na niektóre "wynalazki", to az mam wrażenie, że sama moglabym się za coś zabrać:p

Po poprawce zdecydowanie lepiej - fachowiec był z siebie dumny?;) Głowa do góry

Melcia dobrze kombinuje - może nie trzeba będzie kuć - ja zmieniałam kiedyś rozetę pod umywalką. Kupowałam w Leroy bodajże.

Ewciu podziwiam cie za anielska cierpliwość. Ja wale prosto z mostu i kaze poprawiac od reki. Moi panowie od szafy mieli mnie tak dośc ze po reszte kasy juz nie przyjechali :) Drzwi do szafy zrobili tym razem zbyt szerokie i po lakierowaniu obciel a potem absem okleili.

A potem mi tłumaczyli ze to tylko sciereczką trzeba bedzie przetrzec i wszystkie ślady znikna bo to nie zaden abs a farba tak sie ułożyła.

poprosiłam zeby wiec przyjechal z tą sciereczką jak farba dobrze wyschnie i wypolerowali różnice... no nie przyjechali nooo...

u mnie na tapecie tez temat oswietlenia, wiec podgladam Twoje tubki...

od swoich chyba powoli odchodzic zaczynam.

Jakoś mi nie leży okap tuba i 8 tubek wokół - na powierzchni 11m2 chyba bedzie to dziwnie wygladało. zaczynam szukac wpuszczanych spotów...

A u ciebie powolutku kroczek po kroczku pieknie sie robi...

Dobrze ze cegłe przemalowałas - romby to ja na skarpetkach lubie, albo na sweterku ewentualnie - na scianie juz niekoniecznie. za duzo by było, teraz slicznie jest :)

Lampy... ech wiele nocy ja jeszcze przez nie nie przespie.... Twoje piekne sa, dopracowane takie... i wymarzone...

Ewciu, ściskam Cię najmocniej bo czytając o kłutnich małżeństkich, obwinianiu i tym że nie potrafimy zwrócić uwagi bezpośrednio tylko wylewany nerwy w domu to tak jakbym czytała o sobie, tylko ja tak tego w żartobliwy i gładki sposób nie umiem ubrać w słowa. U nas płytki podłogowe krzywo fugi w kuchni do wydrapaia, okna2 do wykucia bo wieje jak przez stare prlowskie;) szafa w sypialni źle wymierzona,ledwo sie otwiera a po fachowcu słuch zaginał.... Co do jakaś plaga??? ale tak jak ktoś napisał wcześniej. mineły z 4 miesiące od przeprowadzki przyszli znajomi, popatrzyli ogolnie, i zachwyceni byli wiec z czasem sie przyzwyczaiłąm do tych niedoróbek. Styl u mnie tez taki że to w sumie obleci naszczęście;) Ale ile to ja razy płakałam jak małe dziecko z niemocy to szkoda gadać. FM jest dla mnie wsparciem, nutka nadziei i dlatego tez nadal zaglądam.

Odnośnie łazienki to wymiana rozety moim zdaniem to świetny pomysł jeśli tylko istnieje taka mozliwość. Twój domek ma swój klimat i jednolity styl który zachwyca, nie martw się!!!! Dla mnie od początu był inspiracją i zobaczysz że mieszkając bedziesz dostrzegać już tylko plusy.

Ewciu wyślij jesze raz priv bo była pełan skrzynka

Edytowane przez anitka89

Ewo, myślę że w tej kabinie nie pasuje inna lampka, zakłóci ona harmonie, chyba też bym zrezygnowała z niej w ogóle i posłuchałabym dziewczyn i kupiła większe rozetki, to nie rzuca się w oczy i myślę że lepiej to zamaskować niż ryzykować inny odcień płytek

Czytam o "fachowcach" i nie wiem co powiedzieć, masz ogromną cierpliwość.

no wlasnie..co do lampki, tez bym zrezygnowala z niej pod prysznicem.

obecnie w mieszkaniu mam lazienke, bez okna i jedyne oswietlenie znajduje sie przy lusterku nad umywalka... nie jest ciemno, glowe dam rade umyc ;)

malowac sie pod prysznicem nie musze :D

Bedzie dobrze :hug:

http://naforum.zapodaj.net/images/7da1069f7007.jpg

Odsunęłabym w stronę okna tubę, chyba, ze nie zależy Ci na dodatkowym oświetleniu tam i wystarczy jedynie zza winkla.

http://naforum.zapodaj.net/images/69332707a63f.jpg

Niczego nie skuwaj. Tak jak jest połóż fugę i mokrą gąbką wyrównaj. Nic nie będzie widać. Bo zakładam, że pod kafelkami wszystko jak trzeba pozabezpieczali od wody.

