julianna16 09.07.2012 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Jest poniedziałek, fachowiec stawił się o czasie (nawet przed) . Zostawił pomocnika i... udał się załatwiać "ważniejsze sprawy". Najważniejsze, że zaczyna się coś dziać . Musimy postawić już ścianki, które planujemy w łazience, by łatwiej było z hydrauliką. Jest ich na szczęście niedużo więc w 2-3 dni powinny powstać. Tymczasem zastanawiam się nad takim rozwiązaniem do dolnej łazienki - zamiast zabudowy k-g wstawić geberit monolith z białego szkła. http://www.chictip.com/wp-content/uploads/2011/11/Picture-57.jpeg Źródło Widziałam na żywo. Jest estetycznie wykonany - z przodu białe szkło, z boku szare aluminium. Podoba mi się. Nie trzeba płytkować, nie trzeba obudowywać płytą k-g. Montaż szybki i bezproblemowy. Ma już wbudowane przyciski do spłukiwania. W porównaniu do całościowych kosztów montażu duofixa (stelaż, przycisk, zabudowa, płytki) to szacuję różnicę na około 700 zł (monolith drożej) i nie wiem czy warto. Jak myślicie? Zrobiłam kilka wizualizacji porównujących jak by to mniej więcej wyglądało: Tu monolith: http://desmond.imageshack.us/Himg443/scaled.php?server=443&filename=monolithbezcegy.jpg&res=landing http://desmond.imageshack.us/Himg12/scaled.php?server=12&filename=monolithcega.jpg&res=landing http://desmond.imageshack.us/Himg404/scaled.php?server=404&filename=monolitrhpcegy.jpg&res=landing http://desmond.imageshack.us/Himg3/scaled.php?server=3&filename=monolithpytka.jpg&res=landing A tu geberit duofix w zabudowie k-g: http://desmond.imageshack.us/Himg607/scaled.php?server=607&filename=geberitz.jpg&res=landing http://desmond.imageshack.us/Himg42/scaled.php?server=42&filename=geberitpcegy.jpg&res=landing http://desmond.imageshack.us/Himg859/scaled.php?server=859&filename=geberitcega.jpg&res=landing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 09.07.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Julianna dopiero dzis zobaczyłam jak pieknie rozpoczęłaś swoj wątek. dech mi zaparło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 09.07.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Ewo ja nie wiem czy to ma sens,w zasadzie dlaczego nie chcesz zwykłego geberita dać,w czym on Ci bardziej odpowiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 09.07.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Pewnie dlatego ze Monolith taki ładny i ciekawy No i jak się coś będzie działo z mechanizmem pewnie łatwiejszy w demontazu. Roznica caenowa jest do przelkniecia, wiec decydowac beda wzgledy estetyczne. Dla mnie chyba wystarczylby geberit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 09.07.2012 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 (edytowane) Malkul - aż zajrzałam sprawdzić co ja tam napisałam . Basiu, Nie mam żadnego specjalnego powodu . Zobaczyłam ten monolith w Merze (o zakupach napiszę potem) i jakoś zapadł mi w serce. Jest estetyczny i zgrabny. Pozwoliłby uniknąć problemu zgrania fug . To fenomenalne rozwiązanie dla domów w remoncie. Edit: o właśnie - jak napisała Aantenka - głównie względy estetyczne . Tylko sama nie jestem pewna czy w połączeniu tego co planuję w efekcie nie wyjdzie jakiś zonk . Edytowane 9 Lipca 2012 przez julianna16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 09.07.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Przyszłam się przywitać już tyle razy siadałam do tego Geberit jest bardzo ładny, tylko pytanie czy warto zapłacić 700 zł różnicy aby uzyskać efekt podobny do obudowy zwykłego. Wszystko zależy od waszych finansów. Na mnie osobiście ten geberit w szkle nie robi piorunującego wrażenia (za różnicę wolałabym piękne akcesoria łazienkowe), ale każdy decyduje z czego nie zrezygnuje idę czytać od początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.07.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 fajnie wygląda to szkło, ciekawe jakie wrażenie robi na żywo ale mnie by zrobiło dziurkę w budżecie, no i ja nie chcę półeczki nad stelażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaS79 09.07.