Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Julisiowo – jak zaprojektować marzenia? – zapraszam :)

Recommended Posts

Panno Migotko :)

Mam wymiary czarnych szafek:

Całość ma 1,37 cm szer., wysokość 70 cm. Są 3 fronty. Pierwsza szafka od strony zabudowy jest dwudrzwiowa i ma 89,5 szer. Druga ma 44,5 cm. Przy ścianie jest blenda 2,5 cm.

Szafki nie są otwierane na tip-on :no: Mam przedłużony o 2 cm front i chwytam go od spodu. Wolałam cichy domyk niż tip-on, bo na tych frontach widać dużo bardziej ślady niż na białych.

Co do pojemników, to właśnie ta kaskada mnie ujęła za serce :). Dzięki takiemu ustawieniu łatwiej je wyciągać i lepiej widać co jest w środku. Nie wszystkie produkty potrzebują dużych pojemników. Te pojemniki są lżejsze od szklanych co w dużej szufladzie i przy częstym wyciąganiu ma znaczenie, bo szkło bardziej obciąża szufladę i ręce. Moje pojemniki są w dolnej szufladzie. W kuchni chętnie pomaga nam Julianna. Przy szklanych bardziej bym się obawiała o jej bezpieczeństwo. Te pojemniki są lekkie i superszczelne. Niestety ich cena jest wysoka :(. Nie mogłabym sobie na nie pozwolić w cenach jakie są w sieci. Miałam farta, że na nie trafiłam w TK. Jeden zestaw (4 pojemniki) kosztował 22 zł. To był okres świąteczny (grudzień) i mieli wyprzedaż wyposażenia kuchennego. Na wyprzedażach ceny są zazwyczaj dodatkowo 50% niżej. Przed wyprzedażą zestawy były po 44 zł, więc też niżej niż w sieci. Jak tu nie kochać TK? :D

Jeśli komuś idea kaskady się spodobała, to można to zrobić z różnych tańszych pojemników. Teraz jest spory wybór w każdym większym sklepie. Tylko zmierzcie wcześniej wysokość szuflady, by zmieściła najwyższy pojemnik :).

AnikoPL, Mmelisko, Ivy

Jestem z tej samej szkoły co Wy :) - kupowałam od początku. Nie mogłam się powstrzymać :). Kilka rzeczy pewnie nie znajdzie u mnie ostatecznie miejsca, ale już nie mogę się doczekać kiedy zniosę wszystkie pudła ze strychu i zawiozę na budowę... WRÓĆ... do nowego domu :wiggle:

Taką mam naturę - jeśli coś do mnie woła, to odpowiadam :D

Tomkowa - dziękuję za cudną stronkę :hug:

Emi,

U mnie też kartki idą ryzami. Noszę z pracy "odzyski" :D.

Babciom i dziadkom jednak pozwalam na wszystko :lol2: Potem tylko niektóre przedmioty znikają "w czarnej dziurze" :D.

Edytowane przez julianna16

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zajrzałam na chwilkę. Temat zupełnie mój. Zawsze marzyłam o pojemnikach do kuchni na materiały sypkie, bo utrzymują porządek, który ja bardzo lubię. No i w zeszłym roku się szarpnęłam i kupiłam sobie. Jest tak

102_7260.JPG

102_7261.JPG

13.JPG

Trzeba pamiętać, żeby wybrać stosunkowo duże pojemniki, żeby potem np. nie zostało 1/4 torebki ryżu, bo i tak gdzieś to trzeba składować, a to trochę bez sensu. Te pojemniczki z Twojej inspiracji kiedyś odnalazłam, ale cena mnie zastrzeliła!

Jak zaśmiecam to się usunę, tylko powiedz.

Ane, aleś Ty uporządkowana dziewczynka! :o

Powiedz mi, czy na ostatnim zdjęciu to słoiczki z IKEA ?

Jesli tak, to jak nakleiłas naklejki skoro tam jest wgłębienie w pokrywce ?

Ja na przyprawy mam własnie te małe słoiczki z IKEA i ze wzgledu na to wgłębienie nic sie nie da nakleić. No chyba, ze mini kółeczko na środku ale znowu napis trzeba by odczytywac przez lupę, dlatego u mnie sa gołe i zgaduje tylko co w nich jest. Często pomagam sobie nosem :rolleyes:

Marimag, tak, to pojemniczki z Ikea. Mają wgłębioną obwódkę, ale za bardzo to mi nie przeszkadzało. Naklejka w tym miejscu jest w powietrzu, ale brzeg przylega. Nic się nie dzieje, jest ok. Naklejki dobrze się przyklejały.

Melisko, moje pojemniczki są z firmy PLAST TEAM, seria EASY CLICK. Nie jest to może super dizajn, są plastikowe, ale miały rozsądną cenę i przezroczyste wieczka, na czym mi bardzo zależało.

