Tomkowa 21.12.2015 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Ewa, ja mam listwy sosnowe, malowane i przy futrynach stolarz przyciął je na prosto, bez tych skośnych cięć. Pewnie Twoi wykonawcy mają na to swoją teorię, ale jak patrzę na zdjęcia z netu, to wydaje się, że raczej cięte są prosto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 21.12.2015 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 wszystkie tak ?? Bo wygląda to jak by scieli to narożnika i potem sztukowali Też tak pomyślałam że wykorzystali listwę przyciętą wcześniej do połączenia w narożniku ściany. Nie wiem jak jest z równością ściany na zdjęciu widzę pasek jakby cień jeżeli ściana przy opasce z drzwi jest cieńsza to może aby z góry była równa kreska akrylu na styku ściana listwa w ten sposób pogrubili ostatni odcinek listwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 21.12.2015 23:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Nie miałam szansy zapytać, bo ich już nie było jak wróciłam do domu . Na razie zrobili korytarz. I tak jest niestety cięte wszędzie przy drzwiach. Rozumiem, że ma to sens kiedy listwa kończy się na rogu i jest widoczny jej bok, ale przy futrynach nie kumam . Mają być jutro ( dzisiaj ) to zapytam. Dziękuję Wam za odzew :*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwik 22.12.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 u mnie tak jest wszędzie i to jest celowo zrobione - mam listwy z MDF i wtedy nawet przy węższej futrynowej opasce nie widać nie-białego środka listwy (+ jak jest listwa z wzorami/żłobieniami, to wtedy wygląda to też lepiej, jak wzorek zakręca, bo sprawia wrażenie, jakby listwa była na wymiar Twojej ściany) pan się u nas nieźle w związku z tym namęczył, bo to i przy drzwiach, i przy wszelkich zakrętach musiał docinać i akrylować. poczekałabym na całościowy efekt z akrylem może poproś, by przy jednych drzwiach wykończyli Ci wcześniej, żebyś mogła ocenić z własnej perspektywy, jak to wychodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwik 23.12.2015 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 24.12.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 http://www.osirsulechow.pl/images/stories/swieta/kartka_boze_narodzenie_4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agfarelka 31.12.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Witam, Pani Julianno gdzies przez chwilke na Pani wątku natknelam sie na kawalek balustrady przy schodach i bardzo mnie zaciekawila. Czy ma Pani gdzies moze wiecej zdjec i moglaby Pani sie podzielic pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 06.01.2016 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Kłaniam się pięknie w Nowym Roku - o rany! Toż to już prawie tydzień, a mnie się zdaje jakby dopiero co wyszli świąteczni goście . Sama nie wiem, jak to się stało, ale rzutem na taśmę zorganizowaliśmy w tym roku święta, o których marzyliśmy od lat - takie rodzinne, w komplecie (12 najbliższych osób), z noclegiem, choć raczej z gadaniem do świtu . Nie planowaliśmy jeszcze w tym roku, bo dom ciągle wymaga wykończenia, ale pomyśleliśmy..., że nie wiadomo co będzie za rok... Przygotowania były bardzo wyczerpujące, nie spaliśmy prawie wcale by zdążyć. Choć oczywiście nie udało się z wszystkim, co planowaliśmy i co było realne. W święta wiadomo... nie wiedziałam w co ręce włożyć. Zmywarka chodziła na okrągło - tak jak my , ale jakąś magiczną mocą nie czułam zmęczenia. Czułam radość i szczęście, że jesteśmy razem, a nasi goście czują się u nas dobrze . To był fantastyczny pomysł i najpiękniejsze moje święta , choć bałam się czy podołam. Bejaro i Wiwik bardzo dziękuję za życzenia Cieszę się, że ktoś jeszcze do mnie zagląda Dziękuję też za info w sprawie listew. Nasze jeszcze układają. Bardzo dużo u nas metrów i trudnych połączeń. Chcieliśmy wpierw sami, ale dobrze, że się nie zdecydowaliśmy, bo ściany niestety nie są idealnie równe. Nie mamy też takiego specjalistycznego sprzętu i... sił. Czuję już przesilenie, bo ciągle coś robimy. Listwy zdecydowaliśmy się odpuścić. Co do cięć narożników, o które pytałam na FM, to podobno "szef tak kazał", ale widząc moją minę zdemontowali i poprawili . Tylko w kilku miejscach zostanie - tam, gdzie musi. Niestety odrywanie listew równa się uszkodzenia na ścianach i konieczność poprawek, ale i tak musimy poprawiać przy drzwiach, które wstawili nam przed świętami na górze, więc poprawka malowania tak czy siak nas czeka . Cały dom malowaliśmy sami. Wszędzie 3 warstwy, a czasem nawet 4. Wracając do listew - widać jak nierówno są położone gresy . Zastanawiam się czy zamaskować to od dołu białym silikonem? To podobno zabezpiecza listwy od dołu przed wilgocią (?) Czy ktoś z Was dawał silikon? Bejaro, jeśli dobrze kojarzę, u Ciebie listwy będą zlicowane ze ścianą (?) To świetny pomysł, bo na listwach szybko osiada kurz. Pewnie to też wina tego, że teraz pyli się mocno z maszyn do cięcia. Jest zimno, więc tną i szlifują listwy w domu. Niestety nie zamykają przy tym drzwi pokoju i wszystko się roznosi po całym domu. Sprzątamy codziennie po ich wyjściu, ale to syzyfowa praca. agfarelka witaj u mnie . Ale jesteś grzeczną młodą osobą . Pisz śmiało po imieniu . Postaram się zrobić zdjęcia jak to teraz wygląda i wrzucić. Chcesz zobaczyć jakieś konkretne detale czy po prostu całość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.01.2016 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Witaj Julianno, nie zostawiam śladów, ale zaglądam Też miałam w tym roku pierwsze Święta w naszym domu. Urobiliśmy się oboje po szczyty naszych kominów, a i tak efekt był dopracowany. Pyli się u nas ciągle z poddasza i sprzątać ten pyłek można kilka razy dziennie. Koszmar. Te moje wymarzone Święta nie do końca dopisały gośćmi w Wigilię, ale za to długością przerosły oczekiwania. Co dzień, ktoś był, albo i 2 razy dziennie, a potem jeszcze kilka osób w Sylwestra. Tego już nie zdzierżyłam i od 3 w nocy czas spędzałam na usiłowaniu nie zamykania oczu, bo bym chyba na stojąco zasnęła. Stąd życzenia ode mnie pojawiły się tylko w kilku miejscach, w tych wątkach, które akurat w przelocie łapałam. Dostałam od znajomego pół na pół poety cudne życzenia, więc przekazuję, choć spóźnione: „Życia slalomu kolejna bramka. Co tam: skulę się, zewrę, przejadę Z wiarą, że zanim zapadnie klamka.” Tej wiary na Nowy Rok życzę. Muszę się też pochwalić kawałeczkiem mojego świątecznego domu , ale zostawiam fotkę malutką, bo to w końcu po terminie i wątek Twój. Silikonu, ale przezroczystego, użyłam w łazience do uszczelnienia kawałka deski bambusowej na styku z kamienną podłogą. Deska stanowi obudowę frontu brodzika. Jak do tej pory od roku nic złego się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 06.01.2016 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Kasiu, ale się cieszę, że jesteś Widziałam Twoją przecudowną choinkę u Ani i zaniemówiłam z zachwytu. Choinka jest imponująca, a Twój salon emanuje ciepłym klimatem i stylem niebanalnych gospodarzy Dziękuję, że ją u mnie wkleiłaś. Będę mogła ją zawsze odnaleźć i cieszyć oczy Powiększę ją dla większej uciechy http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=342371&d=1451432483 Nasza nie była taka imponująca. Wczoraj musieliśmy ją rozebrać, bo niestety za ciepło jej było u nas. http://naforum.zapodaj.net/images/bf151660f15b.jpg Ja też miałam innych gości w 1 i w 2 dzień świąt, ale sylwester i NR mieliśmy tylko dla siebie. Potrzebowaliśmy odpoczynku . Tym bardziej, że Junior w drugi dzień świąt zaczął gorączkować + wymioty, więc nie spaliśmy kolejne 2 noce . Wiesz, że często myślę o Tobie? Bardzo często, bo zawsze jak pali się w naszym kominku, a palimy... codziennie . Uwielbiamy ten klimat. Nadal śpimy w salonie, bo sypialnia w proszku, więc zasypiamy przy kominku. Bardzo długo trzyma. Będzie nam go brakowało jak przeniesiemy się na górę. Tymczasem zrobiłam kilka zdjęć na górnym korytarzu i wklejam na prośbę Agfarelki. Przepraszam za jakość, ale nie dostałam pod choinkę lepszego telefonu . W oddali na klamce drzwi jest filcowe serduszko od forumowej Anety, które oddała na aukcję charytatywną. Jest dla mnie bardzo ważne. A tutaj widać moją witrynkę do remontu. Korci mnie by przemalować ją na czarno, a środek na biało, albo odwrotnie. Tylną ściankę moge dodatkowo czymś wykleić, ale na razie pomysłów i czasu brak. Jeśli macie jakieś inspiracje to będę wdzięczna i jedno zdjęcie by night Starałam się z każdej strony - jeśli mam zrobić zdjęcia jakiś detali, to daj znać. A na koniec - mój sukces czasowy Upiekłam wreszcie cynamonowca . Miał za ciasno w foremce, ale potwierdzam zachwyty - jest pyszny (widać już nadgryzienie z boku ). Następnym razem dam mu więcej oddechu - tymczasem częstujcie się proszę . http://naforum.zapodaj.net/images/bbb0fae07d84.jpg Edytowane 6 Stycznia 2016 przez julianna16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 06.01.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Juliano, witam się i ja u Ciebie i melduję, że zaglądam nieustająco licząc na nowe wieści, pomysły i zdjęcia np. poTwojej opinii na temat okapu w kuchni .... kupiłam taki sam, zawiśnie nie wcześniej niż za rok, ale zobaczyłam, że już takich nie produkują, a był z ekspozycji, więc szybka decyzja i ... kuchnia ma już jeden element, resztę się dopasuje Pozwolę sobie też skorzystać ze zdjęć barierki, bo zależało mi na takiej, która będzie mocowana do boku stopnia, a nie na nim, więc dokładnie tak jak u Ciebie choinka Pestki rewelacyjna, Twoja też piękna, ale ZA MAŁA NA TĄ ILOŚĆ PREZENTÓW Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwik 06.01.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 mam taką silikonową (bodajże ...) uszczelkę od spodu w listwach, ale to głównie dlatego, że zastane parkiety krzywe niemiłosiernie i ta uszczelka troszeczkę to niweluje nie pamiętam, jaką masz podłogę, ale jeśli drewnianą, to będzie pracować, więc nie wiem jak się silikon między listwami a podłogą zachowa ... niby sprężysty jest, ale chyba się może rozklejać czy coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.01.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Cieszę się, ze kominek kojarzy Ci się ze mną i... że działa sprawnie dając Wam troszkę radości. Fajnie się śpi przy kominku. Mnie się ostatnio zdarzyło zasnąć w fotelu z nogami na pufie. Obudziło mnie intensywne deptanie po obojczyku i wbijające się igiełki kocich pazurków. Kominek już wygasł i kocur przyszedł szukać cieplejszego miejsca. Wygląda na to, ze powinniście zainstalować kominek w sypialni. Są teraz takie fajne nieduże piecyki-kózki. Może macie tam jakiś wolny przewód dymowy, żeby coś niedużego podłączyć. Ja mogłabym mieć kominek nawet w łazience. Wreszcie zobaczyłam dokładnie korytarz na piętrze u Ciebie. Jest piękny. Mój dom z ciemnym drewnem ma dość wiejski klimat, a u Ciebie tyle światła i wszystko idealnie pasuje Czy dobrze widzę kinkieciki to te od Zorki? Witrynki są ostatnio popularne. Mnie udało się kupić starą bieliźniarkę z szybami w drzwiach i szufladą na dole. Jest zamalowana na prawie czarno i myślę, czy nie fajnie byłoby zmienić jej kolor na granatowy, a w środku jasny szary i zrobić oświetlenie. Ma to być miejsce na moją porcelanę i szkło. Twoja witrynka ma ładny kolor. Może tylko rozjaśnij ją w środku i daj oświetlenie wnętrza. Ta zieleń wprowadza miły i nienachalny akcent koloru. Nie maluj na czarno. Jeśli nie lubisz zielonego, wybierz inny kolor, byle nie czarny Choinki obu nam się udały. Twoja jest cudnie pastelowa. Ja swojej nie dokończyłam, bo za dużo wspinania się na drabinę wymagało jej ubieranie i pewnie dlatego taki fajny kontrast w salonie wprowadza. Zwyczajnie nie udało mi się przesadzić zawieszając resztę tego co mam zgromadzone. Jak mówi Mania wyszedł „blink”. I pomyśleć, że właściwie nie lubię błysku, a podobają mi się zawieszki kryształowe i lustra. Chyba mam jednak coś ze sroki w charakterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 06.01.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Ewa, powtórzę nie wiem który raz: ależ u Ciebie jest pięknie!! Cynamonowiec wyszedł perfekcyjnie, on tak ma właśnie wyrosnąć, więc nie zmieniaj mu foremki Urywam kawał(ek)!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilaa 06.01.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 ale slicznie...swiezo przestrzennie. az mnie korci zeby zobaczyc wiecej! gdzies przegapilam cynamonowca..ktos podrzuci? zaintrygowal mnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Catti 06.01.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Julianno, dziękuję za komplement w wątku Wani często do ciebie zaglądam, bo jest pięknie i zawsze wyglądam nowym zdjęć masz cudowny dom! eleganckie i nieprzekombinowane wnętrza.... gratuluję zamieszkania na całego i życzę w tym Nowym Roku jeszcze więcej radości, szczęścia i miłości cynamonowiec wyszedł perfekt.... aż mi ślinka cieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.01.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Cynamonowiec? Pytaj Tomkową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 06.01.2016 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Ewo pięknie wygląda korytarz a choinka pastelowa jak już napisano wszystko pasuje idealnie jest nie wiem delikatnie mimo czarnych dodatków, nie jest mdło i wnętrze nie krzyczy,co do witrynki to dla mnie też nie czarna widzę tam coś w delikatnym srebrze nie błyszczącym takiej perłowej szarości... Listwy mam zlicowane i powiem tak że mój M mnie nie wymeldował za ten pomysł z domu to sama się dziwię,odcinaliśmy tynk czyli brakowało tynku teoretycznie 10 cm od planowanej podłogi na gotowo nie było wylewek bo tynki pierwsze,więc na teorii się skończyło.Po położeniu kafli okazało się że jest mniej na wysokość a dwa tynk jest rożnej grubości od 0,5 do 1,5 i czasem ciut więcej,nie ma opcji gotowych listew znalazłam 1,2 cm grubości najcieńsze proste,nasze kafle 1 cm grube czyli też odpadały,dobrze że choć w 99 % kafelki dochodziły za tynk czyli od krawędzi ściany było nie więcej niż 5 mm.Daliśmy białe szkło listwy takie przykleili silikonem do luster,a my taką tubą wlewaliśmy luźny tynk gipsowy jak wyschło to dopiero normalny i wykańczaliśmy górę licowalićmy ten górny rowek teraz czeka na gładz.Z kolei tam gdzie drewno był klops większy bo odległość drewna od ściany to min 1 cm a ja czasem miałam mniej tynku więc dołem nie dałoby się tego zamaskować zostałaby szpara podłoga listwa... Nie było jeszcze drewna ja nie chciałam szkła bo drewno pracuje więc najpierw mój M należy mu się podziękowanie skuł prawie 50mb na ok 1.5 cm porothermu przy wylewce aby deski doszły bliżej ściany dokładnie pod tynk z odpowiednim zapasem, a problem z czego podsunął montażysta podłogi zrobił nam z cieniutkiej sklejki tez chyba 4 mm wybarwił pod dąb zaolejował a w resztę listew zalakierował na biało ...ale mają 7 cm tak wyszło... Ile ja się namachałam miotłą przy tym kuciu i odkurzaczem też bo jeszcze pianka w te nowe szpary po kuciu co powstały potem ją trzeba było odciąć. Dobrze że garderoby choć i za meblami podarowałam sobie te listwy,efekt zobaczę po malowaniu,i myślę że narobiliśmy się więcej niż ścierając kurz z tzw normalnych listew.Doskonale wiem że zamontowanie listew to nie jest prosta sprawa,silikon będziemy dawać nie chcę aby mi tam coś wpadało jakieś paprochy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 06.01.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Ja robiłam z tego przepisu CYNAMONOWIEC ale nie wiem czy to ten sam co u Tomkowej. Dzisiaj tez zrobiłam bo szliśmy do sąsiadów więc na szybko zkleciłam tylko męż kupił mi mąkę pełnoziarnista i niestety to nie to samo. Dałam tez nieco oddechu i lepiej się wtedy odrywa ale to może też dlatego że jednak mniej urósł. Ewo, cóż mam powiedzieć, cudnie u Ciebie. Za każdym razem zachwycam się tak samo jakbym widziała po raz pierwszy choć pewnie w tym stadium ukończenia jeszcze nie pokazywałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 06.01.2016 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Przepis na cynamonowiec pochodzi od Pusi, a u mnie został mocno rozpropagowany Jest TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts