Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Julisiowo – jak zaprojektować marzenia? – zapraszam :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ech wraca moda na domki dla małych księżniczek. Powiem Wam, ze kiedy była dzieckiem taki domek zrobił mi na działce dziadek. Domek stoi po dzis dzien (ma już ponad 30 lat!!!!!) - ostatnio przeszedł kolejny remont - jak bede u babci to pstrykne Wam fotke mojego domku.

Domek ma okno - w którym wisza firanki, ma tez kanapę, która jest wieeeeelka skrzynia na zabawki, obita po wierzchu gruba warstwą gąbki,ma stolik etc Na scianach wisza obrazki, w oknie kiedys stała doniczka z kwiatkiem.

Kiedyś było w nim równiez swiatło, ale doszło do jakiegoś zwarcia i rodzice je odłączyli.

Super sprawa - pamietam ze jeszcze w pózniejszych klasach szkoły podstawowej tam przesiadywałam - teraz bawia sie w nim moje dzieciaki, a ja siadam w nim z wielkim sentymentem.

julianna a ja bym sobie dziś kupiła ten monolit, jest superowy:yes:

co do podłogówki drewno świetnie przewodzi ciepło i nie ma potrzeby aby było wiecej rur ale pod oknami tarasowymi dziś też bym zagęściła, mnie tego nie podpowiedziano i pod samymi oknami mam zimniej niż na środku pomieszczenia, tyle odemnie

....Ależ narobiłaś mi smaka na widoczki z malwami :)....

Zaryzykuję te fotki choć internet nadal do niczego.

W tym roku zakwitły tylko różowe i czarne” malwy

P1010002.jpgP1010003.jpgP1010007.jpg

Czarne kwitną po raz pierwszy, nieśmiało. Za to glicynia oszalała i całkiem zakryła jedno okno kuchenne. Jutro ją poskromię :yes:. Pozostałe roślinki na pierwszym zdjęciu to po prawej wierzba Hakuro Nishiki i obok niej trzmielina oskrzydlona, która z powodu upałów już zaczęła przebarwiać się na czerwono. Przy ścianie rosną pigwowce i po lewej śliwa.

Julianna, daj znać czy usunąć tego posta jak obejrzysz :D

Ewuś 9500N , ten symbol N to w jotunie neutral i oznacza, że farba nie wpada ani w niebieski ani w fioletowy ani w żaden inny kolor, jest poprostu szary. a symbol pamiętam bo sporo pytań o kolor miałam no i my tylko jeden odcien szarości u siebie zastosowaliśmy. co do monolitu jeszcze...ja mam okap Fabera - właśnie z białego szkła, czyszczę go niezbyt często bo nie brudzi mi się specjalnie niby niewiele roboty bo zazwyczaj samą mokrofibrą i wodą od czasu do czasu jakimś płynem ale ściany za toaletą nie chciałoby mi się co drugi dzień tak pucować:lol2:

a jakiej firmy masz farbę?

co do podłogówki drewno świetnie przewodzi ciepło i nie ma potrzeby aby było wiecej rur ale pod oknami tarasowymi dziś też bym zagęściła, mnie tego nie podpowiedziano i pod samymi oknami mam zimniej niż na środku pomieszczenia, tyle odemnie

Reni, a co u Ciebie za drewno leży?

podłogówki nie mozna dać pod litą deskę ale pod trójwarstwową jak najbardziej, taka deska składa sie z 3 warstw i każda jest układa przemiennie co powoduje ze deska ma mniejsze rozprężenia i tak nie pracuje jak deska z jednego kawałka czyli lita, ale ale ja na własne ryzyko mam w łazience podłogówkę i merbau lity i wszystko ok:lol2:

Miód lejesz w moje serce. Ja mam lite dechy leżace na legarach na większości parteru. Z powodu opinii, że podłogówka pod takimi to be, powiesiliśmy kaloryfery, których nie cierpię :mad:. No, to Mój ma przechlapane, przy najbliższym remoncie będzie demolka podłogi :yes:

Barbara Jotun lady 9500N do pomieszczeń wilgotnych, nie wiem czy w Pl dostępne. My ściągaliśmy z No. Rozmawiłam z Mężem , u nas jest płyta i jest git.:yes:

Pestka Ty mnie zamordujesz tymi zdjęciami, nie wiem jak Dziewczyny ale ja postuluję Abyś utworzyła swój wątek albo bloga bo byłoby cudnie mieć te Twoje "wklejki "w jednym miejscu. normalnie chyba protest głodowy rozpoczniemy, żeby Cię zmobilizować:D:yes::hug:.

Ewa ja z ogrzewaniem nie pomogę bo u mnie podłogówka tylko pod kamieniem, na reszcie mam legary, wełnę, płytę OSB i na to 2,5 cm deskę dębową, pod oknami grzejniki kanałowe:sick:

Ewuś 9500N , ten symbol N to w jotunie neutral i oznacza, że farba nie wpada ani w niebieski ani w fioletowy ani w żaden inny kolor, jest poprostu szary. a symbol pamiętam bo sporo pytań o kolor miałam no i my tylko jeden odcien szarości u siebie zastosowaliśmy.

:hug: dziękuję Anetko :) - jesteś niezawodna :). Szkoda, że nie ma u nas tej farby. Miałabym z głowy kłopot z doborem szarości, bo Twoje bardzo mi się podobają :yes:

Julianno :hug:

U nas podłogówka na pewno była zagęszczana przy oknach i drzwiach balkonowych/tarasowych. Szyby mamy 0.6 pakiet trzyszybowy :)

My też mamy 3 szyby i fachowiec uznał, że to szyby pancerne ;). Dzisiaj już ustaliliśmy, że pod oknami jednak ma być gęściej :).

a czy w kosztorysie masz wyliczone co i ile czy tak raczej ogólnie ??

Niestety kosztorys jest ogólny - taki zbiorczy dla każdego etapu :(.

Ech wraca moda na domki dla małych księżniczek. Powiem Wam, ze kiedy była dzieckiem taki domek zrobił mi na działce dziadek. Domek stoi po dzis dzien (ma już ponad 30 lat!!!!!)

Madziu, koniecznie musisz się pochwalić :). Musi być piękny.

[ATTACH=CONFIG]124476[/ATTACH]:yes:

Ach... http://emoty.blox.pl/resource/loveit.gif

O jest jeden zdecydowany głos na TAK dla monolicika :D. Dziękuję za podzielenie się doświadczeniem Reni :). Fachowiec już dokonał korekty myślenia :)

Zaryzykuję te fotki choć internet nadal do niczego.

W tym roku zakwitły tylko różowe i czarne” malwy

[ATTACH=CONFIG]124485[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]124486[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]124488[/ATTACH]

Czarne kwitną po raz pierwszy, nieśmiało. (...)

Julianna, daj znać czy usunąć tego posta jak obejrzysz :D

Pesteczko - ale rarytas :). Przeeeeepiękna czarna malwa. Cudne te Twoje ogrodowe widoczki. Dziękuję :) i nawet nie myśl o usuwaniu czegokolwiek :no:

podłogówki nie mozna dać pod litą deskę ale pod trójwarstwową jak najbardziej, taka deska składa sie z 3 warstw i każda jest układa przemiennie co powoduje ze deska ma mniejsze rozprężenia i tak nie pracuje jak deska z jednego kawałka czyli lita, ale ale ja na własne ryzyko mam w łazience podłogówkę i merbau lity i wszystko ok:lol2:

Ja początkowo planowałam drewnopodobne płytki, bo bałam się drewna. Dzięki moim poszukiwaniom poznałam AnięS79 :hug:, która bardzo sensownie przekonała mnie do deski trójwarstwowej :D. Jeszcze jej nie mam a już się cieszę, że będzie.

Natomiast co do łazienki, to Twoja Reniu bije rekordy popularności :). Niejedna osoba wzorowała się na niej :).

Miód lejesz w moje serce. Ja mam lite dechy leżace na legarach na większości parteru. Z powodu opinii, że podłogówka pod takimi to be, powiesiliśmy kaloryfery, których nie cierpię :mad:. No, to Mój ma przechlapane, przy najbliższym remoncie będzie demolka podłogi :yes:

Trzymam kciuki za demolkę :D.

Pestka Ty mnie zamordujesz tymi zdjęciami, nie wiem jak Dziewczyny ale ja postuluję Abyś utworzyła swój wątek albo bloga bo byłoby cudnie mieć te Twoje "wklejki "w jednym miejscu. normalnie chyba protest głodowy rozpoczniemy, żeby Cię zmobilizować:D:yes::hug:.

Popieram Anetkę :D. Wiem, że Pesteczka ma w planach wątek. Trzymam kciuki by znalazła chwilkę dla siebie :hug:

Kiedyś już o tym myślałam, tylko się wycofaliśmy. Wcale nie chcę rezygnować z moich desek na legarach. Cięłabym legary, żeby zrobić przeloty dla rurek i rozłożyłabym je pomiędzy legarami. U nas jest bardzo gruba warstwa styropianu pod wylewką. Więc tylko trzeba by folię położyć i zamocować rurki. Wcale bym ich już nie zalewała. Legary mają 5 cm wysokości. Miejsca by starczyło. Poza tym utworzyłaby się przestrzeń z ciepłym powietrzem pod podłogą. Coś jak hypocaustum w łaźniach rzymskich. To jest pomysł, ale oczywiście musiałabym to skonsultować z fachowcami.