No juz dobrze...dobrze.

Nie wrrrr mi tu :)

Kumam.

A skąd wzięłas naklejki ? Pytam bo ładne :wiggle:

Emi, moze i tak.

Mam ich...jezu ile to było ? 40 ? 50 ? i nauczyłam się odgadywać. Niektóre to nie problem bo bardzo charakterystyczne, ale są dwa zagadkowe i zawsze jem zanim wsypię. Jedno to soda oczyszczona a drugie to proszek do pieczenia. No ni cholery zgadnąć nawet po odkręceniu słoiczka.

Jak zczynam sie pienic po degustacji to znaczy się soda. Jak cierpnie mi język to znaczy się proszek do pieczenia :lol2::lol2::lol2:

W szklanych pojemnikach ze szczelnymi zakrętkami/pokrywkami nic nie tęchnie.

Mam spora rodzinę więc wszystko idzie hurtem - to tak odnosnie pytania o przydatność.

Powiem ci na swoim przykładzie bo moze u innych jest inaczej.

Kupiłam masę szklanych słoiczków z IKEA bo bardzo mi odpowiada ich pojemność. Niektóre przyprawy po przesypaniu do słoiczka zajmuja prawie cały a inne, te których jest mało przesypuję na przykład po 2-3 torebki od razu.

Idzie tego u mnie sporo wiec nie przejmuję się data wazności. Co innego maki czy kasze. Tu trzeba uważac czy nie przywlokło sie ze sklepu tych latających robali co wpierniczaja praktycznie wszystko. Jak masz gości to umarł w butach. Wszystko do wyrzucenia, trzeba wysterylizować pojemniki i porządnie wyszorować szafki. Wszędzie gdzie się da, składaja jaja lub kokony. Wystarczy nowa dostawa żywności i france znów ucztują.

Jak masz czyste produkty to moim zdaniem, w szklanych poejmnikach dłużej posłużą.

Tego typu produktów nie kupuję na zapas. Przecież to nie okupacja ;) Tylko tyle ile nam potrzeba i w zalezności od tego co planuje gotować.

Oczywiście, przesypuje od razu bo mi wygodniej podczas pichcenia.

Na te wielkogabarytowe produkty pokupowałam sobie te wielkie słoje z IKEA. Maka idzie u mnie worami bo duzo piekę. Najistotniejsze dla mnie było to czy do takiego słoja wejdzie mi reka. Wiadomo, przy gotowaniu zawsze z jednej brakuje.

Ważne jest też gdzie to wszystko trzymasz.

W mieszkaniu miałam wszystko z dala od piekarnika i było ok, ale u rodziców u których teraz pomieszkujemy, matka trzyma wiele rzeczy nad piekarnikiem i widze ogromną różnicę. Makarony szybko traca kolor lub wręcz przeciwnie, brązowieją. Maja dziwny zapach i choc data na opakowaniu jest ok to je wywalam. Z ryżem czy grochem jest podobnie.

Nie mam zaufania do plastików, Jakos mnie nie przekonują. Pewnie, że nie będzie końca świata, ale sa mniej szczelne, trudniej wyparzyć bo albo sie odkształcają albo pekają.

Może mam schizę, ale ten wszechobecny plastik mnie przeraża.

Ja wolę szkło :rolleyes:

dzięki marimag, szkło do mnie bardziej przemawia, ale faktycznie chyba za ciężkie do szuflad

przyprawy też przesypuję do osobnych pojemników i tu data ważności mnie nie rusza, ale już np. mąka krupczatka, mam i używam, ale raczej od czasu do czasu, jest takich produktów więcej

a makarony, kupuję rożne, to musiałabym mieć kilka rożnych pudełek?

albo może trzeba mieć kilka "bezimiennych" na takie okoliczności

no i pytanie o dosypywanie - jak kupujesz np. kaszę, to od razu dosypujesz do tego co zostało w pojemniku, czy raczej najpierw pojemnik do zera i dopiero po wsypujesz nowy wsad?

No dużo pytań mi się pojawia :confused:

Na te latające żarłoczne france, jak ładnie nazwałaś mole, dobrze jest zastosować zabezpieczenie, bo trudno jest tak dokładnie wsio dopucować, żeby żadna zaraza na 100% się nie uchowała.

Bros ma na mole pułapki feromonowe. Takie plasterki z lepiącą powierzchnią, które umieszcza się w okolicy ich ulubionych produktów. Mól-facet przylatuje i przylepia się. Te pułapki działają wystarczająco długo, żeby 2 kolejne cykle rozrodcze objąć. To wystarcza, żeby skutecznie pozbyć się całej kuchennej populacji gości.