Ewuś, aniele, masz ogromne pokłady cierpliwości :(

Jeśli chodzi o tubę spod prysznica, to jak pisze część dziewczyn, też bym ją stamtąd usunęła. U mnie na planie też jest taka pod prysznicem i wylatuje. Te wodoszczelne nie są za piękne :( a zwykłej centralnie pod prysznicem raczej wolałabym nie umieszczać...

Szociku, ja też szukam wpuszczanych stropowców, takich bardziej fancy do łazienki. I choć wprawdzie szukam ich 2, oraz 2 reflektorków, to nie chciałabym wydać na nie majątku.

Wrzucę to co najfajniejszego znalazłam, może się Wam dziewczyny przyda:

http://img.ec24h.pl/lumina/tmp/0/6/e/d/equan-11k-1x50w-12v-g53-bialy-fdb4.800x800.jpg

stąd

http://img.ec24h.pl/lumina/tmp/4/7/2/1/downlight-bialy-pojedynczy-688d.800x800.jpg

stąd

http://img.ec24h.pl/lumina/tmp/3/5/1/3/cardano-led-oprawa-1x4w-gu10-biala-wbudowywane-92667-b1ce.800x800.jpg

stąd

Julianko, a może coś takiego, są prawie niewidoczne, bo można zamówić je w matowej bieli, a za to bardzo ruchome:

http://img.ec24h.pl/lumina/tmp/b/4/9/7/beta-c2sh-qr111-reflektor-stropowy-max-100-w-g53-7a95.800x800.jpg

stąd

Edytowane przez mi_mała

Pod rozety fuga..

A w prysznicu zostaw oświetlenie.. nie wiem co w innej części łazienki będzie.. ale ja bym dała cokolwiek ale małego.. może "oczko"...

**jestem za wywaleniem lampki z pod prysznica

po co ona? jak zapalisz dwie następne to będzie widno przecież... no chyba że pod prysznice robisz coś takiego że to światło musi być :-P

a tam nie masz leda też we wnęce przy ścianie???? jeśli on jest to tym bardziej bez spotu

**dziewczyny dobrze radzą - kup większe rozetki albo wykończ silikonem... nie będzie tego widać

**w górnej łazience: a tą rurkę co jest prowadzenie prysznica nie można opuścić niżej? samej rurki pionowej??

...

zonki to są wszędzie :( niestety fachowców mamy w tym kraju o kant dupy potłuc! :mad:

na pewno znajdą się jacyś solidni - ale ze świecą ich szukać...

Ewo, oświetlenie w prysznicu albo zlikwiduj, albo zrób coś wpuszczanego. Coś jak mi_mała pokazuje :)

Ja mam w prysznicu i nie używam, a u mnie łazienka dużo ciemniejsza. Nie muszę się aż tak dokładnie widzieć żeby się umyć ;)

Do baterii kup większe rozetki, sa dostępne.

Rurkę od deszczownicy może da się skrócić? Uciąć w tym miejscu gdzie przechodzi przez uchwyt i zespawać (?), nie będzie widać bo będzie w uchwycie. Tylko trzeba się zorientować na ile to możliwe.

Na pewno mniej inwazyjne i bolesne dla kieszeni niż kucie ;)

Julianno ja chyba po raz pierwszy u Ciebie, prawda?

Wspaniały dom, piękny spójny i konsekwentny. Nietuzinkowy. Bardzo serdecznie Wam gratuluję efektu, który wypracowaliście.

Co do niedoróbek to chyba nie ma słów na partaczy, którzy swoją bezmyślnością demolują nasze marzenia. A może to taka lekcja do odrobienia - staram się sobie zawsze to jakoś wytłumaczyć, w końcu na tyle spraw wpływu jednak nie mamy... Czyli głowa do góry:yes:

Piękne wizualizacje. Bardzo podobają mi się od jakiegoś czasu krzesła jakie planujesz w jadalni. Jak one się nazywają bo znalazłam kilka nazw i różne ceny. Chociaż bije się z myślami bo one są na co 2 wizualizacji designerskich wnętrz :p

Co to znaczy że łazienki nie pasują do standardów FM?

Nic nie pobije jednak wykończenia kontaktów na silikon w jednym mieszkaniu w którym mieszkalam które same wyskakiwaly ze ścian i prysznica zamontowane na połamane zapałki który wypadł ze ściany raniąc córkę w nogę.

W takich sytuacjach nikt nie byłby świętym. A najlepsze że wynajmowalismy od takiego kto nazywał się fachowcem i ten remont dla siebie przeprowadzał tyle że postanowił się przeprowadzić (ciekawe czy z powodu ilości fuszerki ;P ) o drzwiach które same wypadało z zawiasów i zabudowanej wannienie bez odpływu której woda ylewala się pod nią na surowy beton A potem do małej kratki nie wspomne. Skoro dla siebie takie dziadostwo robią to nie zdziwi mnie nic co wymyśla klientom

Pozdrawiam

Edytowane przez AnikoPL

Zgadzam się z dziewczynami, które radzą aby wymienić rozetki na większe lub szpary zasilikonować.

Pod prysznicem bym już lampki nie dawała, co najwyżej we wnęce na utensylia :D U siebie w łazience na suficie mam 5 halogenków, których raczej nei używam, za to dwa dodatkowe nad umywalką są ciagle w użyciu.

A myśmy oddali nasze nadwyżki i teraz nie wiem czy wystarczy tego co zostało by zastąpić te, które musimy skuć :(. Ładną kolorystykę u siebie planujesz :). Miałam nawet wizualizację swojej łazienki w podobnych :yes:

Niestety z łazienkami nie przesadzam :(. Nie emocjonuję się tym mocno, bo nic mi z tego nie przyjdzie. Już po fakcie. Kiedyś może opiszę co przeżywaliśmy. Część z pewnością będzie widoczna na zdjęciach, bo nie dało się już tego poprawić. Na szczęście styl jaki planujemy w domu pozwala na lekkie abnegacje w wykończeniu. Wszak natura też idealną nie jest :D Będą więc krzywo położone płytki, nierówne fugi, maskownice, niezlicowane kanty, itp. :)

Cieszę się, że i Ty skorzystałaś :). Pamiętaj o dobrym miejscu dla zmiękczacza :)

No i moje łazienkowe zonkale :(

1. Łazienka dolna - deszczownica jest na wysokości 195 cm. Otwór w ścianie, z którego wychodzi ramię na 210 cm. Ja mam 160, Mąż 182 cm wzrostu. Dla mnie wysokość jest ok, ale Mężowi już tam ciasno.

http://naforum.zapodaj.net/images/08a5e5d39de4.jpg

Wg zaleceń dla naszych wzrostów deszczownica powinna być na wysokości 210-220 cm czyli jakieś 15-25 cm wyżej (przesadziłam z tymi 30 :oops:)

Tu mnie zmartwiłaś, bo mam dokładnie na wysokości 210cm wyjście ze ściany i do tej chwili myślałam, że mam ok. :( Też mam 160 wzrostu, więc dla mnie będzie dobrze, ale mąż ok 180 :( A do tego nie mam pojęcia jaki wymiar będzie miało to ramię. U Ciebie zakręca 15cm w dół , to dużo, a może masz możliwość wymienić to ramię np. na takie,

ę0_350_productGfx_15b247921589406669b70328bd877a49.jpg

albo takie pewnie bardziej by pasowało

a7b94b7ff0324ce9817432be717265da.jpg

wtedy deszczownica poszłaby automatycznie w górę. Też będę kombinować pewnie w ten sposób jeśli okaże się za nisko.

Widzę, że pod prysznicem masz wypłytkowane cegiełką do samej góry, ja planuję tylko na wysokość kabiny 200cm i nie wiem czy nie za nisko, jak to będzie w użytkowaniu. Jak uważasz?

Kolorystyka u mnie , że tak powiem bezpieczna, zachowawcza, chyba nie można tego zepsuć ;)

Co do zmiękczacza to u nas to bardziej skomplikowane, ponieważ już mamy inne filtry, będziemy albo dokładać zmiękczacz albo likwidować te które są i zrobić jeden wielofunkcyjny. Szukamy wykonawcy :(

Co do poprawek to ja uważam, że lepiej coś zmienić od razu niż potem całe życie żałować i narzekać i dręczyć otoczenie ;) My już mieszkamy a i tak zdecydowaliśmy się na totalną rewolucję w łazience i zamianę miejsc wc z umywalką, żebym nie narzekała wchodząc co dzień do tej łazienki, że wchodzę prosto na wc ( dzięki moniss za dodanie kopa :) )

Pozdrawiam serdecznie i po cichu liczę na resztę łazienki :) szczególnie tej cegiełkowej, bo ja jeszcze przed i każda realizacja jest dla mnie cenna ( gdyby zabrakło płytek to w razie W mogę służyć moim zapasem, ewentualnie wiem w której castoramie jeszcze są i wiem, że mają możliwość przesyłania między sobą towaru).

Edytowane przez Casuall