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Ewunia ścianę masz piękną Po info o "osamotnionym" niewymiarowym podciągu zmieniam zdanie: opuszczaj, by pasował do reszty (tak to jest, gdy czasu brak i czyta się 98% całości wpisów - zawsze te 2% okazuje się być najistotniejsze ). Domek Julianny piękny. W sam raz dla uroczej Właścicielki Co do Moonlight'a: pewnie brałabym klasyczny, ponieważ: 1. jest tańszy, 2. daje więcej możliwości aranżacyjnych (możesz obudować czym Ci się podoba), 3. wc, jak i stelaż uważam za rzecz, która powinna się jak najbardziej zlać z tłem - nie na odwrót; a Moonlight, jakkolwiek elegancko wykonany, zawsze będzie się rzucał w oczy bardziej niż stelaż w zabudowie. 4. to świetne rozwiązanie wszędzie tam, gdzie nie można zastosować standardowej zabudowy; traktowałabym jako alternatywę dla wc typu kompakt raczej. Namieszałam? :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 09.07.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Corcia przesliczna! stop. Domek świetny! stop. stelaz zwykły stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.07.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Gazeta od poniedziałku w druku. UFFFFFFFF. A ja właśnie wróciłam do domku, jak zwykle na skrzydłach, stęskniona po dwóch dnia grasowania w Warszawie. Brrrrrrr miasto jest paskudne:eek: Burze u nas co noc. Spektakle na niebie niesamowite. Której noc tak w pobliżu trzepnęło, że poza hukiem usłyszałam trzask zupełnie jak olbrzymich iskier. W nocy też pada, co mnie zwalnia z podlewania i rośliny szaleją. Szaleje też trawnik i znowu wygląda jak busz, a ze strzyżeniem ciężko, bo za wilgotno. Chciałam Ci pokazać moje malwy i rozbuchaną glicynię, ale piorun uszkodził maszt firmy internetowej i prędkość przesyłu jest 10Kb. Może do jutra naprawią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.07.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Miałabym wątpliwości co do tego monolithu. Ładny jest OK, ale wprowadzasz do łazienki kolejną płaszczyznę materiału. Jak to się pogodzi wszytko; szkło kabiny, płytki, drewno, a teraz jeszcze białe szkło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 09.07.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 To ja jeszcze słów kilka o monolicie...według mnie niepraktyczny będzie bo każdą kroplę i paluszek bedzie na tym znać... Póki co nie Masz małego chłopca w domu to i problem byłby niezbyt wielki ale jednak;)...no i tak jak Dziewczyny piszą kolejny element, który sam w sobie wygląda fajnie ale z całą resztą może być różnie... Ewa jak nie chcesz płytek to może tylko pomaluj ścianę za toaletą, ja tak mam u siebie w dolnej łazience - ceglanej. Farba zmywalna , specjalana do łazienek z Jotuna - dla mnie rewelacja, ja tę ścianę w okolicach toalety przecieram co drugi dzień i wygląda jak nowa. Mieszkamy od roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TwoOfUs 09.07.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Monolit wizualnie rzeczywiście fajny ale trzeba by było zmienić trochę łazienkę żeby pasował. Wprowadzić białe szkło i aluminium bo inaczej będzie odstawał materiałowo od reszty aranżacji a nie wiem czy warto, masz fajnie zaprojektowaną łazieneczkę. Dla mnie 700zł to też była by nie mała różnica, która przyda się potem na dodatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 10.07.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 To ja jeszcze słów kilka o monolicie...według mnie niepraktyczny będzie bo każdą kroplę i paluszek bedzie na tym znać... Póki co nie Masz małego chłopca w domu to i problem byłby niezbyt wielki ale jednak;)...no i tak jak Dziewczyny piszą kolejny element, który sam w sobie wygląda fajnie ale z całą resztą może być różnie... Ewa jak nie chcesz płytek to może tylko pomaluj ścianę za toaletą, ja tak mam u siebie w dolnej łazience - ceglanej. Farba zmywalna , specjalana do łazienek z Jotuna - dla mnie rewelacja, ja tę ścianę w okolicach toalety przecieram co drugi dzień i wygląda jak nowa. Mieszkamy od roku. Ja też tak chcę w dolnej łązience, powiedz mi jak Tobie montował ten kibelek fachowiec na samej ścianie bez kafli,bo mój to mówi,że płyta karton gips sama to nie za bardzo...a mnie się bez kafli strasznie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 10.07.2012 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Dziewczyny Kochane, jesteście niezawodne w wybijaniu z głowy nietrafionych pomysłów http://emoty.blox.pl/resource/flower.gif Przyszłam się przywitać już tyle razy siadałam do tego Geberit jest bardzo ładny, tylko pytanie czy warto zapłacić 700 zł różnicy aby uzyskać efekt podobny do obudowy zwykłego. Wszystko zależy od waszych finansów. Na mnie osobiście ten geberit w szkle nie robi piorunującego wrażenia (za różnicę wolałabym piękne akcesoria łazienkowe), ale każdy decyduje z czego nie zrezygnuje idę czytać od początku Witam Cię radośnie śliczna Venus Bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś . Rozgość się i wpadaj kiedy zechcesz . Finanse wiadomo - nie przelewa się. Mam za to baterię albo dwie . fajnie wygląda to szkło, ciekawe jakie wrażenie robi na żywo ale mnie by zrobiło dziurkę w budżecie, no i ja nie chcę półeczki nad stelażem. Moniko, zacznę od pochwały Twojego nowego avatarka. Wprowadza nową jakość . Absolutny podziw dla Twojego M. Mnie monolith na żywo bardzo się podobał. Jest taki gładki, ascetyczny, zgrabny . Gdybym miała remontować moją obecną łazienkę (której należy zmiana, ale już nie opłaca się nam jej remontować) - to chyba bym się na taki zdecydowała. Ewunia ścianę masz piękną Po info o "osamotnionym" niewymiarowym podciągu zmieniam zdanie: opuszczaj, by pasował do reszty (tak to jest, gdy czasu brak i czyta się 98% całości wpisów - zawsze te 2% okazuje się być najistotniejsze ). Domek Julianny piękny. W sam raz dla uroczej Właścicielki Co do Moonlight'a: pewnie brałabym klasyczny, ponieważ: 1. jest tańszy, 2. daje więcej możliwości aranżacyjnych (możesz obudować czym Ci się podoba), 3. wc, jak i stelaż uważam za rzecz, która powinna się jak najbardziej zlać z tłem - nie na odwrót; a Moonlight, jakkolwiek elegancko wykonany, zawsze będzie się rzucał w oczy bardziej niż stelaż w zabudowie. 4. to świetne rozwiązanie wszędzie tam, gdzie nie można zastosować standardowej zabudowy; traktowałabym jako alternatywę dla wc typu kompakt raczej. Namieszałam? :/ Aneczko nie namieszałaś, bo to raczej moje gdybanie niż zachwyt bez pamięci . Napisałaś bardzo ważne uwagi i ślicznie Ci dziękuję Julianna czeka na Madzię by miała się z kim bawić w domku . Ostatnio w Ikei poznała chłopca przy kuchence drewnianej (cena z kosmosu , a tak pięknie wyglądałaby w domku). Fajny był z niego materiał na męża . Zaproponował, że obierze ziemniaki i pomyje, a ona niech pokroi pomidory . Miał może 4 latka i nie rozumiał co do niego mówi Julianna (jeszcze sporo mówi we własnym języku), ale niesamowity jest kod kulturowy, który sprawił, że bez problemu współpracowali . A tak przy okazji... trafiłam przypadkiem na prześliczny domek - zapiera dech w piersiach. Nasz przy nim wygląda jak chata drwala . Same zobaczcie - domek Matyldy Naprawdę szczęka opada Corcia przesliczna! stop. Domek świetny! stop. stelaz zwykły stop. Madziu, dziękuję za dobre słowo i poradę . Muszę się nauczyć pisać krótko i na temat - jaka to oszczędność czasu . Zajrzę co u Was, bo dawno nie byłam i zaraz się okaże, że już mieszkacie . Gazeta od poniedziałku w druku. UFFFFFFFF. A ja właśnie wróciłam do domku, jak zwykle na skrzydłach, stęskniona po dwóch dnia grasowania w Warszawie. Brrrrrrr miasto jest paskudne:eek: Burze u nas co noc. Spektakle na niebie niesamowite. Której noc tak w pobliżu trzepnęło, że poza hukiem usłyszałam trzask zupełnie jak olbrzymich iskier. W nocy też pada, co mnie zwalnia z podlewania i rośliny szaleją. Szaleje też trawnik i znowu wygląda jak busz, a ze strzyżeniem ciężko, bo za wilgotno. Chciałam Ci pokazać moje malwy i rozbuchaną glicynię, ale piorun uszkodził maszt firmy internetowej i prędkość przesyłu jest 10Kb. Może do jutra naprawią. Kasiu, jak dobrze, że wszystko w porządku z drukiem . Cieszę się . Umknęło mi, że wyjeżdżałaś do W-wy, ale grasowanie brzmi pozytywnie . Ależ narobiłaś mi smaka na widoczki z malwami . Poczekam spokojnie aż naprawią maszt . Miałabym wątpliwości co do tego monolithu. Ładny jest OK, ale wprowadzasz do łazienki kolejną płaszczyznę materiału. Jak to się pogodzi wszytko; szkło kabiny, płytki, drewno, a teraz jeszcze białe szkło. Masz rację . Nie wzięłam tego pod uwagę. Jakoś to szkło wydało mi się subtelne i pasujące do wszystkiego. To ja jeszcze słów kilka o monolicie...według mnie niepraktyczny będzie bo każdą kroplę i paluszek bedzie na tym znać... Póki co nie Masz małego chłopca w domu to i problem byłby niezbyt wielki ale jednak;)...no i tak jak Dziewczyny piszą kolejny element, który sam w sobie wygląda fajnie ale z całą resztą może być różnie... Ewa jak nie chcesz płytek to może tylko pomaluj ścianę za toaletą, ja tak mam u siebie w dolnej łazience - ceglanej. Farba zmywalna , specjalana do łazienek z Jotuna - dla mnie rewelacja, ja tę ścianę w okolicach toalety przecieram co drugi dzień i wygląda jak nowa. Mieszkamy od roku. Anetko, o tym samym powiedział wczoraj mój Mąż - utrzymaniu czystości na szkle. Na takiej gładkiej powierzchni jest to trudniejsze. Dziękuję za nazwę farby? Nie mam serca pytać o kolor . Zawsze podziwiam osoby, które pamiętają te szczegóły . Monolit wizualnie rzeczywiście fajny ale trzeba by było zmienić trochę łazienkę żeby pasował. Wprowadzić białe szkło i aluminium bo inaczej będzie odstawał materiałowo od reszty aranżacji a nie wiem czy warto, masz fajnie zaprojektowaną łazieneczkę. Dla mnie 700zł to też była by nie mała różnica, która przyda się potem na dodatki Two - nie można odebrać racji Twoim słowom, więc myśl o monolicie pożegnam bez żalu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 10.07.2012 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 (edytowane) Jak już gryzmolę, to zapytam, bo większość z Was ma to już za sobą. Na całym dole mamy mieć podłogówkę. Na większości będzie gres, ale w salonie planujemy ok 20 m deski trójwarstwowej. Myślałam, że w tym miejscu gdzie będzie deska pętle podłogówki trzeba lekko zagęścić, bo drewno gorzej przewodzi ciepło. Pan od CO stwierdził, że nie. Z tego co zrozumiałam nie planuje też zagęszczenia pod oknami. A jak było u Was? Aaa i jeszcze jakie rurki do ogrzewania podłogowego polecacie? Edytowane 10 Lipca 2012 przez julianna16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 10.07.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Aaa i jeszcze jakie rurki do ogrzewania podłogowego polecacie? a na czym Pan pracuje, na jkaim systemi ?? cos ci zaproponował juz ...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 10.07.2012 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 a na czym Pan pracuje, na jkaim systemi ?? cos ci zaproponował juz ...?? W kosztorysie napisał - pex MULTISKIN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 10.07.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Ja też tak chcę w dolnej łązience, powiedz mi jak Tobie montował ten kibelek fachowiec na samej ścianie bez kafli,bo mój to mówi,że płyta karton gips sama to nie za bardzo...a mnie się bez kafli strasznie podoba Ja już nie pamiętam czy mamy tam płytę czy cegłe bo cały dół jest z cegły, zapytam wieczorem męża i dam Ci znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 10.07.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Ewuś 9500N , ten symbol N to w jotunie neutral i oznacza, że farba nie wpada ani w niebieski ani w fioletowy ani w żaden inny kolor, jest poprostu szary. a symbol pamiętam bo sporo pytań o kolor miałam no i my tylko jeden odcien szarości u siebie zastosowaliśmy. co do monolitu jeszcze...ja mam okap Fabera - właśnie z białego szkła, czyszczę go niezbyt często bo nie brudzi mi się specjalnie niby niewiele roboty bo zazwyczaj samą mokrofibrą i wodą od czasu do czasu jakimś płynem ale ściany za toaletą nie chciałoby mi się co drugi dzień tak pucować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts